Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

02.01.2025

İSO Türkiye İmalat PMI – Aralık 2024

Üretimdeki yavaşlama hafifledi

Detaylı PDF   -   113 KB

İçerikler

İçerikler

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI aralık ayında 48,3 seviyesinden 49,1 seviyesine yükselerek nisan ayından bu yana en yüksek düzeyine ulaşırken, endeks üst üste dokuzuncu ayında da 50 eşik değerinin altında kalarak daralma sinyali üretmeye devam etti. Böylelikle PMI yılın ilk çeyreğinde 49,8, ikinci çeyreğinde 48,6 ve üçüncü çeyreğinde ortalama 46,4 seviyesinde oluşmasının ardından, son çeyrekte ise ortalama 47,7 seviyesine yükseldi. Son çeyreğe ilişkin öncü göstergeler aktivitede ılımlı bir toparlanma sinyali verirken, PMI verilerinin de son çeyrekte daha iyimser bir gönümü desteklediği takip ediliyor. Ancak bu noktada, imalat sanayi cephesinde genel çerçevede daralmaya devam eden bir aktivite görünümünün ön planda olduğunun altını çizmek isteriz.

İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta, imalat sektöründeki bozulmanın aralık ayında hafiflediğine vurgu yapıldı. Aralık ayı anketinde kasımdaki artışın ardından istihdamın yeniden azaldığı ifade edilirken, girdi maliyetlerinin belirgin bir şekilde artmasına rağmen nihai ürün fiyatları enflasyonunun beş yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilediği ifade edildi. Notta, talepteki nispi iyileşme sinyalleriyle birlikte üretimdeki düşüşün ılımlı düzeye gerilediği ve dokuz aylık mevcut yavaşlama döneminin en düşük oranında gerçekleştiği belirtildi.

Yine bugün açıklanan ve büyümeye ilişkin önemli öncü göstergeler arasında yer alan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ise aralık ayında aylık %8,4 artarak 78 seviyesine çıktı ve Mayıs 2023’ten bu yana en yüksek düzeyine tırmandı. Verinin detayına baktığımızda, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre %15,8 artarak 75,7 seviyesine çıkarken, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan, dolayısı ile iç talebe yönelik önemli bir öncü gösterge niteliğinde olan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi %4,6 yükselerek 87,3 değerini aldı. Veri ile birlikte açıklanan notta, tüketim eğiliminin son aylardaki ısrarlı artışının enflasyon ile mücadelede beklenen iç talep yavaşlamasının yeterince güçlü olamama ihtimaline dikkat çektiği vurgulandı.

Salı günü açıklanan ve büyüme dinamikleri açısından yakından takip ettiğimiz önce göstergelerden biri olan MÜSİAD SAMEKS endeksi de aralık ayında aylık bazda 3,2 puan artarak 51,3 değerine çıkmış ve son 5 aydır devam eden düşüş serisini sonlandırmıştı. Veride gözlemlenen yükselişte öncesi aya göre 4,3 puan artış kaydederek 51,2 seviyesine çıkan hizmet sektörü endeksi belirleyici rol oynarken, sanayi sektörü endeksi de aylık bazda %1 yükseliş göstererek 50,6 seviyesinde oluştu.

Öncü veriler, 2024’ün son çeyreğinde büyümenin çeyreksel bazda pozitif tarafta yer alabileceğine, yıllık büyümenin ise %2’nin bir miktar altıda kalarak önceki döneme göre bir gerileme gösterebileceğine işaret ediyor. Bu gelişmeler ışığında, tahminlerimiz üzerindeki aşağı yönlü riskleri gözetmekle birlikte, GSYİH büyümesinin 2024 yılını %2,9 seviyesinde tamamlamasını ve 2025 yıl sonunda %2,6 düzeyinde oluşmasını bekliyoruz.

Grafikler

Grafikler

İSO Türkiye İmalat PMI (3-aylik HO)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım

İSO İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.