04.10.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.53 MBGüne Başlarken
Günaydın. Küresel taraf dengeli, ancak içeride beklentileri aşan enflasyon verileri ve devam eden jeopolitik risklerin baskısı sürüyor. Enflasyonun doğrudan ve dolaylı etkilerini kısaca özetlersek, aylık rakamlarda beklenen gevşeme eğiliminin yaşanmaması TCMB’den faiz indirimlerinin geç başlamasına, bu nedenle büyümenin desteklenme sürecinin gecikmesine, bu durum da şirket finansallarındaki zayıflığın sürmesine neden olacaktır. Borsa İstanbul’da işlem gören birçok endeks ağırlığı yüksek şirketin hedef fiyatlarında aşağı revizyonlar görmeye başladık ve bunun ağır ağır da olsa bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Bu da BIST 100 endeksi üzerinde baskıya neden oluyor. Ancak, sonuçta her finansal / ekonomik gelişme bir fiyatlama meselesi. Zirveden TL ve dolar bazında %20’den fazla gerileyen, mevcut endeks hedeflerine göre %50’den fazla getiri potansiyeli sunan, cari ve tahmini fiyat / kazanç çarpanlarına göre gelişen ülkelere göre %60 civarında iskontoyla işlem gören BIST 100 endeksinde 8.500 – 9.000 bandındaki fiyatlamaların aşırı satıma işaret ettiğini düşünmekteyiz. Ortadoğu’daki gerilimin ne şiddette devam edeceği, yakın vadede BIST 100 endeksinin bahsettiğimiz aşırı satım bölgesinde ne kadar kalacağı konusunda da belirleyici olabilir. Özellikle petrol fiyatlarında sert bir yükseliş riski devam ederken, içeride ve dışarıda yüksek bir risk iştahı beklemiyoruz. Günün ajandasında ABD istihdam verileri öne çıkıyor. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 280 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
BEYAZ: Beyaz Filo, 2024'ün ilk üç çeyreğinde sıfır km araç satışlarını %37.80 artırarak 13.855 adede ulaştı. Türkiye otomobil pazarı %0.9 küçülürken, şirketin pazar payı %1.63’e, yetkili olduğu markalardaki payının ise %5.50’ye yükseldiğini bildirdi.
BIMAS: Bim, kurulması muhtemel bir dijital katılım bankasına iştirak etmesi konusunda araştırma yaptığını ve bu süreçte SPK’dan "Önemli Nitelikte İşlem" olmadığı yönünde görüş aldığını bildirdi.
DGNMO: Doğanlar Mobilya, Eylül ayında yurt içinde 19 mağaza açılışı gerçekleştirdiğini, 30 Eylül itibarıyla yurtiçinde 673, yurt dışında 113 olmak üzere toplam 786 mağazaya ulaşıldığını açıkladı.
EBEBK: Ebebek, Eylül’de mağazaların ziyaretçi sayısının yıllık bazda %4 artarak 4,2 milyon, internet sitesi ziyaretçi sayısının ise %10 artarak 11,2 milyona ulaştığını açıkladı.
EKOS: Ekos Teknoloji, 10 bin m2 alana sahip Hendek fabrikasının aktif hale getirilmesine karar verildiğini açıkladı.
ENERY: Enerya Enerji, Ahlatcı Altın İşletmeleri sermayesinin %100’üne tekabül eden payların 55 milyon TL bedelle satın alınmasına karar verdi.
FONET: Fonet, Tokat ve Amasya İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yapılan ihaleleri toplam 95 milyon TL ile en uygun teklifi verdi.
HEKTS: Hektaş Ticaret, 2.53 milyar TL olan çıkarılmış sermayesinin, 5.9 milyar TL'si nakit karşılığı olmak üzere 8.43 milyar TL'ye çıkarılmasına ilişkin yeni pay alma hakları süreci 2 Ekim 2024'te tamamlandığını duyurdu. Kullanılmayan payların nominal değeri yaklaşık 40 milyon TL olup, bu paylar 7-8 Ekim 2024 tarihlerinde Oyak Yatırım aracılığıyla Borsa İstanbul'da satışa sunulacağını bildirdi.
MGROS: Migros, Eylül ayı içinde 20 yeni mağazayı ve 1 adet dağıtım merkezi açtı.
