21.11.2024
PPK Toplantı Kararı – Kasım 2024
TCMB’den güvercin sinyaller
Detaylı PDF - 101 KBİçerikler
İçerikler
Para Politikası Kurulu (PPK), piyasa beklentisi ve kurum beklentimiz paralelinde politika faizini %50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde ise önceki aya göre önemli değişiklikler olduğu görülüyor. Metinde “Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir” cümlesinin “Son çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini ima etmektedir” cümlesi ile değiştirilmiş olmasını aralık ayına yönelik bir faiz indirim sinyali olarak değerlendiriyoruz.
Karar metninde enflasyona gelişmelerinin daha ılımlı tonda değerlendirilirken, hizmet enflasyonundaki iyileşmeye de vurgu yapıldı. Metinde ayrıca, geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonunda yüksek seyrin korunduğu ifadesi yer alıyor. Ancak, 4. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda Başkan Karahan, para politikasının görece etki alanı dışında olan taze meyve ve sebze grubundaki yüksek fiyat artışından ötürü işlenmemiş gıda fiyatlarında bir yükseliş yaşandığını ve para politikası daha fazla sıkılaşsa dahi burada etkinliğin sağlanamayacağını belirtmişti. Dolayısı ile, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin indirim için engel olarak görülmediği yorumunu çıkarmak mümkün. Metinde ayrıca, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi sergilediği, ancak dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği belirtildi. Başkan Karahan daha önceki açıklamalarında enflasyon beklentilerinde seviye değil seyir gözettiklerini belirtmişti. Beklentiler henüz çıpalanmamış olsa da mevcut eğilimin iyileşme olarak değerlendirildiğini görüyoruz.
Karar metnine “Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır” cümlesinin eklenmiş olduğunu görmekteyiz. Enflasyonla mücadele açısından eşgüdümlü bir maliye politikasının son derece önemli ve gerekli olduğu görüşünde olmakla birlikte, enflasyonla asıl mücadelenin verileceği 2025 yılında mali tarafta daha fazla sıkılaşma görmeyi bekliyoruz. Enflasyon dinamikleri içerisinde para politikasının etkinlik sağlayamadığı alanlardaki ataletin sürdüğünü takip etmekte birlikte, maliye politikasının ince ayar kabiliyeti ile devrede olması önem arz ediyor.
Aylık enflasyon eğiliminde hedeflenen seviyelerden uzak olunsa da bugün mesajları aralık ayına yönelik faiz indirim sinyali olarak okuyoruz. TCMB’den efektif sıkılaşmanın önüne geçmek adına yapılacak bir indirim beklemekle birlikte, finansal koşullarda gevşeme yaratacak bir indirim süreci öngörmüyoruz. TCMB Başkanı Karahan'ın ifadelerinden de çıkarımla indirim döngüsü başladığında sıkı duruşun korunacağını ve belirli bir reel getiri aralığında kalmaya özen gösterileceğini anlıyoruz. Dolayısı ile indirimlere 250 baz puanda yoğunlaşan piyasa beklentilerinden daha sınırlı bir düzeyde başlayabileceği ihtimalini yüksek görüyoruz. Bugünkü metinde “enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ediyor” ifadesi de temkinli bir indirim sürecinin bizi beklediğinin altını çiziyor.
Grafikler
Grafikler
Politika Faizi (basit & bileşik karşılaştırmalı, %)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım