07.05.2026
Haftalık TCMB Verileri 24 – 30 Nisan
Hisse ve tahvilde net yabancı çıkışı yaşanırken, TCMB rezervleri geriledi
Detaylı PDF - 180 KBİçerikler
İçerikler
Yabancı yatırımcılar 24 – 30 Nisan haftasında hisse senedi piyasasında 228,4 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 282,1 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Böylelikle hisse ve tahvil piyasalarında üst üste üç hafta süren yabancı girişlerinin ardından geçtiğimiz hafta yeniden çıkış yaşanırken, yabancı yatırımcıların toplam tahvil stoku içindeki payı da %6 seviyesinden %5,9’a geriledi. Eurobond piyasasında ise aynı hafta içerisinde 358,4 milyon dolar tutarında net yabancı satışı görüldü. Son bir yıllık kümülatif veriler, hisse senedi piyasasında 4,9 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 7,3 milyar dolarlık bir yabancı girişine işaret ediyor. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasında 2,2 milyar dolar net alım yaptığı, tahvil piyasasında ise repo hariç toplam 1,4 milyar dolarlık çıkış gerçekleştirdiği görülüyor.
24 – 30 Nisan haftasında yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 2,2 milyar dolar geriledi. Verinin detayını hesapladığımızda hanehalkı DTH’larının bu dönemde 234 milyon dolar, kurumların DTH’larının ise 2 milyar dolar düşüş kaydettiğini görmekteyiz. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin kıymetli maden hesapları ise 163 milyon dolar azaldı. Alt kırılımları incelediğimizde, hanehalkı kıymetli maden hesaplarının 153 milyon dolar, kurumların kıymetli maden hesaplarının ise 10 milyon dolar gerilediğini hesaplamaktayız. Özetle, 24 – 30 Nisan haftasında yerleşiklerin altın dahil toplam DTH hesapları, fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2,4 milyar dolar geriledi.
24 – 30 Nisan haftasında TCMB rezervleri, analitik bilanço üzerinden yaptığımız hesaplamalara paralel bir düşüş kaydetti. Bu çerçevede TCMB brüt döviz rezervi 5,6 milyar dolar düşüşle 165,5 milyar dolara, net döviz rezervi ise 572 milyon dolar gerileyerek 53,6 milyar dolara indi. Swap stoku 442 milyon dolar azalarak 17,4 milyar dolara gerilerken, swap hariç net rezerv ise 130 milyon dolar düşüşle 36,2 milyar dolar oldu.
Grafikler
Grafikler
Yabancı Net Portföy Hareketleri (12-aylık küm., milyar US$)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
TCMB Brüt & Net Rezervler (milyar $)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım




