Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

15.04.2025

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.82 MB

Güne Başlarken

Günaydın. ABD Başkanı Trump’ın, otomotiv sektörüne yönelik gümrük tarifelerinde süreli bir muafiyet uygulanabileceğine dair açıklamaları küresel borsalara alım getiriyor. Bu sürede, sektör şirketlerinin ABD’de üretim olanaklarının araştırılması amaçlanıyor. Benzer şekilde ilaç ve yarı iletken alanlarında da tarifelerin nasıl uygulanacağı araştırılacak. Bu gelişmeler, gümrük tarifelerinin sürekli olarak artırılması ile tırmanan gerginliğin son dönemde istisnaların araştırıldığı, muafiyetlerin tanındığı, belli ölçülerde geri adımların atıldığı bir yumuşama periyoduna girildiğini gösteriyor. Bu nedenle,  gümrük duvarlarının yükseltilmesine dayalı olarak uzun süre boyunca tırmanan stresin kısmen yatıştığını söyleyebiliriz. Bu sürecin nasıl devam edeceği ise piyasaların seyri açısından belirleyici olacaktır. Bu sabah ABD vadelileri hafif negatif, Avrupa vadelileri karışık, Asya borsaları ise Çin hariç alıcılı bir seyir izliyor. Borsa İstanbul’da, Nisan başından bu yana kapanışlar bazında 9.250 – 9.500 arasında sıkışan bir seyir izliyoruz. Bu sabah moralli bir başlangıç bekliyoruz. 9.500 üzerinde, 19 Mart’tan bu yana takip edilen gevşeme kanalı yukarı kırılacağından endeksin 9.500 üzerinde tutunması ve kapanışlar sergilemesinin teknik açıdan kritik olduğunu belirtelim. 9.250 ise ilk önemli destek olarak izlenebilir. Günün ajandası sakin. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 355 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

ATATP: Atp Ticari Bilgisayar, 20 Haziran'da hisse başı brüt 0,70 TL temettü ödeme kararı aldı. Şirketin brüt temettü verimi %1,22 oldu.

ENDAE: Enda Enerji, Romanya’da kurulması planlanan 10 MWh kurulu gücünde Enerji Depolama Sistemi lisansına ve arazisine sahip Zenit Solar paylarının tamamının 1,5 milyon Avro bedelle satın alma kararı aldı.

ESCOM: Escort Teknoloji, bağlı ortaklığı Alesta Elektronik Teknoloji iştiraklerinden Artıox’un, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından "Faaliyette Bulunan Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Listesi"ne dahil edildiği açıklandı.

KARTN: Kartonsan, Rekabet Kurumu tarafından şirket hakkında idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına karar verdiğini açıkladı.

ODINE: Odine Solutions, 5G ve 6G kablosuz iletişim sistemleri ile yapay zekâ destekli semantik haberleşme altyapısı entegrasyonunu hedefleyen haberleşme patenti için resmi başvurusunu tamamladığını açıkladı.

PGSUS: Pegasus, mart ayı yolcu verisini açıkladı. Buna göre,

  • Mart ayı toplam yolcu yıllık %10 artışla 3,01 milyon kişiye ulaştı. İç hat yolcu sayısı yıllık %10, dış hat yolcu sayısı ise %11’lik artış kaydetti.
  • 1Ç25 döneminde ise toplam yolcu sayısı yıllık bazda %12 artışla 9,02 milyon kişiye ulaşırken, aynı dönemde dış hat tarafındaki %17’lik artış kaydedildi.

RALYH: Ral Yatırım Holding, endüstriyel mineral ve maden üreticisi Anadolu Mikronize hisselerinin satın alınmasına yönelik protokol imzalandığını açıkladı. İşlem tamamlandıktan sonra alıcıların şirket sermayesinde ulaşacağı paylar toplamı sermayenin %50'si olacak.

TKNSA: Teknosa, 1Ç25 finansal sonuçlarını 29 Nisan tarihinde açıklayacağını duyurdu.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Hazine bugün bir ihale ve iki doğrudan satış düzenleyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün 4 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi ile 1 yıl vadeli dolar cinsi tahvil ve 1 yıl vadeli dolar cinsi kira sertifikası doğrudan satışı gerçekleştirecek ve nisan ayı iç borçlanma programını tamamlayacak. Hazine, dün düzenlediği 3 ay vadeli kuponsuz ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu iki tahvil ihalesinde ROT satışlar dahil piyasalardan toplam 14,3 milyar TL borçlanırken, nisan ayı başından bu yana gerçekleştirdiği iç borçlanma tutarı 201,7 milyar TL’ye yükseldi. Nisan – Haziran 2025 dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisine göre Hazine bu ay içerisinde 329,5 milyar TL tutarında iç borçlanmaya gitmeyi planlıyor. İç borçlanma programı çerçevesinde, Hazine’nin bugün gerçekleştireceği ihale ve doğrudan satışlarda yaklaşık 130 milyar TL iç borçlanmaya gitmesi beklenebilir.

Saat 11:00’da mart ayı merkezi yönetim bütçe verileri açıklanacak

Hazine nakit dengesi mart ayında 298,4 milyar TL açık verirken, yılın ilk üç ayındaki kümülatif nakit açığı 901 milyar TL’ye ulaştı. Faiz dışı denge martta 162,9 milyar TL açık verirken, buradaki ilk üç aylık kümülatif açık ise 483,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Şubat ayı verilerinde bütçe açığının nakit açığına göre yaklaşık 87,5 milyar daha düşük gerçekleştiği ve tahakkuk bazlı bütçe ile nakit bazlı bütçe arasındaki ayrışmanın devam ettiği görülmüştü. Yılın ilk çeyreğinde nakit açığında ulaşılan 901 milyar TL’lik yüksek rakam, kamu harcamalarının dezenflasyon görünümü üzerinde risk yaratmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Nakit bazlı performanstaki zayıf seyrin sürebileceği kanaatinde olmakla birlikte, nakit bütçede gelecek dönemde iyileşme görülmemesi durumunda, büyüme üzerindeki yukarı yönlü risklerin artabileceği görüşündeyiz. 2025 bütçe açığı tahminimizi yakın dönemde 1,61 trilyon TL’den (GSYİH’nın %2,7’si) 1,9 trilyon TL’ye (GSYİH’nın %3’ü) revize ettik. Enflasyonla asıl mücadelenin verileceği 2025 yılında, maliye politikasının artan eş güdüm içinde uygulanması ve mali konsolidasyonun sağlanmasının enflasyon ve büyüme arasındaki denge açısından belirleyici olacağı görüşündeyiz.

Yıllık cari açık 12,8 milyar dolara yükseldi

Cari işlemler dengesi şubat ayında 4,41 milyar dolar açık vererek, 4,40 milyar dolar olan kurum beklentimizle uyumlu gerçekleşti. Piyasa medyan tahmini ise 4,31 milyar dolar düzeyindeydi. Böylelikle yıllık cari açık şubat ayında 11,8 milyar dolardan 12,8 milyar dolara yükseldi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı (çekirdek denge) şubat ayında 2,2 milyar dolar fazla verirken, bu cephedeki yıllık fazla ise 51 milyar dolardan 51,1 milyar dolara sınırlı bir artış gösterdi. Cari işlemler dengesinin mart ayında yaklaşık 4,5 milyar dolar açık vereceğini tahmin ediyoruz. 2025 yıl sonu cari açık tahminimiz ise 22 milyar dolar (GSYİH’nın %1,5’i) seviyesinde bulunuyor. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Haftanın ilk işlem gününde Goü para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izlerken, Türk lirası %0,4 düşüşle en zayıf performans gösteren üçüncü GoÜ para birimi konumunda yer alarak negatif ayrıştı. USDTRY günü 38,03 seviyesinden kapatırken, Türkiye 5 yıllık CDS primi 16 baz puanın üzerinde gerileyerek 355,7 baz puana indi. Kurda 38 bölgesindeki istikrar arayışının sürmesini bekliyoruz. Teknik göstergeler yakın vade için 37 – 39 bandını işaret ediyor.

EUR/USD

Kısa vadeli grafiklerde oluşmuş olan flama formasyonu, paritedeki yükselişin yakın vadede 1,15’e doğru sürebileceğini gösteriyor. Formasyonun çalışması ve paritenin 1,15’e ulaşması durumunda bu bölgedeki hareket yakından izlenecek, zira yukarıda önemli bir direnç konumunda yer alan ve kanal sınırına denk gelen 1,15 seviyesinin aşılıp aşılamayacağı yükseliş eğiliminin devamlılığı açısından belirleyici olacak. Paritede 1,1350, 1,13 ve 1,1253 seviyeleri destek, 1,14, 1,1470 ve 1,15 seviyeleri direnç konumunda yer alıyor.

XAU/USD

Rekor seviyelerden gelen kar satışları ile birlikte dün 3.200$ seviyesine doğru geri çekilen ons altında, yükseliş potansiyeli korunuyor. Trend ve momentum göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda altındaki yükseliş eğiliminin devamını bekliyoruz. Teknik indikatörler, olası geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edebileceğini ve yükselişin yakın vadede 3.300$ seviyesine doğru sürebileceğini işaret ediyor. Altında 3.220$, 3.190$ ve 3.150$ seviyeleri destek, 3.245$ bölgesi ise direnç konumunda bulunuyor.

XAG/USD

Gümüş fiyatlarında yükselişin devamlılığı açısından 32,50$’den geçen 50 günlük ortalamanın aşılması önem arz ediyor. Teknik görünüm, bu ortalamanın aşılamaması durumunda 31,40$’dan geçen 100 günlük ortalamaya doğru bir geri çekilme olabileceğini işaret ediyor. 100 günlük ortalama altında ise 30,90$’dan geçen 200 günlük ortalama bir diğer önemli destek konumunda yer alıyor. Göstergeler yakın vade için 29$ – 33$ aralığında bir hareket olasılığını öne çıkarıyor. Gümüşte kısa vadeli destekler 32$, 31,50$ ve 31,16, dirençler ise 32,55$, 33,12 ve 33,80$.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.