01.11.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.47 MBGüne Başlarken
Günaydın. Küresel risk iştahı haftanın son işlem gününde zayıf. Beklentileri aşan enflasyon göstergeleri, zayıf bilançolar ve siyasi risklerden kaçınma isteği borsalara satış getiriyor. Asya’da ise Çin’de imalat PMI verisinin beklenti üzerinde gelmesi alım getirirken diğer bölge borsalarında satışlar sürüyor. Borsa İstanbul’un da dışarıdaki zayıflıktan ayrışamadığını ve dün 8900 altına gerilediğini gördük. Gün içi momentum göstergelerinde de ivme kaybı ve zayıflama görüyoruz. Bu açıdan, haftanın son gününe zayıf bir başlangıç beklediğimiz BIST’te 8780 ve 8650 / 8700 destek bölgeleri izlenmeli. 8900 / 9000 bölgesi ise ilk direnç aralığı olarak izlenebilir. Günün ajandasında içeride imalat PMI, ABD’de tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, saatlik kazançlar ve üretim PMI gibi bir dizi önemli makro veriyi takip edeceğiz. Akşam saatlerinde ise, Standard & Poor’s’un Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesi bekleniyor. S&P’nin kredi notunu “B+” seviyesinden “BB-“ seviyesine bir kademe yükseltmesi, not görünümünü ise “durağan” olarak belirlemesi bekleniyor. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 268 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
ATATP: Atp Yazılım, Alibaba Cloud ile bulut bilişim hizmetleri ve çözümlerinin Türkiye'de pazarlanması, satışı, dağıtımı ve destek hizmetleri için distribütörlük sözleşmesi imzalandığını açıkladı.
BRISA (Negatif): Bridgestone Sabancı Lastik, 3Ç24 finansal sonuçlarını 307 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 704 milyon TL, bir önceki çeyrekte ise 109 milyon TL net kar ile açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %12,2 azalırken, çeyreksel bazda ise %9,7 arttı. Son çeyrekte elde edilen yüksek maliyetlerin brüt kar üzerinde, yüksek finansman giderleri de net kar üzerinde baskı unsuru oldu.
GSDHO: GSD Holding'in %100 bağlı ortaklığı olan GSD Varlık Yönetimi, Yapı Kredi Bankası tarafından satışa çıkarılan toplam 194 milyon TL anapara değerindeki ticari/KOBİ nitelikli tahsili gecikmiş alacak portföyünün ihalesini en yüksek teklifi vererek kazandığını duyurdu.
MEDTR: Meditera, mevcut 2.109,80 kWP Güneş Enerjisi Santrali’ne (GES) ek olarak 280 kWP güneş paneli yatırımı yapıldığını ve bu yatırımın tamamlanarak devreye alındığını duyurdu. Bu yeni yatırımla birlikte tesisin toplam elektrik üretim kapasitesi 2.389,80 kWP’ye ulaştı.
NTGAZ: Naturelgaz, 3Ç24 finansal sonuçlarını 47 milyon TL kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 11 milyon TL, bir önceki yılın aynı döneminde ise 1 milyon TL kar ile finansal sonuçlarını açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, çeyreklik bazda %22, yıllık bazda ise %3 arttı.
SKYLP: Skyalp, sermayesine %16 oranında iştirak edilen Artiox Teknoloji Yazılım'ın Kripto Varlık Platformu olarak faaliyetlerine devam etmesine ve 1 milyon TL olan ödenmiş sermayesinin 50 milyon TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini açıkladı.
TCELL: Turkcell, yurt dışı borçlanma aracı ihracı için SPK’ya başvuruda bulundu. İhraç kararı sürdürülebilir olmayan tahviller için 500 milyon USD'ye kadar ve sürdürülebilir/yeşil tahvil ihracı için de 500 milyon USD'ye kadar olmak üzere toplamda 1 milyar USD olarak güncellenmiştir.
TSKB: Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası 3Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentilerinin hafif üstünde 2,6 milyar TL ile açıkladı. Açıklanan net kar çeyreklik bazda %4 arttı.
Ekonomi ve Politika Haberleri
TL mevduat ve fonlarda stopaj oranları yükseltildi
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla TL mevduat ve fonlarda stopaj oranı artırıldı. Buna göre 6 ay vadeli mevduatta stopaj %7,5’ten %10’a, 1 yıla kadar vadeli olanlarda %5’ten %7,5’e, 1 yıldan uzun vadelerde ise %2,5’ten %5’e yükseltildi. Düzenlemeler 31 Ocak 2025’e kadar geçerli olacak.
S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu artırmasını, görünümü ise "durağan"a çekmesini bekliyoruz
Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin değerlendirme takvimi içerisinde 1 Kasım’da Türkiye için gözden geçirme yapılabileceği belirtiliyor. Söz konusu takvim referans niteliğinde olup, o tarihlerde gözden geçirme yapılmadığı zamanlar da oluyor. Değerlendirmenin gelmesi halinde raporun piyasa kapanışının ardından paylaşılması bekleniyor. S&P’nin bugün gelmesi beklenen değerlendirmesinde Türkiye'nin kredi notunun bir kademe artırarak "B+"dan "BB-"ye çıkarmasını, "pozitif" olan görünümü ise "durağan"a çekmesini bekliyoruz. Piyasa tahmini de kurum beklentimiz paralelinde. Hatırlanacağı üzere S&P, en son 4 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı değerlendirmesinde Türkiye'nin "B" olan kredi notunu "B+"'ya yükseltmiş ve görünümü “pozitif” olarak korumuştu.
Saat 10:00’da İSO Türkiye ekim imalat PMI açıklanacak
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI eylül ayında 47,8 seviyesinden 44,3 seviyesine gerileyerek Mart 2020’den bu yana en düşük seviyesine indi. İlk ve ikinci çeyreklerde ortalama 49,8 ve 48,5 seviyelerinde oluşan imalat PMI, yılın üçüncü çeyreğinde ise ortalama 46,4 seviyesine indi. İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta eylülde talep koşullarının zorlu seyrettiği ifade edildi. Notta; üretim, yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki düşüşün bir önceki anket dönemine göre hızlandığı belirtilirken, enflasyonun ise ılımlı düşüşlere rağmen hem girdi maliyetlerinde hem de nihai ürün fiyatlarında belirgin düzeylerde kaldığı belirtildi. İSO sektörel PMI endeksleri sonuçlarında ise takip edilen on sektörün hiçbirinde eylül ayında istihdam artışı kaydedilmemiş olduğu vurgulandı. Ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın üçüncü çeyrekte belirgin bir şekilde derinleştiğini ön plana çıkaran öncü göstergelerin, ekim ayına ilişkin üreteceği sinyaller yakından takip edilecek.
Dış ticaret açığı sınırlı yükseliş gösterdi
TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre eylül ayında ihracat yıllık bazda %1,9 düşüşle 22 milyar dolar, ithalat ise yıllık %1,4 azalarak 27,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle aylık dış ticaret açığı eylül ayında bir önceki ayki 5 milyar dolar düzeyine göre önemli bir değişim göstermeyerek 5,1 milyar dolar düzeyinde oluştu. Bir önceki yılın aynı döneminde de 5,1 milyar dolar dış ticaret açığı verilmişti. Bu veriler çerçevesinde yıllık açık eylül ayında 78,6 milyar düzeyinde sabit kalırken, Ocak – Eylül döneminde dış ticaret açığı yıllık bazda %32 oranında azalarak 59,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çekirdek verilere baktığımızda enerji ve altın harici ihracat eylül ayında %2,9 artarak 20,8 milyar dolar, ithalat ise %4,5 yükselerek azalarak 21,2 milyar oldu. Enerji ve altın harici dış ticaret açığı ise eylül ayında 383 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında cari işlemler dengesinin 3 milyar dolar civarında cari fazla vereceğini ve yıllık açıktaki gerilemenin durulacağını tahmin ediyoruz. Yıl sonuna ilişkin cari açık tahminimizi 25 milyar dolar seviyesinde korumakla birlikte (GSYİH’nın %2’si), tahminimize yönelik risklerin aşağı yönlü olduğunu değerlendiriyoruz. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
TCMB rezervlerinde önemli bir değişim yaşanmadı
18 – 25 Ekim döneminde TCMB net döviz rezervi 230 milyon dolarlık sınırlı bir artışla 60,8 milyar dolara çıkarken, brüt döviz rezervi ise 159,50 milyar dolar ile değişim göstermedi. Sawp hariç net döviz rezervi ise swap stokunda hızlanan erimenin de etkisi ile birlikte 2,6 milyar dolar artışla 43 milyar dolara çıktı. Her hafta perşembe günü TCMB rezerv verileri ile birlikte açıklanan haftalık menkul kıymet ve para & banka istatistikleri verileri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili nedeniyle 4 Kasım Pazartesi günü açıklanacak.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Kasım ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.357 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.450 ve ardından 10.550 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10.250 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.150 puan seviyesi.
