Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

03.01.2025

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.58 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Küresel risk iştahı bu sabah dengeli. ABD'de dün satışlar vardı, fakat bu sabah vadeliler olumlu tarafta; Avrupa borsaları dün genel olarak alıcılıydı, vadeliler dengeli; Asya'da ise karışık bir görünüm var. Borsa İstanbul'da yeni yıla %1,33 yükselişle olumlu bir başlangıç yaptık. Özellikle bankalara gelen alımlar etkili oldu. Açığa satış işlemlerinin serbest bırakılması sonrasında borsa üzerinde ekstra bir baskı görmedik. Dün BIST 50 şirketlerinde toplamda 14,2 milyar liralık açığa satış işlem hacmi gerçekleşti. Endeksin günlük 95,5 milyar liralık işlem hacmi ile kıyaslandığında açığa satışların toplam BIST 50 işlem hacmine oranı %15, tüm borsa işlem hacmine oranı ise %10 seviyesinde. Borsa İstanbul’da dünkü yükselişe karşın para çıkışı vardı. Bu nedenle momentumda henüz anlamlı bir iyileşme yok, ancak teknik açıdan sıkışma bölgesinin direncine yaklaşıldı. 10050 direnci üzerinde tutunma halinde sıkışmanın yukarı kırıldığını ve 10100 – 10300 bölgesinin yeniden hedefleneceğini söyleyebiliriz. Destekler ise 9.910 ve 9.820. Günün ajandasında içeride Aralık ayı enflasyon verileri öne çıkıyor. TÜFE’de aylık %1,5 civarında artış ile yıllık TÜFE’nin 2024 yılını %45 civarında tamamladığını tahmin ediyoruz. 2025 sonu için yıllık TÜFE tahminimiz ise %28. Ek olarak TCMB’nin açıklayacağı yabancıların menkul kıymet işlemleri ve ABD ISM verileri takip edilecek. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 262 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

ALTNY: Altınay Savunma, bağlı ortaklık DASAL Havacılık Teknolojileri, İHA Sistemleri Geliştirme ve Tedarik Projeleri kapsamında toplam 2,7 milyon USD tutarında yeni iş anlaşması imzaladığını duyurdu.

BIGCH: Şirket, ocak ayı itibarıyla Türkiye’de 2 yeni şube ile toplam 134 şubeye ulaştığını bildirdi.

BRLSM: Birleşim Mühendislik, bağlı ortaklığı Solar Santral Enerji’nin Türkiye'de yerleşik, tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firma arasında, yapılması planlanan anahtar teslimi Güneş Enerjisi Santrali kurulumu için sözleşme imzalandığını duyurmuştu. İlgili kuruluma ilişkin proje, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından tahsis edilen proje bölgesindeki dağıtım kapasitesinin yeterli olmamasından dolayı karşılıklı mutabakat ile iptal edildi.

EBEBK: Ebebek, 1 Aralık-31 Aralık arasında toplam 9 mağaza açıldığını, 31 Aralık itibarıyla toplam mağaza sayısının 257 tanesi geleneksel ve 13 tanesi mini olmak üzere 270'e ulaştığını açıkladı. Aralık ayında Londra mağazasının açılışı da gerçekleştirildi.

EGGUB: Ege Gübre, iskele kapasite artış projesinin 2025 yılının ilk yarısında tamamlanmasının öngörüldüğünü duyurdu. Ayrıca, üçüncü şahıslara kimyasal depolama alanı olarak kiraya verilen, gümrüklü saha içindeki genel antrepo mahiyetindeki tank çiftliğinin faaliyetlerine 6 Ocak itibarıyla son verileceği bildirildi.

EKGYO: Şirket, Çekmeköy 4. Etap 2. Kısım Konut ve Ticaret İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme İnşaatı İşi'nin geçici kabulü yapılmış olup Geçici Kabul Tutanağı onaylandığını bildiridi.

ERCB: Erciyas Çelik Boru, yurt dışında ihraç edilmek üzere 200 milyon USD ihraç tavanı ile borçlanma aracı ihracına ilişkin yaptığı başvurunun SPK tarafından onaylandığını duyurdu.

FROTO (Olumlu): Ford Otosan, aralık ayı yurt içi satış verilerini açıkladı. Şirket, aralık ayında toplam 17.182 adet araç satışı gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre %43 artış (2023 Aralık: 11.999), bir önceki aya kıyasla ise %63 yükseliş gösterdi. Çeyreksel bazda bakıldığında ise toplam satış adedi (Binek + Ticari), 2023 yılı 4. çeyrekteki 24.594 adetten %48 artışla 36.425 adede yükseldi.

IMASM: İmaş Makina, 1,62 milyon USD tutarında sözleşme imzaladı.

KATMR: Katmerciler, yurt içinde 7.1 milyon Euro tutarında havalimanlarında kullanılmak üzere bir Akaryakıt Ekipmanları Satış Sözleşmesi imzaladı. Teslimatların 2025 yılı içinde tamamlanması planlanıyor.

KZBGY: Şirket, Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde aralık ayında 270 adet devremülkün satışının gerçekleştiğini be bu satışlardan 155,5 milyon TL ön satış cirosu elde ettiğini açıkladı. Böylece toplam 29.140 adet devremülk satışı gerçekleşmiş oldu.

MEGAP: Mega Polietilen, bağlı ortaklığı Mega Hazır Giyim tarafından 5 milyon TL tutarında temettü avansı ödemesi aldığını duyurdu.

MNDRS: Menderes Tekstil'in Akça RES (20 MW), Baklacı JES (19,4 MW), ve Tosunlar-1 JES (4 MW) tesisleri 2025 YEKDEM listesinde yer aldı.

TABGD: Şirket, 2024 yılının 4. çeyreğinde sistem genelinde 64, yılın tamamında ise 246 yeni restoran açıldığını ve 31 Aralık 2024 itibarıyla kendi işlettiği 1.010 ve franchise'lar tarafından işletilen 820 olmak üzere toplam 1.830 restorana ulaştığını bildirdi.

TKFEN: Tekfen Holding, ortalama 65,35 TL fiyattan 150 bin adet payın geri alındığını duyurdu. İşlem sonucunda, sahip olunan payların şirket sermayesine oranı %2,91’e yükseldi.

VBYTZ: VBT Yazılım, SGK'nın 'Lisans Güncelleme ve Destek Bakım Hizmet Alımı' işi kapsamında düzenlenen ihalenin 169,2 milyon TL bedel ile şirket uhdesinde kaldığını açıkladı.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Aralık enflasyonun piyasa beklentileri altında gerçekleşmesini bekliyoruz

Aralık ayı enflasyon verileri bugün TÜİK tarafından saat 10:00’da açıklanacak. Enflasyon anketlerine kurum olarak aylık %1,8 beklentimizle katıldık. Piyasa medyan tahmini ise %1,6 düzeyinde bulunuyor. Son dönemde gelen veriler ve İTO tarafından yayınlanan İstanbul enflasyonu & gıda fiyat artışı verileri çerçevesinde kurum tahminimiz üzerinde aşağı yönlü riskler olduğu görüşündeyiz. Son hesaplamalarımız çerçevesinde aralık ayı TÜFE artışının %1,5 altında, %1 - %1,5 bandında gelebileceği ve hem kurum beklentimizin hem de piyasa beklentisinin altında gerçekleşebileceği ihtimalinin arttığını değerlendiriyoruz. Aralık enflasyonunun tahmin ettiğimiz gibi %1,5 altında gerçekleşmesi durumunda 2024 yıl sonu enflasyonu %45’in hafif altında, %44,7 – %44,9 bandında oluşacak. Kurum olarak 2025 yıl sonu enflasyon tahminimiz %28 düzeyinde.

Üretimdeki yavaşlama hafifledi

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI aralık ayında 48,3 seviyesinden 49,1 seviyesine yükselerek nisan ayından bu yana en yüksek düzeyine ulaşırken, endeks üst üste dokuzuncu ayında da 50 eşik değerinin altında kalarak daralma sinyali üretmeye devam etti. Böylelikle PMI yılın ilk çeyreğinde 49,8, ikinci çeyreğinde 48,6 ve üçüncü çeyreğinde ortalama 46,4 seviyesinde oluşmasının ardından, son çeyrekte ise ortalama 47,7 seviyesine yükseldi. Son çeyreğe ilişkin öncü göstergeler aktivitede ılımlı bir toparlanma sinyali verirken, PMI verilerinin de son çeyrekte daha iyimser bir gönümü desteklediği takip ediliyor. Ancak bu noktada, imalat sanayi cephesinde genel çerçevede daralmaya devam eden bir aktivite görünümünün ön planda olduğunun altını çizmek isteriz. Öncü veriler, 2024’ün son çeyreğinde büyümenin çeyreksel bazda pozitif tarafta yer alabileceğine, yıllık büyümenin ise %2’nin bir miktar altıda kalarak önceki döneme göre bir gerileme gösterebileceğine işaret ediyor. Bu gelişmeler ışığında, tahminlerimiz üzerindeki aşağı yönlü riskleri gözetmekle birlikte, GSYİH büyümesinin 2024 yılını %2,9 seviyesinde tamamlamasını ve 2025 yıl sonunda %2,6 düzeyinde oluşmasını bekliyoruz. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Ocak ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 11.530 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.650 ve ardından 11.750 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 11.400 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.300 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri üzerine yöneldi. Hafif pozitif.

MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) satım bölgesinde. Nötr.

RSI (trendin gücünü gösterir): RSI dengeli. Nötr.

Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi önemli ortalamaların sıkıştığı bölgenin üzerinde. Hafif pozitif.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

GoÜ  para birimleri dün dolar karşısında satıcılı bir seyir izlerken, Türk lirası %0,1’e yakın sınırlı bir yükselişle üst sıralarda yer almayı başardı. USDTRY paritesi günü 35,3478 seviyesinden tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi 262,7 baz puandan 261,9 baz puana geriledi. Teknik göstergeler kurda kısa vade için 35 – 36 bandını ön plana çıkarıyor. 2025 yıl sonu tahminlerimiz TL’deki reel değerlenmenin, bu yıla kıyasla daha düşük bir oranda olacak şekilde devam edeceği yönünde.


EUR/USD

EURUSD paritesi dün 1,0226 seviyesine kadar gerilemesinin ardından günü %0,9 düşüşle 1,0265 seviyesinden kapattı. Kısa vadeli teknik görünüm dünkü sert düşüşün ardından yakın vadede 1,0250 – 1,0350 bandında bir dengelenme sürecinin ön plana çıkabileceğine, ancak gelecek dönemde düşüşün 1,02 altına doğru devam edebileceğine işaret ediyor. Paritedeki riskleri aşağı yönlü görmeye devam ediyor ve düşüş eğiliminin korunmasını bekliyoruz. Paritede 1,0250, 1,02 ve 1,0140 seviyeleri destek, yukarıda 1,03, 1,0350 ve 1,0420 seviyeleri direnç konumunda.


XAU/USD

Yeni yılın ilk işlem gününde altının ons fiyatı günü %1,3 primle 2.657,90$ seviyesinden kapandı. Bu sabah saatlerinde 2.660$ civarından geçen 50 günlük hareketli ortalamasını test eden ons altında bu ortalama üzerinde bir kapanış gerçekleşip gerçekleşmeyeceği takip edilecek. Aynı zamanda eski kanal sınırına da denk gelen ve  önemli bir direnç konumunda olan 2.660$ seviyesinin aşılması, yönün yeniden yukarı dönmesi açısından önemli. 2.600$ üzerinde 2.670$, 2.693$ ve 2.710$ dirençleri, aşağıda 2.640$, 2.625$ ve 2.600$ destekleri yer alıyor.


XAG/USD

Dün %2’nin üzerinde yükseliş kaydeden gümüşte, 29,85$ seviyesinden geçen 200 GHO, 30,80$ seviyesinden geçen 100 GHO ve 31$ seviyesinden geçen 50 GHO’nun oluşturduğu önemli direnç bölgesini yakından takip ediyoruz. Yeniden istikrarlı bir yukarı yükselişten bahsedebilmemiz için gümüşün bu ortalama yığınını aşarak 31$ seviyesi üzerine ulaşması gerekiyor. Teknik göstergeler ve oluşan fiyat formasyonları, 31$ üzerinde günlük kapanışlar oluşmadığı müddetçe yükselişlerin sınırlı kalabileceği bir görünümü işaret ediyor.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.