Rally Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Rally nedir?
Dijital yatırım dünyasına yeni bir soluk getirme hedefiyle yola çıkan Rally, kullanıcılarına son teknolojilerle donatılmış hızlı, güvenilir ve erişilebilir yatırım platformları sunmaktadır. Tacirler Yatırım’ın sağladığı stratejik ortaklık ve iş birliği sayesinde, Rally ABD Borsalarındaki yatırım fırsatlarını kullanıcılarına sunarak modern finans dünyasında öne çıkan bir platform haline gelecektir.
Web Sitesini Ziyaret Etmek için Tıklayınız!Nasıl Yatırım Hesabı Açabilirim?
Hangi Borsalarda İşlem Yapabilirim
Rally Platformu üzerinden, NYSE ve NASDAQ’ta işlem gören yaklaşık 6.000’den fazla şirketin hisse senedi ve amerikan depo sertifikasında yatırım yapabilirsiniz. Hesabınızın açılması sonrasında, Android ve IOS mobil uygulamalarımız aracılığı ile işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
İşlem Platformuna Nasıl Giriş Sağlayabilirim?
Yurt Dışı Piyasalarda işlem saatleri nedir?
ABD borsaları özellikle NYSE ve NASDAQ genellikle Doğu Saati ile (ET) 09:30 - 16:00 arasında açıktır. Yaz ve Kış Saat Uygulamasına göre TSİ işlem saatleri değişiklik gösterebilir. Yaz saati uygulamasında TSİ ABD borsaları 16:30-23:00 arasında açıkken, kış saati uygulamasında 17:30-24:00 arasında açıktır. ABD’de her yıl yaz saati uygulamasına Mart aylarında geçilirken, kış saati uygulamasına Kasım aylarında geçilmektedir. Yaz ve Kış Saati Uygulama geçişlerinde web sitemiz üzerinden yurt dışı piyasalar yatırım hesabı olan müşterilerimize bilgilendirme sağlanacaktır.
Uzatılmış İşlem Saatleri Nedir?
ABD’de piyasa kapandıktan sonra ve piyasa resmi olarak açılmadan önce işlem yapabileceğiniz zaman dilimlerini ifade eder.
Rally ile şu anda Piyasa öncesi ve sonrası seanslarda işlem yapılamamaktadır. Piyasa öncesi ve sonrası vereceğiniz emirler sıraya alınarak piyasa açılışında borsaya iletilecektir.
Komisyon, Masraf, Gider ve Tarifeler Nelerdir?
Komisyon, Masraf ve Giderler için hesap açılışı sonrası tarafınıza mail olarak gönderilen Yurt Dışı Piyasalarda Alım-Satım İşlemlerine İlişkin Komisyon, Masraf, Giderler ve Tarifeler Formu’nda yer almaktadır.
Masraf ve Komisyonlar için TıklayınızPara Yatırma ve Çekme İşlemleri
Yurt Dışı Piyasalar hesabınızda sadece Amerikan Doları (USD) para birimi cinsinden işlem yapılabilmektedir.
Hangi Bankalarla Para Yatırma İşlemlerini Gerçekleştirebilirim?
USD hesabınızın bulunduğu bankalardan aşağıdaki tabloda yer alan Tacirler Yatırım Banka Hesapları aracılığıyla Yurt Dışı yatırım hesabınıza para gönderimi sağlayabilirsiniz.
Banka | Para Birimi | Şube İsmi | Şube Kodu | Hesap No | Iban No |
QNB Bank | USD | AVRUPA KURUMSAL MERKEZ | 00348 | 9432105 | TR10 0011 1000 0000 0139 4321 05 |
Yapı Kredi | USD | Avrupa Yakası Kurumsal Bankacılık Merkezi | 688 | 71649129 | TR28 0006 7010 0000 0071 6491 29 |
Türkiye İş Bankası | USD | Maslak | 1223 | 1000000 | TR11 0006 4000 0021 2231 0000 00 |
Garanti BBVA | USD | 1. Levent Ticari | 186 | 9070625 | TR66 0006 2000 1860 0009 0706 25 |
Akbank | USD | Zincirlikuyu | 436 | 1428 | TR79 0004 6004 3600 1000 2414 28 |
Yurt dışı yatırım hesabınıza kendi bankanızdan USD gönderebilmek için açıklama alanına Tacirler Yatırım Hesap Numaranızı, Adınızı, Soyadınızı ve DW yazmanız gerekmektedir.
Açıklama: Tacirler Yatırım Hesap No/ Müşteri Adı Soyadı/ DW
Not: Para transferlerinde yukarıda belirtildiği şekilde açıklama yazılmaması halinde para transfer işlemlerinizin süresi uzayabilir.
Tacirler Yatırım Hesabımdan Yurtdışı Yatırım hesabıma para gönderebilir miyim?
Tacirler Yatırım Cari hesabınızda bulunan USD’nizi Rally üzerinden doğrudan Yurtdışı yatırım hesabınıza gönderebilirsiniz. Tacirler Yatırım Cari hesabınızda bulunan diğer para birimlerinizi ise bankalardan alacağımız en iyi güncel kurlarla USD’ye çevirdikten sonra Rally platformu üzerinden USD olarak gönderebilirsiniz. Kur işlem talepleriniz için müşteri temsilciniz ile iletişime geçebilirsiniz.