Günlük İşlemler
Kümülatif İşlemler
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri altına geldi. Hafif negatif.
MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) alım bölgesinde. Pozitif.
RSI (trendin gücünü gösterir): RSI aşırı satım bölgesi üzerinde. Nötr.
Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi yeniden 5g ve 10g ho altında. Negatif.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
GoÜ para birimleri genelinde dün dolar karşısında karışık bir seyir ön plana çıkarken, Türk lirası ise %0,05’lik sınırlı yükselişle üst sıralarda yer almayı başardı. TCMB’nin rezerv yönetimi devam ederken, kurun ise eylül başından bu yana 34 – 34,40 bandında dar bir alanda seyretmekte olduğunu izliyoruz. Kurdaki bu görünüm, piyasa medyan tahminlerinin 37 civarında yoğunlaştığı yıl sonu kur tahminleri üzerinde aşağı yönlü baskı yaratmakta. Kurda yakın vadede 34 – 34,40 bandındaki dar hareketin sürmesini bekliyoruz.
EUR/USD
Euro Bölgesi’nde dün açıklanan ekim ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi sonrasında euro yükselirken, EURUSD paritesi ise gün içerisinde 1,0890 seviyesine doğru tırmanması sonrasında %0,3 primle 1,0884 seviyesinden günü kapattı. Paritenin 1,0850 direncini aşmasını takiben teknik göstergeler bugün için 1,0850 – 1,0900 bandını işaret ediyor. 1,0850 seviyesi altında 1,0820, 1,0800 ve 1,0780 destekleri, 1,0900 üzerinde ise 1,0915, 1,0950 ve 1,0980 dirençleri bulunuyor.
XAU/USD
Tahvil faizlerindeki yükselişin yarattığı baskı ile birlikte ons altın günü %1,6 kayıpla 2.743,97$ seviyesinden tamamladı. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller ve temel dinamikler çerçevesinde altındaki yükseliş potansiyelinin korunduğu görüşündeyiz. Alternatif getirilerdeki yükseliş ons altında dönem dönem baskı yaratıyor olsa da teknik görünüm geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edebileceğini işaret ediyor. Teknik göstergeler kısa vadeye ilişkin olarak 2.600$ – 2.850$ bandını ön plana çıkarmaya devam ediyor.
XAG/USD
Yükselen tahvil faizleri ile birlikte değerli metallerde dün kayıplar izlenirken, gümüş ise %3,3 düşüşle 32,66$ seviyesine indi. Teknik göstergeler gümüş fiyatlarının yakın vadede 32$ seviyesi üzerinde tutunabileceğine işaret ediyor. Baskının sürmesi durumunda bu destek seviyesini yakından takip edeceğiz. 32$ üzerindeki hareketin korunması durumunda bu seviyeye yakınsamaların alım fırsatı sunması beklenebilir. 32$ öncesinde 32,52$ ve 32,20$ destekleri yer alırken, yukarıda ise 33$, 33,55$ ve 34,42$ dirençleri bulunuyor.