Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

30.06.2025

Dış Ticaret İstatistikleri – Mayıs 2025

Mayıs ayında cari açığın 1 milyar doların altına gerilemesini bekliyoruz

Detaylı PDF   -   114 KB

İçerikler

İçerikler

TÜİK dış ticaret verilerine göre; mayıs ayında ihracat yıllık %2,6 artarak 24,8 milyar dolar, ithalat ise %2,7 yükselerek 31,5 milyar dolar oldu. Böylelikle dış ticaret açığı 12,1 milyar dolardan 6,6 milyar dolara gerilerken, yıllık açık ise 86,8 milyar dolar ile önemli bir değişim göstermedi. Çekirdek verilere baktığımızda enerji ve altın harici ihracat mayısta %5 artarak 23,2 milyar dolara, ithalat ise %4,3 yükselişle 25 milyar dolara yükseldi. Enerji ve altın harici dış ticaret açığı ise bu dönemde 1,9 milyar dolar oldu.

Aylık altın ithalatı mayıs ayında 2,4 milyar dolar düzeyinden 2,1 milyar dolara inerken, yılın ilk beş ayındaki kümülatif altın ithalatı 9,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 12 aylık dönemde ise altın ithalatı 19,4 milyar dolardan 20,1 milyar dolara yükseldi.

Tüketim malı ithalatı mayısta 5,4 milyar dolardan 5,6 milyar dolara görece sınırlı bir yükseliş kaydederken, yıllık tüketim malı ithalatı ise bu dönemde 56,2 milyar dolardan 56,8 milyar dolara ulaştı. İç talebe yönelik önemli göstergelerin başında gelen dayanıklı tüketim malı ithalatı mayıs ayında 1,1 milyar dolardan 1,4 milyar dolara yükselirken, binek otomobil ithalatı ise 2 milyar dolardan 1,9 milyar dolara sınırlı bir gerileme kaydetti. Tüketim malı ithalatında mayıs ayında kaydedilen sınırlı yükseliş iç talep dinamiklerine ilişkin durgun bir seyri işaret ederken, belirgin bir soğumanın henüz ön planda olmadığını gösteriyor.

Cari işlemler dengesinin mayıs ayında 616 milyon dolar ile görece düşük bir açık vereceğini tahmin ediyoruz. Dış ticaret verileri çerçevesinde ödemeler dengesi tanımlı ticaret açığının mayısta yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinden 4 milyar dolara doğru gerilemesini bekliyoruz. Ayrıca, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirin 4,5 milyar dolara doğru yükseleceğini ve bu çerçevede hizmetler dengesi fazlasının 5 milyar dolar üzerine yükseleceğini öngörüyoruz. Bununla birlikte cari açığın mayıs ayında önemli bir düşüş kaydederek 1 milyar doların altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.  2025 yıl sonu cari açık tahminimizi ise 22 milyar dolar (GSYİH’nın %1,5’i) seviyesinde koruyoruz.

Dış ticaret verileri, sanayi üretimi tahminlerimiz açısından da yol gösterici nitelikte. Mayıs verilerinde altın ve enerji harici ara malı ithalatı aylık %3 gerilerken, yıllık ise %2,6 yükseldi. Hatırlanacağı üzere İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI mayısta 47,3’ten 47,2’ye inerek bu yılın en düşük seviyesine inmişti.  Öncü sinyaller doğrultusunda mayıs ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık sanayi üretiminin zayıf bir sektör aktivitesine işaret etmeye devam etmesini bekleriz. 19 Mart sonrasında içeride sıkılaşan finansal koşulları takiben ekonomik aktiviteye yönelik aşağı yönlü riskler artmış olsa da, yüksek frekanslı verilerden henüz iç talep dinamiklerine yönelik hızlı bir soğuma emaresi almıyoruz. Öte yandan, kamu harcamalarının büyüme görünümü açısından destekleyici kalmaya devam ettiğini takip ediyoruz. Bu çerçevede büyüme tahminimizi şu aşamada, aşağı yönlü riskleri de gözeterek, %3,1 seviyesinde koruyoruz.

Grafikler

Grafikler

Dış Ticaret Dengesi & Altın İthalatı

(yıllık, milyar US$)

Kaynak: TCMB, TÜİK, Tacirler Yatırım

Tüketim Malı İthalatı (yıllık, milyar US$)

Kaynak: TCMB, TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.