Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

01.07.2025

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.74 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Küresel risk iştahı dengeli. ABD’nin gümrük tarifeleri konusunda uzlaşmacı yaklaşımı ve vergilerde indirim öngören planların kademeli yasalaşma süreci borsaları destekliyor. Bu sabah ABD vadelileri hafif negatif, Avrupa vadelileri hafif pozitif, Asya karışık bir görünümde. Borsa İstanbul’da, CHP kurultay davasının 8 Eylül’e ertelenmesi ile beraber dün TL ve dolar bazında %6’ya yakın hızlı bir yükseliş yaşanırken yabancı alımlarıyla da desteklenen belirgin bir para girişi gördük. PPK’dan faiz indirim ihtimalinin arttığı, CDS’lerde gerilemenin sürdüğü ortamda XBANK Bankacılık Endeksi destek bulmaya devam edebilir. BIST’te, pozitif momentumun devamı ile gün içinde 10 bin üzerine yönelim denenecektir. Ancak, güne İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik başlatılan soruşturma kapsamında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dahil olmak üzere 157 kişinin göz altına alındığı haberleri ile başlıyoruz. Bu gelişmenin 19 Mart’ta yaşananlara benzer bir piyasa etkisi yaratmasını beklemesek de gün içinde kâr satışlarına bahane oluşturabilir. Bu çerçevede 10.000, 10.150 ve 10.380 dirençleri ile 9800 / 9850 ve 9700 destekleri izlenebilir. Günün ajandasında içeride ve dışarıda PMI verileri ile Avrupa’da TÜFE ve ABD’de ISM İmalat verileri izlenecek. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 289 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

AKFIS: Alfa Solar Enerji, Hırvatistan/Zagreb’deki sağlık merkezi yenileme ihalesine yönelik sürecin uzaması ve belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle i̇haleye katılmama kararı aldı.

ATATP: ATP Yazılım’ın bağlı ortaklığı ATP GSYO, Tiklagelsin platformunun sahibi Ata Express’in %89 hissesini 634,6 milyon TL bedelle satın aldı. Toplam pay oranı %90’a ulaştı.

CVKMD: CVK Maden, bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik A.Ş. ile küresel emtia şirketi Trafigura Pte. Ltd. arasında 2025 yılı Haziran - Eylül döneminde yapılacak krom cevheri teslimatları karşılığında 17,28 milyon ABD Doları tutarında off-take (ön alım) anlaşması sağlandığı kamuoyu ile paylaşılmıştı. Yapılan anlaşma kapsamında masraflar düşüldükten sonra net 16,6 milyon ABD Doları (yaklaşık 660 milyon TL) bugün itibarıyla bağlı ortaklığımız hesaplarına yatırılmıştır.

DOHOL: Doğan Holding, Boyabat Elektrik sermayesinde sahip olunan %33 oranındaki payın tamamının satışı kapsamındaki pay devirlerinin tamamlandığını açıkladı.

EGEPO:Nasmed Özel Sağlık Hizmetleri, "EGEPOL" markasıyla TURQUALITY marka Projesi destekleri kapsamına alındığı bildirilmiştir. Bu "EGEPOL" markasının yurt dışında güçlendirilmesi sağlanırken, diğer yandan da giderlerde sağlanacak tasarruf ve artan marka bilinirliği sayesinde gelecek yıllarda yurt dışı satışlarda ve kârlılıkta ciddi artış beklenmektedir.

GWIND: Galata Wind, İtalya'daki iki GES projesine ait şirketin hisselerini satın aldı. Toplam 9 MW kurulu güce sahip bu projelerle Avrupa’daki kapasite 92 MW’a ulaştı. Bu adım, 300 MW’lık yurtdışı yatırım hedefi doğrultusunda önemli bir ilerleme olarak değerlendiriliyor.

