Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

20.10.2023

Haftalık Veri Takvimi

En Son Gelişmeler

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

23 Ekim Pazartesi

Hazine ihalesi (2 yıl vadeli sabit kuponlu)

  • Hazine Pazartesi günü 3 yıl vadeli altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası doğrudan satışları & 4 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalesi düzenleyecek. Hazine’nin ay başından beri toplam iç borçlanma tutarı 19,7 milyar TL. 3 aylık (Mayıs – Haziran – Temmuz) iç borçlanma stratejisine göre Mayıs ayında 52,9 milyar TL’lik bir iç borç servisi karşılığında toplam 59 milyar TL iç borçlanma öngörülüyor.

10:00 Ekim Tüketici Güven Endeksi

  • Tüketici güven endeksi eylül ayında 68 seviyesinden 71,5 seviyesine yükseldi. Verinin alt kalemlerini incelediğimizde gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisine ilişkin alt endeksin eylül ayında 63,1 seviyesinden 68 seviyesine yükseldiği gözlemlenirken, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin alt endeksin de 63,7 seviyesinden 68,9 seviyesine iyileşme kaydettiği takip edildi. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesine ilişkin alt endeksin de 89 seviyesinde 92,7 seviyesine çıktığı izlendi.

24 Ekim Salı

Hazine ihaleleri (5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 7 yıl vadeli değişken faizli)

  • Hazine 23 Ekim’de 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi, 24 Ekim’de ise 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 7 yıl vadeli değişken faizli iki ihale düzenleyecek ve ekim ayı iç borçlanmasını tamamlayacak.
  • Hazine Ekim ayında 66,5 milyar TL’lik iç borç servisi karşılığında toplam yedi ihale ve bir kira sertifikası doğrudan satışı ile birlikte 68 milyar TL’lik bir iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor – geri çevirme rasyosu 102% olarak planlanıyor. Hazine ay başından bu yana toplam 67,3 milyar TL tutarında iç borçlanma gerçekleştirdi. Bu çerçevede Hazine’nin ekim ayında tahmininin üzerinde bir iç borçlanma gerçekleştirebileceği anlaşılıyor.

25 Ekim Çarşamba

10:00 Ekim Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı

  • Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) eylül ayında 105 seviyesinden 104,4 seviyesine gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin ise 104,6 seviyesinden 105,1’e yükseldiği takip edildi. Arındırılmamış veride endeks değerinin şubat ayından bu yana en düşük düzeyi işaret ettiği görülüyor. Eylül ayı verileri ile birlikte mevsim etkilerinden arındırılmış RKGE’nin 1Ç23’te ortalama 103,3 ve 2Ç23’te ortalama 105,3 seviyelerinin ardından 3Ç23’te ise ortalama 104,9 seviyesinde oluştuğu gözlemleniyor.
  • Kapasite Kullanım Oranı (KKO) ise eylül ayında %76,1 seviyesinden %77,3 seviyesine yükselirken, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO ise %75,7 seviyesinde sabit kaldı.

26 Ekim Perşembe

14:00 Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Kararı

  • PPK’nın 26 Ekim’de politika faizini 300 baz puan artırarak %33’e çekmesini bekliyoruz. Foreks tarafından yürütülen anketin sonuçlarına göre ise piyasa medyan tahmini 500 baz puanlık artırıma işaret ediyor.
  • PPK toplantısının ardından ise 2 Kasım’da gerçekleşecek olan Enflasyon Raporu sunumuna odaklanacağız. Mevcut durumda %33 seviyesinde bulunan TCMB 2024 yıl sonu tahmininde bir revizyon olup olmayacağı önemli olacak. TCMB’nin 2024 yıl sonu beklentisinde yukarı bir revizyona gitmesi durumunda 23 Kasım PPK toplantısında da politika faizinde benzer bir ayarlama yapılması beklenebilir. Yıl sonu politika faizi beklentimiz %35 seviyesinde.

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (13 – 20 Ekim)

  • 6 – 13 Ekim haftasında hisse senedi ve tahvil piyasasında sınırlı bir yabancı hareketliliği yaşandı. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 12,6 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 1,1 milyon dolarlık oldukça zayıf bir yabancı çıkışı gerçekleşti. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 412 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 490 milyon dolarlık bir yabancı girişi olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplam 802 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 400 milyon dolarlık bir yabancı girişi görülüyor.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (13 – 20 Ekim)

  • Ekim ayının ikinci haftasında yerleşiklerin DTH’larında toplam 0,59 milyar dolarlık sınırlı yükseliş yaşanırken (altın hariç, parite etkisinden arındırılmış rakamlar), artışın tamamen kurumlar kaynaklı olduğu ve hanehalkı DTH’larındaki gerilemenin sürdüğü izlendi. Bu çerçevede parite etkisinden arındırılmış olarak baktığımızda kurumlar DTH’ları 0,78 milyar dolar artarken, hanehalkı DTH’larında ise 0,20 milyar dolarlık bir gerileme kaydedildi. Böylelikle hanehalkı DTH’larındaki azalma üst üste altıncı haftada da devam etti. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında 0,13 milyar dolarlık bir artış izlenirken, yükselişin tamamı hane halkı kıymetli maden hesaplarındaki artıştan kaynaklandı. Özetle, 6 – 13 Ekim haftası içerisinde yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 0,72 milyar dolarlık bir artış yaşandığı takip edildi.

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

1 Kasım'daki Fed toplantısı öncesinde Fed yetkilileri bu hafta kamuya açık yorum yapmayacakları sessiz dönemdeler.

Detaylı PDF   -   182 KB

Uyarı Notu