21.08.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.46 MBGüne Başlarken
Günaydın. ABD ve Avrupa’da son dönemde yaşanan tepki süreci, dün yerini Jackson Hole öncesi kısmi kâr satışlarına bıraktı; ancak vadelileri bu sabah hafif pozitif tarafta. Asya’da ise, ABD etkisi bu sabah fiyatlanıyor. Borsa İstanbul’da dün yeniden 10 bin altına sınırlı bir gerileme gördük, para girişi dengeli, işlem hacmi ise 5 Ağustos’taki sert düşüşten bu yana en yüksek hacime işaret ediyor. 100 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 10.100 direnci dün bir kez daha test edildi, ancak aşılamadı. Bugün de, olası bir tepkide 10.100 / 10.200 bandı önemli direnç aralığı olarak izlenebilir. 9950 ve 9800 ise destek. Günün makro veri ajandası sakin. Akşam Fed tutanakları açıklanacak, ancak iki gün sonra Jackson Hole Sempozyumunda Fed Başkanı Powell’ın TSİ 17:00’deki açıklamaları beklenirken üç hafta önceki toplantının tutanaklarının önemli bir piyasa etkisi olacağını düşünmüyoruz. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 270 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
- TKNSA (Hafif Negatif): Teknosa, 2Ç24 finansal sonuçlarını 561 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket, geçen yılın aynı döneminde 156 milyon TL net kar açıklamıştı. Finansman giderleri ve kredi kartı komisyonlarındaki artış net karı baskılayıcı oldu.
- GIPTA: Gıpta Ofis, EKAP Elektronik Kamu Alımları Platformu'nda yapılan ihale sonrasında 411,9 milyon TL tutarındaki ihalenin uhdesinde kaldığını bildirdi.
- KLSYN: Koleksiyon Mobilya, katılmış olduğu ihalede 1.olduğunu bildirdi. İhale baz bedeli 280 milyon TL olarak gerçekleşti.
- INDES: İndeks Bilgisayar, E.N.D. Alüminyum Metal Makina Kimya Sanayi ve Tic. Ltd. Şirket'ine ait olan Gebze ilçesi’nde 9.182,13 metrekarelik yüzölçümüne sahip arsa 124.7 milyon TL’ye satın alındı.
- EDATA: E-Data Teknoloji, çıkarılmış sermayesinin 135 milyon TL’den 405 milyon TL’ye artırma kararı aldığını açıkladı.
- MGROS (Pozitif): Migros, 2Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin %66 altında 604 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %51, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %60 azaldı.
- AEFES (Nötr): Anadolu Efes, 2Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin %27 altında 4 milyar TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %26, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %38 arttı.
- CRFSA: CarrefourSA, 2Ç24 finansal sonuçlarını 808 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarını 171 milyon TL zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 155 milyon TL zarar ile açıklamıştı.
- MEGAP: Mega Polietilen, konkordato başvurusu yapması sebebiyle Yakın İzleme Pazarı’na alındı.
- RUBNS: Rubenis Tekstil, mevcut yatırımları hakkında bilgi verdi. Buna göre, 100 milyon USD yatırım ile 100 bin metrekare kapalı alana sahip üç entegre fabrika kurulumunun tamamlandığını ve günlük 50 ton kumaş üretim kapasitesine ulaştığını, kumaş boya ve apre fabrikası yatırımının üretimine başlamasının ardından yurt dışından ithal edilen örgü kumaş makinelerinin kurulumunun tamamlanarak fabrikanın örgü kumaş üretim kapasitesini %80 oranında arttırdığını duyurdu.
