02.07.2025
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.75 MBGüne Başlarken
Günaydın. Küresel risk iştahı yeni güne olumlu tarafta başlıyor. Amerika'da ve dolayısıyla da küresel piyasalarda yoğun bir haber akışı takip ediliyor, i) Başkan Trump'ın Fed'e yönelik faiz indirim baskısı, ii) vergi indirimleri ve harcama paketleri, iii) ticaret müzakerelerinde süre uzatımları ve istisnalar. Bu konulardaki beklentilerin çoğunlukla iyimser senaryolara işaret etmesi nedeniyle küresel piyasalarda da olumlu seyir korunuyor. Borsa İstanbul'da, CHP Kurultay Davasının ardından 10 bin üzerine yönelim ve kapanış gerçekleşti, para girişi ve yüksek hacimler devam ediyor. Olumlu momentumun BIST 100 endeksini 10.250 ve ardından da 10.350 / 10.400 direnç bölgesine taşıyabileceğini düşünüyoruz. Yarın açıklanacak enflasyon verisi ve ardından 24 Temmuz PPK toplantısından faiz indirim beklentileri devam ederken, tahminler 250 – 350 baz puan arasında bir faiz indiriminde yoğunlaşmakta. Ancak, son dönemde daha yüksek indirim tahmin ve temennilerinin de dile getirildiğini izliyoruz. Bu beklentiler Borsa İstanbul'u desteklerken, BIST 100 endeksi için 13.600 civarında olan 12 aylık hedef endeks değeri %35 getiri potansiyeli sunmakta. İki hafta önce, BIST 100 endeksi 9 bin’lere gerilediğinde %50 civarında olan bu potansiyel getiri son dönemde yaşanan yükselişle belirgin şekilde azaldı, fakat PPK’dan faiz indirimlerinin başlaması ile hedeflerde yeniden yukarı revizyonlar ve 14 bin’e yönelim görebiliriz. Günün ajandası sakin, yarın ise kalabalık bir veri akışı (içeride enflasyon, ABD’de istihdam verileri) takip edilecek. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 284 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
AKFIS: Alfa Solar Enerji, Hırvatistan/Zagreb’deki sağlık merkezi yenileme ihalesine yönelik sürecin uzaması ve belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle i̇haleye katılmama kararı aldı.
BERA: Bera Holding, iştirak Muratlı Karton Kağıt tarafından 588 milyon TL tutarında temettü dağıtılmasına karar verildiğini açıkladı. Söz konusu tutarın tahsilatı dün tamamlandı.
EBEBK: Ebebek, Haziran ayında 3 mağaza açıldığını, mağaza sayısının 30 Haziran itibarıyla 280'e ulaştığı açıklandı.
EREGL: Ereğli Demir ve Çelik, bugün pay başına 0,25 TL brüt temettü dağıtacak olup, temettü verimi son kapanış fiyatına göre %0,9 düzeyindedir.
GOODY: Goodyear Lastikleri, işletme sermayesini güçlendirmek amacıyla grup şirketi Goodyear S.A.’dan kullanılan 500 milyon TL tutarındaki krediyi 29 Aralık 2025 vadeli olarak yeniledi. Faiz oranı, %44,25–%52,50 aralığında belirlendi.
ISDMR: İskenderun Demir, bugün pay başına 0,25 TL brüt temettü dağıtacak olup, temettü verimi son kapanış fiyatına göre %0,7 düzeyindedir.
ISGYO: İş Gayrimenkul, Ankara Kavaklıdere’de yer alan Ankara İş Kule Binası’nı 1,215 milyar TL + KDV bedelle satma kararı aldı. Satış bedelinin tamamı tapu devri sırasında peşin tahsil edilecek olup, toplam aktiflere oranı %2,34 seviyesindedir.
KCAER: Kocaer Çelik, bugün pay başına 0,086 TL brüt temettü dağıtacak olup, temettü verimi son kapanış fiyatına göre %0,6 düzeyindedir.
KRONT: Kron Teknoloji ile Sağlık Bakanlığı arasında varılan anlaşma kapsamında, Bakanlığın ayrıcalıklı erişimlerinin ve kurum bünyesindeki ayrıcalıklı hesapların güvenliği, KronPAM ürünü aracılığıyla sağlanacaktır. İlgili ürünün siber güvenlik alanında yer alması ve müşteri tarafından gizlilik talep edilmesi nedeniyle sınırlı şekilde paylaşılmaktadır.
NTHOL: Net Holding, Bulgaristan Svilengrad’daki Merit Grand Mosta Casino’da 1.000 m²’lik ilave alanı tamamladı.
OBASE: Obase Bilgisayar, posta ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren uluslararası bir müşteriyle 3 yıllık İş Zekası ve Veri Yönetimi Danışmanlık Hizmet Çerçeve Sözleşmesi’ni yeniledi. Sözleşmeden sağlanacak gelirin, son 12 aylık hasılatın %10’undan fazla olması bekleniyor.
Ekonomi ve Politika Haberleri
Konutlarda kullanılan doğalgaza %24,6 zam yapıldı
BOTAŞ, 2 Temmuz (bugün) itibariyle, nihai doğalgaz satış fiyatlarında sanayi tüketicileri için ortalama %7,86 konut tüketicileri için ise ortalama %24,6 oranında artış yapıldığını duyurdu. Doğalgaz zammının manşet enflasyona doğrudan etkisini 0,45 puan seviyesinde hesaplamakla birlikte, dolaylı etkileri de göz önünde bulundurduğumuzda manşet üzerindeki etkisinin daha fazla olmasını bekliyoruz. Ancak, mevcut olumlu baz etkisiyle birlikte, yıllık TÜFE’nin Temmuz ayında düşüşünü sürdürmesini ve %34’ün altına gerilemesini bekliyoruz.
