Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

04.11.2024

Enflasyon – Ekim 2024

TÜFE artışı beklentilerin üzerinde kalmaya devam etti

Detaylı PDF   -   101 KB

İçerikler

İçerikler

Ekim TÜFE aylık artışı %2,9 ile, %2,5 olan kurum beklentimiz ve piyasa medyan tahmininin üzerinde gerçekleşti. Kurum beklentimiz ile gerçekleşme arasındaki fark büyük ölçüde gıda fiyat artışı tahminimizin %3 ile düşük kalmasından kaynaklandı. Yıllık TÜFE artışı ise bu dönemde %49,4 seviyesinden %48,6 seviyesine indi. Eylül ayının ardından ekim ayında da beklentilerin üzerinde gerçekleşen aylık TÜFE artışının ardından TCMB’nin bu yıl faiz indirimlerine başlayabileceğine ilişkin görüşümüzü değiştiriyor ve indirimlerin en erken 2025 ile çeyrekte başlayabileceğini değerlendiriyoruz. Yılın kalan son iki ayında daralan iç talep unsurlarının daha fazla devrede olacağını ve aylık enflasyonda bir gerileme izleneceğini öngörüyoruz. Ancak, %43 düzeyinde bulunan 2024 yıl sonu TÜFE tahminimize yönelik yukarı yönlü risklerin arttığı görüşündeyiz. Ekim verilerinin ardından 8 Kasım Cuma günü gerçekleşecek olan Enflasyon Raporu Sunumu dikkatle takip edilecek.

Verinin detaylarına bakacak olursak, mevsimsel unsurların etkisi ile birlikte aylık bazda en yüksek artışın beklentimize paralel olarak %14,3 ile giyim ve ayakkabı kaleminde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu kalemi yine mevsimsel etkiler kaynaklı olarak %4,3 ile gıda kalemi izledi. Haberleşme kaleminde aylık %3,5, konut kaleminde ise %2,9’luk bir yükseliş takip edildi. Aylık bazda gerileme kaydeden iki kalem ise %0,5 düşüşle ulaştırma ve %0,04 gerileme ile alkollü içecekler ve tütün kalemleri oldu.

Gıda fiyatlarında ekimde aylık %4,3 yükseliş izlenirken, yıllık gıda enflasyonu ise %43,7’den %45,3’e yükseldi. İşlenmemiş gıda fiyatlarının eylül ayındaki %3,5’lik yükselişin ardından ekim ayında bu yükselişi %6,8’e taşıdığı görülüyor. İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise ekim ayında %43,3’ten %47’ye yükseldi. İşlenmiş gıda fiyatları ise ekim ayında %2,2’lik artış gösterirken, buradaki yıllık artış ise %44 seviyesinden %43,7’ye indi.

Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; (i) İç talebe yönelik önemli bir gösterge niteliğinde olan dayanıklı tüketim mallarında ekim ayında bir önceki ay kaydedilen %1,8’lik artışın ardından %0,7 oranında görece düşük bir yükseliş yaşandı. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere mevsimsel unsurların etkisi ile birlikte giyim ve ayakkabı kaleminde ekim ayında görülen %14,6 oranındaki güçlü artışın da etkisi ile birlikte temel mal fiyatlarındaki aylık artış ekim ayında %3,8 ile Ağustos 2023’ten bu yana en yüksek seviyede oluştu. Temel mal fiyatlarındaki yıllık artış ise %28,3 seviyesinden %28,5’e sınırlı bir yükseliş kaydetti. (ii) Hizmet fiyatlarındaki aylık artışın ekim ayında %4,9’dan %1,95’e gerilerken, bu gerilemede aylık bazda %2 gerileyen ulaştırma hizmetleri ve ekim ayında bir önceki aya göre bir miktar hız kesen kira artışları etkili oldu. Hizmet fiyatlarındaki yıllık artış ise %72,9 seviyesinden %69,8 seviyesine indi. Bu çerçevede ekim ayında yıllık TÜFE-B artışı %48,2’den %47,1’e, TÜFE-C artışı ise %49,1’den %47,8’e indi.

Grafikler

Grafikler

Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)

 Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

İşlenmemiş – İşlenmiş Gıda Fiyatları

(yıllık değişim, %)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.