MOBTL: Mobiltel, satış ve dağıtım haklarına sahip olduğu OPPO markası Reno 11FS modelini satışa sundu.
MPARK: MLP Sağlık, Dubai’de bulunan bir hastanenin devir alınması ve işletilmesine yönelik hizmet sözleşmesinin yürürlüğe girdiğini açıkladı.
PCILT: PC İletişim, sahibi olduğu Tuzla'da bulunan fabrika binasının aylık 533 bin TL tutarındaki kira bedelini, Mayıs 2024 ten geçerli olmak üzere aylık 2,8 milyon TL'ye yükseltti.
THYAO: Türk Hava Yolları, ortalama 271 TL fiyattan 331 bin adet THYAO hissesinin geri alımını gerçekleştirdi. İşlem sonucunda, sahip olunan payların sermayeye oranı %0,37’ye yükseldi.
Ekonomi ve Politika Haberleri
Reel efektif döviz kurunun eylülde 63,16 seviyesine yükselebileceğini hesaplıyoruz
Bugün saat 14:30’da eylül ayına ilişkin reel efektif döviz kuru (REK) açıklanacak. Eylül ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon beklentimizi göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak TÜFE bazlı REK’in eylül ayında 62,34 seviyesinden 63,16 seviyesine yükselebileceğini tahmin ediyoruz.
TÜİK saat 16:00’da arındırılmış TÜFE ve Özel Kapsamlı TÜFE göstergelerini açıklayacak
TÜİK ve TCMB arasında gerçekleştirilen istişare grubu toplantıları sonucunda, mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE ve Özel Kapsamlı TÜFE göstergelerinin üretimiyle ilgili nihai aşamaya gelindiği ve ilgili göstergelerin her ay TÜFE haber bülteninin yayımlanmasından bir iş günü sonra, saat 16:00’da TÜİK web sitesinde yayınlanacağı duyuruldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış Özel Kapsamlı TÜFE göstergelerine ilişkin veriler ilk kez bugün "Tüketici Fiyat Endeksi Haber Bülteni"nde yer alan istatistiksel tablolar bölümünde yayımlanacak.
Saat 18:00’da TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu yayınlanacak
Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.
TCMB Başkanı Karahan, enflasyon koşullarında alınacak daha fazla yolun olduğunu dile getirdi
TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na yaptığı sunumda, enflasyon konusunda (i) aylık enflasyonun ana eğiliminin belirgin ve kalıcı düşüş ve (ii) enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması koşullarını gözettiklerini hatırlatarak her iki kriterde de bir miktar mesafe olduğunu değerlendirdiklerini vurguladı.. Karahan’ın sunumunda hizmet enflasyonundaki katılık vurguları öne çıkarken, Karahan “Hizmet enflasyonu yavaşlamaya devam etse de bu gruptaki fiyat artışları, diğer bir çekirdek grup olan temel mallara kıyasla güçlü seyrediyor ve manşet enflasyonu yukarıya çekiyor. Hizmet sektöründe daha yaygın olan zamana bağlı ve geriye dönük fiyatlama davranışları, hizmet enflasyonundaki zayıflamanın gecikmeli ve daha yavaş gerçekleşmesine neden oluyor" ifadelerini kullandı. Bu nedenle para politikasında sıkılığı korumaya devam edeceklerini belirten Karahan, beklentilerin üzerinde gelen eylül enflasyon verileri sonrasında piyasalarda azalan faiz indirim beklentilerini destekler nitelikte konuştu
Eylül TÜFE artışı beklentilerin üzerinde gerçekleşti
Eylül ayı TÜFE aylık artışı %3 ile %2,4 olan kurum beklentimizin ve %2,2 olan piyasa medyan tahminin üzerinde gerçekleşti. Yıllık TÜFE artışı ise bu dönemde %52 seviyesinden %49,4’e indi. Böylelikle enflasyon son 3 yılın ardından ilk defa politika faizinin altına gerilerken, aylık artışın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle veriler piyasada negatif fiyatlandı. Beklentilerin üzerinde gelen eylül enflasyon verileri sonrasında 21 Kasım’da 250 baz puan ile başlanmasını beklediğimiz faiz indirimlerinin ertelenme riskinin yüksek olduğunu değerlendiriyoruz. Yılın geri kalanında ekim ve kasım olmak üzere iki ayın enflasyon verisini alacağız. Eylül ayında beklentilerin üzerinde gelen aylık artış sonrasında TCMB’nin salt ekim ayı gerçekleşmesi ile kasım ayında faiz indirimlerine başlama motivasyonu bulamayabileceği görüşündeyiz. Bu çerçevede bugün yayınlanmaya başlanacak olan arındırılmış TÜFE verileri ve 8 Kasım’daki Enflasyon Raporu Sunumunda gelecek mesajlar dikkatle takip edilecek. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
Yabancı yatırımcılar iki haftalık girişin ardından tahvilde satış gerçekleştirdi
20 – 27 Eylül döneminde yabancı yatırımcılar hisse piyasasında 206,2 milyon dolar alış yaparken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 444 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise %7,9 seviyesinden %7,6 seviyesine indi. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları yaklaşık 2,8 milyar dolar azalırken altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2 milyar dolar geriledi. 20 – 27 Eylül haftasında TCMB rezervleri rekor tazelemeye devam etti. Bu dönemde TCMB net döviz rezervi 2,3 milyar dolar artışla 54 milyar dolara çıkarken, brüt döviz rezervi ise 1 milyar dolar yükselerek 157,5 milyar dolara tırmandı. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Ekim ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10,144 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10,250 ve ardından 10,350 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10,050 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 9,940 puan seviyesi.
Günlük İşlemler
Kümülatif İşlemler
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri altında. Negatif.
MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) yeniden SAT sinyali üretti. Negatif.
RSI (trendin gücünü gösterir): RSI aşırı satım bölgesine yöneldi. Negatif.
Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi tüm önemli ortalamalarının belirgin şekilde altında. Negatif.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Dün dolar endeksi 102 seviyesine doğru yükseliş kaydederken, GoÜ para birimleri genelinde satıcılı bir seyir izlendi. Türk lirası ise %0,3 primle Rus rublesinden sonra en iyi performans gösteren GoÜ para birimi konumunda yer alarak olumlu ayrıştı. USDTRY paritesi günü 34,1231 seviyesinden düşüşle tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 274,9 baz puandan 280,3 baz puana yükseldi. Teknik görünüm çerçevesinde kurun kısa vadede 34 – 37 bandında işlem görmesini beklemekteyiz.
EUR/USD
Yükseliş potansiyelinin bu hafta itibariyle sınırlanmaya başladığı paritede, hafta başında öngördüğümüz düşüş eğilimi dün de devam etti. ISM hizmet endeksi sonrasında 1,10’a kadar gerileyen parite günü %0,1 düşüşle 1,1031 seviyesinden tamamladı. Geri çekilmenin devam etmesi durumunda önemli bir destek konumunda yer alan 1,10 seviyesini izleyeceğiz. 1,10 üzerinde kalınması durumunda 1,1050, 1,1080 ve 1,11 dirençleri takip edilecek. 1,10 seviyesi altında ise 1,0980 ve 1,0950 destekleri yer alıyor.
XAU/USD
Altının ons fiyatı günü %0,1 düşüşle 2.655,89$ seviyesinden tamamladı. Tahvil getirilerinde beklediğimiz yukarı yönlü düzeltme bu hafta itibariyle hızlandı. Bu düzeltmenin sürmesi altında dönem dönem baskı yaratma potansiyeli taşıyor olsa da teknik ve temel dinamikler olası geri çekilmelerin sınırlı kalabileceği ve düzeltmelerin alım fırsatı sunabileceği bir zemini işaret ediyor. Trend ve momentum göstergeleri ve oluşan fiyat formasyonları ile yaptığımız analiz çerçevesinde kısa vade için 2.500$ – 2.800$ bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.
XAG/USD
Gümüş fiyatları günü %0,6 primle 32$ seviyesi üzerinde tamamlarken, altın / gümüş rasyosu ise 83,52 seviyesinden 82,95 seviyesine geriledi. Trend ve momentum göstergeleri gümüşteki yukarı yönlü potansiyelin korunduğuna ve geri çekilmelerin sınırlı kalabileceğine işaret ederken, temel dinamikler de yükselişleri destekler nitelikte. Teknik görünüm çerçevesinde kısa vadede 29,50$ üzerindeki hareketin korunmasını bekliyoruz. Aşağıda 32,15$, 31,85$ ve 31,48$ destekleri, yukarıda ise 32,52$, 33$ ve 33,55$ dirençleri bulunuyor.