Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

03.06.2026

Haftalık TCMB Verileri 15 – 22 Mayıs

Hisse ve tahvilde net yabancı satışı gerçekleşti

Detaylı PDF   -   182 KB

İçerikler

İçerikler

Yabancı yatırımcılar 15 22 Mayıs haftasında hisse senedi piyasasında 293,1 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 334,8 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının tahvil stoku içindeki payı ise bu dönemde %5,8 seviyesinden %5,6’ya inerek Haziran 2025’ten bu yana en düşük düzeyine geriledi. Eurobond piyasasında ise aynı hafta içerisinde 348,2 milyon dolar tutarında net yabancı satışı görüldü. Son bir yıllık kümülatif veriler, hisse senedi piyasasında 4,1 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 4,2 milyar dolarlık bir yabancı girişine işaret ediyor. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasında 1,9 milyar dolar net alım yaptığı, tahvil piyasasında ise repo hariç toplam 1,6 milyar dolarlık çıkış gerçekleştirdiği görülüyor.

15 – 22 Mayıs haftasında yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 80 milyon dolarlık sınırlı bir artış kaydetti. Verinin detayını hesapladığımızda hanehalkı DTH’larının 124 milyon dolar arttığını, kurumlar DTH’larının ise 44 milyon dolar gerilediğini görmekteyiz. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin kıymetli maden hesapları ise 253 milyon dolar yükseldi. Alt kırılımları incelediğimizde, hanehalkı kıymetli maden hesaplarının 236 milyon dolar, kurumların kıymetli maden hesaplarının ise 17 milyon dolar arttığını hesaplamaktayız. Özetle, 15 – 22 Mayıs haftasında yerleşiklerin altın dahil toplam DTH hesapları, fiyat etkisinden arındırılmış olarak 333 milyon dolar yükseldi.  

Aynı haftaya ilişkin daha önce yayınlanmış olan TCMB rezerv verilerini hatırlayacak olursak: 15 – 22 Mayıs haftasında TCMB brüt döviz rezervi 8,4 milyar dolar düşüşle 160,3 milyar dolara, net döviz rezervi ise 5,1 milyar dolar düşüşle 46,9 milyar dolara indi. Bu dönemde swap stoku 3,3 milyar dolar artarak 18,3 milyar dolara çıkarken, swap hariç net rezerv ise 8,4 milyar dolar düşüşle 28,7 milyar dolar oldu.

Bayram tatili nedeniyle kısa geçen 22 – 26 Mayıs dönemine ilişkin haftalık veriler yarın yayımlanacak. Yarın açıklanacak verilerin, TCMB rezervlerindeki düşüşün hız keserek devam ettiğine işaret etmesini bekliyoruz. Analitik bilanço üzerinden yaptığımız hesaplamalara göre, 22 – 26 Mayıs döneminde TCMB brüt döviz rezervinin 1,4 milyar dolar azalarak 158,9 milyar dolara, net döviz rezervinin ise 1,7 milyar dolar gerileyerek 45,2 milyar dolara indiğini tahmin ediyoruz.

Grafikler

Grafikler

Yabancı Net Portföy Hareketleri (12-aylık küm., milyar US$)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

TCMB Brüt & Net Rezervler (milyar $)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.