MIATK: Mia Teknoloji, bağlı ortaklığı Tripy Mobility Teknoloji A.Ş.'nin, Fransa merkezli global bir yatırım şirketiyle stratejik iş birliği ve yatırım olanaklarını değerlendirmek üzere gizlilik ve iş tanıtım anlaşmaları imzaladığını duyurdu. Görüşmelerin, büyüme stratejilerini küresel ölçekte desteklemesi bekleniyor.

PETKM: Petkim, PETLİM'de sahip olduğu hisselerinin tamamının SOCAR Aliağa Liman İşletmeciliği A.Ş.'ye satıldığını açıkladı. Bu işlem sonucunda şirketin 30.06.2025 finansal tablolarında yaklaşık 170 milyon ABD Doları net borç iyileşmesinin sağlanması bekleniyor.

SUNTK: Sun Tekstil, hisse başına brüt 1,09 TL temettü ödeme kararı aldığını açıkladı. Şirketin brüt temettü verimi %3,18 oldu.

ULUUN: Ulusoy Un, Unay Un’a ait 6.000 kWe kapasiteli güneş enerjisi santralini 311,5 milyon TL bedelle devraldı. İşlem, elektrik üretimini desteklemek amacıyla gerçekleştirildi.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Saat 10:00’da İSO Türkiye haziran imalat PMI açıklanacak

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI, mayıs ayında 47,3 seviyesinden 47,2 seviyesine inerek bu yılın en düşük seviyesine gerilerken, Ekim 2024’den bu yana en düşük düzeyi ifade etti. Üç aylık ortalamalara baktığımızda ise PMI endeksinin mayıs ayında 47,6 seviyesinden 47,3’e indiği takip ediliyor. Mart 2024’ten bu yana 50 eşik değerin altında oluşmakta olan endeks seviyesi, imalat sanayi aktivitesinin 1 yılı aşkın bir süredir ivme kaybetmeye devam ettiğini gösteriyor. Mayıs verisinde öne çıkan noktaların başında (i) yeni siparişlerin yaklaşık son iki senedir ivme kaybetmeye devam etmesi ve (ii) firmaların üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerini yavaşlatması yer alıyor. Mart öncesi dönemdeki faiz indirimlerinin etkisi ile birlikte yıllık büyümeye %1,6 ile en güçlü katkıyı yapan hanehalkı tüketiminin, büyümeye olan desteğinin ikinci çeyrekte sınırlı da olsa azalacağını tahmin ediyoruz. Sanayi aktivitesindeki soğumanın ise daha derinleşmesini bekliyoruz. Ayrıntılı raporumuz için tıklayınız.

Atıl işgücü oranı %30 üzerinde kalmaya devam ediyor

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı mayıs ayında %8,6’dan %8,4’e gerilerken, işgücü istatistikleri içerisinde yakından izlediğimiz ve daha geniş tanımlı bir işsizlik göstergesi olan âtıl işgücü oranı (zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan geniş tanımlı işsizlik oranı) ise %32,1’den %31’e hafif bir düşüş gösterdi. Mayıstaki gerilmeye rağmen, atıl işgücü oranının %30 üzerinde kalmaya devam etmesi ve rekor yüksek seviyeye yakın seyretmesini, istihdam piyasasındaki soğumanın sürdüğü şeklinde yorumluyoruz. Atış işgücü oranının detaylarına baktığımızda: Mayıs ayı itibariyle zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %20,7 ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı %20,2 seviyesinde gerçekleşti. Manşet işsizlik oranından ziyade daha yakından takip ettiğimiz ve geniş tanımlı bir işsizlik göstergesi olan atıl işgücü oranındaki yüksek seviyelerin gelecek dönemde korunmasını bekliyoruz.

Mayıs ayında cari açığın 1 milyar doların altına gerilemesini bekliyoruz

TÜİK dış ticaret verilerine göre; mayıs ayında ihracat yıllık %2,6 artarak 24,8 milyar dolar, ithalat ise %2,7 yükselerek 31,5 milyar dolar oldu. Böylelikle dış ticaret açığı 12,1 milyar dolardan 6,6 milyar dolara gerilerken, yıllık açık ise 86,8 milyar dolar ile önemli bir değişim göstermedi. Çekirdek verilere baktığımızda enerji ve altın harici ihracat mayısta %5 artarak 23,2 milyar dolara, ithalat ise %4,3 yükselişle 25 milyar dolara yükseldi. Enerji ve altın harici dış ticaret açığı ise bu dönemde 1,9 milyar dolar oldu. Mayıs dış ticaret verileri çerçevesinde cari işlemler dengesinin mayıs ayında 616 milyon dolar ile görece düşük bir açık vereceğini tahmin ediyoruz. Dış ticaret verileri çerçevesinde ödemeler dengesi tanımlı ticaret açığının mayısta yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinden 4 milyar dolara doğru gerilemesini bekliyoruz. Ayrıca, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirin 4,5 milyar dolara doğru yükseleceğini ve bu çerçevede hizmetler dengesi fazlasının 5 milyar dolar üzerine yükseleceğini öngörüyoruz. Bununla birlikte cari açığın mayıs ayında önemli bir düşüş kaydederek 1 milyar doların altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.  2025 yıl sonu cari açık tahminimizi ise 22 milyar dolar (GSYİH’nın %1,5’i) seviyesinde koruyoruz. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Türk lirası sabah erken saatlerde dolar karşısında %0,1’lik kayıpla GoÜ para birimleri arasında en alt sırada yer alarak negatif ayrışırken, USDTRY ise 39,80 üzerinde işlem görüyor. Kademeli yükselişin devamına işaret eden teknik göstergeler, kurda yakın vadede 39,50 – 40 bandında bir hareket olasılığını destekliyor. Tarihi zirve seviyelerine yakın seyreden kurda, 39,74, 39,55 ve 39,35 destek seviyeleri olarak takip ediliyor.

EUR/USD

Bu sabah 1,18 üzerini test eden EURUSD paritesinde yukarı yönlü eğilim korunuyor. Teknik göstergeler, paritede yükselişin 1,20 seviyesine doğru devam edebilecek alanı olduğunu ortaya koyuyor. Trend ve momentum indikatörleri, kısa vadede 1,15–1,20 bandında bir hareket potansiyelini desteklerken, yukarı yönlü ivmenin sürdüğüne işaret ediyor. Paritede kısa vadeli görünümde 1,1755, 1,1690 ve 1,1620 seviyeleri destek, 1,1845, 1,19 ve 1,1958 ise direnç olarak takip edilecek.

XAU/USD

3.250$ bölgesinden beklediğimiz yukarı yönlü tepkiyi gerçekleştiren ons altında, trend ve momentum indikatörlerinin ürettikleri sinyaller çerçevesinde yakın vadede 3.250$ – 3.500$  seviyeleri arasında bir hareket bekliyoruz. Teknik indikatörler, ons altının 3.250$ desteği üzerindeki hareketini koruyabileceğini geri çekilmelerin alım fırsatı sunmaya devam edebileceğini gösteriyor. Altında 3.285$, 3.250$ ve 3.220$ destek; 3.330$, 3.350$ ve 3.385$ ise direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor.

XAG/USD

Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda gümüş fiyatlarının yakın vadede 35$ – 37,50$ bandında işlem görebileceğine ilişkin beklentimizi koruyoruz. Önemli hareketli ortalama yığının hemen üzerinde bulunan 35$ seviyesi, yakın vadede önemli bir destek alanı oluşturuyor. Göstergeler, yükseliş eğiliminde bozulma olmadığını ve gelecek dönemde 37,50$ üzerinin hedef alınabileceğinin sinyalini veriyor. Gümüşte 35,90$, 35,53$ ve 35,10$ seviyeleri destek; 36,40$, 36,80$ ve 37,20$ seviyeleri ise direnç olarak izleniyor.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.