Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

06.05.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.27 MB

Güne Başlarken

Günaydın. ABD’de zayıf istihdam verileri sonrasında Fed’den faiz indirim tahminleri Aralık’tan Eylül’e çekilirken borsalara da alım geldi. Bu iyimserlik, bu sabah da küresel piyasalarda devam ediyor. İçeride ise, Standard & Poor’s (S&P) tarafından Türkiye’nin kredi notunun B’den B+’ya yükseltilmesi ve görünümün pozitif olarak korunması BIST için destekleyici. S&P’nin cari açıkta, enflasyonda ve dolarizasyon sürecinde iyileşmenin devamı ile Türkiye’ye gelecek iki yılda portföy girişlerinin artabileceği yönündeki görüşünü de uzun vadeli perspektif açısından olumlu buluyoruz. Son not seviyelerine göre Fitch ve S&P, Türkiye’ye yatırım yapılabilir ülke statüsünün dört kademe altında, Moody’s ise altı kademe altında kredi notu veriyorlar. Moody’s takviminde, Türkiye’nin not değerlendirmesi 19 Temmuz’da görünüyor. Bu tarihte, bir kez daha – belki iki kademe birden – not artırımı da görebiliriz. BIST 100 endeksinde, 10.500 / 10.700 bandı olarak paylaştığımız formasyon hedefine tırmanış devam ediyor. Ortalama analist tahminlerine göre 12 aylık BIST 100 endeks hedefleri 12 bin’i de aştı. Pozitif seyrin devamını bekliyoruz. Günün ajandası sakin. Avrupa’da PMI verileri ve ÜFE takip edilecek. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri haftaya 292 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • IZMDC: İzmir Demir Çelik, 4Ç23 finansal sonuçlarını 2 milyar TL net kar ile açıkladı. Net kar üzerinde, 5,8 milyar TL düzeyinde enflasyon muhasebesinden kaynaklanan net parasal kazanç etkili oldu. Şirket, bir önceki çeyrek 201 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 4,1 milyar TL net kar ile açıklamıştı.
  • KCHOL: Koç Holding, OTKAR sermayesinin %2,7’sine tekabül eden 3,2 milyon adet payını 1,6 milyar TL bedelle satın aldı. Ek olarak, TOASO sermayesinin %0,04’ümne tekabül eden 176 bin adet payını, 47,3 milyon TL bedelle satın aldı.
  • TCELL: Turkcell, Demirören Dağıtım’a 130 milyon TL tutarında ödemenin gerçekleştiğini duyurdu.
  • TRGYO (Nötr): Torunlar GYO, 4Ç23 finansal sonuçlarını piyasa beklentisi olan 28,4 milyar TL’nin altında 11,3 milyar TL net kar ile açıkladı. Enflasyon muhasebesinin, 1,3 milyar TL düzeyinde net parasal kazanç ile görece zayıf etkisi oldu. Şirket, bir önceki çeyrek 790 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 16,2 milyar TL net kar ile açıklamıştı.
  • TUKAS: Tukaş, 4Ç23 finansal sonuçlarını 141 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %73, yıllık bazda ise %%83 daraldı.
  • VESBE: Vestel Beyaz Eşya, pay başına brüt 0,73 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi %3,2 düzeyinde.
  • VAKKO: Vakko, 4Ç23 finansal sonuçlarını 878 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar çeyreklik bazda %95 artarken, yıllık bazda ise %17 daraldı.
  • DGNMO: Doğanlar Mobilya, nisan ayında 7 mağaza açılışıyla toplam 742 mağazaya ulaştı.
  • GESAN: Girişim Elektrik 4Ç23 finansal sonuçlarını 463 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 469 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 330 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
  • GSDHO: GSD Holding, 4Ç23 finansal sonuçlarını 2,1 milyar TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 35 milyon TL net zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 3,4 milyar TL net zarar ile açıklamıştı.

Ekonomi ve Politika Haberleri

S&P, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, cuma günkü değerlendirmesindeki Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltirken, görünümü pozitifte korudu. Türkiye'de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açıkların daralacağının, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü kaydedildi. S&P ayrıca politika yapıcıların, cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye'nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi. Ülke ekonomisine ilişkin tahminlerin de yer aldığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu sene ve gelecek yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği belirtildi. S&P enflasyonun ise bu sene %55,8, gelecek sene ise %27,3 olmasını bekliyor. Türkiye’nin bir sonraki kredi notu değerlendirmesi 19 Temmuz’da Moody’s tarafından gerçekleştirilecek.

Hazine bugün iki ihale düzenleyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün 11 ay vadeli kuponsuz ve 2 yıl vadeli sabit kuponu iki ihale düzenleyecek. Hazine mayıs ayında 146,1 milyar TL’lik itfası karşılığında üç doğrudan satış ve yedi ihale ile toplam 210,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Bugünkü ihalelerin ardından yarın ise 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu iki ihale ise 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı gerçekleştirecek.

Reel efektif döviz kurunun nisan ayında 60,7’ye yükseleceğini tahmin ediyoruz

Bugün saat 14:30’da nisan ayına ilişkin reel efektif kur endeksi (REK) açıklanacak. §  Nisan ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon gerçekleşmelerini göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak TÜFE bazlı REK’in nisan ayında 58 seviyesinden 60,7 seviyesine yükseleceğini tahmin ediyoruz.

Yıllık TÜFE nisanda %70’e yaklaştı

Nisan ayı TÜFE aylık artışı %3,18 ile %3 olan kurum beklentimize yakın bir gerçekleşme gösterirken, %3,4 olan piyasa medyan tahmininin altında bir yeri işaret etti. Böylelikle yıllık TÜFE artışı nisan ayında %68,5 seviyesinden %69,8 seviyesine yükseldi. Diğer taraftan ÜFE nisan ayında aylık bazda %3,6 yükselirken, yıllık ÜFE %51,5 seviyesinden %55,7 seviyesine çıktı. Yıllık TÜFE’nin mayıs ayında %75 seviyesi civarında zirve yapmasını ve ardından bir gerileme dönemine girmesini bekliyoruz. 2024 yıl sonu TÜFE beklentimiz %43 seviyesinde. 9 Mayıs Perşembe günü 10:30’da TCMB Başkanı Karahan tarafından gerçekleştirilecek olan 2024 yılı ikinci çeyrek Enflasyon Raporu sunumu piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

Tahvil piyasasında (repo hariç) yılbaşından bu yana en yüksek yabancı alımı gerçekleşti

TCMB verilerine göre yabancı yatırımcılar 19 – 26 Nisan haftasında hisse senedi piyasasında net satış yaparken, bono piyasasında ise yılbaşından bu yana en güçlü yabancı girişi görüldü. Söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 154,6 milyon dolarlık bir yabancı satışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 603,5 milyon dolarlık yabancı girişi gerçekleşti. Para & banka istatistiklerine baktığımızda yurt içi yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2,2 milyar dolarlık bir düşüş gerçekleşti. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

Bu haftanın öne çıkan verileri

Bu hafta yurt içi piyasalarda 9 Mayıs Perşembe günü 10:30’da TCMB Başkanı Karahan tarafından gerçekleştirilecek olan 2024 yılı ikinci çeyrek Enflasyon Raporu sunumu gündemin üst sıralarında yer alıyor. Yurt dışında ise nisan ayı nihai PMI verileri ve Fed üyelerinin konuşmaları ön planda olacak. 6 – 10 Mayıs haftasına ilişkin ekonomik veri takvimi raporumuz için tıklayınız. 

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Haziran ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 11.912 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 12.150 ve ardından 12.300 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde ise 11.750 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 11.600 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerin üzerinde. Pozitif.
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): ): MACD (26,12) ALIM bölgesinde devam ediyor. Pozitif.
  • RSI (trendin gücünü gösterir): Aşırı alım bölgesinde. RSI’da aşırı alım bölgesi, fiyatların şiştiğini değil, trendin güçlü olduğunu gösterir. Pozitif.
  • Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi tüm önemli ortalamalar üzerinde kalmaya devam ediyor. Pozitif.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu B’den B+’ya yükseltmesinin ardından TL yeni haftaya yatay bir başlangıç yapıyor. Cuma günü GoÜ para birimleri dolar endeksindeki zayıflama ile güçlenirken, Türk lirası %0,12’lik kazançla alt sıralarda yer almıştı. TL bu sabah saatlerinde ise dolar karşısında yatay seyrederken, USDTRY paritesi ise 32,30 seviyesinde hareket ediyor. 300 baz puanın altına kalmaya devam eden Türkiye 5 yıllık CDS primi ise cuma günü 292,47 baz puandan günü tamamladı. Kurda kısa vadeye ilişkin 30 – 33 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.

EUR/USD

Dolar endeksinde verilerin ardından hızlanan düşüş ile birlikte 1,0812 seviyesine kadar tırmanan parite, endeksteki kayıpların bir kısmının silinmesi ile birlikte geri çekildi ve haftanın son işlem gününü 1,0762 seviyesinden kapattı. Teknik göstergeler paritede kısa vadeye ilişkin olarak 1,0650 – 1,0850 bandını ön plana çıkarıyor. Yakın vadede bu bant içerisinde bir hareket görmeyi beklemekle birlikte; 1,0850 öncesinde 1,0820 direncini, 1,0650 öncesinde ise 1,0760, 1,0726, 1,07 ve 1,0675 desteklerini izleyeceğiz.

XAU/USD

Ons altın haftanın son işlem gününü 2.302$ seviyesinden yatay tamamladı. Teknik göstergeler aşağı yönlü düzeltme eğiliminin devam ettiğinin sinyalini verdiğinden ötürü yükselişleri henüz temkinli karşılamakta fayda görüyoruz. Geri çekilmelerin devam etmesi durumunda 2.305$, 2.285$ ve 2.261$ desteklerini takip edeceğiz. Yukarıda ise 2.328$, 2.360$ ve 2.378$ seviyeleri direnç konumunda. Altında gelecek döneme ilişkin yükseliş potansiyelinin korunduğu görüşünde olmakla birlikte, mevcut düşüşü bir düzeltme olarak okuyoruz.

XAG/USD

Beklentimize paralel olarak kanal kırılması sonrasında aşağı yönlü eğilimini koruyan gümüşte düzeltme döneminin devam ettiğini izliyoruz. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda düşüş eğiliminin bir süre daha etkili olabileceği görüşündeyiz. 27$ seviyesi altında kalmaya devam eden gümüş fiyatlarında, aşağıda 50 günlük ortalamanın geçtiği 25,85$ seviyesi önemli bir destek konumunda yer alıyor. Bu seviye öncesinde 26,65$, 26,35$ ve 26$ seviyeleri ara destek konumunda. Yukarıda ise 27$, 27,40$ ve 27,70$ dirençleri yer alıyor.