04.06.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.21 MBGüne Başlarken
Günaydın. ABD’de zayıf veriler sonrasında Fed’den faiz indirim beklentileri hafif öne çekildi, ancak bu durumun küresel borsalar üzerindeki moral etkisi sınırlı. BIST’te dün para girişi ile %1,5 civarında güçlü bir tepki verildi, bugün de bu tepkinin devamını bekliyoruz. Yakın vadeli ajanda sakin, ancak önemli makro değişikliklerin olduğu bir dönemi geride bırakıyoruz. Tüketici enflasyonunda %75,5 ile zirve görüldü, bundan sonra yaz aylarında hızlı, sonrasında ağır ağır gevşeme patikasında bir enflasyon bekliyoruz. Yıllık TÜFE’nin 2024 sonunda %40-45 bandında, 2025 sonunda ise %25-28 bandında olmasını bekliyoruz. Ek olarak, TCMB rezervlerinde iyileşmenin sürmesi ile swap hariç net rezervlerin dört yıl sonra yeniden pozitif bölgeye geçmesini de TL varlıklar açısından olumlu değerlendiriyoruz. Günün ajandasında ise makro gündem sakin. Bununla beraber, bugün içeride TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon görünümü ve para politikası konularında yapacağı sunum, Hazine ihaleleri ve reel efektif döviz kuru izlenecek. Dışarıda ise ABD fabrika siparişleri ile dayanıklı mal siparişleri öne çıkıyor. Türkiye 5 yıllık CDS primleri güne 259 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
- GENIL: Gen İlaç, 1Ç24 finansal sonuçlarını 162 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net karda, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan 5 milyon TL net parasal kayıp oldu. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde de 145 milyon TL net zarar ile açıklamıştı.
- POLHO: Polisan Holding, 1Ç24 finansal sonuçlarını 187 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 57 milyon TL zarar ile açıkladı.
- DGNMO: Doğanlar Mobilya, pay başına brüt 0.29 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi %2 düzeyinde.
- KZBGY: Kızılbük GYO, mayıs ayında Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde 503 adet devremülkün 309 milyon TL bedelle satışının gerçekleştirildiğini ve toplam devremülk satışına ilişkin yaklaşık 27 bin 500 devremülkün 6,2 milyar TL ön satış cirosu elde edildiğini açıkladı.
- MAGEN: Margün Enerji, YEKA-G3 yatırımına ilişkin fonun, daha karlı olacağı düşünülmesi amacıyla yurtdışı ve yurtiçi yatırımlarında kullanılmasına karar verildiğini duyurdu.
- KCAER: Kocaer Çelik, mayıs ayında MENA bölgesi başta olmak üzere Amerika kıtası, Avrupa ve Türkiye’den toplam 38,1 milyon USD tutarında sipariş aldı. Tutar, 2023 yılı USD bazlı cirosunun %6’sına tekabül ediyor.
Ekonomi ve Politika Haberleri
TCMB Başkanı Karahan bugün TBMM’de sunum yapacak
TCMB Başkanı Fatih Karahan, göreve başlamasının ardından ilk kez 4 Haziran’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunum yapacak. Karahan’ın Banka faaliyetleri, küresel gelişmeler, TR ekonomisi, enflasyon ve para politikası çerçevesinde kapsamlı bir sunum gerçekleştirmesi bekleniyor.
Saat 14:30’da mayıs reel efektif döviz kuru açıklanacak
Mayıs ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon gerçekleşmelerini göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak TÜFE bazlı REK’in mayıs ayında 59,77 seviyesinden 61,74 seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz.
Hazine bugün iki ihale ve bir doğrudan satış gerçekleştirecek
Hazine dün düzenlediği 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ihalelerde ROT satışlar dahil toplam 56,7 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirdi. Dünkü ihalelerin ardından Hazine bugün 7 yıl vadeli değişken faizli ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu iki ihale ile 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikası doğrudan satışı gerçekleştirecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı haziran ayında 151,2 milyar TL’lik itfası karşılığında toplam yedi ihale ve üç doğrudan satış ile birlikte 254 milyar TL tutarında iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor – iç borç çevirme rasyosu %168 olarak planlanıyor.
TÜFE mayısta %75,5 ile 2024 zirvesine ulaştı
Mayıs ayı TÜFE aylık artışı %3,4 ile %3,3 olan kurum beklentimize yakın bir gerçekleşme gösterdi. Foreks Haber anketine göre piyasa medyan tahmini %3,1 düzeyindeydi. Böylelikle yıllık TÜFE artışı mayıs ayında %69,8 seviyesinden %75,5 seviyesine yükseldi. Diğer taraftan ÜFE mayıs ayında aylık bazda %1,96 artarken, yıllık ÜFE artışı %55,7’den %57,7 seviyesine çıktı. Aylık bazda en yüksek artışın %9,7 ile giyim ve ayakkabı kaleminde yaşandığı dikkat çekti. Giyim ve ayakkabı kalemini takiben en yüksek ikinci aylık artış %7,1 ile konut fiyatlarındaki gerçekleşti. Konut kalemini ise %5,6 aylık artışla eğitim ve %5,5 aylık artışla lokanta ve oteller takip etti. Enerji fiyatları ise mayıs ayında aylık %4,9 yükseldi. Yıllık enerji fiyat artışı ise mayıs itibariyle %42,8 seviyesinden %89,7 seviyesine tırmandı.
