03.06.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.3 MBGüne Başlarken
Günaydın. ABD’de gevşeme ihtimali görülmesine karşın yatay kalan çekirdek PCE verisine karşın borsalarda moralli bir kapanış yaşandı. Bu iyimserliğin Avrupa ve Asya’da da devam ettiğini görüyoruz. BIST’te ise, momentum kaybı geçtiğimiz hafta boyunca devam etti ve BIST 100 endeksi 22 günlük üssel hareketli ortalamasına kadar geri çekildi. Küresel borsalardaki moralli görünümün bu sabah BIST’te de tepki alımları getirmesini bekleriz, ancak kısa vadeli ajandanın yeterli katalist sunmaması ve son dönemde yaşanan para çıkışı nedeniyle BIST’teki zayıf seyrin bir süre daha devam edebileceğini düşünüyoruz. Fakat, ay sonu (28 Haziran’da) beklenen FATF’in Gri Listesi’nden çıkış olasılığı ve 19 Temmuz’da Moody’s tarafından Türkiye’nin kredi notunun artırılma ihtimali BIST’te geri çekilmenin de sınırlı kalmasını ve ilgili tarihlere yaklaşıldıkça alımların artmasını sağlayabilir. Bugüne dönersek, ajandada içeride Mayıs ayı enflasyon verileri öne çıkıyor. TÜFE’de aylık %3,3 artışla yıllık TÜFE’nin %75’in hafif üzerine çıkmasını ve bu rakamın herhangi bir iç veya dış şok yaşanmadığı sürece önümüzdeki 1 – 2 yıl olarak niteleyebileceğimiz görünen gelecek için zirve olmasını bekliyoruz. Avrupa ve ABD’de ise büyüme odaklı veriler takip edilecek. Türkiye 5 yıllık CDS primleri güne 260 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
- TAVHL: Tav Havalimanları, Almati Havalimanı yeni dış hatlar terminalinin inşaatının tamamlandığını ve hizmete açıldığını duyurdu. Yeni terminal ile havalimanının yolcu kapasitesi yıllık 7 milyondan 14 milyona çıkacak. Nisan 2024 itibariyle, Almati yolcu sayısının toplam TAV yolcu sayısına oranı %10.95 düzeyinde gerçekleşmişti.
- KONTR: Kontrolmatik Teknoloji, Özbekistan Enerji Bakanlığı'na bağlı Milliy Elektr Tarmoqlari (National Electric Grid of Uzbekistan JSC) ile yaklaşık 125 milyon USD tutarında olan 220 kV trafo merkezi, 34 km 220 kV iletim hattı, 500 kV trafo merkezi ve 100 MWh kapasiteli enerji depolama sistemi projelerinin yapımını ve finansmanını içeren bir çerçeve anlaşması imzaladı.
- DOAS: Doğuş Otomotiv, 1Ç24 finansal sonuçlarını 2,97 milyar TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net karda, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan 668 milyon TL net parasal kayıp oldu. Şirket, bir önceki çeyrek 4,4 milyar TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 5,7 milyar TL net kar ile açıklamıştı.
- SISE: Şişecam, 1Ç24 finansal sonuçlarını 2,4 milyar TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %56 azaldı.
- CRFSA: Carrefour, 1Ç24 finansal sonuçlarını 171 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 104 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
- CUSAN: Çuhadaroğlu Metal, 5 milyon USD tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 2023 yılı USD bazlı gelirlerinin %8’ine tekabül ediyor.
- KCHOL: Koç Holding, YKBNK paylarının satışına ilişkin ön görüşmenin sonuca ulaşamaması sebebiyle sonlandırıldığını açıkladı.
- PRKME: Park Elektrik bağlı ortaklığı Konya Ilgın ile Eti Soda arasında yeni bir kömür alım-satım sözleşmesi imzalandı. Sözleşme, her yıl taraflardan birinin yazılı talebi olmadığı sürece otomatik olarak 1 yıl uzayacak. Sözleşme süresince asgari 180.000 ton kömür, Konya Ilgın'ın işlettiği maden sahasından Eti Soda'ya sevk edilecek ve nakliye giderleri Eti Soda'ya ait olacak. Kömür satış fiyatı, akaryakıt fiyatlarındaki değişim ve enflasyon oranlarına göre ayarlanacak.
Ekonomi ve Politika Haberleri
Yıllık TÜFE’nin mayıs ayında %75,3 ile zirve yapmasını bekliyoruz
Mayıs ayına ilişkin enflasyon verileri bugün saat 10:00’da açıklanacak. TÜFE’nin mayıs ayında aylık bazda %3,3 oranında bir artış kaydetmesini bekliyoruz. Kurum tahminimiz paralelinde bir gerçekleşme olması durumunda yıllık TÜFE %69,8 seviyesinden %75,3’ yükselecek. Enflasyonun mayıs ayındaki zirvenin ardından bir gerileme dönemine girmesini bekliyoruz. Yıllık TÜFE’nin temmuz ayında %60’a yakınsayacağını, eylül ayı itibariyle ise %50’nin altına gerileyeceğini öngörüyoruz. 2024 yıl sonu TÜFE beklentimiz %43 seviyesinde.
Saat 10:00’da İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye Mayıs İmalat PMI açıklanacak
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI nisan ayında 50 seviyesinden 49,3 seviyesine gerileyerek yeniden 50 eşik değerin altına indi. İmalat sektörüne yönelik PMI verisi nisan ayında 50 eşik değerin altına inerek sektör faaliyetinin yeniden daralma bölgesine indiğini ve 2024 yılının ikinci çeyreğine zayıf bir başlangıç yapıldığını işaret ediyor.
Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda %5,7 büyüme kaydetti
Türkiye ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda %5,7 büyüyerek kurum tahminimiz olan %5,5’in üzerinde bir büyüme kaydetti. İlk çeyrekteki güçlü büyümede %50’ye yakın asgari ücret artışı ve seçimler öncesi dönemde yüksek seyreden iç talep etkili oldu. Enflasyonist ortamda öne çekilen talebin de büyümeyi desteklemeyi sürdürdüğünü izliyoruz. Büyümeye en yüksek katkı 5,5 puanla tüketim kaleminden gelirken, net ihracat katkısının ise uzun süre sonra 1,6 puanlık etki ile pozitife döndüğü takip edildi. İkinci çeyrek itibariyle başta kredi kartı harcamaları ve reel kesim güven endeksi olmak üzere bazı öncü verilerde yavaşlama görüyor olsak da henüz istenilen ölçüde bir durulma söz konusu değil. İkinci çeyrekte birinci çeyreğe kıyasla daha ılımlı bir büyüme görünümünün ön plana çıkmasını, yılın ikinci yarısı itibariyle ise ekonomide soğumanın çok daha belirgin bir hale gelmesini bekliyoruz. 2024 yılı GSYİH büyüme beklentimiz %3 seviyesinde bulunuyor.
Bu haftanın öne çıkan verileri
Bu hafta yurt içi piyasalarda bugün açıklanacak mayıs enflasyon verileri ve yarın TCMB Başkanı Karahan’ın TBMM’de yapacağı sunum öne çıkıyor. Yurt dışında ise Avrupa ve ABD’den gelecek olan mayıs nihai PMI, ABD tarım dış istihdam & ücret artışları verileri ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesi beklenen toplantısı önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. 3 – 7 Haziran haftasına ilişkin ekonomik veri takvimi raporumuz için tıklayınız.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Haziran ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 11.765 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.900 ve ardından 12.100 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde ise 11.600 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 11.400 puan seviyesi.
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
- Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerinin altında. Negatif.
- MACD (orta vadeli trend göstergesi): ): MACD (26,12) satım bölgesinde. Negatif.
- RSI (trendin gücünü gösterir): Denge bölgesinde devam ediyor. Nötr.
- Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi 22 günlük üssel hareketli ortalamasında. Nötr.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
PCE verilerinin ardından 104,36’ya kadar geri çekilen dolar endeksi, günü 104,62 seviyesinden düşüşle kapattı. GoÜ para birimleri karışık bir seyir izledi. Türk lirası ise dolar karşısında %0,1’e yakın değer kaybı ile en zayıf performans gösteren GoÜ para birimleri arasında yer alırken, USDTRY paritesi ise günü 32,2480 seviyesinden tamamladı. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 260,17 baz puana geriledi. 2024 yıl sonuna ilişkin beklentilerimiz TL’de reel bir değer kazanımına işaret ediyor. Kısa vadeli görünümde ise kurda kısa 30 – 33 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.
EUR/USD
Cuma günü 1,0880 üzerine tırmanan ve kanal direncini test eden EURUSD, daha sonra kazançlarının bir kısmını sildi ve kanal içerisinde kalmaya devam etti. Paritedeki kanal hareketi kısa vadede 1,0775 – 1,0880 bandında bir hareketin ön planda olabileceğini işaret ediyor. Aşağıda yer alan 100, 200 ve 50 günlük ortalamaların sırasıyla denk geldiği 1,0807, 1,0788 ve 1,0775 destekleri hafta içerisinde izlenecek. Yukarıda ise 1,0880 – 1,09 önemli direnç bölgesi. Teknik göstergeler kısa vadede bu bandın altındaki hareketin sürebileceğinin sinyalini veriyor.
XAU/USD
Cuma günü 2.320$ seviyesine doğru gerileyerek günü düşüşle tamamlayan ve 50 günlük ortalamayı test eden ons altının bu sabah saatlerinde ortalama altına indiği izleniyor. Kısa vadeli görünüm açısından bugünkü kapanış kritik, zira altının 2.330$ seviyesinden geçen 50 günlük ortalaması altında kapanması satış baskısını derinleştirebilir. Bu senaryoda aşağıda 2.305$, 2.285$ ve 2.261$ destekleri önemli. Ortalama üzerinde bir kapanış ise mevcut seviyelerin alım fırsatı sunmasını sağlayabilir. Bu senaryoda ise 2.330$, 2.360$ ve 2.378$ dirençleri radarımıza girecek.
XAG/USD
Gümüş cuma günü %0,6’lık kayıpla ons altına göre daha sınırlı bir değer kaybı yaşarken, altın / gümüş rasyosu ise cuma günkü kapanışta 76,54 seviyesine yükseldi. Geçtiğimiz hafta kısa vadeli yükseliş trendini aşağı yönlü kıran gümüşte teknik görünüm satıcılı seyrin devamını işaret diyor. Altın / gümüş rasyosunda geçtiğimiz hafta ortasından bu yana gözlemlenen yükseliş çabası da bu zayıf görünümü teyit eder nitelikte. Geri çekilmenin sürmesi durumunda 30$, 29,75$ ve 29,40$ destekleri, yukarıda ise 30,50$, 31,16$ ve 31,48$ dirençleri izlenecek.