01.11.2024
İSO Türkiye İmalat PMI – Ekim 2024
Ekim öncü göstergelerinde sınırlı iyileşme
Detaylı PDF - 102 KBİçerikler
İçerikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI ekimde 44,3 seviyesinden 45,8 seviyesine yükselirken, endeks üst üste yedinci ayında da eşik değerin altında kalarak daralma sinyali üretmeye devam etti. İlk ve ikinci çeyreklerde ortalama 49,8 ve 48,5 seviyelerinde oluşan imalat PMI, yılın üçüncü çeyreğinde ortalama 46,4 seviyesine gerilemişti. Son çeyreğin ilk ayında sınırlı bir artış görülse de endeks seviyesi zayıf aktiviteye işaret etmeye devam ediyor.
İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdamdaki yavaşlamanın eylül ayına göre hafiflemesine rağmen zorlu faaliyet ortamının devam ettiği vurgulandı. Notta, devam eden zorlu piyasa koşullarının talebin zayıf kalmasına ve toplam yeni siparişler ile ihracattaki yavaşlamanın devam etmesine yol açtığı belirtilirken, buna bağlı olarak da imalatçıların üretimi üst üste yedinci ay azalttığı vurgulandı.
Yine bugün açıklanan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ise ekimde aylık %3,2 artarak 68,7’ye çıkarken, tüketim eğilimindeki artış güven endeksindeki yükselişin temel nedeni olarak ön plana çıktı. Öyle ki, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre %1,8 azalarak 63,6 seviyesine inerken, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan, dolayısı ile iç talebe yönelik önemli bir öncü gösterge niteliğinde olan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi %12,4’lük güçlü bir artışla 72,7 değerini aldı. Veri ile birlikte açıklanan notta, tüketim eğiliminin son aylardaki ısrarlı artışının enflasyon ile mücadelede beklenen iç talep yavaşlamasının yeterince güçlü olamaması ihtimalini artırdığı ifade edildi.
Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verileri ekim ayında sınırlı bir yükselişe işaret etmişti. Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE), ağustos ve eylül aylarında 100 değerinin altında kalmasının ardından ekim ayında 98,8 seviyesinden 100,9 seviyesine yükselirken, arındırılmış endeks ise ekim ayında 99,2 seviyesinden 102,2 seviyesine çıktı.
Ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın üçüncü çeyrekte belirgin bir şekilde derinleştiğini ön plana çıkaran öncü göstergelerin ekim ayına ilişkin ılımlı bir iyileşme sinyali verdiğini takip ediyoruz. Ekonomik aktivitedeki soğumanın üçüncü çeyrek itibariyle çok daha belirgin düzeyde gerçekleşebileceğini ve bu dönemde GSYİH’nın çeyreklik bazda daralabileceğini değerlendiriyoruz. Yılın son çeyreğine ilişkin şimdiye kadar gelen öncü veriler ise tüketim eğiliminin dezenflasyonla mücadele açısından istenilen düşüşü gerçekleştirmediğine yönelik sinyaller veriyor. Enflasyondaki gerilemenin durulması ile birlikte öne çekilen talep unsurunun gelecek aylarda risk faktörü olmaya devam edebileceğini değerlendiriyoruz. Ancak, imalat sanayindeki ana eğilime bakıldığında genel çerçevede sanayi sektörü faaliyetinin güç kaybetmekte olduğunu görüyor ve bu zayıflamanın ilerleyen aylarda sürmesini bekliyoruz.
Grafikler
Grafikler
İSO Türkiye İmalat PMI (3-aylik HO)
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım
İSO İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, TÜİK, Tacirler Yatırım