Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

22.11.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.32 MB

Güne Başlarken

Günaydın. PPK faiz kararı sonrasında Aralık’ta faiz indirim olasılığını artması, bankalar öncülüğünde BIST’e alım getirirken para girişi ve hacim artışı da momentumu destekliyor. Küresel borsalar bu sabah dengeli, Avrupa tarafı biraz daha iyimser. Bu görünümün de bugün BIST’i destekleyeceğini ve BIST 100 endeksinin gün içinde 9400 / 9500 direnç bandını test edeceğini düşünüyoruz. Günün ajandasında Avrupa ve ABD PMI verileri öne çıkıyor. İmalat tarafı zayıf, hizmet tarafı ise güçlü bekleniyor. Bunlarla beraber, devam eden jeopolitik stres nedeniyle, gün içi gelişmelere de bağlı olarak, hafta sonuna pozisyon taşımak istemeyen yatırımcıların risk azaltma amaçlı işlemleri günün ikinci yarısında etkisini gösterebilir. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 260 baz puanın hemen altında başlıyor. 260 baz puanın altında (259,4 baz puandan) başlıyor. CDS’lerde gevşemenin devam etmesi bankacılık endeksi için fırsat yaratabileceğini hatırlatma fayda olacaktır.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri


Şirket ve Sektör Haberleri

ALKIM: Alkim Kimya, 3Ç24 finansal sonuçlarını 17 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 112 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 81 milyon TL net kar ile açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %6, çeyreksel bazda ise %1 arttı.

ARSAN: Arsan Tekstil, %976 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığını açıkladı.

BIMAS: 448,53 TL fiyattan 43.031 adet pay geri alındı. Bu işlemle birlikte sahip olunan payların şirket sermayesine oranı %1,87’ye ulaştı.

BJKAS: Beşiktaş Futbol Yatırımları, 1Ç24 finansal sonuçlarını 153 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 160 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 1,5 milyar TL net kar ile açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %29,1 artarken, çeyreksel bazda ise %20,7 azaldı.

DOKTA: Döktaş, 3,7 milyon EUR tutarında sözleşme imzaladı.

GESAN: Girişim Elektrik, 184 milyon TL tutarında ihalenin uhdesine kaldığını ve kesinleşme kararının bildirildiğini açıkladı.

GSDHO: GSD Holding’in %100 bağlı ortaklığı GSD Varlık Yönetimi, 64,5 milyon TL büyüklüğündeki anapara ihalesini en yüksek teklifi vererek kazandı.

HATSN: Hatsan Gemi, yurtdışında mukim bir firma ile yapılan gemi dönüşüm sözleşmesi kapsamında, birinci projenin ilk etap teslimatını 31 milyon USD bedelle gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu tutar, 2023 yılı hasılatına oranla %47,18 düzeyinde.

IPEKE: İpek Doğal Enerji, 3Ç24 finansal sonuçlarını 209 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 740 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 14 milyon TL net kar ile açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %41,3 çeyreksel bazda ise %6,4 azaldı.

KOZAA: Koza Anadolu Metal Madencilik, 3Ç24 finansal sonuçlarını 1,575 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 1,467 milyon TL, bir önceki çeyrekte ise 23 milyon TL net zarar ile açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %41,4, çeyreksel bazda ise %6,3 azaldı.

KOZAL: Koza Altın İşletmeleri, 3Ç24 finansal sonuçlarını 776 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 2,1 milyar TL, bir önceki çeyrekte ise 39 milyon TL net zarar ile açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %42,6 çeyreksel bazda ise %11 azaldı.

MARBL: Tureks Turunç Madencilik, Ortadoğu'daki pazar payını genişletme hedefiyle Dubai merkezli bir firma ile bayilik anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşma ile yeni müşteriler kazanmayı, projeler geliştirmeyi ve mevcut müşterilere hızlı hizmet sunarak bölgedeki satışları artırmayı, dolayısıyla ciroya olumlu katkı sağlamayı hedeflemektedir.

TURSG: Bağımsız denetimden geçmemiş ekim sonu toplam brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %81 oranında artışla 80 milyar TL'ye ulaştı.

Ekonomi ve Politika Haberleri

TCMB’den güvercin sinyaller

Para Politikası Kurulu (PPK), piyasa beklentisi ve kurum beklentimiz paralelinde politika faizini %50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde ise önceki aya göre önemli değişiklikler olduğu görülüyor. Metinde “Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir” cümlesinin “Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima etmektedir” cümlesi ile değiştirilmiş olmasını aralık ayına yönelik bir faiz indirim sinyali olarak değerlendiriyoruz. TCMB’den efektif sıkılaşmanın önüne geçmek adına yapılacak bir indirim beklemekle birlikte, finansal koşullarda gevşeme yaratacak bir indirim süreci öngörmüyoruz. TCMB Başkanı Karahan'ın ifadelerinden de çıkarımla indirim döngüsü başladığında sıkı duruşun korunacağını ve belirli bir reel getiri aralığında kalmaya özen gösterileceğini anlıyoruz. Dolayısı ile indirimlere 250 baz puanda yoğunlaşan piyasa beklentilerinden daha sınırlı bir düzeyde başlanabileceği ihtimalini yüksek görüyoruz. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

TCMB, ZK oranlarında değişikliğe giderken, liralaşma sürecinde belirli kriterleri esnetti

TCMB’den yapılan açıklamada kısa vadeli TL mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık (ZK) oranının %15’ten %17’ye yükseltildiği, YP mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken ZK oranının ise %5’ten %4’e düşürüldüğü açıklandı. Öte yandan, tüzel kişi TL mevduat payı hedefi kaldırılırken, KKM’nin TL’ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef %75’ten %70’e indirildi. TCMB’nin bu kararları, sterilizasyon ve sadeleşeme kapsamında değerlendirilebilir. TL’ye olan güvenin artması ile birlikte liralaşma sürecinde belirli kriterlerin esnetildiğini görüyoruz. Diğer yandan ZK adımları ile nette sterilizasyona gidiliyor. 21 Kasım itibariyle piyasalardaki fazla likidite 638 milyar TL’ye yaklaştı. Kısa vadeli TL mevduatta yapılan ZK artışı ile birlikte piyasalardan yaklaşık 140 milyar TL likidite çekilecekken, YP mevduattaki ZK indirimi ile 50 milyar TL’lik bir likiditenin piyasaya verileceğini hesaplıyor. Bu kararların nette yaklaşık 90 milyar TL’lik bir likidite sterilizasyonuna işaret ettiğini görüyoruz.

Tüketici Güven Endeksi kasım ayında geriledi

Tüketici güven endeksi kasım ayında 80,6 seviyesinden 79,8 seviyesine geriledi. Kasım verisinin alt kalemlerine baktığımızda; Mevcut dönemde hanenin maddi durumuna ilişkin alt endeks ekim ayında 64,7 seviyesinden 66,1 seviyesine gerilerken, yakından takip ettiğimiz ve iç talebe yönelik önemli göstergelerden biri olan gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesine ilişkin alt endeksin ise ekim ayındaki yükselişin ardından kasım ayında 100,1 seviyesinden 98,6 seviyesine indi. 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin endeksin kasım ayında 82,1 seviyesinden 80,6 seviyesine gerilediği, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisine ilişkin endeksin ise 75,3 seviyesinden 73,8 seviyesine indiği takip edildi. Ekim ayı öncü göstergelerinde izlenen sınırlı iyileşme, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın enflasyonla mücadele açısından istenilen düzeyde gerçekleşmeyebileceği endişelerini artırmıştı. Kasım ayına ilişkin gelen tüketici güven endeksinde ise yeniden düşüş eğilimi izlendi. Son çeyreğin ortalarında bulunmamız dolayısı ile henüz yeterli veriye sahip olmamakla birlikte, şimdiye kadar gelen veriler son çeyrek için üçüncü çeyreğe kıyasla daha yatay bir talep görünümünü işaret ediyor.