Para Çekme İşlemleri
Para çekme taleplerinizi Yurtdışı yatırım hesabınızdan Rally Platformu’nda yer alan Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi ve Türkiye İş Bankası’nda yer alan kendi adınıza olan USD hesabınız veya Tacirler Cari hesabınız için yapabilirsiniz .
Para Çekme ve Yatırma İşlemleri için İşlem Saatleri Nelerdir?
Yurt dışı piyasalar yatırım hesabınıza ilişkin para yatırma-çekme taleplerinizi Türkiye’deki iş günlerinde saat 09:00-16:00 saatleri arasında yapabilirsiniz.
USD hesabınızın bulunduğu bankalardan Rally üzerinde tanımlı Tacirler Banka hesaplarınıza göndereceğiniz tutarlar Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş. ‘de saat 16.00’dan önce muhasebeleşmesi durumunda USD bakiyeniz Rally Platformunda Alım Gücü’ne yansıyacaktır. Anlık İşlem tesisi ile paranız Yurt Dışı hesabınıza ulaşmadan* aynı gün içerisinde menkul kıymet alımınızda kullanılabilir.
Tacirler hesabınızda bulunan USD tutarlarınızı ise saat 16.00’ya kadar Rally üzerinden yurtdışı yatırım hesabınıza göndermeniz durumunda USD bakiyeniz Rally Platformunda Alım Gücü’ne yansıyacaktır. Anlık İşlem tesisi ile paranız Yurt Dışı hesabınıza ulaşmadan* aynı gün içerisinde menkul kıymet alımınızda kullanılabilir.
Saat 16.00’dan sonra Tacirler Yatırım bünyesinde muhasebeleşen USD bakiyeleriniz ve saat 16.00 sonrası ilettiğiniz tüm talepler bir iş günü sonra dikkate alınacaktır.
*Tacirler Yatırım aracılığı ile Yurt Dışı Yatırım hesabınıza gönderilen USD bakiyenizin transferi, nakit uzlaşının tamamlanması ve hesabınızdaki toplam nakit bakiyenize ve varlığınıza yansıması takas süreleri nedeniyle bir iş günü sonra (T+1’de) gerçekleşir.
Para çekme taleplerinizde ise Yurtdışı hesabınızdan Rally üzerinde tanımlı bankalardaki USD hesaplarınıza veya Tacirler Yatırım Cari hesabınıza para transferi ABD borsasının takas süreleri ve bankalar arası swift takas süreleri nedeniyle en erken T+2’de (talepten iki iş günü sonra ) mümkündür. Swift takas süresi nedeniyle yurt dışı piyasalarda yatırılan nakitler, aynı gün için çekilebilir durumda olmayacaktır.
Saat 16.00’dan sonra yaptığınız para çekme talepleriniz bir iş günü sonra dikkate alınacaktır.
ABD ve Türkiye’deki resmî tatillerde para yatırma ve çekme işlemleri yapılamamaktadır.
Yurt Dışı Yatırım Hesabımdaki Varlıklarım Nerede Saklanıyor?
ABD’de yatırım hesabınızdaki varlıklar SEC ve FINRA üyesi, kayıtlı bir aracı kurum olan DriveWealth LLC nezdinde saklanmaktadır. DriveWealth LLC ile ödünç işlemi kapsamındaki teminat ve menkul kıymet saklama işlemleri bağımsız saklama bankası BMO Harris Bank NA nezdinde saklanmaktadır.
- DriveWealth LLC’in Bedeli Tamamen Ödenmiş Menkul Kıymet Ödünç İşlemlerine Katılım Hakkındaki Önemli Açıklamalarına ulaşmak için tıklayınız.
- DriveWealth LLC’nin Bedeli Tamamen Ödenmiş Menkul Kıymet Anlaşması’na ulaşmak için tıklayınız.
- DriveWealth LLC ile BMO Harris Bank arasında imzalanan Kurumsal Saklama Anlaşmasına ulaşmak için tıklayınız.
- DriveWealth LLC ile BMO Harris Bank arasında imzalanan Teminat Hesabı Kontrol Anlaşmasına ulaşmak için tıklayınız.
- DriveWealth LLC ile BMO Harris Bank arasında imzalanan Teminat Yönetim Anlaşmasına ulaşmak için tıklayınız.
Yurt Dışı Yatırım Hesabımdaki Varlıklarım Güvende mi?
