Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

03.06.2024

İSO Türkiye İmalat PMI – Mayıs 2024

İmalat sanayide ivme kaybı devam ediyor

Detaylı PDF   -   102 KB

İçerikler

İçerikler

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI mayıs ayında 49,3 seviyesinden 48,4’e gerileyerek üst üste ikinci ayında da 50 eşik değerin altında kaldı. Hatırlanacağı üzere PMI nisan ayında 50 seviyesinden 49,3’e gerilemiş ve sektör faaliyetinin yeniden daralma bölgesine inerek 2024 yılının ikinci çeyreğine zayıf bir başlangıç yaptığını işaret etmişti.  

İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta mayıs ayında toplam yeni siparişler ve ihracattaki yavaşlamanın sürdüğü ifade edildi. Veri notunda firmaların özellikle yeni siparişlerde keskin bir azalma yaşandığını belirttiğini ve düşüşün ocak ayından bu yana en yüksek oranda olduğunu bildirdiğini görmekteyiz. Anket katılımcıları, siparişlerdeki yavaşlamanın büyük oranda zorlu talep koşullarından kaynaklandığının ve bazı müşterilerin yüksek fiyatlardan olumsuz etkilendiğinin altını çiziyor. Notta ayrıca hem girdi maliyetlerinin hem de nihai ürün fiyatlarının çok daha düşük oranlarda arttığına ve enflasyonist baskıların mayıs ayında hafiflediğine yer verildi. Veri notunda son verilerin Türk imalatçılarının giderek daha zorlu bir faaliyet ortamıyla karşı karşıya kaldığına ve yeni sipariş almanın güçleştiğine işaret ettiği belirtilirken, öte yandan enflasyonist baskıların hafiflemesinin ileriye yönelik iyimserlik sağladığına yer verildi.

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verileri de mayıs ayında büyüme dinamiklerine ilişkin yavaşlama sinyalleri üretmişti. Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) mayıs ayında 106,1 seviyesinden 105,4’e gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeks ise 103,50 seviyesinden 102,4’e geriledi.

Yine bugün açıklanan ve yakından takip ettiğimiz bir veri olan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi mayıs ayında aylık %3,1 düşüş kaydederek 66,1 seviyesine indi. Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre %2,3 düşüşle 70,7 değerini alırken, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan, dolayısı ile iç talebe yönelik önemli bir öncü gösterge niteliğinde olan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise %2,1’lik düşüşle 59,5 değerine indi. Veri ile birlikte yayınlanan notta gelir ve istihdam kaybına ilişkin beklentilerin tüketici güvenindeki gerilemenin temel nedeni olduğuna yer verilirken, para politikasında artan sıkılaşmanın iç talebi azaltıcı etkisinin görülmeye başlandığına yer verildi.

İkinci çeyrek itibariyle başta kredi kartı harcamaları, reel kesim güven endeksi ve PMI verileri olmak üzere pek çok öncü veride yavaşlama görüyor olsak da henüz istenilen ölçüde bir durulma söz konusu değil. İkinci çeyrekte birinci çeyreğe kıyasla daha ılımlı bir büyüme görünümünün ön plana çıkmasını, yılın ikinci yarısı itibariyle ise ekonomide soğumanın çok daha belirgin bir hale gelmesini bekliyoruz. Artan maliyetler ve sıkılaşan finansal koşullar nedeniyle sanayi üretimindeki zayıflamanın ise daha belirgin olmasını bekliyoruz. 2024 yılı GSYİH büyüme beklentimiz %3 seviyesinde bulunuyor.

Grafikler

Grafikler

İmalat Sektörü PMI Endeksi (3-aylik HO)  

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım

İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)

 Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.