Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

01.07.2024

İSO Türkiye İmalat PMI – Haziran 2024

Yeni siparişlerde yılın en sert düşüşü yaşandı

Detaylı PDF   -   102 KB

İçerikler

İçerikler

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI haziran ayında 48,4 seviyesinden 47,9’a gerileyerek üst üste üçüncü ayında da 50 eşik değerin altında kaldı. Böylelikle ilk çeyrekte ortalama 49,8 seviyesinde oluşan imalat PMI, yılın ikinci çeyreğinde ise 48,5 seviyesine indi. PMI şubat ayında 50,2 seviyesinde oluşmasından bu yana her ay düşüş kaydetmekte.   

İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta haziran ayında yeni siparişlerde yılın en sert yavaşlamasının kaydedildiği, istihdamda ise Ekim 2022’den bu yana en belirgin düşüşün yaşandığı ifade edildi. Yapılan açıklamada yeni siparişlerdeki düşüşün hem iç hem de dış pazarlardaki zayıflık nedeniyle mayıs ayına göre hızlandığı vurgulandı. Notta ayrıca, talepte devam eden durağan seyrin imalat sektörünün istihdam verilerinde daha belirgin hissedilmeye başlandığı ifade edilirken, firmaların ayrılan personelini yenileri ile ikame etmek konusunda isteksizlik gösterdiğinin altı çizildi. Öte yandan, enflasyon oranlarının azalmaya devam etmesi anketin görece olumlu gelişmesi olarak öne çıktı. Bu çerçevede veri notunda firmaların maliyet enflasyonundaki gerilemeden faydalanarak haziran ayında nihai ürün fiyatlarında artışları daha ılımlı düzeyde tutma imkânı bulduklarına yer verildi.

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verileri de haziran ayında gerilemeye devam ederek büyüme dinamiklerine ilişkin yavaşlama sinyalleri üretmişti. Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) haziran ayında 105,4 seviyesinden 102,8’e gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeks ise 102,4 seviyesinden 100,5’e geriledi ve Eylül 2022’den bu yana en düşük düzeyine indi.

Yine bugün açıklanan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ise haziran ayında aylık %6,1 yükseliş kaydederek 70,1 seviyesine çıktı. Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre %1 artışla 71,3 değerini alırken, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan, dolayısı ile iç talebe yönelik önemli bir öncü gösterge niteliğinde olan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise %5,1 yükselerek 62,6 değerine çıktı. Veri ile birlikte yayınlanan notta uzun bayram tatili ve vergi taslağında tedirginlik yaratan bazı maddelerin taslaktan çıkarılmasının genel algıyı olumlu etkilediğine, öte yandan tüketim eğiliminin son bir ayda yukarı hareketlenmesinin iç talep yavaşlamasının enflasyon ile mücadele açısından yeterince güçlü olmadığına dair sinyalleri arttırdığına yer verildi.

İkinci çeyrekte başta kredi kartı harcamaları, reel kesim güven endeksi ve PMI verileri olmak üzere pek çok öncü veride yavaşlama görüyor olsak da iç talepte henüz istenilen ölçüde bir durulma söz konusu değil. İkinci çeyrekte birinci çeyreğe kıyasla daha ılımlı ancak yine güçlü kalmaya devam eden bir büyüme görünümünün ön plana çıkmasını, yılın ikinci yarısı itibariyle ise ekonomide soğumanın çok daha belirgin bir hale gelmesini bekliyoruz. 2024 yılı GSYİH büyüme beklentimiz %3 seviyesinde bulunuyor.

Grafikler

Grafikler

İmalat Sektörü PMI Endeksi (3-aylik HO)  

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım

İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)

 Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu