Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

03.10.2024

Enflasyon – Eylül 2024

Eylül TÜFE artışı beklentilerin üzerinde

Detaylı PDF   -   116 KB

İçerikler

İçerikler

Eylül ayı TÜFE aylık artışı %3 ile %2,4 olan kurum beklentimizin ve %2,2 olan piyasa medyan tahminin üzerinde gerçekleşti. Yıllık TÜFE artışı ise bu dönemde %52 seviyesinden %49,4’e indi. Böylelikle enflasyon son 3 yılın ardından ilk defa politika faizinin altına gerilerken, aylık artışın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle veriler piyasada negatif fiyatlandı.  

Aylık bazda en yüksek artış %14,2 ile eğitim kaleminde gerçekleşti. Kayıt dönemine istinaden eğitim ücretlerinin bu yıl endekse daha erken yansıdığı bir önceki Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda paylaşılmıştı. Eğitim kalemini %4,16’lık artışla alkollü içecekler ve tütün ve %3,86 ile konut takip etti.

Gıda fiyatlarında eylül ayında aylık %2,5 oranında yükseliş izlenirken, yıllık gıda enflasyonu ise %44,9’dan %43,7’ye geriledi. İşlenmemiş gıda fiyatlarının ağustos ayındaki %5’e yakın düşüşün ardından eylül ayında %3,5 oranında arttığı, işlenmiş gıda fiyatlarının ise bu dönemde aylık bazda %1,6 yükseldiği takip edildi. Yıllık bazda ise işlenmemiş gıda fiyat artışı %41,8’den %43,3’e çıkarken, işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış ise %47,7’den %44’e indi.

Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; (i) İç talebe yönelik önemli bir gösterge niteliğinde olan dayanıklı tüketim mallarında ağustos ayındaki %1,5’lik yükselişin ardından eylül ayında %1,8 oranında bir artış yaşandı.  Dayanıklı tüketim mallarındaki artışın yanı sıra giyim ve ayakkabı kaleminde eylül ayında görülen %3,6’lık yükselişin de etkisi ile birlikte temel mal fiyatlarındaki aylık artışın %2,1 ile mayıs ayından bu yana en yüksek seviyede oluştu. Temel mal fiyatlarındaki yıllık artış ise %28,9 seviyesinden %28,3’e geriledi. (ii) Hizmet fiyatlarındaki aylık artışın eylül ayında %4,6’dan %4,9’a yükseldiği, bu cephedeki yıllık artışın ise %77,8 seviyesinden %72,9 seviyesine indiği izlendi. Bu çerçevede temmuz ayında yıllık TÜFE-B artışı %50,9’dan %48,2’ye, TÜFE-C artışı ise %51,6’dan %49,1’e indi.

Beklentilerin üzerinde gelen eylül enflasyon verileri sonrasında 21 Kasım’da 250 baz puan ile başlanmasını beklediğimiz faiz indirimlerinin ertelenme riskinin yüksek olduğunu değerlendiriyoruz. Yılın geri kalanında ekim ve kasım olmak üzere iki ayın enflasyon verisini alacağız. Eylül ayında beklentilerin üzerinde gelen aylık artış sonrasında TCMB’nin salt ekim ayı gerçekleşmesi ile kasım ayında faiz indirimlerine başlama motivasyonu bulamayabileceği görüşündeyiz. Bu çerçevede yarın yayınlanmaya başlanacak olan arındırılmış TÜFE verileri ve 8 Kasım’daki Enflasyon Raporu Sunumunda gelecek mesajlar dikkatle takip edilecek.

Arındırılmış TÜFE göstergeleri yarından itibaren yayınlanmaya başlanacak. TÜİK ve TCMB arasında gerçekleştirilen istişare grubu toplantıları sonucunda, mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE ve özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin her ay TÜFE haber bülteninin yayımlanmasından bir iş günü sonra, saat 16:00’da TÜİK web sitesinde yayınlanacağı duyuruldu.

Grafikler

Grafikler

Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)

 Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

İşlenmemiş – İşlenmiş Gıda Fiyatları (yıllık değişim, %)


Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.