04.11.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.4 MBGüne Başlarken
Günaydın. Küresel piyasalar yeni haftaya moralli başlıyor. ABD’de yarın gerçekleşecek olan başkanlık seçimi öncesinde ABD ve Avrupa vadelileri pozitif bölgede. S&P’nin Türkiye not kararı beklendiği gibi B+’dan BB-‘ye bir kademe not artışı, ancak görünümün durağan olarak belirlenmesi şeklinde geldi. Borsa İstanbul’da açılış ile beraber Ekim ayı enflasyon verileri takip edilecek. %2,5 civarı aylık TÜFE bekleniyor, %2 altında bir sürpriz BIST’e olumlu yansıyabilir. Yüksek bir aylık TÜFE ise, PPK’dan faiz indirim beklentilerini 2025’e öteleyecektir. Bu da büyümenin desteklenmesine dair takvimi ileriye öteleyeceğinden BIST üzerinde baskı yaratabilir. Bu anlamda, bugün açıklanacak enflasyon verilerini ve Cuma günü izleyeceğimiz TCMB Enflasyon Raporu’nu önemli görüyoruz. Dışarıda ise, hafta genelinde ABD Başkanlık seçimleri ve Fed toplantısı takip edilecek. BIST’te 9080 ve ardından 9200 / 9500 direnç bölgesi takip edilebilir. Destekler ise 8850 ve 8650 - 8700 bölgesi. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 270 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
AGESA (Pozitif): Agesa Hayat ve Emeklilik, 3Ç24 finansal sonuçlarını 703 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirketin 9 aylık net karı 1,9 milyar TL’ye ulaştı ve geçen yıla göre %88 artış gösterdi. Teknik gelirler geçen seneye göre %44 artarak 14,3 milyar TL oldu, öte yandan teknik giderler %38 artarak 14 milyar TL oldu. Böylece şirketin teknik denge / gelir oranı 0,02 oldu.
ALGYO: Alarko GMYO, 3Ç24 finansal sonuçlarını 315 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket 9 aylık dönemde geçen sene aynı döneme göre %31 azalarak 235 milyon TL esas faaliyet geliri elde etti.
ALTNY: Altınay Savunma, Hava Savunma Sistemleri kapsamında kullanılacak "Kritik Alt Sistemlerin" tedarikine yönelik 1.6 milyon dolar tutarında sipariş almıştır. Sipariş kapsamındaki teslimatların, 2025-2027 yılları arasında gerçekleştirileceği bildirilmiştir.
AYGAZ: Aygaz, 59 milyon USD tutarında ve MGC boyutunda bir LPG gemisi satın alınmasına karar verildiğini, bu kapsamda 5,9 milyon USD’lik avansın ödendiğini ve kalan tutarın ise teslimatı takiben ödeneceğini açıkladı.
CIMSA: 1 Kasım 2024 tarihinde Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile 70 milyon USD tutarında, 2 yılı anapara geri ödemesiz toplam 5 yıl vadeli bir yeşil kredi anlaşması imzaladığını duyurdu.
EBEBK: Ebebek, 1 Ekim-31 Ekim arasında; Bursa ve Antalya'da olmak üzere toplam 2 mağaza açıldığını, toplam mağaza sayısının 259'a ulaştığını açıkladı.
EDATA: E-Data, merkezi ABD'de BeyondTrust ile sözleşme imzalandığını, şirkete ait tüm çözüm ve ürün portföyünün Türkiye’deki yetkili distribütörlüğünü aldığını açıkladı.
EGEEN: Ege Endüstri, yeni fabrika yatırımı ile ilgili olarak seri üretim öncesi gerekli yasal izin süreçlerinin tamamlandığını ve seri üretime başlanılacağını duyurdu.
OTKAR: Otokar Otomotiv, 3Ç24 finansal sonuçlarını 904 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 66 milyon TL net kar, bir önceki çeyrekte ise 921 milyon TL net zarar ile açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %30, çeyreksel bazda ise %5 azaldı.
PRKME: Park Elektrik, 3Ç24 finansal sonuçlarını 8 Kasım tarihinde açıklayacağını duyurdu.
REEDR Reeder, elektrikli araç projesinden Reev Fancy modelinin üretilmesi ile ilgili olarak TEMSA Skoda ile görüşmelere başlandığını açıkladı.
SDTTR: SDT Uzay ve Savunma, yurt içi bir müşterisinden savunma sistemleri alanında 1,96 milyon dolar tutarında yeni bir sipariş almıştır. Sipariş kapsamında yer alan ürünlerin teslimatları, 2025 ve 2026 yılları içerisinde gerçekleştirilmek üzere planlanmıştır.
