Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

03.05.2024

Ekonomik Veri Takvimi 6 – 10 Mayıs

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   209 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

6 Mayıs Pazartesi

Hazine ihaleleri (11 ay vadeli kuponsuz, 2y sabit kuponlu)

14:30 Nisan Reel Efektif Döviz Kuru

  • Nisan ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon gerçekleşmelerini göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak TÜFE bazlı REK’in nisan ayında 58 seviyesinden 60,7 seviyesine yükseleceğini tahmin ediyoruz.

7 Mayıs Salı

Hazine ihaleleri ve doğrudan satışı (5y TÜFE’ye endeksli & 9y sabit kuponlu ihale ve 2y kira sert. doğrudan satışı)

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı mayıs ayında 146,1 milyar TL’lik itfası karşılığında üç doğrudan satış ve yedi ihale ile toplam 210,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor.
  • Hazine bu hafta 6 Mayıs Pazartesi günü 11 ay vadeli kuponsuz ve 2 yıl vadeli sabit kuponlu iki ihale, 7 Mayıs Salı günü ise 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu iki ihale ile 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı düzenleyecek.

8 Mayıs Çarşamba

17:30 Hazine Nisan Nakit Gerçekleşmeleri

  • Mart ayında merkezi yönetim bütçesi 209 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık ise 134,4 milyar TL oldu. Böylelikle mart ayında bütçe açığı aynı dönemde 166,8 milyar TL olarak gerçekleşen Hazine nakit açığına göre 42 milyar TL daha yüksek gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayı kaydedilen 47,2 milyar TL bütçe açığı ve 2,1 milyar TL faiz dışı açığa göre belirgin bir kötüleşme olduğu dikkat çekiyor. Mart verileri ile 12 aylık bütçe açığı 1,47 trilyon TL’den 1,64 trilyon TL’ye yükselirken, 12 aylık faiz dışı açık ise 681 milyar TL’den 814 milyar TL’ye çıktı.
  • 8 Mayıs Çarşamba günü açıklanacak olan mart nakit bütçe verileri, 15 Mayıs'ta açıklanacak olan nisan merkezi yönetim bütçe verileri için öncü niteliğinde.

9 Mayıs Perşembe

10:30 TCMB 2024 – 2. Çeyrek Enflasyon Raporu

  • 9 Mayıs Perşembe günü 10:30’da TCMB Başkanı Karahan tarafından gerçekleştirilecek olan 2024 yılı ikinci çeyrek Enflasyon Raporu sunumu piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerinde bir revizyona gidip gitmeyeceğinin yanı sıra, Başkan’ın piyasalara vereceği mesajlar ve sunumun ardından düzenlenecek olan soru-cevap kısmı önemli olacak.

14:30 Haftalık TCMB verileri (26 Nisan – 3 Mayıs)

(Menkul Kıymet İstatistikleri – Para & Banka İstatistikleri – TCMB Rezervleri)

  • 19 – 26 Nisan haftasında hisse senedi piyasasında 154,6 milyon dolarlık bir yabancı satışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 603,5 milyon dolarlık yabancı girişi gerçekleşti. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise %1,4’ten %1,9’a yükselerek Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Para & banka istatistiklerine baktığımızda yurt içi yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2,2 milyar dolarlık bir düşüş gerçekleşti.
  • Rezervler tarafında ise 19 – 26 Nisan döneminde TCMB net uluslararası döviz rezervleri 1 milyar dolar düşüş kaydederek 14 milyar dolara, brüt döviz rezervi ise 2,2 milyar dolar gerileyerek 124,2 milyar dolara indi. Swaplar hariç net rezervi ise 26 Nisan itibariyle -48,6 milyar dolar düzeyinde hesaplıyoruz.

10 Mayıs Cuma

10:00 Mart İşgücü İstatistikleri

  • Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı şubat ayında %9 seviyesinden %8,7 seviyesine geriledi. Daha geniş tanımlı bir işsizlik göstergesi olan âtıl işgücü oranı ise önceki aya göre 1,9 puan azalarak %24,5’e geriledi. Şubat ayı itibariyle zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranının %18,1’den %16,3’e, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranının ise %18,2’den %17,6’ya indi. İkinci yarı itibariyle ekonomik aktivitede beklediğimiz soğuma çerçevesinde işgücü dinamiklerinde de benzer bir yavaşlama yaşanabileceği beklentisindeyiz.

10:00 Mart Sanayi Üretimi

  • Hatırlanacağı üzere sanayi üretimi şubat ayında yıllık %1,5 artış gösterirken, söz konusu yükselişte baz etkisi rol oynamıştı. Mart ayı dış ticaret verileri ara malları ithalatında %10 oranında yıllık düşüş yaşandığı ortaya koyarken, mart ayı İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisindeki sınırlı gerileme ve arındırılmış Reel Kesin Güven Endeksi’nde mart ayında izlenen yatay seyir sanayi üretiminde şubat ayında görülen iyileşmenin mart ayında hız kesebileceğini bize gösteriyor.

Grafikler

Grafikler

Reel Efektif Döviz Kuru (2003=100)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

TCMB Enflasyon ve Çıktı Açığı Tahminleri* (%)

Kaynak: TCMB


Yabancı Net Portföy Hareketleri

(yıllık kümülatif, milyon US$ hisse+tahvil (repo işl. hariç))

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Sanayi Üretim Endeksi (MA, 3-aylık HO)  

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım


Temel İşgücü Göstergeleri (%)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.