- Enflasyonun mayıs ayındaki zirvenin ardından bir gerileme dönemine girmesini bekliyoruz. Yıllık TÜFE’nin temmuz ayında %60’a yakınsayacağını, eylül ayı itibariyle ise %50’nin altına gerileyeceğini öngörüyoruz. 2024 yıl sonu TÜFE beklentimiz %43 seviyesinde. Enflasyonla mücadele açısından yıl ortasından itibaren devreye girecek olan olumlu baz etkisinin ötesine geçebilmek önem arz ediyor. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
İmalat sanayide ivme kaybı devam ediyor
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI mayıs ayında 49,3 seviyesinden 48,4’e gerileyerek üst üste ikinci ayında da 50 eşik değerin altında kaldı. Hatırlanacağı üzere PMI nisan ayında 50 seviyesinden 49,3’e gerilemiş ve sektör faaliyetinin yeniden daralma bölgesine inerek 2024 yılının ikinci çeyreğine zayıf bir başlangıç yaptığını işaret etmişti. Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verileri de mayıs ayında büyüme dinamiklerine ilişkin yavaşlama sinyalleri üretmişti. Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) mayıs ayında 106,1 seviyesinden 105,4’e gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeks ise 103,50 seviyesinden 102,4’e geriledi. Yine dün açıklanan ve yakından takip ettiğimiz bir veri olan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi mayıs ayında aylık %3,1 düşüş kaydederek 66,1 seviyesine indi.
- İkinci çeyrekte birinci çeyreğe kıyasla daha ılımlı bir büyüme görünümünün ön plana çıkmasını, yılın ikinci yarısı itibariyle ise ekonomide soğumanın çok daha belirgin bir hale gelmesini bekliyoruz. Artan maliyetler ve sıkılaşan finansal koşullar nedeniyle sanayi üretimindeki zayıflamanın ise daha belirgin olmasını bekliyoruz. 2024 yılı GSYİH büyüme beklentimiz %3 seviyesinde bulunuyor. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Haziran ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 11.923 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 12.150 ve ardından 12.300 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde ise 11.800 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 11.650 puan seviyesi.
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
- Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerinin altında, denge buluyor. Nötr.
- MACD (orta vadeli trend göstergesi): ): MACD (26,12) satım bölgesinde. Negatif.
- RSI (trendin gücünü gösterir): 30 – 70 bandında, denge bölgesinde devam ediyor. Nötr.
- Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi 22 günlük üssel hareketli ortalamasından tepki verdi. Pozitif
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Zayıf ISM verisinin ardından 104 seviyesine doğru gerileyen dolar endeksi günü düşüşle tamamlarken, GoÜ para birimleri pozitif bir seyir izledi. Türk lirası ise dolar karşısında %0,2’lik sınırlı bir yükseliş ile orta sırada yer aldı. USDTRY paritesi günü 32,1908 seviyesinden tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 260,17 baz puandan 258,82 baz puana geriledi. 2024 yıl sonuna ilişkin beklentilerimiz TL’de reel bir değer kazanımına işaret ediyor. Kısa vadeli görünümde ise kurda kısa 30 – 33 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.
EUR/USD
Dolar endeksindeki zayıflama ile birlikte 1,09 üzerine yükselen EURUSD paritesi, günü 1,0904 seviyesinden %0,5 yükselişle tamamladı. Dünkü yükseliş hareketi ile birlikte kısa vadeli kanalını yukarı yönlü kıran paritede, teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde 1,0850 – 1,10 seviyeleri arasında bir hareket görmeyi bekleriz. Faiz indiriminin hali hazırda fiyatlanmış olması dolayısı ile paritedeki kısa vadeli yön açısından ECB’nin faiz indirimlerine ne hızda devam edeceği belirleyici olacak.
XAU/USD
Alternatif getirilerdeki gerileme ve zayıflayan dolar endeksi ile birlikte haftanın ilk işlem gününde 50 günlük ortalaması üzerinde tutunmayı başaran ons altın, günü %1’lik yükselişle2.350,75$ seviyesinden tamamladı. Ons altında bugün itibariyle 2.334$ seviyesinden geçen 50 günlük ortalamayı izlemeye devam ediyoruz. Teknik göstergeler bu seviye üzerindeki hareketin korunması durumunda kısa vadede 2.334$ – 2.450$ bandında bir hareketin ön planda olabileceğini işaret ediyor. 50 günlük ortalama altında ise 2.305$, 2.285$ ve 2.261$ destekleri yer alıyor.
XAG/USD
Gümüş fiyatları haftanın ilk işlem gününde 30,73$ seviyesinden kapanarak %1,1 yükseliş kaydederken, altın / gümüş rasyosu ise 76,48 seviyesinden yatay bir kapanış gerçekleştirdi. Geçtiğimiz hafta kısa vadeli yükseliş trendini aşağı yönlü kıran gümüşte teknik görünüm görece zayıf seyrin devamını işaret diyor. Altın / gümüş rasyosunda son dönemde gözlemlenen yükseliş çabası da bu görünümü teyit eder nitelikte. Yukarıda 32$ seviyesi önemli bir direnç konumunda. 32$ öncesinde 31,50$ ve 31,16$ dirençleri yer alırken, aşağıda ise 30,50$, 30$ ve 29,75$ destekleri bulunuyor.