03.05.2024
Haftalık TCMB Verileri 19 – 26 Nisan
Tahvil piyasasında (repo hariç) yılbaşından bu yana en yüksek yabancı alımı gerçekleşti
Detaylı PDF - 113 KBİçerikler
İçerikler
TCMB verilerine göre yabancı yatırımcılar 19 – 26 Nisan haftasında hisse senedi piyasasında net satış yaparken, bono piyasasında ise yılbaşından bu yana en güçlü yabancı girişi görüldü. Söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 154,6 milyon dolarlık bir yabancı satışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 603,5 milyon dolarlık yabancı girişi gerçekleşti. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise %1,4’ten %1,9’a yükselerek Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 511 milyon dolarlık bir yabancı girişi görülürken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 842 milyon dolarlık bir yabancı alımı izleniyor. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda ise hisse senedi piyasasında toplam 2,8 milyar dolar, bono piyasasında da repo işlemleri hariç toplam 2,8 milyar dolarlık bir yabancı girişi ön plana çıkıyor.
Para & banka istatistiklerine baktığımızda yurt içi yerleşiklerin altın hariç DTH’larında 19 – 26 Nisan haftasında önemli bir düşüş yaşandı. Bu çerçevede 19 – 26 Nisan haftasında yerleşiklerin DTH’ları 1,48 milyar dolar gerilerken, verinin detayını hesapladığımızda hane halkı DTH’larının 613 milyon dolar, kurumlar DTH’larının ise 868 milyon dolar azaldığını görmekteyiz. Altın tarafında baktığımızda ise aynı hafta içerisinde kıymetli maden mevduat hesaplarında 740 milyon dolarlık bir düşüş yaşanırken, söz konusu düşüşün tamamına yakını (680 milyon dolar) hane halkı kıymetli maden hesaplarındaki gerilemeden kaynaklandı. Özetle, 19 – 26 Nisan haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2,2 milyar dolarlık bir düşüş gerçekleşti.
Dün açıklanan rezerv verilerinde TCMB rezervlerindeki düşüşün sürdüğünü takip ettik. Bu çerçevede 19 – 26 Nisan döneminde TCMB net uluslararası döviz rezervleri 1 milyar dolar düşüş kaydederek 14 milyar dolara indi. Söz konusu rezerv seviyesi Temmuz 2023’ten bu yana en düşük düşeyi işaret ediyor. Öte yandan, brüt döviz rezervi ise 19 – 26 Nisan haftasında 2,2 milyar dolar gerileyerek 124,2 milyar dolara indi. Swaplar hariç net rezervi ise 26 Nisan itibariyle -48,6 milyar dolar düzeyinde hesaplıyoruz.
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin bugün Türkiye kredi notu değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. Söz konusu takvim referans niteliğinde olup o tarihlerde gözden geçirme yapılmadığı zamanlar da oluyor. Değerlendirmenin yapılması gelmesi halinde raporun piyasa kapanışının ardından paylaşılması bekleniyor. Yabancı sermaye akımlarının hızlanması ve yurt içindeki döviz likiditesinin iyileşmesi adına not artırım sürecinin devam etmesini önemli bir kriter olarak görüyoruz. Türkiye’nin bir sonraki kredi notu değerlendirmesi 19 Temmuz’da Moody’s tarafından gerçekleştirilecek.
Grafikler
Grafikler
Yabancı yatırımcı tahvil net akımı &
Bono Stoku içindeki payları
(4-hafta küm., milyon US$, piyasa değeri)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım