05.11.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.4 MBGüne Başlarken
Günaydın. ABD Başkanlık Seçimleri öncesi batı borsaları temkinli, Asya’da ise genel olarak pozitif fiyatlama var. BIST’te, beklentileri aşan ve iki ay üst üste %3’e yakın açıklanan TÜFE verileri sonrasında PPK’dan faiz indirim beklentilerinin ileri tarihlere ötelenmesi baskı yaratıyor. Bankaların %5’e yakın gerilediği dün, BIST 100 endeksi de %2,5 değer kaybetti. Bu sabah bir miktar tepki beklemekle beraber baskının süreceğini düşünüyoruz. Zayıf 2. çeyrek finansalları ardından 3. çeyrek finansal sonuçları da genel olarak zayıf bir seyir izliyor. GSYH büyüme performansında ivme kaybı ve PPK’dan faiz indirimlerinin gecikmesi nedeniyle 4. çeyrek ve 2025’in ilk dönemine dair beklentiler de baskı altında. Bu durum, şirket değerlemelerini de bir miktar aşağı çekecektir ve BIST’te satın alınacak yeni ve pozitif katalistler bulunana kadar tepki alımlarını sınırlayacaktır. Bu nedenle, hisse senedi yatırımları açısından dikkatli, temkinli kalınması ve risklerin düşük tutulması gereken bir dönemdeyiz. Endeks bazında ilk destek bölgesi olarak 8600 / 8650 bandı izlenebilir. 8600 altında, 8300’lere kadar %3,5 civarında gevşeme alanı oluşabileceğini belirtelim. Endeks bazında ilk dirençler ise 8750 ve 8900 / 9000 bölgesi. Ajandada ABD seçimleri öne çıkıyor, sonuçlar yarın sabahtan önce netleşmeyebilir. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 269 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
ASUZU: Anadolu Isuzu, 3Ç24 finansal sonuçlarını 96 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 872 milyon TL net kar, bir önceki çeyrekte ise 20 milyon TL net zarar ile açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %31, çeyreksel bazda ise %8 azaldı.
CCOLA (Sınırlı Negatif): Coca Cola İçecek 3Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin hafif üzerinde 5,2 milyar TL net kar ile açıkladı, açıklanan net kar çeyreklik bazda %4,4 daraldı. Net satışlar piyasa beklentinsin hafif altında kalarak 36,7 milyar TL olarak kaydedildi ancak çeyreklik bazda aynı kalmayı başardı. 2023 yılının 3. çeyreğine kıyasla net satışlar %9,3 daralırken net kar %61,4 daraldı. CCI’ın brüt kar ve FAVÖK marjları çok hafif düşse de güçlü kalmayı başardı. Ayrıca finansallar sonrası açıklanan KAP bildiriminde CCI satış hacmini "yatay-düşük-tek haneli büyüme"den "düşük-orta-tek haneli hacim daralması"na revize edildi.
DOHOL: Doğan Holding, 3Ç24 finansallarını 7 Kasım tarihinde açıklayacağını duyurdu.
ENJSA (Hafif Negatif): Enerjisa, 3Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin altında 935 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 17 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 8,3 milyar TL net kar ile finansal sonuçlarını açıklamıştı. Bu dönemde regüle piyasa brüt karı, geçen yılın aynı dönemine göre azalan enerji tedarik maliyetleri ve bu maliyetlerle ilintili olarak azalan borçlanma giderlerinin daha düşük seviyede gerçekleşme etkisi, daha yüksek YEKDEM birim fiyatı ve EPDK’nın fiyat destek mekanizmasının ortadan kalkmasının etkisi ile kısmen karşılandı. Öte yandan, serbest piyasa brüt karı da enflasyonun altında artan enerji maliyeti ve portföy optimizasyonundan kaynaklı azalan gelirler, daha yüksek serbest piyasa satış hacmi ile kısmen karşılandı. Düzenlemeye tabi piyasadaki satışlar 9A2023’te 23,5 TWh iken; 9A2024’te %7 artışla 25,1 TWh olarak gerçekleşti. Öte yandan, 2023 yılının aynı döneminde 9,2 TWh olarak gerçekleşen serbest piyasa segment satışı 9A2024’te %36 büyüyerek 12,5 TWh olarak gerçekleşti.
