Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

01.03.2024

İSO Türkiye İmalat PMI – Şubat 2024

İmalat PMI Haziran 2023’ten bu yana ilk defa eşik değerin üzerinde

Detaylı PDF   -   177 KB

İçerikler

İçerikler

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI şubat ayında 49,2 seviyesinden 50,2 seviyesine yükselerek Haziran 2023’ten bu yana ilk defa 50 eşik değerin üzerine çıktı. İmalat sektörüne yönelik üretim verisi şubat ayı itibariyle yeniden büyüme tarafına geçerken, öncü veriler yılın ilk çeyreğine ilişkin güçlü büyüme beklentimizi desteklemeye devam ediyor.

İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta, talep koşullarındaki iyileşmeye bağlı olarak imalat sanayi üretiminin güçlü bir artış kaydettiğine yer verildi. Notta müşteri talebindeki iyileşmenin altı çizilirken, yeni siparişlerin azalmaya devam ettiği ancak şubat ayındaki düşüşün sekiz aydır süren yavaşlama döneminin en hafif düzeyinde gerçekleştiği vurgulandı. Benzer şekilde, yeni ihracat siparişlerindeki gerilemenin de hız kestiği ifade edildi.

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verileri de şubat ayında aktiviteye yönelik olumlu sinyaller üretmişti. Arındırılmamış RKGE şubat ayında 100,9 seviyesinden 101,5 seviyesine yükselerek ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, Kapasite Kullanım Oranı (KKO) ise şubat ayında %76,2 seviyesinden %76,4 seviyesine yükseldi.

2024 yıl sonu beklentilerimizdeki ana senaryo enflasyonun ve büyümenin hız kestiği bir tema olsa da bu yılın ilk çeyreğinde bu beklentimizin tersi bir resim olmasını bekliyoruz. Beklentimizin bir miktar üzerinde gerçekleşen ücret artışları iç talebi canlı tutmaya devam ederken, kredi kartı harcamaları ve talep dinamiklerini incelediğimizde ekonominin sıcak devam ettiğini gözlemliyoruz. Başta PMI ve İhracat İklim Endeksi verileri olmak üzere gelen öncü göstergeler de bu yılın başlangıcında ekonomik aktiviteye yönelik olumlu sinyaller üretiyor. Bu yılın ilk çeyreğinde de büyüme dinamiklerinin güçlü seyretmeyi sürdüreceği varsayımımız ile birlikte, ikinci çeyrek sonu itibariyle önemli bir soğumanın ön plana çıkmasının enflasyonla mücadelede istenilen yere ulaşılabilmesi açısından önemli olduğu görüşündeyiz. Bu çerçevede maliye politikalarının para politikası ile uyumlu bir görünüm içerisinde olmasının TCMB’nin hedeflediği enflasyon ve çıktı açığı seviyelerine ulaşılması açısından kritik olduğu görüşündeyiz. 2024 büyüme beklentimiz %3 seviyesinde bulunuyor.

Grafikler

Grafikler

İmalat Sektörü PMI Endeksi (3-aylik HO)  

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım

İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)

 Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.