25.09.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.45 MBGüne Başlarken
Günaydın. Küresel risk iştahı hız kesiyor, ancak özellikle Asya’da Çin etkisi devam etmekte. Çin’de bu sabah da bankalara sağlanan 1 yıl vadeli kredi maliyetleri %2,3’dan %2,0’ye düşürüldü. Çin ekonomisinin desteklenmesi dışında, bu gelişmelerin “carry trade” cephesinde de destekleyici olabileceğini belirtelim. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sn. Cevdet Yılmaz’ın “borsa ve kripto piyasalarına gelebilecek vergilerin gündemden düştüğü” yönündeki açıklamasının da Borsa İstanbul açısından önemli bir belirsizliği ortadan kaldırdığını düşünüyoruz. Yaz aylarından bu yana baskısı hissedilen bu konudaki rahatlamanın etkisi bir süre daha hissedilecektir. BIST 100 endeksi, üç hafta sonra ilk kez dün 10 bin üzerinde kapanırken aynı zamanda 50 ve 100 günlük üssel hareketli ortalamaların da aşıldığını gördük. Endekste kalıcı rahatlama için 10.200 - 10.500 direnç bölgesinin (dolar bazında 300$ ve üzerinin) hacimli ve para girişi ile aşılması gerektiği görüşümüzü koruyoruz. 2Ç24 finansalları gibi 3Ç24 finansalları için de beklentiler zayıf, ancak bu beklentilerin bir bölümü fiyatların içinde. Fed ve ECB’nin faiz indirdiği bu dönemde, TCMB’nin de Kasım’dan itibaren indirim sürecine yaklaşması ve büyümeye dair iyileşme algısının güç bulması halinde Borsa İstanbul’da yeni zirveler radara girebilir. Günün ajandası sakin. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri ise güne 274 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
ALFAS: Alfa Solar, 2Ç24'te 641 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %23 arttı. Faaliyet giderlerinin azalması, net karı destekledi. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda %22 azalırken, çeyreklik bazda ise %16 arttı.
ALMAD: Altınyağ Madencilik, 2Ç24 finansal sonuçlarını 14 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 40 milyon TL net kar, bir önceki çeyrekte ise 17 milyon Tl net zarar ile açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %79, çeyreksel bazda ise %69 azaldı.
BMSTL: BMS Birleşik Metal, 2Ç24 finansal sonuçlarını 5 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %30, yıllık bazda ise %91 daraldı.
KNFRT: Konfrut Gıda 2Ç24 finansal sonuçlarını net zarar ile açıkladı, böylece 2024 yılının ilk yarısında net zarar 96 milyon TL oldu. Net satışlar ise 640 milyon TL ile geçen senenin altında kaldı.
KAREL: Karel Elektronik, 2Ç24 finansal sonuçlarını 270 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte finansal sonuçlarını 121 milyon TL zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 58 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
ALARK: Alarko Holding, bağlı ortaklığı Alsera Jeotermal’ın, tarım ve seracılık alanında faaliyet gösteren Camser Tarım'ın sermaye artırımına iştirak edeceğini açıkladı. Bu kapsamda, şirketin toplam sermayesinin %51'ine tekabül edecek 3.6 bin adet pay, toplam 30 milyon TL bedelle edinilecek.
BRISA: Brisa Bridgestone, Katılım Varlık Kiralama A.Ş. aracılığıyla yurt içinde tahsisli olarak ve/veya nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 5 milyar TL ihraç tavanı içinde kira sertifikası ihracı için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) yaptığı başvuru, 15 Ağustos 2024 tarihli SPK kararı ile onaylandı.
ENERY, AHGAZ: Bağlı ortaklık Enerya Konya Gaz Dağıtım, Derbent ilçesinde doğal gaz dağıtımı yapmak üzere lisans kapsamının genişletilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na başvuruda bulunduğunu açıkladı.
GRSEL: Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hürer Fethi Gündüz, şirketin 2024 yılını 7 milyar civarında ciro ve 2 milyar TL FAVÖK ile kapatmasını beklediğini açıkladı.
KFEIN: Kafein Yazılım, üçüncü taraf kamu kurumu ile 20,1 milyon TL+KDV bedelli hizmet sözleşmesi, Libya Merkez Bankası ile ise toplam bedeli 387 bin USD sözleşme imzalandığını açıkladı.
MIATK: Mia Teknoloji, %100 bağlı ortaklığı Tripy Mobility'nin Tübitak'a başvuru yaptığını ve 6,1 milyon TL olan projenin desteklenmeye uygun bulunduğunu açıkladı.
OBAMS: Şirket, 2024 yılında Cezayir, İtalya ve Türkiye antrepolarıyla toplam 20,8 milyon dolarlık buğday satış sözleşmesi yaptı. Yüklemeler 30 Eylül - 7 Ekim arasında yapılacak.
OZYSR: Özyaşar Tel, 4 milyon USD tutarında GES yatırımı yapılmasına karar verdi. Bu yatırım ile yılda yaklaşık 11 milyon kW üzeri elektrik üretimi yapılması ve şirketin elektrik tüketiminin %50’sini karşılaması hedeflenmektedir.
PLTUR: Platform Turizm, Bahçelievler Belediyesi tarafından düzenlenen ve 388,1 milyon TL'lik teklifle şirket uhdesinde kalan ihaleye ilişkin sözleşme imzalandığını açıkladı.
USAK: Şirket, Uşak Ulubey'deki 15,6 MW güneş enerjisi projesi için 370 milyon TL’lik teşvik belgesinin onaylandığını duyurdu. Tesis, Ekim 2024'te üretime başlayacak ve yıllık elektrik tüketimlerinin %41’ini karşılayarak yaklaşık 300 milyon TL tasarruf sağlayacak.
Ekonomi ve Politika Haberleri
Saat 10:00’da eylül ayı Sektörel Enflasyon Beklentileri açıklanacak
TCMB’nin faiz indirimleri için öne çıkardığı iki koşuldan biri olan “enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması” sürecini Sektörel Enflasyon Beklentileri anketinden takip ediyoruz. Sektörel Enflasyon Beklentileri; Piyasa Katılımcıları Anketi ile derlenen finansal ve reel sektörden katılımcıların, İktisadi Yönelim Anketi ile derlenen imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların ve Tüketici Eğilim Anketi ile derlenen tüketicilerin 12 ay sonrası tüketici enflasyonu beklentilerinin izlenmesini amaçlamaktadır. En son ağustos ayında yayınlanan ankette 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri piyasa katılımcıları için 1,3 puan azalarak %28,7’ye, reel sektör için 1,2 puan azalarak %53,8 seviyesine gerilerken, hanehalkı için 1,1 puan artarak %73,1’e yükseldi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 – 3. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda piyasa katılımcıları, reel sektör ve hanehalkı beklentileri arasındaki ayrışmanın gelecek dönemde azalmasını ve beklentilerin çıpalanmasını hedeflediklerini belirtirken, burada seviye değil seyir gözettiklerini ve beklentilerdeki gerileme eğilimine odaklandıklarını vurgulamıştı.
Reel kesim güven endeksi 100 değerinin altında kalmaya devam etti
Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) eylül ayında 98,5 seviyesinden 98,8 seviyesine yükselirken, üst üste ikinci ayında da 100 değerinin altında kalarak anketin kapsadığı reel kesim temsilcilerinin ekonomik faaliyetlere ilişkin güveninin azaldığı kötümser bir görünüme işaret etti. Mevsim etkilerinden arındırılmış endeks ise 98 seviyesinden 98,2 seviyesine sınırlı bir iyileşme gösterirken, burada da endeksin 100 değerinin altında kalmaya devam ettiği izlendi. Diğer yandan kapasite kullanım oranı (KKO) eylül ayında %75,4 seviyesinden %74,9 seviyesine inerken, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO ise %75,7 seviyesinden %75,9 seviyesine çıktı. Reel kesim güven endeksindeki zayıflamanın ve diğer öncü göstergelerdeki yavaşlama sinyallerinin gelecek dönemde devamını bekliyoruz. Ekonomik aktivitedeki soğumanın üçüncü çeyrekte çok daha belirgin düzeyde gerçekleşeceğine ilişkin beklentimizi sürdürüyoruz. Yılsonu büyüme tahminimiz %3 düzeyinde.
Hazine, dolar cinsi 10 yıl vadeli tahvil ihracına çıkacak
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 10 yıl vadeli tahvil ihracı için BBVA, BOFA, Citi ve JP Morgan'a yetki verdiğini duyurdu. Hazine’den yapılan duyuruda yeni tahvil ihracı ile eş zamanlı olarak bir yükümlülük yönetimi işlemi gerçekleştirileceği ifade edilirken, bu işlem çerçevesinde uluslararası sermaye piyasalarında işlem görmekte olan 2024-2026 vadeleri arasındaki ABD doları cinsinden 6 adet tahvilin yeni ihraç edilecek tahvil ile değiştirileceği ve/veya nakit karşılığı geri alınacağı ifade edildi. Yapılan açıklamaya göre yükümlülük yönetimi işlemi 25 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilecek ve işleme ilişkin ilk sonuçlar 26 Eylül 2024 tarihinde duyurulacak. Duyuruda yükümlülük yönetimi işlemine ilişkin sürecin 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla tamamlanacak ve 3 Ekim 2024 tarihi itibarıyla duyurulacağı bilgisi de paylaşıldı.