SISE: Şişecam, 3Ç24 finansallarını 8 Kasım tarihinde açıklayacağını duyurdu.
Ekonomi ve Politika Haberleri
S&P, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırırken, görünümü "durağan"a çekti
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, kurum beklentimiz ve piyasa beklentisi paralelinde Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltirken, "pozitif" olan görünümü "durağan"a çekti. Kurumdan yapılan açıklamada TCMB’nin sıkı duruşunun TL’deki istikrarı, enflasyondaki düşüşü, rezervlerin yeniden inşasını ve dolarizasyonun azalmasını sağladığı belirtilirken, kredi notu görünümünün yetkililerin halen yüksek olan enflasyonu düşürme, çalışanların ücret beklentilerini yönetme ve Türk ekonomisini yeniden dengeleme konusundaki planlarına yönelik gelecek 12 aydaki dengeli riskleri yansıtacak şekilde durağan olduğu kaydedildi. S&P tarafından yapılan açıklamada asgari ücret artış oranının, hükümetin 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan %17 yerine yaklaşık %44 olan 2024 enflasyon oranına endekslenmesinin enflasyonla mücadele programı için bir risk olacağına işaret edilirken, %30’dan yüksek herhangi bir artış oranının enflasyonla mücadele sürecini uzatacağı kaydedildi. Özel tüketimdeki yavaşlamanın Türkiye ekonomisini soğutmada merkezi bir rol oynayacağına işaret eden S&P, büyümenin 2025’te bu yıl için öngördüğü %3,1’den %2,3’e gerileyeceğini tahmin etti.
TÜFE’nin ekimde aylık %2,5 oranında artış göstermesini bekliyoruz
Kurum olarak ekim ayında TÜFE’nin aylık %2,5 oranında artış göstermesini bekliyoruz. Beklentilerimiz paralelinde bir aylık gerçekleşme, yıllık TÜFE’yi %49,4’ten %48’e indirecek. Piyasa medyan tahmininin de kurum beklentimiz paralelinde olduğu görülüyor. Ekim ayında giyim ve ayakkabı kaleminde mevsimsel etkilerden dolayı güçlü bir aylık artış yaşanmasını bekliyoruz. Aynı şekilde gıda kaleminin de ekim ayı gerçekleşmelerinde ön plana çıkmasını bekliyoruz. Mevsimsel unsurların etkisi ile birlikte aylık bazda TÜFE’de belirgin bir artış hesaplıyor olsak da eylül ayındaki %3 civarı aylık artış sonrasında ekim ayı enflasyonun görece düşük bir yeri işaret etmesini bekliyoruz. Yılın son aylarında ise daralan iç talep unsurlarının daha fazla devrede olacağını ve aylık enflasyondaki gerilemenin hızlanacağını öngörüyoruz. Bu çerçevede yıl sonu TÜFE tahminimizi %43 seviyesinde koruyoruz.
Hazine bugün iki ihale düzenleyecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün 10 ay vadeli kuponsuz ve 4 yıl vadeli TLREF’e endeksi iki tahvil ihalesi düzenleyecek. Bugünkü ihalelerin ardından ise yarın 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu iki ihale gerçekleştirecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Kasım 2024 – Ocak 2025 dönemine ilişkin yayınladığı iç borçlanma stratejisine göre kasım ayı içerisinde 119,8 milyar TL’lik itfa karşılığında yedi ihale ve üç doğrudan satış ile birlikte toplam 225,2 milyar TL’lik iç borçlanma planlanıyor (öngörülen geri çevirme rasyosu %188).
Saat 14:30’da 18 – 25 Ekim haftasına ilişkin menkul kıymet istatistikleri açıklanacak
18 – 25 Ekim haftasına ilişkin haftalık menkul kıymet ve para & banka istatistikleri verileri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili nedeniyle bugün açıklanacak. Bir önceki dönemde, 11 – 18 Ekim haftasında, yabancı yatırımcılar hisse piyasasında 73,6 milyon dolarlık satış, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 115,7 milyon dolar alış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise bu dönemde %7,6 seviyesinden %7,4 seviyesine indi.