PMI’da düşüş sürerken, üretimde Ekim 2024’ten bu yana en sert daralma yaşandı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI, haziran ayında 47,2 seviyesinden 46,7’ye gerileyerek Ekim 2024’den bu yana en düşük düzeyine indi. Böylelikle 2025 yılının ilk çeyreğinde ortalama 47,9 seviyesinde oluşan imalat PMI endeksi, yılın ikinci çeyreğinde ise ortalama 47,1’e geriledi. Nisan 2024’ten bu yana 50 eşik değerin altında oluşmakta olan endeks seviyesi, imalat sanayi aktivitesinin 1 yılı aşkın bir süredir ivme kaybetmeye devam ettiğini gösteriyor. Haziran verisinde öne çıkan noktaların başında (i) üretimde Ekim 2024’ten bu yana en sert daralma yaşanması ve (ii) yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki yavaşlamanın belirginleşmesi yer alıyor. Üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde yavaşlamanın yanı sıra, İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta, talepteki zayıflık nedeniyle ürün fiyatlarındaki artışın hız kestiği vurgulandı. Notta, talepteki zayıflamanın haziran ayında yeni siparişlerin azalmasına neden olduğu ve böylece mevcut düşüş trendinin ikinci yılını tamamladığı ifade edilirken, benzer şekilde yeni ihracat siparişlerinin de daralma sergilediğinin altı çizildi. Haziran PMI verilerinden, talep koşullarındaki zorlukların Türk imalatçıları baskı altında bırakmaya devam ettiğini ve görmekteyiz. Zorlu geçen yılın ilk yarısının ardından, 2025’in ikinci yarısında koşulların bir miktar iyileşmesini bekliyoruz. 19 Mart sonrasında içeride sıkılaşan finansal koşulları takiben ekonomik aktiviteye yönelik aşağı yönlü riskler artmış olsa da, yüksek frekanslı verilerden henüz iç talep dinamiklerine yönelik hızlı bir soğuma emaresi almıyoruz. Bu çerçevede büyüme tahminimizi şu aşamada, artmakta olan aşağı yönlü riskleri de takip ederek, %3,1 seviyesinde koruyoruz. Ayrıntılı raporumuz için tıklayınız.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Türk lirası bu sabah saatlerinde dolar karşısında sınırlı bir değer kazanımı ile GoÜ para birimleri arasında üst sıralarda yer alarak pozitif ayrışıyor. 39,84 seviyesinin hemen altında işlem görmekte olan USDTRY’de, teknik göstergeler kademeli yükselişin devamına ve kısa vadede 39,70 – 40 bandında bir hareket olasılığına işaret ediyor. Tarihi zirve seviyelerine yakın seyreden kurda, 39,74, 39,55 ve 39,35 destek seviyeleri olarak takip ediliyor.
EUR/USD
Teknik göstergeler, dolar endeksinin aşırı satım bölgesinde bulunduğuna ve kısa vadeli bir yukarı yönlü düzeltme ihtimaline işaret ediyor. Bu durum paritede 1,1750’ye doğru sınırlı bir geri çekilme yaratabilir, ancak genel yükseliş eğiliminde bozulma beklemiyoruz. İndikatörler, olası düşüşlerin sınırlı kalabileceğini ve yükselişin 1,20 seviyesine doğru sürebileceğini gösteriyor. Teknik görünümde, 1,15 – 1,20 işlem bandı kısa vade için ön planda kalmaya devam ediyor. Paritede 1,1755, 1,1690 ve 1,1620 destek; 1,1845, 1,1900 ve 1,1958 ise direnç seviyeleri olarak izleniyor.
XAU/USD
3.250$ desteğinden aldığı güçle yönünü yeniden yukarı çeviren ons altında, teknik göstergeler 20 günlük ortalamanın da geçtiği 3.350$ seviyesinin test edilebileceğine işaret ediyor. Bu direncin aşılması, kısa vadede yükselişin 3.400$ bandına doğru genişlemesine zemin hazırlayabilir. Teknik görünüm, önümüzdeki günlerde 3.250$ – 3.500$ bandında bir seyir ihtimalini destekliyor. Bu kapsamda, 3.330$, 3.285$ ve 3.250$ seviyeleri destek; 3.350$, 3.385$ ve 3.415$ seviyeleri ise direnç konumunda izleniyor.
XAG/USD
Gümüş fiyatlarında 36$ altı denemelerin kalıcı olamadığı ve bu bölgeden gelen alımlarla fiyatların desteklendiği dikkat çekiyor. Teknik göstergeler, yakın vade için 35$ – 37,50$ bandında bir hareket ihtimalini desteklemeye devam ederken, yükselişin gelecek dönemde 37,50$ üzerini hedef alabilecek potansiyeli olduğunu gösteriyor. Önemli hareketli ortalamaların üzerinde bulunan 35$ seviyesi, kısa vadede kritik bir destek alanı konumunda. Gümüşte 35,90$, 35,53$ ve 35,10$ seviyeleri destek; 36,40$, 36,80$ ve 37,20$ seviyeleri ise direnç olarak izleniyor.