06.05.2025
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.79 MBGüne Başlarken
Günaydın. ABD borsalarında son 20 yıldır ilk kez yaşanan dokuz günlük kesintisiz yükseliş hareketi, 2 Nisan’da tüm ülkelere gümrük tarifelerinin duyurulduğu endeks seviyelerine geri dönülmesiyle dün sona erdi. Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway CEO’luğunu bırakacağını açıklaması, Trump’ın yabancı menşeli filmlere %100 gümrük vergisi getirme planı ve Fed’in yarın açıklayacağı faiz kararı öncesinde ilk faiz indirim beklentilerinin yeniden Eylül ayına ötelenmesi de satışlarda etkili oldu. Bu sabah ABD vadeli endeks kontratlarında da devam eden satışlar ikili müzakerelerin sonuçlarının izleneceği bir periyoda girildiğini gösteriyor. Küresel borsalarda da bu beklenti havasının etkili olacağını düşünüyoruz. Borsa İstanbul’da ise, bu dönemde zayıf momentum ve para çıkışı devam ediyor. Yüksek faiz ortamının devam ettiği, zayıf bilanço performanslarının ve siyasi risklerin sürdüğü ortamda BIST’te de baskının devamını görebiliriz. Bu süreçte aşağıda 9000 / 9100 destek bölgesi ile yukarıda 9250 / 9280 direnç bölgesi takip edilebilir. Borsa İstanbul’daki şirketlerin yaklaşık %35’i 1Ç25 sonuçlarını açıklarken, bunlar içinde sadece %15’inin ön planda tuttuğumuz altı kritere (ciro, brüt kar, FAVÖK, FAVÖK marjı, net kar ve özkaynak karlılığı büyümelerine) göre olumlu sonuç verdiğini görüyoruz. Bu sonuçlar nedeniyle, 12 aylık ortalama endeks hedefinde aşağı revizyonların süreceğini, bunun da denge noktası bulunana kadar BIST’i sınırlayacağını düşünüyoruz. Günün ajandasında Avrupa’da PMI verileri ve ÜFE öne çıkıyor. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 349 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
EKOS: Ekos Teknoloji, TEİAŞ'ın bir projesi kapsamında, Best Elektrik-Balıkesir Elektromekanik İş Ortaklığı ile 1,6 milyon euro tutarında sözleşmesi imzalandığını açıkladı.
ENJSA (Sınırlı Negatif): Eneerjisa, 1Ç25 finansal sonuçlarını 741 milyon TL net zarar ile açıkladı. Piyasa beklentisi 247 milyon TL net karlılık yönündeydi. Net zararda yüksek finansman giderleri ile ertelenmiş vergi giderleri etkili oldu. Geçen yılın aynı döneminde 3,8 milyar TL, bir önceki çeyrekte ise 460 milyon TL net zarar açıklayan şirketin, bu çeyrekte operasyonel kârlılığı yıllık bazda hafif gerilemiştir. Şirketin 1Ç25 finansal performansını sınırlı negatif olarak değerlendiriyoruz.
FROTO: Ford’un %900 oranında bedelsiz sermaye artırım hak kullanım tarihi 7 mayıs olarak belirlendi. Şirketin 351 milyon TL olan mevcut sermayesi, 3,5 milyar TL’ye ulaşacak.
GWIND (Sınırlı Negatif): Galata Wind, 1Ç25 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin %28 gerisinde 134 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı yıllık bazda %54, çeyreksel bazda ise %36 azalış kaydetti.
JANTS: Jantsa, bugün pay başına 0,03 TL brüt temettü dağıtacak olup, temettü verimi son kapanış fiyatına göre %0,1 düzeyindedir.
KARTN: Kartonsan, Nisan 2024'te Pak Topluluğu Grup içi şirketlerden Asil Holding'den kullanılan toplam bakiye 200 milyon TL nakit kredinin, şirketin tahsisli borçlanma aracı ihracından elde edilen fondan karşılanmak üzere nakden ödenerek kapatıldığını açıkladı.
KLKIM: Kalekim, bugün pay başına 0,43 TL brüt temettü dağıtacak olup, temettü verimi son kapanış fiyatına göre %2 düzeyindedir.