Tacirler Yatırım’da yurt dışı piyasalar yatırım hesapları yabancı iş ortağımız nezdinde müşteri namına açılır. Müşteri namına açılan her yatırım hesabı ABD’de Menkul Kıymet Yatırımcılarını Koruma Yasası kapsamında kar amacı gütmeyen bir şirket olarak kurulan Menkul Kıymet Koruma Şirketi (SIPC) kapsamında korunmaktadır. SIPC, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na kayıtlı üye broker(lar)-dealer(lar) tarafından finanse edilen, kâr amacı gütmeyen bir üye kuruluştur. SIPC, bir yatırımın piyasa değerindeki düşüş gibi yatırımla ilgili kayıpları ya da ABD’de bir banka hesaplarında bulunan nakde dair veya ödünç işlemleriyle ilgili kayıpları değil, yatırım hesabında bulunan nakit ve menkul kıymet saklama kayıplarını karşılar. DriveWealth LLC SIPC’nin bir üyesidir. SIPC, firma iflas ettiğinde veya mali sıkıntıya girdiğinde ve müşteri varlıkları kaybolduğunda kapanan üye firmaların tasfiyesini denetler. Menkul Kıymet Yatırımcılarını Koruma Yasası kapsamındaki bir tasfiyede, SIPC ve mahkeme tarafından atanan Mütevelli, müşterilerin menkul kıymetlerini ve nakitlerini mümkün olan en kısa sürede iade etmek için çalışır. Sınırlar dahilinde SIPC, her müşteriyi menkul kıymet ve nakit için 500.000 ABD Dolarına kadar (yalnızca nakit için 250.000 ABD Doları limiti dahil) koruyarak, eksik müşteri varlıklarının iadesini hızlandırır.
Daha fazla detaylı bilgi için SIPC web sayfasına erişim için tıklayınız.Parçalı İşlem (Fractional Trading) Nedir?
Parçalı işlem 1 lot/adet altında pay ve pay benzeri menkul kıymet alım-satımı yapabilme imkanını ifade eder. 1 lot altında sahip olunan pay ve pay benzeri menkul kıymetler ise Parça hisse olarak ifade edilir. Tacirler Yatırım aracılığıyla, Rally Platformunda NYSE ve NASDAQ’ta işlem gören pay ve pay benzeri menkul kıymetlerde 1 USD gibi düşük bir teminat parçalı işlem imkanı sağlanır.
Parçalı İşlemlerde Hissedar Hakları Nelerdir?
Parçalı (1 lot altı) hisselerde hissedar hakları, 1 lot üstü hissedar haklarından farklıdır;
- 1 lot altı hisseler farklı bir aracı kuruma virman yapılamaz. ACATS Virman sistemi 1 lot altı hisselerin transferini desteklemez. Bu durumda pozisyonlarınızı başka aracı kuruma transfer etmek istediğinizde parçalı hisselerinizi satmanız gerekebilir.
- Oy hakkı kullanımında parçalı hisselerde farklı politikalar izlenebilir.
- Parçalı hisselerde temettü ödemesine hak kazandıysanız ödenen temettünün hesabınıza aktatılabilmesi için 0.01$ üzerinde olması gerekir.
- Parçalı hisseler, hisse bölünmesi, birleşme veya spin-off gibi zorunlu kurumsal eylemlere katılmaya uygun olmayabilir.
- Bir kurumsal faaliyet sonucu olarak 1 lot altı hisse alma hakkınız doğarsa, hisse yerine nakit alabilirsiniz.
- DriveWealth LLC veya Tacirler Yatırım tarafından hesabınız kapatılırsa, hesapta bulunan parçalı hisseler yerine tarafınıza nakit verilebilir.
- Parçalı hisseler DriveWealth LLC tarafından ödünç verilmez.
Emir Türleri Neledir?
Rally’de Piyasa Emri, Limit Emir ve Stop Emri bulunmaktadır.
- Piyasa Emri (Market Order): Bir menkul kıymetin hemen satın alınması veya satılması için verilen bir emirdir. Bu emir türü, gerçekleşme fiyatını garanti etmez. Bir piyasa emri genellikle mevcut teklif (satış emri için) veya talep (alış emri için) fiyatında veya yakınında gerçekleştirilmeye çalışılır. Ancak yatırımcıların son işlem gören fiyatın mutlaka bir piyasa emrinin gerçekleştirileceği fiyat olmadığını ve piyasa açılışında en iyi gayret esasıyla işleme alınacağını hatırlamaları önemlidir.
Rally'de piyasa satış emirlerinde sadece adetle emir girilebilmektedir.
- Limit Emri ( Limit Order): Bir menkul kıymetin belirli bir fiyattan veya daha iyi bir fiyattan satın alınması veya satılması için verilen emirdir. Bir limit emri, mevcut piyasa koşullarına ve belirlenen limit fiyatındaki mevcut likiditeye bağlı olarak, hiç gerçekleşmeme veya kısmi gerçekleşme riski taşır.
Rally’de Limit emirleri parçalı alım/satım işlemlerini desteklememektedir.
- Stop Emri (Stop Order): Hisse senedinin fiyatı stop fiyatı olarak bilinen belirlenen fiyata ulaştığında hisse senedini alma veya satma emridir. Stop fiyatına ulaşıldığında stop emri piyasa emri haline gelir. Stop emirlerinde , fiyatlarda oluşabilecek kısa vadeli bir dalgalanma veya piyasanın stop emir fiyatınızdan daha farklı fiyatla açılması durumunda emriniz tetiklenebilir ve potansiyel kayıplarla karşılaşabilirsiniz.
Rally’de Stop emirleri parçalı alım/satım işlemlerini desteklememektedir.
Seans Emirlerinde Dikkat Edilmesi Gereken İşlem Kuralları Nelerdir?
- Hisse işlemleri borsa tarafından durdurulduysa veya hisse kodu inaktifse, ilgili hisse için verilen tüm emirler iptal edilecektir.
- Eğer hisse işlemleri sadece satışa açık veya kapalı durumdaysa tüm alış emirleri reddedilecektir.
- Parçalı işlemlerde nominal tutar (dolar bazında) limit emir desteklenmemektedir. Bu yüzden parçalı hisselerde (1 lot altı) nominal tutarda verilen limit emirler reddedilecektir.
- 1 lot üstü hisselerde verilen limit ve piyasa emirleri 04:00 a.m. ET ile sıraya alınacaktır.
- 1 lot altı (parçalı hisselerde) piyasa emirleri 04:00 a.m. ET ile sıraya alınacaktır.
- 1 lot üstü ve parçalı hisselerde sell stop emrilerinde, herhangi bir seans sırasında piyasa fiyatı stop fiyatına değerse bir piyasa emri oluşturulur. Bu piyasa emri piyasa öncesi ve Sonrası seansa denk gelirse emir durdurulur.
- Parçalı işlemler fiyat iyileştirmesine uygun olmayabilir.
- Dalgalı piyasa koşullarında bir piyasa emri verdiyseniz, emri vermeden önce gördüğünüz fiyat ile emrin gerçekleştiği fiyat arasında önemli farklar olabilir.
Yurt Dışı Piyasalarda Vergi Var mı?
ABD'de Vergilendirme (Stopaj)
Yurt dışı piyasalarda gerçekleştirilen işlemler ve elde edilen gelirler için; işlem yapılan ülkeye ve borsaya göre değişiklik gösterebilecek şekilde, "Alış” ve/veya “Satış" işlemlerinde tamamen ilgili borsalar ve ülkeler nezdinde belirlenen ve değişiklik gösterebilen oranlarda, kaynağında vergi kesintileri doğabilmektedir.
Örneğin ABD borsalarında hisse senedi işlemleriniz nedeniyle yapılacak temettü ödemeleri veya ödünç işlemleriniz nedeniyle alabileceğiniz faiz vb. gelirleriniz için kaynağında %30 oranında stopaj söz konusu olabilir. Ancak, Türkiye ve ABD arasında mevcut olan vergi anlaşması nedeniyle bu oran, belirli gelir türleri için daha düşük olabilir. Örneğin, telif hakları, faiz ve temettü gelirlerinde daha düşük vergi kesinti oranları uygulanabilir.
Türk vatandaşları, W-8BEN formunu doldurarak ve vergi anlaşmasının sağladığı avantajlardan yararlanarak, muafiyeti veya indirimli oranları talep edebilirler. Vergi kesinti oranları ve gelir türleri hakkında daha kesin bilgi almak için IRS'nin web sitesini ziyaret etmek veya bir vergi danışmanına başvurmak faydalı olacaktır. ABD Gelir İdaresi Başkanlığı (US IRS) Uluslararası Vergi Mükellefleri Bireysel – Uluslararası başlığına bakabilirsiniz.
Bir hesabın yaşam döngüsü boyunca, DriveWealth LLC tarafından, müşteri işlem faaliyetleri ve gelirlerinden kesilen vergilerin bir sonucu olarak vergi belgeleri oluşturulur. Tüm vergi formları, 1 Ocak ile 31 Aralık arasındaki ABD vergi sezonuna göre hesaplanır.
Genellikle Şubat ayının sonundan önce, tüm vergi formları DriveWealth LLC tarafından işlenmek ve kabul edilmek üzere IRS'ye gönderilir. Yıl sonu formlarının son müşterilere sunulacağı gün her yıl değişiklik göstermektedir.
Tüm müşteri hesaplarına yıl sonu vergi formu gönderilmez. Bir müşterinin vergi formu oluşturmaya uygun olup olmadığını anlamak için aşağıdaki eşikleri karşılaması gerekir:
- Faiz ve Temettüler 10 ABD Dolarını aşarsa veya
- Yıl boyunca 20 doları aşan satış tarafı işlemleri gerçekleştiyse ve
- Hesap vergi avantajlı bir hesap değil ise (örn. emeklilik hesabı)
Yurt dışı işlemlerde gelir, damga veya benzeri vergiler veya yasal kesintiler değişiklik gösterebilecek olup Borsa’nın ve/veya işlem yapılan ülkenin mevzuatı kapsamında doğabilecek vergi yükümlülükleri müşterilerimizin sorumluluğundadır.