8 – 15 Kasım haftasında tahvile güçlü yabancı girişi yaşandı

Yabancı yatırımcılar 8 – 15 Kasım haftasında hisse piyasasında 138,6 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 1,6 milyar dolar alış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise bu dönemde %7,4 seviyesinden %7,8 seviyesine çıktı. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 2,1 milyar dolar artarken altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2,9 milyar dolar yükseliş kaydetti. Aynı dönemde TCMB net döviz rezervi 1,7 milyar dolar azalışla 59 milyar dolara inerken, brüt döviz rezervi ise 634 milyon dolar gerileyerek 156,8 milyar dolara indi. Swap hariç net rezerv ise 1 milyar dolar azalarak 44 milyar dolara düştü.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Kasım ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.663 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.750 ve ardından 10.850 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10.550 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.450 puan seviyesi.

Günlük İşlemler

Kümülatif İşlemler

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerinin hemen üzerinde. Nötr.

MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) alım bölgesinde. Nötr.

RSI (trendin gücünü gösterir): RSI, 30 – 70 aralığında. Nötr.

Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi yeniden 5g, 10g, 22g, 50g ve 50g üssel ortalamalar üzerinde. Pozitif.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

TCMB’den dün gelen güvercin sinyaller aralık ayına ilişkin faiz indirim beklentilerini güçlendirirken, TL’de önemli bir hareketlilik yaşanmadı. GoÜ para birimleri genelinde dün dolar karşısında değer kayıpları izlenirken, Türk lirası %0,06’lık sınırlı bir düşüşle orta sıralarda yer aldı. USDTRY paritesi ise günü 34,4865 seviyesinden tamamladı. Yakın dönemde başlaması beklenen faiz indirimlerinin kurda sert hareketlere yol açmayacağı görüşünde olmakla birlikte,  yakın vadede 34 – 35 bandının ön planda olabileceğine ilişkin beklentimizi koruyoruz.


EUR/USD

Beklentimize paralel olarak dün düşüşünü 1,05 seviyesi altına doğru genişleten EURUSD paritesi,  günü %0,7’ye yakın kayıpla 1,0474 seviyesinden tamamladı. Trend ve momentum göstergeleri paritedeki düşüş eğiliminin korunduğunu işaret ederken,  Temel tarafta ise Trump 2.0 dönemi ile Avrupa’yı bekleyen zorlu koşullar da euronun dolar karşısında güç kaybetmeye devam edebileceğinin sinyalini veriyor. Paritede 1,05, 1,0530 ve 1,0565 seviyeleri direnç, 1,0470, 1,0420 ve 1,0350 seviyeleri ise destek konumunda bulunuyor.


XAU/USD

Artan jeopolitik riskler ile birlikte 2.600$ üzerindeki kazançlarını genişletmeye devam eden ons altında, küresel merkez bankalarının altın alımlarına devam ettiği yönündeki haberler de kazançları destekliyor. Bununla birlikte dünü 2.669,72$ seviyesinden yükselişle kapatan ons altın, 50 günlük hareketli ortalamasını yukarı yönlü kırmayı başardı. Teknik göstergeler altındaki yükseliş eğiliminin sürdüğüne işaret ediyor. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 2.693$, 2.710$ ve 2.730$ dirençleri izlenecek. Aşağıda 2.670$, 2.640$ ve 2.625$ destekleri yer alıyor.


XAG/USD

Yükseliş kanalı içerisindeki hareketini koruyan gümüşte, kanal desteğinin geçtiği 29,50$ üzerindeki hareket korunduğu müddetçe geri çekilmelerin alım fırsatı olarak sınırlı kalmayı sürdürebileceği görüşündeyiz. Bu sabah saatlerinde 31$ seviyesinden işlem gören gümüşte 30,40$ seviyesinden geçen 100 günlük ortalama kısa vadeli destek, 31,80$ seviyesinden geçen 50 günlük ortalama ise kısa vadeli direnç konumunda. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller çerçevesinde gümüşte gün içerisinde bu ortalamalar arasında bir seyir görmeyi bekleriz.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.