16.07.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.49 MBGüne Başlarken
Günaydın. Kapalı kaldığımız dün küresel piyasalarda ABD alıcılı, Avrupa zayıf iken, Asya bu sabah karışık bir görünüm sergiliyor. Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta para girişi ile 11.000 üzerine yaşanan yönelimin teknik açıdan oldukça olumlu olduğunu, teknik indikatörlerin de olumlu sinyaller ürettiğini görüyoruz. Bu nedenle Borsa İstanbul'da, daha önceki noktalarımızda da paylaştığımız gibi, 11.500 civarına yönelim olasılığını hâlâ güçlü görmekteyiz. Fed’den faiz indirim beklentilerinin Eylül ayına doğru öne çekilmesi gelişmekte olan ülke borsaları açısından destekleyici olacaktır, Borsa İstanbul'da bundan fayda sağlayacaktır. Günün ajandasına baktığımızda yurt içinde bütçe dengesi verileri öne çıkıyor. Dışarıda ise ABD perakende satış verileri takip edilecek. Türkiye 5 yıllık CDS primleri güne 257 baz puandan Cuma günü ile aynı seviyelerden başlıyor. Burada gerilemenin devamını bekliyoruz, 250 baz puan altında fiyatlamalar ilerleyen dönemde XBANK Bankacılık Endeksi’ni destekleyecektir.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
- AGESA: Agesa, haziran ayı brüt prim üretimi verilerini bir önceki yılın aynı dönemine göre %100 artışla 1,12 milyar TL düzeyinde açıkladı. 2024 yılının ilk 6 ayında, toplam brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %103 artışla 6,48 milyar TL’ye ulaştı.
- KARTN: Kartonsan, 1Ç24 finansal sonuçlarını 314 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde finansal sonuçlarını 435 milyon TL zarar ile açıklamıştı.
- IZINV: İz Yatırım, PWT Teknoloji sermayesinin %3’üne tekabül eden payların 6 milyon TL karşılığında satışına karar verdi.
- BFREN: Bosch Fren 1Ç24 finansal sonuçlarını 21 milyon TL net kar ile açıkladı.
- CVKMD: CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasında gerçekleştirilmesi planlanan yatırım faaliyetleri kapsamında almış olduğu Yatırım Teşvik Belgesi’nin 2,26 milyar TL’ye revize edildiğini duyurdu.
- HEKTS: Hektaş, mevcut sermayesinin 5,9 milyar TL nakit karşılığı olmak üzere 2,53 milyar TL’den 8,43 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin SPK’ya başvuruda bulundu.
- TUPRS: Tüpraş, 2Ç24 finansal sonuçlarını 5 Ağustos tarihinde açıklanacağını duyurdu.
Ekonomi ve Politika Haberleri
Haziran merkezi yönetim bütçe verileri saat 11:00’da açıklanacak
Mayıs ayında 234,7 milyar TL fazla veren Hazine nakit dengesi, haziran ayında ise 430,9 milyar TL açık verdi. Aynı dönemde faiz dışı denge ise 334,5 milyar TL açık kaydetti. Böylelikle Hazine nakit dengesi Ocak – Haziran döneminde toplam 1 trilyon TL açık vermiş oldu. Hazine nakit dengesi, 16 Temmuz’da açıklanacak olan haziran merkezi yönetim bütçe verileri için öncü niteliğinde.
- OVP’de 2024’e ilişkin 2,65 trilyon TL tutarında yüksek bir bütçe açığı tahmini olduğu görülüyor. Deprem harcamalarının bütçe üzerindeki yükünün büyük kısmının 2023 yılı gerçekleşmelerinde eritilmiş olması ile birlikte 2024 bütçe açığının OVP tahminin altında gerçekleşmesini beklemekteyiz. Ayrıca, kamuda tasarruf sürecinin başlatılması ve gelecek dönemde ek paketler açıklanacağının sinyalinin verilmesinin bütçe açığının resmi tahminlerden daha iyi bir yerde oluşmasını sağlayacağı görüşündeyiz. Bu çerçevede 2024 yılına ilişkin bütçe açığı tahminimizi 2 trilyon TL (GSYİH’nın %5,2’si) seviyesinde korumaktayız.
Cari açıkta mayıs ayında belirgin düşüş yaşandı
Cari işlemler açığı mayıs ayında 1,24 milyar dolar olarak gerçekleşti ve 1,4 milyar dolar olan kurum beklentimizin bir miktar altında kaldı. Böylelikle yıllık cari işlemler açığı 31,7 milyar dolar düzeyinden 25,2 milyar dolara gerileyerek Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyesine indi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı (çekirdek denge) aylık 3,3 milyar dolar fazla verirken, yıllık fazla 35,5 milyar dolardan 40 milyar dolara tırmandı. Cari işlemler açığında mayıs ayında görülen belirgin düşüşte ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığındaki gerilemenin etkili olduğunu görmekteyiz. Öte yandan, net turizm gelirlerindeki artış da cari açıktaki gerilemede etkili oldu. Yıllık cari açıktaki düşüşün son çeyreğe kadar kademeli bir şekilde devamını bekliyoruz. Yılın son çeyreğinde devreden çıkacak olan olumlu baz etkisi ise son aylarda yıllık açığı bir miktar yukarı taşıyacak. 2024 yıl sonu cari işlemler açığı beklentimizi, tahminimize yönelik aşağı yönlü riskleri de gözeterek, 33 milyar dolar seviyesinde tutmaktayız. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
Bu haftanın öne çıkan gelişmeleri
Bu hafta yurt içi gündemin en üst sırasında, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in 19 temmuz Cuma günü açıklaması beklenen Türkiye değerlendirmesi yer alıyor. Moody’s’in değerlendirmesinde Türkiye’nin “B3” olan kredi notunu yukarı yönlü revize etmesini beklemekle birlikte, iki kademe birden not artırımı gelmesi ihtimalini de göz ardı etmiyoruz. Moody’s değerlendirmesinin yanı sır yurt içinde bu hafta haziran bütçe verileri, mayıs Konut Fiyat Endeksi, mayıs kısa vadeli dış borç istatistikleri ve haftalık TCMB verileri de takip edilecek. 15 Temmuz Pazartesi’nin resmî tatil olması dolayısı ile haftalık TCMB verilerinin bu hafta 19 Temmuz Cuma günü açıklanacağını hatırlatalım. Yurt dışında ise; Çin’den gelecek olan ikinci çeyrek büyüme verileri, Euro Bölgesi TÜFE verileri, Avrupa Merkez Bankası toplantı kararı ve Fed üyelerinin yapacakları konuşmalar takip edilecek. 15 – 19 Temmuz haftasına ilişkin ekonomik veri takvimimize ulaşmak için tıklayınız.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Ağustos ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 12.730 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 12.860 ve ardından 13.000 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 12.650 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 12.560 puan seviyesi.
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
- Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri üzerinde. Nötr.
- MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) alım bölgesinde, ama güç kaybediyor. Nötr.
- RSI (trendin gücünü gösterir): RSI dengeli, fakat aşırı alım bölgesine yakın. Nötr.
- Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi yeniden tüm önemli ortalamalar üzerinde. Pozitif.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Dün dolar endeksinde yön yukarı dönerken, GoÜ para birimlerinde satıcılı bir seyir ön plana çıktı. TL ise dolar karşısında %0,07’lik primle en iyi performans gösteren ikinci GoÜ para birimi konumunda yer aldı. USDTRY günü 33 seviyesinin hemen üzerinde tamamlarken, 5 yıllık CDS primi 255,83 baz puandan 256,02 baz puana hafif bir yükseliş gösterdi. TL’de yakın vadede nominal değer kayıplarının söz konusu olabileceği ve USDTRY’de bir süredir 32,50 civarında yatay seyreden hareketin 33 – 35 bandında yeni bir dengelenmeye ulaşabileceği görüşündeyiz.
EUR/USD
EURUSD paritesi haftanın ilk işlem gününde 1,0925 seviyesine kadar yükselmesinin ardından günü 1,0896 seviyesinden görece sınırlı bir yükselişle tamamladı. Kısa vadeli yükseliş kanalı içerisindeki hareketini koruyan paritede, trend ve momentum göstergeleri yukarı yönlü eğilimin devamını işaret ediyor. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kısa vadeye ilişkin olarak 1,0875 – 1,0950 bandını ön plana çıkarıyoruz. 1,0950 öncesinde 1,0915 direnci yer alırken, 1,0875 seviyesi önemli bir destek konumunda bulunuyor.
XAU/USD
Dün 2.439$ üzerini test ederek mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşan ons altında yükseliş potansiyelinin korunduğunu görmekteyiz. Kısa vadeli yükseliş kanalı içerisinde hareket etmekte olan ons altında kanal sınırlarını gözeterek yakın vadeye ilişkin olarak 2.390$ – 2.450$ bandını ön plana çıkarmaktayız. 2.390$ öncesinde 2.415,51$ ve 2.400$ destekleri yer alırken, 2.450$ öncesinde ise 2.430$ ara direnci bulunuyor. Fed’in faiz indirim sürecine doğru ilerleniyor olması ile birlikte ons altında gelecek döneme ilişkin pozitif beklentimizi korumaktayız.
XAG/USD
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde kısa vadeli yükseliş kanalını aşağı yönlü kıran gümüş fiyatlarında dünden bu yana görece yatay-negatif bir seyrin etkili olduğunu izliyoruz. Yükseliş kanalının kırılmasını takiben gümüşte yukarı yönlü potansiyelinin teknik olarak sınırlandığını izliyoruz. Teknik göstergeler kanal kırılmasının ardından kısa vadede 30$ – 31,50$ bandında bir seyrin ön planda olabileceğinin sinyalini veriyor.30$ öncesinde 30,53$, ve 30,15$ ara destekleri bulunurken, 31,50$ öncesinde ise 30,85$ ve 31,16$ seviyeleri ara direnç konumunda yer alıyor.