GWIND (Hafif Negatif): Galatawind, 3Ç24 finansal sonuçlarını 152 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar çeyreklik bazda %20 daralırken, bir önceki yılın aynı dönemine paralel gerçekleşti. 3Ç24 döneminde, şirketin cirosu bir önceki yılın aynı dönemine göre %20 daraldı. Bu dönemde cirodaki azalma, toplam üretim artmasına rağmen bir önceki yılın altında gerçekleşen PTF fiyatlarından kaynaklandı.
ISCTR (Sınırlı Negatif): İş Bankası, 3Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin altında 5,5 milyar TL ile açıkladı. İş Bankası 291 milyar TL’ye ulaşan özkaynak ve 3,2 trilyon TL düzeyindeki aktif büyüklüğüyle; eylül sonu itibarıyla nakdi kredi hacmini 1,6 trilyon TL, gayrinakdi kredi hacmini ise 539 milyar TL’ye getirdi. 2024 yılının ilk 9 ayında geçen sene aynı döneme oranla faiz gelirleri %164 artarken faiz gelirleri bu artışın üstünde %285 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Bankanın net faaliyet karı %98 daralarak 575 milyon TL olarak gerçekleşti. Bankanın ekonomiye sağladığı toplam kaynak tutarı, 2,1 trilyon TL oldu. Ayrıca Bankanın toplam mevduat hacmi, Eylül 2024 döneminde yılsonuna kıyasla %23,4 artışla 2,1 trilyon TL seviyesine ulaştı. TP mevduat hacmi ise %28,9 oranında artarak 1,1 trilyon TL’ye yükseldi. Yılın ilk dokuz ayında geçen seneye oranla %33 daralarak 34,7 milyar TL düzeyinde net kâr elde eden Bankanın sermaye yeterliliği oranı %18 seviyesinde gerçekleşti.
KOTON: Koton, 3Ç24 finansallarını 7 Kasım tarihinde açıklayacağını duyurdu.
THYAO (Pozitif): Türk Hava Yolları, 3Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin %11 üzerinde 51,5 milyar TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %70 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine paralel gerçekleşti. 3Ç24 döneminde gerçekleşen toplam hasılat, bir önceki yılın aynı dönemine göre %31 artarak 221,8 milyar TL’ye ulaştı. Özellikle, kargo segmentinde bir önceki yılın aynı dönemine göre dolar bazında %47,4 oranında artış ile 911 milyon USD düzeyinde ciro elde edildi. Yolcu gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre dolar bazında paralel gerçekleşti.
TOASO: Tofaş Otomotiv, 3Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin altında 312 milyon TL net zarar kar ile açıkladı (Piyasa bek: 668 milyon TL). Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 2.9 milyar TL net kar, bir önceki çeyrekte ise 1.2 milyar TL net kar ile açıklamıştı. Operasyonel karlılık ise operasyonel giderlerin yüksek olduğu bu çeyrekte 537 milyon TL ile beklenti altında kaldı (Piyasa bek: 1.9 milyar TL). Aynı dönemde şirketin satış gelirleri beklenti üzerinde elde edilmiş olsa da yıllık bazda %50, çeyreksel bazda ise %10 azaldı. Ek olarak Tofaş Otomotiv, Stellantis grubu ile yaptığı yeni anlaşmayla 2024-2032 yılları arasında 250 milyon dolar tutar yatırımla, yaklaşık 1 milyon adet üretim yapılacağını kamuoyuna bildirdi.
Ekonomi ve Politika Haberleri
Hazine bugün iki ihale düzenleyecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün düzenlediği 10 ay vadeli kuponsuz bono ve 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ihalelerinde ROT satışlar dahil toplam 32 milyar TL borçlandı. Dün gerçekleşen ihalelerin ardından Hazine bugün 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu iki tahvil ihalesi düzenleyecek. Bu haftaki ihalelerin ardından ise Hazine, 11 Kasım’da 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesi ve 12 Kasım’da 2 yıl vadeli dolar cinsinden tahvil & 2 yıl vadeli dolar cinsinden kira sertifikası & 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışları ile 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi düzenleyecek ve kasım ayı iç borçlanmasını tamamlayacak. Hazine’nin Kasım 2024 – Ocak 2025 dönemine ilişkin yayınladığı iç borçlanma stratejisine göre kasım ayı içerisinde 119,8 milyar TL’lik itfa karşılığında yedi ihale ve üç doğrudan satış ile birlikte toplam 225,2 milyar TL’lik iç borçlanma planlanıyor (öngörülen geri çevirme rasyosu %188).
Reel efektif döviz kurunun ekim ayında 64,8’e yükselmesini bekliyoruz
Bugün saat 14:30’da ekim ayına ilişkin reel efektif döviz kuru açıklanacak. Ekim ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon gerçekleşmesini göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak TÜFE bazlı REK’in ekim ayında 62,8 seviyesinden 64,8 seviyesine yükseleceğini tahmin ediyoruz.
TÜFE artışı beklentilerin üzerinde kalmaya devam etti
Ekim TÜFE aylık artışı %2,9 ile, %2,5 olan kurum beklentimiz ve piyasa medyan tahmininin üzerinde gerçekleşti. Kurum beklentimiz ile gerçekleşme arasındaki fark büyük ölçüde gıda fiyat artışı tahminimizin %3 ile düşük kalmasından kaynaklandı. Yıllık TÜFE artışı ise bu dönemde %49,4 seviyesinden %48,6 seviyesine indi. Eylül ayının ardından ekim ayında da beklentilerin üzerinde gerçekleşen aylık TÜFE artışının ardından TCMB’nin bu yıl faiz indirimlerine başlayabileceğine ilişkin görüşümüzü değiştiriyor ve indirimlerin en erken 2025 ile çeyrekte başlayabileceğini değerlendiriyoruz. Yılın kalan son iki ayında daralan iç talep unsurlarının daha fazla devrede olacağını ve aylık enflasyonda bir gerileme izleneceğini öngörüyoruz. Ancak, %43 düzeyinde bulunan 2024 yıl sonu TÜFE tahminimize yönelik yukarı yönlü risklerin arttığı görüşündeyiz. Ekim verilerinin ardından 8 Kasım Cuma günü gerçekleşecek olan Enflasyon Raporu Sunumu dikkatle takip edilecek. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
18 – 25 Ekim haftası menkul kıymet ve para & banka istatistikleri açıklandı
18 – 25 Ekim haftasında yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında 217,8 milyon dolar satış gerçekleştirirken, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç 42 milyon dolarlık net alım yaptılar. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise bu dönemde %7,4 seviyesinde sabit kaldı. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 2,7 milyar dolarlık bir çıkış göze çarparken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 14,2 milyar dolarlık bir yabancı girişi izleniyor. Son bir sene içerisinde ise hisse piyasasında 737 milyon dolar kadar bir yabancı satışı izlenirken, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç 15,8 milyar dolarlık kümülatif yabancı alımı görülüyor. ara & banka istatistikleri cephesinde ise 18 – 25 Ekim haftasında yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 2,1 milyar dolar azalırken, verinin detayını hesapladığımızda hane halkı DTH’larının 483 milyon dolar, kurumlar DTH’larının ise 1,6 milyar dolar gerilediğini görmekteyiz. Aynı hafta içerisinde kıymetli maden mevduat hesapları ise 565 milyon dolar yükseliş kaydederken, söz konusu yükselişin büyük çoğunluğu hanehalkı alımlarından kaynaklandı. Özetle, 18 – 25 Ekim haftasında yerleşiklerin altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış olarak 1,5 milyar dolar gerileme kaydetti.
TCMB net döviz rezervinin 61,3 milyar dolara ulaştığını hesaplıyoruz
TCMB analitik bilançosu üzerinden yaptığımız hesaplamalar çerçevesinde 25 Ekim – 1 Kasım haftasında TCMB net döviz rezervinin 410 milyon dolar artışla 61,3 milyar dolara, brüt döviz rezervinin ise 220 milyon dolar yükselişle 159,7 milyar dolara çıktığını tahmin ediyoruz. 25 Ekim – 1 Kasım haftasına ilişkin rezerv verileri bu hafta perşembe günü 14:30’da açıklanacak.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Kasım ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.010 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.100 ve ardından 10.200 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 9.900 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 9.800 puan seviyesi.
Günlük İşlemler
Kümülatif İşlemler
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri civarında dengeli. Nötr.
MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) alım bölgesinde ancak ivme kaybediyor. Nötr.
RSI (trendin gücünü gösterir): RSI, 30 – 70 aralığında dengeli. Nötr.
Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi 5g ve 10g hareketli ortalamalarının altında. Negatif.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde haftanın ilk işlem gününde dolar karşısında değer kazanımını izlenirken, Türk lirası ise %0,1’e yakın sınırlı bir kayıpla alt sıralarda yer aldı. USDTRY paritesi günü 34,3457 seviyesinden tamamlarken, kurun bu sabah saatlerinde 34,35 seviyesinin hemen üzerinde seyrettiği görülüyor. Türkiye 5 yıllık CDS primi dün 267,85 seviyesine inmesinin ardından bu sabah saatlerinde 267,60 civarında seyrediyor. Kurda yakın vadede 34 – 35 bandının ön planda olmasını bekliyoruz.
EUR/USD
EURUSD paritesi haftanın ilk işlem gününde %0,4 yükseliş kaydederek 1,0878 seviyesinden kapandı. Üst üste dört haftalık kaybın ardından geçtiğimiz haftayı %0,4’e yakın primle tamamlayan paritede, 1,0850 üzerindeki hareketin korunduğunu izliyoruz. Teknik göstergeler kısa vade için 1,0850 – 1,0950 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyor. 1,0850 öncesinde 1,0875 desteği bulunurken, 1,0950 seviyesi öncesinde ise 1,09 ve 1,0915 dirençleri yer alıyor.
XAU/USD
Ons altın günü 2.736,78$ seviyesinden yatay bir seyirle tamamlamasının ardından bu sabah saatlerinde 2.735$ civarında seyrediyor. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller ve temel dinamikler çerçevesinde altındaki yükseliş potansiyelinin korunduğu görüşündeyiz. Yükseliş kanalı içerisindeki hareketini korumakta olan ons altında, trend ve momentum göstergelerin ürettikleri sinyaller çerçevesinde kısa vadeye ilişkin olarak 2.600$ – 2.850$ bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.
XAG/USD
Gümüş fiyatları günü %0,1 gerileme ile 32,45$ seviyesinden tamamlarken, altın / gümüş rasyosu ise 84,23 seviyesinden 84,34 seviyesine çıktı. Kısa vadeli yükseliş kanalının alt çizgisine, yani kanal desteğine kadar gerilemiş olan gümüşte, desteğin geçtiği 32$ seviyesini yakından takip ediyoruz. Kanal içerisindeki hareketin korunması ve 32$ üzerinde bir tutunma görmemiz durumunda bu seviyeye yakınsamaların alım fırsatı sunması beklenebilir. 32$ öncesinde 32,20$ desteği, yukarıda ise 32,52$, 33$ ve 33,55$ dirençleri yer alıyor.