01.02.2024
İSO Türkiye İmalat PMI – Ocak 2024
PMI 50’nin altında kalmaya devam ediyor
Detaylı PDF - 176 KBİçerikler
İçerikler
Önemli Notlar
- İSO İmalat PMI’ın Temmuz 2023’ten bu yana 50 eşik değerin altında kalmaya devam ettiği dikkat çekiyor.
- İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta imalat sektörü için zorlu faaliyet koşulları 2024 yılının başında da devam ettiği ifade edildi.
- 2023 yılı büyümesinin %4 seviyesinde oluşmasını bekliyoruz. 2024 büyüme beklentimiz ise %3 seviyesinde bulunuyor.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisi ocak ayında 47,4 seviyesinden 49,2 seviyesine yükseldi. 2024 yılına ilişkin gelen ilk veride yükseliş izlense de İSO İmalat PMI’ın Temmuz 2023’ten bu yana 50 eşik değerin altında kalmaya devam ettiği dikkat çekiyor.
İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta imalat sektörü için zorlu faaliyet koşulları 2024 yılının başında da devam ettiği ifade edildi. Yeni siparişlerde daralma eğiliminin yedinci aya ulaşması ile birlikte talepteki kırılganlığın sürdüğü belirtilirken, yeni siparişlerdeki zayıflamaya bağlı olarak firmaların satın alma faaliyetlerini ve stoklarını da azalttığının altı çizildi. Asgari ücrete yapılan yüksek oranlı artış, ham madde maliyetlerindeki yükseliş ve liradaki değer kaybının neticesinde ocak ayında girdi maliyetleri enflasyonunun belirgin bir şekilde ivmelenerek geçen Ağustos 2023’ten bu yana en yüksek düzeyde gerçekleştiği ifade edildi. Öte yandan, üretim, yeni siparişler ve satın alma faaliyetlerindeki yavaşlamanın bir önceki aya göre hafiflediği vurgulandı.
2023’ün son çeyreğine ilişkin gelen öncü verilerin büyümeye ilişkin yavaşlama sinyalleri verdiğini takip etmiştik. Bugün gelen PMI verilerinde ise 2024’e ilişkin ilk öncü göstergenin üretimdeki azalışın sürdüğünü, ancak söz konusu azalışın daha hafif bir düzeyde gerçekleştiğini işaret ettiğini görmekteyiz. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde görülen yıllık %5,9’luk güçlü büyümenin ardından yılın son çeyreğinde daha ılımlı bir büyüme görünümü ile birlikte 2023 yılı büyümesinin %4 seviyesinde oluşmasını bekliyoruz. 2024 büyüme beklentimiz ise %3 seviyesinde bulunuyor.
Arındırılmış Reel Sektör Güven Endeksi (RSGE) ocak ayında aktivite kaybı yaşandığının altını çizmişti. Arındırılmamış RKGE ocak ayında 99,1 seviyesinden 100,9 seviyesine iyileşme kaydederken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin ise 103,4 seviyesinden 102,9 seviyesine gerilediği takip edildi. Arındırılmış veride endeks değerinin Şubat 2023’ten bu yana en düşük düzeyi işaret ettiği görülüyor.
Dün açıklanan MÜSİAD SAMEKS verileri de imalat aktivitesinin yavaşladığına işaret etti. SAMEKS (Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi) Bileşik Endeksi, ocak ayında aylık bazda 3,4 puan gerileyerek 51,4 seviyesine indi. SAMEKS İmalat Endeksi 3,3 puanlık düşüşle 54,5 seviyesine inerken, SAMEKS Hizmet Sektörü Endeksi ise aylık bazda 3 puanlık düşüşle 49,7 seviyesine inerek 50 eşik değerin altına geriledi.
Grafikler
Grafikler
İmalat Sektörü PMI Endeksi (3-aylik HO)
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım
İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, TÜİK, Tacirler Yatırım