Ekim öncü göstergelerinde sınırlı iyileşme
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI ekimde 44,3 seviyesinden 45,8 seviyesine yükselirken, endeks üst üste yedinci ayında da eşik değerin altında kalarak daralma sinyali üretmeye devam etti. İlk ve ikinci çeyreklerde ortalama 49,8 ve 48,5 seviyelerinde oluşan imalat PMI, yılın üçüncü çeyreğinde ortalama 46,4 seviyesine gerilemişti. Son çeyreğin ilk ayında sınırlı bir artış görülse de endeks seviyesi zayıf aktiviteye işaret etmeye devam ediyor. İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdamdaki yavaşlamanın eylül ayına göre hafiflemesine rağmen zorlu faaliyet ortamının devam ettiği vurgulandı. Yine dün açıklanan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ise ekimde aylık %3,2 artarak 68,7’ye çıkarken, tüketim eğilimindeki artış güven endeksindeki yükselişin temel nedeni olarak ön plana çıktı. Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verileri ekim ayında sınırlı bir yükselişe işaret etmişti. Ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın üçüncü çeyrekte belirgin bir şekilde derinleştiğini ön plana çıkaran öncü göstergelerin ekim ayına ilişkin ılımlı bir iyileşme sinyali verdiğini takip ediyoruz. Ancak, imalat sanayindeki ana eğilime bakıldığında genel çerçevede sanayi sektörü faaliyetinin güç kaybetmekte olduğunu görüyor ve bu zayıflamanın ilerleyen aylarda sürmesini bekliyoruz. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Kasım ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.312 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.400 ve ardından 10.500 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10.200 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.100 puan seviyesi.
Günlük İşlemler
Kümülatif İşlemler
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri civarında dengeli. Nötr.
MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) alım bölgesinde. Pozitif.
RSI (trendin gücünü gösterir): RSI, 30 – 70 aralığında dengeli. Nötr.
Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi 5g ve 10g hareketli ortalamalarının hemen altında. İzlenmeli.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Cuma günü GoÜ para birimleri dolar karşısında büyük ölçüde değer kaybederken, TL ise %0,2’lik düşüşle orta sırada yer aldı. Cuma gününü 34,32 seviyesi üzerinde yükselişle tamamlayan USDTRY, bu sabah saatlerinde 34,34 civarında işlem görüyor. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise S&P’nin not artırımının ardından 270 seviyesinin hemen altından haftaya başladı. TCMB’nin rezerv yönetimi devam ederken, kurun eylül başından bu yana dar bir alanda seyretmekte olduğunu izliyoruz. Kurda yakın vadede 34 – 35 bandının ön planda olmasını bekliyoruz.
EUR/USD
Cuma günü 1,0905 seviyesine kadar yükselen EURUSD paritesi, akşam saatlerine doğru kazançlarını sildi ve günü %0,5 düşüşle 1,0834 seviyesinden tamamladı. Üst üste dört haftalık kaybın ardından geçtiğimiz haftayı %0,4’e yakın primle tamamlayan paritede, 1,0850 üzerindeki hareketin korunduğunu izliyoruz. Bugün itibariyle teknik göstergeler kısa vade için 1,0850 – 1,0950 bandını ön plana çıkarıyor. 1,0850 öncesinde 1,0875 desteği bulunurken, 1,0950 seviyesi öncesinde ise 1,09 ve 1,0915 dirençleri yer alıyor.
XAU/USD
Zayıf tarım dışı istihdam verisinin ardından 2.760$ seviyesi üzerine kadar tırmanan ons altında yükseliş eğilimi kalıcı olmadı. Akşam saatlerine doğru kazançlarını silen altın, günü %0,3 kayıpla 2.736,53$ seviyesinden tamamladı. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller ve temel dinamikler çerçevesinde altındaki yükseliş potansiyelinin korunduğu görüşündeyiz. Yükseliş kanalı içerisindeki hareketini korumakta olan ons altında, teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller çerçevesinde kısa vadeye ilişkin olarak 2.600$ – 2.850$ bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.
XAG/USD
Haftanın son işlem gününü %0,5 düşüşle 32,49$ seviyesinden tamamlayan gümüş fiyatları, bu sabah saatlerinde 32,75$ civarında işlem görüyor. Teknik göstergeler gümüş fiyatlarının yakın vadede 32$ seviyesi üzerinde tutunmaya devam edebileceğine işaret ediyor. Teknik görünüm işaret ettiği üzere 32$ üzerindeki hareketin korunması durumunda bu seviyeye yakınsamaların alım fırsatı sunması beklenebilir. 32$ öncesinde 32,52$ ve 32,20$ destekleri yer alırken, yukarıda ise 33$, 33,55$ ve 34,42$ dirençleri bulunuyor.