Türkiye’de Vergilendirme (Beyana Tabi)
Ayrıca Türkiye’de; tam mükellef olan gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışı borsalarda elde ettiği kazançlar beyana tabi usulde vergilendirilir. Ayrıca yapılan işlemlerden elde edilmiş bir kazanç olmasa bile, kur farkından dolayı lehinize oluşacak değer artışları nedeniyle Türkiye’de beyanda bulunmanız gerekebilir. Dolayısıyla gerek yurt dışında gerekse Türkiye’deki vergi yükümlülüklerinizle ilgili olarak vergi uzmanınıza danışmanız gerekebileceğini bilmelisiniz
Bununla birlikte, tüm yatırımcıların, yurt dışı işlemler üzerinden gerçekleştirdiği işlemlerden dolayı elde ettiği kazançlar üzerinden, ödemekle yükümlü oldukları verginin beyanı ve mevzuata uygunluğunun sorumluluğu kendisine aittir. Türkiye içinde ve/veya işlem yaptığı Borsa’nın tabi olduğu mevzuat kapsamında doğabilecek vergi ödemeleri, belge ve vesika temininden Tacirler Yatırım sorumlu değildir.
- Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Menkul Sermaye İradı Elde Eden Mükellefler için Vergi Rehberi’ne erişmek için tıklayınız.
- Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Menkul Kıymet Sermaye İradı Hızlı Rehberi’ne erişmek için tıklayınız.
- Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Hazır Beyan Sistemi’ne erişmek için tıklayınız.
- Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Hazır Beyan Sistemi tanıtım videosuna erişmek için tıklayınız
- Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla beyan verme ve ödeme işlemleri eğitim videosuna erişmek için tıklayınız.
- Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi verilerine ulaşmak için tıklayınız.
- TCMB tarafından açıklanan döviz kurlarına ulaşmak için tıklayınız.
ABD Borsalarında Ödünç İşlemlerinde Ücretlendirme Nasıldır?
DriveWealth LLC bir Menkul Kıymet ödünç verme işlemi başlattığında, Bedeli Tamamen Ödenmiş Menkul Kıymet borçlusu ödünç ücreti ödeyecektir. Bu ödünç ücreti, ödünç faiz oranının ödünç verilen menkul kıymetin piyasa değeri ile çarpılmasıyla hesaplanan faiz oranına dayalı bir ücrettir. Ödünç Verilen Menkul Kıymetlerin menkul kıymet ödünç verme piyasalarındaki göreceli değerine bağlı olarak ve piyasa koşulları ve borçlanma talebine bağlı olarak ödünç ücreti değişebilir. Menkul Kıymet Ödünç Verme programına otomatik katılımınızla menkul kıymet saklama ücreti tahsil edilmeyecektir.
Ödünç İşlemlerini Sonlandırma Şartları nelerdir?
Ödünç Verme işlemine katılımınızı sonlandırmanız halinde, DriveWealth LLC ödünç verme programına yeniden katılmanıza izin vermeyebilir. Ödünç işlemlerine otomatik katılımızı sonlandırmanız halinde Tacirler Yatırım tarafından günlük bazda varlık toplamlarının aylık ortalaması hesaplanarak, aylık hesaplama oranı on binde 3 olan saklama ücreti aylık olarak Müşteri’nin cari hesabına TL cinsinden borç şeklinde yansıtılır. Ödünç Verme programından çıkış talebinizi, ıslak imzalı olarak düzenlenmiş dilekçeyle Tacirler Yatırım’a iletmeniz ardından talebiniz işleme alınacaktır.
ABD’de Menkul Kıymetlerin Saklaması ve Ödünç Verilmesiyle İlgili Yasal Düzenlemeler Nelerdir?
1934 Tarihli Menkul Kıymetler Borsası Yasası: Bu yasa, menkul kıymet alım-satım işlemlerini düzenlemekte ve menkul kıymet işlemleri, özellikle de menkul kıymet ödünç verme ile ilgili kılavuzlar belirlemek için kritik öneme sahiptir. Saklama ve Ödünç Alma ile İlgili Bölümler: Bölüm 15(c): Aracı kurumların görevlerini, menkul kıymetlerin işlenmesi ve ödünç alınması dahil olmak üzere ele alır. Bölüm 17: Brokerlar tarafından tutulan menkul kıymetler için kayıt tutma ve saklama sorumlulukları ile ilgili gereklilikleri düzenler.
1940 Tarihli Yatırım Şirketleri Yasası: Yatırım şirketleri için, menkul kıymetlerin ödünç alınması ve verilmesi de dahil olmak üzere yatırım uygulamaları üzerinde kısıtlamalar getirmektedir. Bölüm 17(f): Fon varlıklarının nitelikli bir saklayıcı tarafından tutulmasını zorunlu kılarak bağımsız saklama düzenlemeleri ihtiyacını pekiştirir.
Kural 15c3-3 (Müşteri Koruma Kuralı), Müşteri menkul kıymetlerinin korunması için gereklilikleri özetleyen bir Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) kuralıdır. Müşteri fonlarının ve menkul kıymetlerinin firmanın kendi varlıklarından ayrı tutulmasını zorunlu kılarak güvenli saklama ihtiyacını vurgular. SEC’in menkul kıymet ödünç verme ve açığa satışlarda şeffaflığı arttırmak için kabul ettiği bir dizi kural bulunmaktadır.
Ayrıca Finansal Sektör Düzenleme Otoritesi (FINRA), üye firmaların müşteri menkul kıymetlerinin saklanması ve ödünç verilmesi ile ilgili davranışlarını düzenleyen kurallara sahiptir.
Komisyon, Masraf ve Ücret Hesaplama Örnekleri
İşlem Komisyonu, BSMV, SEC Fee, TAF Hesaplama Örneği verebilir misiniz?
İşlem Komisyonu, BSMV, SEC Fee, TAF Hesaplama Örnekleri:
Örnek İşlem 1: | Örnek İşlem 2: |
Hisse Alış Fiyatı:1$ | Hisse Alış Fiyatı: 10 $ |
Satın Alınan Hisse Adedi: 750 | Satın Alınan Hisse Adedi: 1.000 |
İşlem Hacmi: 1*750= 750 $ | İşlem Hacmi: 10*1.000= 10.000 $ |
Komisyon (1,50 USD): 1.50 $ | Komisyon (0.20%): 10.000 *0,002= 20 $ |
BSMV (5%) = 1,50$*0,05= 0,075 $ | BSMV (5%): = 20$*0,05= 1 $ |
Toplam Satış Maliyeti: 1,58 $ | Toplam Satış Maliyeti: 21 $ |
Örnek İşlem 3: | Örnek İşlem 4: |
Hisse Satış Fiyatı: 1 $ | Hisse Satış Fiyatı: 10 $ |
Satılan Hisse Adedi: 750 | Satılan Hisse Adedi: 1.000 |
İşlem Hacmi: 1*750= 750 $ | İşlem Hacmi: 10*1.000= 10.000 $ |
Komisyon (1,50 USD): 1.50 $ | Komisyon (0.20%): 10.000 *0,002= 20 $ |
BSMV (5%) = 1,50 *0,05= 0,075 $ | BSMV (5%): = 20*0,05= 1 $ |
SEC Fee: 1 *750 *0,00002780 = 0,02 $ | SEC Fee: 10 *1.000 *0,00002780= 0,278 $ |
TAF Fee: 750*0,000116= 0,087 $ | TAF Fee: 1.000*0,000116= 0,116 $ |
Toplam Alış Maliyeti: 1,68 $ | Toplam Alış Maliyeti: 21,39 $ |
1$ Altında Fiyatla ABD Borsalarında İşlem Gören Hisselerde Uygulanan Ek Komisyon Ücreti Hesaplama Örneği
Örnek İşlem 5: | Örnek İşlem 6: |
Hisse Alış Fiyatı: 0,50$ | Hisse Alış Fiyatı: 0.50 $ |
Satın Alınan Hisse Adedi: 1.000 | Satın Alınan Hisse Adedi: 10.000 |
İşlem Hacmi:0.50*1.000= 500 $ | İşlem Hacmi: 0.50*10.000= 5.000 $ |
Komisyon (1,50 USD): 1.50 $ | Komisyon (0.20%): 5.000 *0,002= 10 $ |
BSMV (5%) = (1.50+3.50)*0,05= 0,25 $ | BSMV (5%): = (10+48.50) *0,05= 2.925 $ |
Ek Komisyon: (1.000-300)*0.005 = 3.50 $ | Ek Komisyon:(10.000-300)*0.005=48.50 $ |
Toplam Satış Maliyeti: 5.25 $ | Toplam Satış Maliyeti: 61.42 $ |
Örnek İşlem 7: | Örnek İşlem 8: |
Hisse Satış Fiyatı: 0,50 $ | Hisse Satış Fiyatı: 0.50 $ |
Satılan Hisse Adedi: 1.000 | Satılan Hisse Adedi: 10.000 |
İşlem Hacmi:0.50*1.000= 500 $ | İşlem Hacmi: 0.50*10.000= 5.000 $ |
Komisyon (1,50 USD): 1.50 $ | Komisyon (0.20%): 5.000 *0,002= 10 $ |
BSMV (5%) = (1.50+3.50)*0,05= 0,25 $ | BSMV (5%): = (10+48.50) *0,05= 2.925 $ |
SEC Fee: 0.50*1.000 *0,00002780= 0,01 $ | SEC Fee: 0.50 *10.000 *0,00002780 = 0,139$ |
TAF Fee: 1.000*0,000116= 0,116 USD | TAF Fee: 10.000*0,000116= 1.16 $ |
Ek Komisyon: (1.000-300)*0.005 = 3.50 $ | Ek Komisyon:(10.000-300)*0.005=48.50 $ |
Toplam Satış Maliyeti: 5.38$ | Toplam Satış Maliyeti: 62,72 $ |
Saklama Masrafı Hesaplama Örneği
- Saklama Masrafı Hesaplama Örneği
Aylık Ortalama Toplam Varlık: 100.000 USD |
Aylık Saklama Masrafı: 100.000*0.0003= 30 USD * İşlem Günü TCMB USDTRY Alış Kuru |
Temerrüt Faiz Oranı Hesaplama Örneği
Temerrüt Faizi= Günlük Borç Bakiyesi * (Fed Faiz Oranı +%4)/365
Örnek: 10.000 USD* (%5,50+%4)/365 = 260,27 USD
ADR Ücreti Hesaplama Örneği
ADR Ücreti = 1000 ADR * 0.05 USD = 50 USD
Diğer Önemli Hususlar
Ücret ve Komisyonlarla ilgili Önemli AÇIKLAMALAR
Tacirler Yatırım’ın, Yurt Dışı Piyasalarda Alım-Satım İşlemlerine İlişkin Aracılık Sözleşmesi’nin (14. maddesi) hükmüne istinaden, müşteri adına gerçekleştireceği pay senedi ve benzeri ile yabancı sermaye piyasası aracı alım ve satım emirleri karşılığında müşteriden alım ve satım tutarı üzerinden aşağıda detayları belirlenen oranda komisyonu tahakkuk ve tahsil edecektir. Müşteri, yaptığı işlemin türüne göre aşağıda belirlenmiş oranlardaki farklı komisyon oranlarının günlük olarak hesabına borç kaydedileceğini; aşağıda verilen komisyon ve masraflara %5 oranında BSMV’nin ayrıca hesabına borç kaydedileceğini ve BSMV’nin aşağıdaki komisyon ve masraflara dahil olmadığını, yurt dışı borsalarda gerçekleşen işlemlerde borsadan borsaya farklılık gösterebilecek bir şekilde ‘’Alış ve/veya Satış’’ işlemlerinden tamamen ilgili borsalar nezdinde belirlenen ve değişiklik gösterebilen oranlarda vergi kesintileri ve yasal ücretlerin doğabileceğini; bu vergi ve yasal ücretlerin hesabına yansıtılacağını bildiğini kabul, beyan ve taahhüt eder. Tacirler Yatırım komisyon oranını veya komisyon oranı skalasını her zaman serbestçe değiştirme hakkına sahiptir. Müşteri, değişen komisyon oranı veya komisyon skalasını ve yaptığı günlük işlemlerin toplam tutarına göre aşağıda belirlenen farklı komisyon oranlarının uygulanacağını kabul eder.
- Müşteri’nin sözleşme kapsamında otomatik olarak katılımının gerçekleştiği FDIC Nakit Yönetim Programından ve/veya Ödünç İşlemlerinden çıkmayı talep etmesi durumunda, talebin işleme alınmasının ardından, Tacirler Yatırım tarafından günlük bazda varlık toplamlarının aylık ortalaması hesaplanarak, aylık hesaplama oranı on binde 3 olan saklama ücreti aylık olarak Müşteri’nin cari hesabına TL cinsinden borç şeklinde yansıtılır.
- Düşük Fiyatlı Menkul Kıymetler, $1.00 altında bir fiyatla ABD borsalarında işlem gören menkul kıymetleri ifade eder. Düşük fiyatlı menkul kıymetlerde 300 adet üstü alım ve satım işlemlerinde komisyon fiyatlandırmasında mevcut komisyon tarifesine ilave olarak, pay adedi başına 0.005 USD ek komisyon ücreti uygulanır. İlgili borsanın düşük fiyatlı menkul kıymet işlem ücretlerinde değişiklik yapması halinde güncel ücretler müşteri hesabına yansıtılır. Müşteri işlem ücretlerini emir göndermeden önce işlem platformunda ve gönderdikten sonra işlem geçmişinde veya yabancı yatırım kuruluşu tarafından sağlanan aylık hesap ekstresinden takip edeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder.
- Acil durumlar için telefon aracılığıyla dealer üzerinden verilecek emirlerde sadece nominal (tutar) ile emir kabul edilir.
- Giden USD Havale işlemleri sadece anlaşmalı bankalardaki müşteri namına açılan döviz tevdiat hesaplarına yapılabilir. Anlaşmalı bankaları işlem platformunda para transferleri sekmesinde görebilirsiniz. Tacirler Yatırım Giden USD Havale İşlemlerinde transfer ücret tarifesini değiştirme hakkını saklı tutar.
- Swift işlemleri müşteri namına ilgili bankada açılan döviz tevdiat hesaplarına yapılır. Üçüncü şahıs hesaplarına transfer işlemleri yapılmaz.
- Otomatik Müşteri Hesabı Transferi (ACAT) Menkul kıymetlerin ayrı bir banka veya aracı kurumdaki bir hesaptan diğerine transferidir. Bu transfer herhangi bir menkul kıymet veya türev için yapılabilir; hisse senetleri, tahviller, opsiyonlar ve vadeli işlemler ACAT aracılığıyla transfer edilebilir.
- DTC, belirlenmiş bir depocu bankası tarafından bir şirketin birden fazla lokasyondan gelen günlük sertifikalarını yatırmak için kullanılır. DTC birden fazla lokasyondan nakit toplayan şirketler için daha iyi nakit yönetimi sağlamanın bir yoludur.
- Saklama kuruluşunda para yatırma/çekme (DWAC), dağıtım noktası olarak Hızlı Otomatik Menkul Kıymetler Transferi (FAST) servis transfer aracısını kullanarak, yeni hisse senetlerini veya hisse senedi sertifikalarını Saklama Kuruluşu'na (DTC) elektronik olarak aktarma yöntemidir.
- Doğrudan Kayıt Sistemi (DRS), bir yatırımcının adına menkul kıymetlerin transfer acentesi veya ihraççısı için defterlere elektronik olarak doğrudan kaydedilmesine izin veren ve hisselerin bir transfer acentesi ile aracı arasında elektronik olarak transfer edilmesine olanak tanıyan bir sistemdir.
ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komsiyonu (SEC) Clearing (Takas) Ücreti Nedir?
ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC) Ücreti Nedir?
ABD borsalarında işlem gören hisse senetleri, Borsa Yatırım Fonları ve Amerikan Depo Sertifikaları satışına eklenen ve sonuçta yatırımcılar tarafından karşılanan ilgili aracılık komisyonları dışında nominal bir ücrettir. SEC tarafından şirketlerin denetlenmesi ve düzenlenmesi maliyetlerini karşılamak amacıyla tahsil edilen düzenleyici bir ücrettir. SEC ücreti, 1934 tarihli Menkul Kıymetler Borsası Kanunu'nun 31. Maddesinde tanımlanmıştır ve bu nedenle sıklıkla 31. Madde İşlem Ücreti olarak anılır. SEC, 22 Mayıs 2024 tarihinden itibaren çoğu menkul kıymet satış işlemine uygulanacak ücret oranının milyon dolar başına 27,80 ABD doları olarak belirleneceğini duyurdu. Bu ücret her zaman en az 0,01$ ücret alınır. Komisyon, 31. Bölüm kapsamındaki ücretlerle ilgili gelişmeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için uygun durumlarda ek bildirimler yayınlayacaktır. Bu bildirimler SEC'nin http://www.sec.gov adresindeki web sitesinde yayınlanacaktır. Bu bildirimleri SEC'nin http://www.sec.gov adresi üzerinden takip edebilirsiniz ve değişiklikler nedeniyle satış işlemlerine yansıyacak güncel yasal ücretleri yabancı yatırım kuruluşu tarafından sağlanan aylık hesap ekstrenizde görebilirsiniz.
Finansal Endüstri Düzenleme Otoritesi (FINRA) tarafından talep edilen Alım Satım İşlem Faaliyeti Ücreti (TAF Fee) Nedir?
Finansal Endüstri Düzenleme Otoritesi (FINRA) tarafından talep edilen Alım Satım İşlem Faaliyeti Ücreti (TAF Fee), Firmaların denetlenmesi ve düzenlenmesi maliyetlerini karşılamak için FINRA tarafından tahsil edilen düzenleyici ücrettir. Hisse senetleri, Borsa Yatırım Fonları ve Amerikan Depo Sertifikalarının tüm satış işlemleri için geçerlidir. Ücret, satılan birim adedine göre belirlenir. Bu ücret pay başına 0,000166 ABD dolarıdır ve maksimum ücret 8.30 ABD dolarıdır. Bu ücret her zaman en az 0,01$ ücret alınır. FINRA’nın Kurallar ve Rehberler, Kural Dosyaları, Ücret Artış Tablosundan değişiklikleri takip edebilirsiniz ve değişiklikler nedeniyle satış işlemlerine yansıyacak güncel yasal ücretleri yabancı yatırım kuruluşu tarafından sağlanan aylık hesap ekstrenizde görebilirsiniz.
Amerikan Depo Sertifikaları (ADR) Ücretleri Nedir?
Amerikan Depo Sertifikaları (ADR) ücretleri hisse başına tutar ADR'a göre değişmektedir. Örneğin, 1000 ADR için, 20 ila 50 USD arasında değişen bir ücret olarak değerlendirilebilir. Yatırımcılar, SEC’in http://www./sec.gov/edgar.html adresindeki web sitesinde bulundan 1933 Menkul Kıymetler Yasası uyarınca F-6 Formu kayıt ADR ücretleri, kayıt bildiriminin genellikle "Amerikan Depo Hissesi Açıklaması" veya "Amerikan Depo Sertifikası Açıklaması" başlıklı bölümünde görülebilir. ABD'de faaliyet gösteren depocu bankalarının internet siteleri de ADR'lere yatırım yapma konusunda bilgiler içermekte ve yatırımcılar için bilgi kaynağı işlevi görmektedir. Amerikan Depo Hisseleri (ADS)’nin saklamasını, ADR ihraç ve iptalini yapan ABD faaliyet gösteren depocu banka tarafından yılda 1 ila 4 kez arasında alınabilir. ADR Ücretleri hakkında bilgi için lütfen ilgili ADR izahnamesine bakınız. ADR ücretlerini ADR prospektüsünden takip edilebilirsiniz ve depocu kuruluş tarafından ADR ücretinde yapılacak değişiklikler nedeniyle yansıyacak güncel ADR ücretleri yabancı yatırım kuruluşu tarafından sağlanan aylık hesap ekstresinde görülebilir. ADR hakkında daha fazla bilgi için SEC’in ADR Yatırımcı Bülteni’ni inceleyiniz.