Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

01.07.2025

İSO Türkiye İmalat PMI – Haziran 2025

PMI’da düşüş sürerken, üretimde Ekim 2024’ten bu yana en sert daralma yaşandı

Detaylı PDF   -   147 KB

İçerikler

İçerikler

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI, haziran ayında 47,2 seviyesinden 46,7’ye gerileyerek Ekim 2024’den bu yana en düşük düzeyine indi. Böylelikle 2025 yılının ilk çeyreğinde ortalama 47,9 seviyesinde oluşan imalat PMI endeksi, yılın ikinci çeyreğinde ise ortalama 47,1’e geriledi. Nisan 2024’ten bu yana 50 eşik değerin altında oluşmakta olan endeks seviyesi, imalat sanayi aktivitesinin 1 yılı aşkın bir süredir ivme kaybetmeye devam ettiğini gösteriyor.

Haziran verisinde öne çıkan noktaların başında (i) üretimde Ekim 2024’ten bu yana en sert daralma yaşanması ve (ii) yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki yavaşlamanın belirginleşmesi yer alıyor.  Üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde yavaşlamanın yanı sıra, İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta, talepteki zayıflık nedeniyle ürün fiyatlarındaki artışın hız kestiği vurgulandı. Notta, talepteki zayıflamanın haziran ayında yeni siparişlerin azalmasına neden olduğu ve böylece mevcut düşüş trendinin ikinci yılını tamamladığı ifade edilirken, benzer şekilde yeni ihracat siparişlerinin de daralma sergilediğinin altı çizildi. Haziran PMI verilerinden, talep koşullarındaki zorlukların Türk imalatçıları baskı altında bırakmaya devam ettiğini ve görmekteyiz. Zorlu geçen yılın ilk yarısının ardından, 2025’in ikinci yarısında koşulların bir miktar iyileşmesini bekliyoruz.

Yine bugün açıklanan ve büyümeye ilişkin önemli öncü göstergeler arasında yer alan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ise haziran ayında aylık bazda %6,4 artarak 77 oldu. Verinin detayına baktığımızda, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre %11,9 artarak 80,1, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan, dolayısı ile iç talebe yönelik önemli bir öncü gösterge niteliğinde olan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise %6 artarak 79,1 seviyesine çıktı. Veri ile birlikte açıklanan notta, faiz indirim beklentileri, borsadaki yükseliş ve döviz kurlarındaki istikrarın tüketici güvenindeki artışta etkili olduğu ifade edildi.

19 Mart sonrasında içeride sıkılaşan finansal koşulları takiben ekonomik aktiviteye yönelik aşağı yönlü riskler artmış olsa da, yüksek frekanslı verilerden henüz iç talep dinamiklerine yönelik hızlı bir soğuma emaresi almıyoruz. İlk çeyrekte, kredi trend büyümelerindeki ivmenin korunması ve 19 Mart öncesi dönemdeki faiz indirimlerinin etkisi ile birlikte yıllık büyümeye %1,6 ile en güçlü katkıyı yapan hanehalkı tüketiminin büyümeye olan desteğinin ikinci çeyrekte sınırlı miktarda azalacağını tahmin ediyoruz. Sanayi aktivitesindeki soğumanın ise, PMI verilerinin ima ettiği ölçüde derinleşmesini bekliyoruz. Öte yandan, kamu harcamalarının büyüme görünümü açısından destekleyici kalmaya devam ettiğini takip ediyoruz. Bu çerçevede büyüme tahminimizi şu aşamada, artmakta olan aşağı yönlü riskleri de takip ederek, %3,1 seviyesinde koruyoruz.

Grafikler

Grafikler

İSO Türkiye İmalat PMI (3-aylik HO)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım

İSO İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.