Hazine, uluslararası sermaye piyasalarından yılbaşından bu yana toplam 7 milyar dolar borçlandı. Hazine dış finansman programı çerçevesinde yılbaşından bu yana; 15 Şubat 2024 tarihli 10 yıllık dolar cinsi eurobond ihracında 3 milyar dolar, 21 Mart 2024 tarihli 6 yıl vadeli euro cinsi tahvil ihracında 2 milyar euro ve 17 Temmuz 2024 tarihli 8 yıl vadeli dolar cinsi tahvil ihracında 1,75 milyar dolar borçlandı. Hazine, borçlanma planında 2024 yılı için dış piyasalardan tahvil ve kira sertifikası ihraçları yoluyla 10 milyar dolar tutarında dış borçlanma öngörüsü paylaşmıştı.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Ekim ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 11,627 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11,750 ve ardından 11,850 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 11,520 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 11,400 puan seviyesi.
Günlük İşlemler
Kümülatif İşlemler
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerini aştı. Pozitif.
MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) alım bölgesinde. Pozitif.
RSI (trendin gücünü gösterir): RSI, güç kazanmaya devam ediyor. Hafif pozitif.
Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi 50 ve 100-g üssel ho’lar üzerinde. Tutunma çabası izlenmeli. Pozitif.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
GoÜ para birimleri genelinde haftanın ikinci işlem gününde dolar karşısında yükseliş eğilimi izlenirken, TL ise %0,05’lik sınırlı bir yükselişle alt sıralarda yer aldı. USDTRY günü 34,12 civarında tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi 277,1 baz puandan 272,8 baz puana geriledi. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kurda kısa vadede 33 – 35 bandının etkili olabileceğine ilişkin görüşümüzü korumaktayız. Yıl sonuna ilişkin USDTRY tahminlerimiz TL’de reel değer kazanımına işaret ediyor.
EUR/USD
ABD’de beklentilerin altında kalan güven endeksi verisinin ardından dolar endeksi sert gerilerken, EURUSD paritesi ise günü %0,6 primle 1,1180 seviyesinden tamamladı. Parite bu sabah saatlerinde ise 1,12 seviyesinin hemen altında seyrediyor. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kısa vadeye ilişkin 1,10 – 1,13 beklentimizi koruyor ve kısa vadeli yükseliş potansiyelinin devamını bekliyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde 1,1214, 1,1253 ve 1,13 dirençlerini, geri çekilmelerde ise 1,1180, 1,1140 ve 1,11 desteklerini izleyeceğiz.
XAU/USD
Alternatif getiriler ve dolar endeksindeki gerileme ile birlikte dün değerli metallerde yükseliş eğilimi ön plandaydı. Altının ons fiyatı 2.660$ üzerini test ederek rekor tazelemesinin ardından günü %1’in üzerinde primle 2.657,10$ seviyesinden tamamladı. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller ve temel gelişmelerin işaret ettiği güçlü zemin çerçevesinde altında rekor tazelemesi sürecinin devam edebileceği görüşündeyiz. Teknik sinyaller çerçevesinde kısa vadede 2.500$ – 2.700$ bandı beklentimizi sürdürüyoruz.
XAG/USD
ABD’den gelen zayıf tüketici güven verisinin ardından alternatif getiriler ve dolar endeksi gerilerken, gümüş ise %4,5 oranında güçlü bir yükselişle ile 32$ seviyesi üzerine tırmandı. Teknik göstergeler, günlük grafikteki kanal kırılmasının ardından yukarı yönlü potansiyelin sürdüğüne işaret ediyor. Teknik görünüm çerçevesinde kısa vadede 29,50$ üzerindeki hareketin korunmasını ve bu seviyeye yakınsamaların alım fırsatı sunmasını bekliyoruz. Aşağıda 31,85$, 31,48$ ve 31,16$ destekleri, yukarıda ise 32,15$, 32,52$ ve 33$ dirençleri bulunuyor.