03.06.2024
Enflasyon – Mayıs 2024
TÜFE mayısta %75,5 ile 2024 zirvesine ulaştı
Detaylı PDF - 100 KBİçerikler
İçerikler
Mayıs ayı TÜFE aylık artışı %3,4 ile %3,3 olan kurum beklentimize yakın bir gerçekleşme gösterdi. Foreks Haber anketine göre piyasa medyan tahmini %3,1 düzeyindeydi. Böylelikle yıllık TÜFE artışı mayıs ayında %69,8 seviyesinden %75,5 seviyesine yükseldi. Diğer taraftan ÜFE mayıs ayında aylık bazda %1,96 artarken, yıllık ÜFE artışı %55,7’den %57,7 seviyesine çıktı.
Gıda fiyatlarında mart ayından bu yana izlenen aylık dezenflasyon süreci mayıs ayında da devam etti. Şubat ayındaki %8,3’lük yükselişi takiben mart ve nisan aylarında sırasıyla %3,4 ve %2,8 oranında artış gösteren gıda fiyatlarında mayıs ayı fiyat artışı %1,7 seviyesine geriledi. Yıllık gıda enflasyonu ise %68,5’ten %70,1’e yükseldi. Aylık gıda enflasyonundaki gerilemede özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarında görülen %0,45’lik düşüşün etkili olduğunu görüyoruz. İşlenmiş gıda fiyatları ise aylık %3,8 yükseldi. Yıllık bazda bakıldığında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artış %77,9’dan %76,5’e inerken, işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış ise %60,2 seviyesinden %64,5’e çıktı.
Aylık bazda en yüksek artışın %9,7 ile giyim ve ayakkabı kaleminde yaşandığı dikkat çekti. Giyim ve ayakkabı kalemini takiben en yüksek ikinci aylık artış %7,1 ile konut fiyatlarındaki gerçekleşti. Konut kalemini ise %5,6 aylık artışla eğitim ve %5,5 aylık artışla lokanta ve oteller takip etti. Enerji fiyatları ise mayıs ayında aylık %4,9 yükseldi. Yıllık enerji fiyat artışı ise mayıs itibariyle %42,8 seviyesinden %89,7 seviyesine tırmandı.
Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; (i) Dayanıklı tüketim malları aylık %1,9 artarak %2,3 olan nisan ayı artışına göre kısmi bir yavaşlama gösterdi. Burada talep dinamiklerinin enflasyonist etkisinin bir miktar azaldığı yorumunda bulunmak mümkün. İkinci çeyreğe ilişkin pek çok öncü göstergede ilk çeyreğe kıyasla yavaşlama görüyor olsak da henüz istenilen ölçüde bir durulma söz konusu değil. Yılın ikinci yarısı itibariyle ekonomide soğumanın çok daha belirgin bir hale gelmesini bekliyoruz. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere giyim ve ayakkabı kaleminde görülen %9,7’lik yüksek aylık artışın da etkisi ile birlikte temel mal fiyatlarındaki aylık artış mayıs ayında %3 seviyesinden %3,5 çıkarken, yıllık artış ise %57,1 seviyesinden %56,5 seviyesine indi. (ii) Hizmet fiyatlarındaki aylık artışın mayıs ayında %4,2 seviyesinden %4 seviyesine sınırlı bir gerileme gösterdiği, bu cephedeki yıllık artışın ise %97 seviyesinden %96 seviyesine indiği izlendi. Bu çerçevede mayıs ayında yıllık TÜFE-B artışı %72,7’den %73 seviyesine çıkarken, TÜFE-C artışı ise %75,8 seviyesinden %75 seviyesine indi. Böylelikle çekirdek TÜFE (TÜFE-C) 14 ay sonra ilk kez manşet TÜFE’nin altında gerçekleşti.
Enflasyonun mayıs ayındaki zirvenin ardından bir gerileme dönemine girmesini bekliyoruz. Yıllık TÜFE’nin temmuz ayında %60’a yakınsayacağını, eylül ayı itibariyle ise %50’nin altına gerileyeceğini öngörüyoruz. 2024 yıl sonu TÜFE beklentimiz %43 seviyesinde. Enflasyonla mücadele açısından yıl ortasından itibaren devreye girecek olan olumlu baz etkisinin ötesine geçebilmek önem arz ediyor.
Grafikler
Grafikler
Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
İşlenmemiş – İşlenmiş Gıda Fiyatları (yıllık)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım