Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

26.03.2025

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.34 MB

Güne Başlarken

Günaydın. ABD’nin tarife uygulamalarında yumuşama mesajları küresel borsaları desteklemeye devam ediyor. Bu sabah, ABD ve Avrupa vadelileri ile Asya borsaları genel olarak alıcılı tarafta. Borsa İstanbul’da ise, ekonomi yönetiminin açık bir iletişim politikası yürütmesi ve tedbir kararlarının hızlı şekilde uygulamaya konması ile dört işlem gününde 10.872 zirvesinden 8.872’ye %18 gerileme ardından tepki alımları devam ediyor. Dün, yabancı katılımının da olduğu bir para girişi ile %4,5 yükselen ve 9.715’e geri dönen BIST 100 endeksi, böylece iki gün altında kaldığı 200 günlük üssel hareketli ortalamasının da yeniden üzerine çıkmış oldu. Tepki sürecinin bugün de devamını bekliyoruz. 9.900 / 10.000 bandı ilk direnç alanı olarak takip edilebilir. 9.550 ve 9.400 seviyeleri ise destek konumunda. Günün makro veri ajandası sakin. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 295 baz puandan başlıyor. Çok kısa bir süre içerisinde 260 baz puan civarından 330 baz puana kadar tırmanan CDS’lerde gerilemenin devamını bekliyoruz. BDDK’nın bankaların hisse geri alım esnekliğini artıran kararına ek olarak TL faizlerde ve CDS’lerdeki gerilemenin de XBANK Bankacılık Endeksi için destekleyici olmasını bekleriz.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

AGESA – Şirket, bugün pay başına 5,56 TL brüt temettü dağıtacak olup, temettü verimi son kapanış fiyatına göre %4,3 düzeyindedir.

AGROT – (Negatif) 4Ç24 sonuçlarını 353 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket geçen yılın aynı döneminde, 487 milyon TL net kar açıklamıştı. Net satışlar -160 milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %124 azaldı. Şirket, 4Ç24’de negatif 135 milyon TL FAVÖK açıklarken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 96 milyon TL idi

AKBNK – Şirket, bugün pay başına 1,22 TL brüt temettü dağıtacak olup, temettü verimi son kapanış fiyatına göre %2,2 düzeyindedir.

ANHYT -Şirket, bugün pay başına 5,81 TL brüt temettü dağıtacak olup, temettü verimi son kapanış fiyatına göre %5,9 düzeyindedir.

ARCLK – Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P, şirketin  yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunun BB’den BB-’ye düşürüldüğünü, görünümünün ise Negatif’ten Durağan’a yükseltildiğini duyurdu.

ASUZU – Şirket, pay başına 1,98 TL brüt temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi son kapanış fiyatına göre %3,4 düzeyindedir.

BMSCH – Şirketin, iç kaynaklardan karşılanmak üzere %177,1 oranında bedelsiz sermaye artırım hak kullanım tarihi bugün. Şirketin, 36,1 milyon TL olan mevcut sermayesi artırım sonucunda 100 milyon TL’ye ulaşacak.

DERIM: Derimod, şirketin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte bir kül halinde tasfiyesiz infisah yoluyla devrolması suretiyle Derimod Pazarlama bünyesinde birleşilmesine karar verildiğini açıkladı.

DOHOL: Doğan Holding, sermayesine %91 oranında iştirak edilen D Yatırım Bankası'nın 200 milyon TL tutarındaki sermayesinin 1,4 milyar TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini açıkladı.

GLCVY  – Şirket, 7 Mart 2025 tarihinde kazandığı 300 milyon TL tutarındaki tahsili geçmiş alacak portföyünün devir işlemini tamamladı.

GSDHO – Şirket, bağlı ortaklığının kazandığı toplam 112 milyon TL anapara büyüklüğündeki tahsili geçmiş alacak portföyünün devir işlemlerinin tamamlandığını bildirdi.

IPEKE - (Negatif)  4Ç24 sonuçlarını 560 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket geçen yılın aynı döneminde, 1.089 milyon TL net kar açıklamıştı. Net satışlar 837 milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %57 azaldı. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %1577 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %21 oldu. (4Ç23: %1) Şirket, 4Ç24’de negatif  24 milyon TL FAVÖK açıklarken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 1.687 milyon TL idi.

KCAER: Şirket pay başına 0,86 TL brüt temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi son kapanışa göre %7 düzeyindedir.

KONTR - Şirketin bağlı ortaklığı Pomega, Egesa Elektrik’in lisanslı depolamalı GES projeleri kapsamında toplam 303,5 MWh kapasiteli enerji depolama sistemleri temini ve devreye alımı için 54,6 milyon USD tutarında sipariş almış olup,projenin 2025’in üçüncü çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.

KOZAA  (Negatif) - 4Ç24 sonuçlarını 173 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %92 azalırken, şirket 3Ç24'de 1.674 milyon TL zarar açıklamıştı. Net satışlar 833 milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %58 azaldı. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %1577 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %22 oldu. (4Ç23: %1) Şirket, 4Ç24’de negatif 311 milyon TL FAVÖK açıklarken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 1.698 milyon TL idi.

MIATK: Mia Teknoloji, 'Özel Güvenlik Altyapı Donanımları' kapsamında bir müşteri ile 135,6 milyon TL tutarında sözleşme imzalandığını açıkladı.

SISE: Şişecam, şirketin kayıtlı sermaye tavanını 5 milyar TL’den 20 milyar TL’ye artırma kararı aldığını açıkladı. Ayrıca, pay başına 0,65 TL brüt temettü kararı da onaylanmış olup, hak kullanım tarihi 30 Mayıs olarak belirlendi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,7 düzeyinde.

TCELL: Turkcell, şirket payları ve şirket bonolarının geri alımında kullanılmak üzere belirlenen azami fon tutarının 1,3 milyar TL'den 2,3 milyar TL'ye artırıldığını açıkladı. Ayrıca, pay başına brüt 3,64 TL temettü kararı alındı.

TOASO – Şirketin kayıtlı sermaye tavanını 1 milyar TL’den, 2,5 milyar TL’ye artırma kararı Genel Kurul tarafından onaylandı. Ayrıca, pay başına 12 TL brüt temettü kararı da onaylanmış olup, hak kullanım tarihi 4 Nisan olarak belirlendi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %6,7 düzeyindedir.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Saat 10:00’da mart ayına ilişkin Sektörel Enflasyon Beklentileri açıklanacak

Şubat ayına ilişkin yayınlanan Sektörel Enflasyon Beklentileri anket sonuçlarına göre piyasa katılımcıları ve reel sektörün 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentileri, ocak ayında göre daha yavaş bir hızda olmak üzere gerilemeye devam ederken, hanehalkının enflasyon beklentisi ise eylül ayından bu yana ilk defa yükseliş gösterdi. Bu çerçevede, şubat anket sonuçlarına göre 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri; piyasa katılımcıları için 0,1 puan azalarak %25,3 seviyesine ve reel sektör için 1,9 puan azalarak %41,9 seviyesine gerilerken, hanehalkı için 0,4 puan artarak %59,2 seviyesine yükseldi.

  • Hatırlanacağı üzere ocak anket sonuçlarında her üç kesimin de enflasyon beklentilerindeki gerileme önceki aya göre belirgin bir şekilde hızlanmıştı. Şubat ayında piyasa katılımcıları ve reel sektörün enflasyon beklentilerindeki düşüşün yavaşlaması ve hanehalkının beklentisindeki artışta, %5’in üzerinde gelerek tahminleri aşan ocak ayı enflasyonunun ve TCMB’nin yılsonu enflasyon tahminindeki yukarı yönlü revizyonun etkili olduğunu değerlendirmiştik.
  • Mart ayı anketinde ise, yurt içi siyasi gelişmelerin etkisi ile TL varlıklarda 19 Mart Çarşamba günü itibariyle başlayan volatilitenin ardından, ekonomik birimlerin enflasyon beklentilerinin ne ölçüde değiştiği önemli olacak. İçeride yaşanan dalgalanma sonrasında hanehalkı enflasyon beklentisinde şubatta görülen yükselişin mart ayında da devam etmesi ve reel sektörün beklentilerinde bozulma yaşanması söz konusu olabilir.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan, uluslararası yatırımcılarla görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan uluslararası yatırımcılarla görüşme gerçekleştirdi. Toplantıya ilişkin gelen haber akışında 1 saat süren toplantıya Kuzey Amerika, Birleşik Krallık, diğer Avrupa ülkeleri ve Orta Doğu’dan yaklaşık 4.500 yatırımcının yoğun ilgi gösterdiği ifade edildi. Bakan Şimşek, toplantıda piyasalarda volatilitenin her geçen gün hafiflediğini belirterek, borç stoku ve borç çevirme oranlarında problem olmadığını ifade etti. Türk lirası varlıklarındaki değer kayıplarına ilişkin aylık enflasyonda geçici etkiler görülse de yıllık enflasyon hedefine ulaşma konusunda bir engel görmediklerini ifade eden Şimşek, OVP’de herhangi bir revizyonun gündemlerinde olmadığını kaydetti. Şimşek, piyasadaki dolar talebinin hafiflediğini, kurun her yatay hareketini “müdahale” olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, yurt içi yerleşiklerin dolar talebinin az olduğunu, dalgalı dönemde talebin daha çok yabancı yatırımcı ve fonlardan kaynaklandığını söyledi. TCMB Başkanı Fatih Karahan ise TCMB’nin toplantı bazında karar vermeye devam ettiğine dikkati çekerek, ara toplantının bir gereklilik olduğunu vurguladı. TCMB’nin elinde çok fazla araç seti bulunduğunun altını çizen Karahan, gerektiğinde yeni aksiyonlar alınabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, stopajda değişikliğin gündemde olmadığını belirtti

Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, dün katıldığı canlı yayında soruları yanıtla. Yılmaz, son dönemde piyasalarda artan volatilite ile birlikte rezervlerde belirli bir kaybın olduğunu dile getiren Yılmaz, TCMB ve SPK’nın  gerekli bazı proaktif aksiyonlar aldığını ve bunların geçici olduğunu dile getirdi. Stopaj konusunun kamu gelirlerini etkileyen bir tarafı olduğunu belirten Yılmaz, stopajda değişikliğin şu an gündemde olmadığını ifade etti. Yılmaz, kurdaki bir miktar artışın beklentilerde geçişkenlik yaratabileceğini söylerken, büyük değişiklikler beklemediğini belirtti.

Reel kesim güven endeksi, mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı

Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) martta 102,4’ten 104,1’e yükselerek mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmanırken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeks seviyesi ise 102,8’den 103,2’ye çıktı. Kapasite kullanım oranı (KKO) ise mart ayında %74,5’ten %74,4’e inerken, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO ise %74,9’dan %75,2’ye yükseldi. %2,6 seviyesinde bulunan 2025 büyüme tahminimize yönelik yukarı yönlü risklerin artmakta olduğunu gözlemliyoruz. Bu yıl için baz senaryomuz, 2025 yılının ilk çeyreğinde yıllık büyümede görülecek düşüşün ardından ikinci çeyrek itibariyle aktivitede toparlanmanın ön plana çıkacağı ve 2025 yılı büyümesinin %2,6 düzeyinde oluşacağı yönündeydi. Ancak, şimdiye kadar gelen öncü veriler, büyümede bu yılın ilk çeyreğinde beklediğimiz zayıflamanın tahminimiz ettiğimiz boyutta olmayabileceğinin ve büyüme dinamiklerindeki seyrin dezenflasyon süreci açısından risk unsuru oluşturmaya devam ettiğinin sinyalini veriyor.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Nisan ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.852 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.950 ve ardından 11.050 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10.750 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.650 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Kurda 38 civarındaki dengelenme çabasının sürmesini bekliyoruz. Göstergeler, kısa vade için 37,50 – 40 bandına işaret ediyor. Piyasadaki TL likidite fazlasının geçtiğimiz haftadan bu yana 1,2 trilyon TL’den 234 milyar TL’ye gerilemesinin ardından dün itibariyle yeniden 374 milyar TL’ye yükseldiği görülüyor. Bu da, döviz satışının durmaya başladığı anlamına gelebilir. Günlük piyasa verilerini ve analitik bilançoyu takip etmeye devam edeceğiz.

EUR/USD

Trend ve momentum indikatörleri paritede kısa vadeye ilişkin 1,0720 – 1,1060 bandını öne çıkarmaya devam ederken, 1,0720 seviyesi 200 günlük ortalamaya denk gelmesinden ötürü önemli bir destek konumunda yer alıyor. Teknik göstergeler dolar endeksinde 104,30 civarından yönün yeniden aşağı dönebileceğini ve paritedeki 1,08 üzeri demelerin sürebileceğini gösteriyor. Paritede 1,0785, 1,0750 ve 1,0720 destek, 1,0820, 1,0850 ve 1,0880 seviyeleri direnç konumunda bulunuyor.

XAU/USD

Değerli metallerde yükseliş eğiliminin devamını ve geri çekilmelerin düzeltme olarak sınırlı kalmayı sürdürmesini bekliyoruz. Ons altında teknik göstergeler gelecek dönem için 2.800$ - 3.100$ bandında bir hareket olasılığını desteklerken, günlük grafikte devam etmekte olan yükseliş kanalı ise yukarı yönlü potansiyelin korunduğunun altını çiziyor. Altında 3.000$, 2.980$ ve 2.955$ seviyeleri destek, 3.027$, 3.060$ ve kanal sınırının denk geldiği 3.100$ bölgesi  direnç olarak öne çıkıyor.

XAG/USD

Dün %2’nin üzerinde yükseliş kaydeden gümüş fiyatlarında, trend ve momentum göstergeleri kısa vadede 33$ üzerinde tutunma çabasının devam edebileceğine işaret ediyor. Günlük grafikteki yükseliş kanalı kısa vade için 30,70$ – 35$ bandında bir hareket olasılığını desteklerken, teknik indikatörler gelecek dönem için 35$ seviyesini hedef göstermeye devam ediyor. Gümüşte 33,12$, 32,55$ ve 32$ seviyeleri destek, 33,80$, 34,25$ ve 34,53$ seviyeleri ise direnç konumunda yer alıyor.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.