Ekonomi ve Politika Haberleri
Politika faizinde değişikliğe gidilmedi
Para Politikası Kurulu (PPK) piyasa beklentisi ve kurum beklentimiz paralelinde politika faizini %50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde Kurul’un parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verdiği ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelediği ifade edildi. Metinde para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği ifade edildi. Metinde ayrıca enflasyonda kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumda para politikasının sıkılaştırılacağı vurgusu tekrar edildi. Enflasyona ilişkin değerlendirmelerde temmuz ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin önceki aya kıyasla sınırlı bir şekilde yükseldiği, ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı ifade edildi. Enflasyona ilişkin yapılan değerlendirmede üçüncü çeyreğe ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığına işaret ettiği belirtildi. Metinde ayrıca mal enflasyonu düşerken hizmet enflasyonundaki iyileşmenin gecikmeli olacağının değerlendirildiğini ve hizmet enflasyonundaki katılığın, enflasyon beklentilerinin ve jeopolitik gelişmelerin enflasyonist riskleri canlı tuttuğunun altının çizildiğini görmekteyiz. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ağustos ayı iç borçlanmasını tamamladı
Hazine ve Maliye Bakanlığı dün düzenlediği 7 yıl vadeli değişken faizli ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu iki tahvil ihalesinde ROT satışlar dahil 16,9 milyar TL borçlandı ve ağustos iç borçlanma programını tamamladı. Talep / satış rasyosu değişken faizli ihalede 2,49x olurken, sabit kuponlu ihalede ise 8,35x ile oldukça güçlü bir yerde oluştu. Sabit kuponlu ihalede gelen talebe göre çok daha sınırlı bir satış yapıldığı gözlemlendi. Değişken faizli ihalede dönemsel faiz %23,53 olurken, sabit kuponlu ihalede ise ortalama bileşik getiri %28,68 olarak gerçekleşti. Dün gerçekleşen ihaleler ile birlikte ağustos ayı iç borçlanmasını tamamlayan Hazine bu ay içinde toplam 174,3 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirmiş ve 182,3 milyar TL’lik projeksiyonun bir miktar altında borçlanmış oldu.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Ağustos ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 11.045 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.150 ve ardından 11.280 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10.930 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.850 puan seviyesi.
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri civarında dengeli. Nötr.
- MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) günlük bazda satım bölgesinde, ancak alıma yöneliyor. Nötr.
- RSI (trendin gücünü gösterir): RSI aşırı satım bölgesinden uzaklaşıyor. Nötr.
- Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi 5g ho üzerinde, 100g ho altında sıkışıyor. Nötr.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Dün GoÜ para birimleri genelinde dolar karşısında karışık bir seyir izlenirken, Türk lirası ise %0,4 değer kaybı ile en zayıf performans gösteren beşinci GoÜ para birimi konumunda yer aldı ve negatif ayrıştı. USDTRY paritesi günü 33,88 seviyesi üzerinde tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 266,67 baz puandan 270,50 baz puana yükseldi. TL’de yakın vadede nominal değer kayıplarının söz konusu olabileceği ve kurda 33 – 35 bandının etkili olabileceğine ilişkin görüşümüzü korumaktayız.
EUR/USD
Fed’e ilişkin güçlü faiz indirim beklentileri sürerken, EURUSD bu yıl ilk kez 1,11 üzerine yükseldi. Bu yıl için 100 baz puana yakın indirim beklentilerini aşırı bulmakla birlikte, Fed’in indirimlere eylülde 25 baz puanla başlayacağı ve 50 baz puanlık indirimi gündeme almayacağı görüşündeyiz. Bu çerçevede dolar endeksi ve ABD faizlerinde yukarı yönlü düzeltme riskinin arttığını ve paritede de kısa vadede tepki satışları oluşabileceğin değerlendiriyoruz. Aşağıda 1,1080, 1,1050 ve 1,1026 desteklerini, yukarıda ise 1,11, 1,1140 ve 1,1180 dirençlerini izliyoruz.
XAU/USD
Ons altında gelecek döneme ilişkin pozitif beklentimizi korumakla birlikte, son dönemde ABD tahvil faizlerinde yaşanan düşüşü aşırı olarak nitelendiriyor ve burada yaşanabilecek bir düzeltmenin altın fiyatlarında da kısa vadeli tepki satışları getirebileceğini değerlendiriyoruz. Bu nedenle yükselişleri bu noktadan sonra temkinli karşılamak gerektiği düşüncesindeyiz. Yukarıda 2.530$ direncini, aşağıda ise 2.500$ desteğini takip ediyoruz. 2.500$ altına bir gerileme gözlemlememiz durumunda 2.480$ ve 2.465$ destekleri ön plana çıkabilir.
XAG/USD
Gümüş fiyatları dün 29,44$ civarından yatay bir kapanış gerçekleştirirken, altın / gümüş rasyosu ise 85 seviyesinden 85,40 seviyesine yükseldi. Teknik göstergelerin aşırı alıma işaret ettiği gümüşte yakın vadede tepki satışları gelebileceğini değerlendiriyoruz. Bu hafta içinde 50 ve 100 günlük ortalamaların kesiştiği 29$ seviyesini aşan gümüşte, bu seviye geri çekilmelerde önemli bir destek konumunda yer alıyor. 29$ desteği öncesinde 29,40$ ve 29,20$ destekleri bulunuyor. Yukarı yönlü hareketin devamı halinde 29,75$ ve 30$ dirençleri takip edilecek.