MERCN: Mercan Kimya, %30 payına sahip olduğu iştiraki Fevup Brands firmasının çoğunluk hissesi olan %51 oranına ulaşacak hissesini satın almak amacıyla görüşmelere başladığını bildirdi.
ONCSM: Oncosem, 1Ç25 finansal sonuçlarını 8 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket geçen yılın aynı döneminde 50 milyon TL, bir önceki çeyrekte ise 7 milyon TL net zarar açıklamıştı.
THYAO (Sınırlı Pozitif): Türk Hava Yolları, nisan ayı yolcu istatistiklerini yayınladı. Buna göre,
- Nisan ayı toplam yolcu sayısı yıllık bazda %5,6, bir önceki aya göre ise %20 artışla 7,4 milyon kişiye ulaştı. Yurt içi toplam yolcu sayısı yıllık bazda %5,1 azalışla 2,6 milyon kişiye gerilemesine rağmen yurt dışı toplam yolcu sayısı yıllık %12,6 artışla 4,8 milyon kişiye ulaştı.
- Yolcu doluluk oranı Nisan 2025 döneminde 2024 yılının aynı dönemine göre 2,3 puan artarak %83,2 olarak gerçekleşmiştir.
- Nisan ayında taşınan toplam kargo tonajı ise yıllık %5,6 artış, bir önceki aya göre %4,5 azalışla 172 bin ton düzeyinde gerçekleşti.
TOASO: Tofaş, Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.'nin tamamının satın alınmasının ardından, Stellantis markalarının Türkiye’deki tüm faaliyetlerini ve satış operasyonlarını yeni kurulan Markalar Direktörlüğü altında toplamaya karar verdi.
Ekonomi ve Politika Haberleri
Hazine bugün iki ihale düzenleyecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı Mayıs – Temmuz 2025 dönemine ilişkin üç aylık iç borçlanma stratejisine göre Hazine, mayıs ayında 160,7 milyar TL’lik itfası karşılığında dört ihale ve iki doğrudan satış ile birlikte toplamda 187,5 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Mayıs ayının ilk ihaleleri bugün gerçekleşecek. Hazine, bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ilk ihracını gerçekleştirecek ve bu kağıt, işlem görmeye başlamasının ardından 10 Şubat 2027 vadeli tahvilin yerini alarak Türkiye’nin yeni gösterge tahvili olacak. Hazine, bugün ayrıca 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesi de düzenleyecek.
Reel efektif döviz kurunun nisanda 72,3’e gerilemesini bekliyoruz
Bugün saat 14:30’da nisan reel efektif döviz kuru açıklanacak. Nisan ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon gerçekleşmelerini göz önünde bulundurarak yaptığımız hesaplamalar çerçevesinde, TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunun nisan ayında 73,48 seviyesinden 72,27 seviyesine gerileyebileceğini ve TL’de %1,6’lık bir reel değer kaybına işaret edebileceğini tahmin ediyoruz. Tahminimiz doğrultusunda bir gerçekleşme olması durumunda TL’de reel değer kaybı üçüncü ayına taşınmış ve üç aylık kümülatif değer kaybı %4’e ulaşmış olacak.
Nisan ayı arındırılmış aylık TÜFE artışını %2,8 hesaplıyoruz
Bugün saat 16:00’da nisan ayı mevsimsellikten arındırılmış TÜFE verileri açıklanacak. JDemetra+ 2.2.2 yazılımı kullanılarak TRAMO-SEATS (Gomez ve Maravall, 1996) yöntemi ile yaptığımız hesaplamalar çerçevesinde nisan ayı mevsimsellikten arındırılmış aylık TÜFE artışını %2,8 hesaplıyoruz. Bugün açıklanacak olan arındırılmış verilerde kurum hesaplamamıza yakın bir gerçekleşme bekliyoruz.
Saat 18:00’da TCMB nisan ayı aylık fiyat gelişmeleri raporu açıklanacak
Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.
Nisan ayında yıllık enflasyondaki düşüş belirgin şekilde yavaşladı
TÜFE, nisan ayında aylık %3 artış kaydederek, %3,08 olan kurum beklentimiz ve %3,2 olan piyasa medyan tahmininin bir miktar altında gerçekleşti. Yıllık TÜFE artışı ise bu dönemde %38,1 seviyesinden %37,9 seviyesine inerek belirgin bir yavaşlama gösterdi. ÜFE ise aylık %2,8 artarken, yıllık ÜFE artışı bu dönemde %23,5’ten %22,5’e geriledi. Nisan ayında aylık bazda en yüksek artış %6,5 ile giyim ve ayakkabı kaleminde görülürken, bu kalemi %4,7 ile konut ve %3,8 ile ulaştırma kalemleri takip etti. Çekirdek göstergelerde ise mart ayında sınırlanan aylık artışın nisan ayında yeniden hızlandığı takip edildi. TÜFE-B aylık bazda %3,1 artarken, yıllık artış ise %37’den %36,8’e sınırlı bir düşüş kaydetti. TÜFE-C artışı ise aylık bazda %3,3 olurken, buradaki yıllık artış %37,4’ten %37,1’e geriledi. 2025 yıl sonu enflasyon tahminimiz %31 seviyesinde. Yıllık enflasyondaki gerilemenin yaz aylarında önceki aylara göre daha yavaş seyretmesini bekliyoruz. İçerde son dönemde yaşanan gelişmelerin ardından TCMB’den yakın dönemde bir faiz indirimi beklemiyoruz. Bu çerçevede haziran ayındaki toplanın pas geçilmesini beklemekle birlikte, temmuz toplantısında da bir faiz indirimi ihtimalini şu aşamada düşük görüyoruz. Cuma gecesi itibariyle TCMB’nin aldığı ek makroihtiyati önlemler de, faizlerin bir süre daha yüksek seviyede korunacağı beklentimizle uyumlu görünüyor. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Haftanın ilk işlem gününde GoÜ para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izlerken, Türk lirası %0,04’lük sınırlı bir değer kaybı ile orta sırada yer aldı. Günü 38,57 civarında tamamlayan USDTRY, bu sabah saatlerinde yatay seyrediyor. Teknik göstergeler, kısa vadede kademeli yükseliş eğiliminin korunabileceğine ve 38,30 – 39 bandında bir hareketin ön planda olabileceğine işaret ediyor. Yakın dönemde finansal koşulların bir süre daha TL’yi destekleyecek şekilde sıkı kalacağını öngörüyoruz.
EUR/USD
Günlük grafikte devam etmekte olan yükseliş kanalı, kısa vadede kanal desteğinin geçtiği 1,1250 üzerindeki hareketin korunabileceğine ve 1,1250 – 1,15 bandında bir hareket olasılığına işaret ediyor. Kanal desteğinin çalışması durumunda yeniden 1,14’e doğru denemelerin gündeme gelmesi beklenebilir. Paritede 1,13, 1,1253 ve 1,1214 seviyeleri kısa vadeli destekler olarak öne çıkarken, yukarı yönlü hareketlerde 1,1350, 1,14 ve 1,1470 seviyeleri direnç olarak izlenecek.
XAU/USD
Beklentimize paralel olarak 3.200$ desteğinden yönünü yukarı çeviren ve yeniden 3.330$ üzerine yükselen ons altın, bu sabah saatlerinde 3.380$ civarında primli işlem görüyor. Trend ve momentum göstergeleri altındaki genel yükseliş eğiliminin korunduğuna ve olası geri çekilmelerin düzeltme olarak sınırlı kalmaya devam edebileceğine işaret ediyor. Altında 3.350$, 3.320$ ve 3.300$ seviyeleri destek; 3.385$, 3.431$ ve tarihi zirve olan 3.500$ bölgesi direnç konumunda yer alıyor.
XAG/USD
Bu sabah saatlerinde 33$ üzerinde %1,6 primle işlem görmekte olan gümüş fiyatlarında, teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda yakın vadede önemli hareketli ortalamaların oluşturduğu 31$ – 31,65$ destek bölgesi üzerindeki hareketin korunmasını bekliyoruz. Haftalık grafikte 29$ seviyesindeki kanal desteği korundukça genel yükseliş eğiliminde bozulma beklemiyoruz. Gümüşte 32,50$, 32$ ve 31,50$ seviyeleri destek; 33,12$, 33,80$ ve 34,25$ seviyeleri direnç konumunda.