17.09.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.47 MBGüne Başlarken
Günaydın. Küresel borsalar, Fed faiz kararı (Çrş.) öncesinde genel olarak bekleme modunda. Beklentilerde ise, son yılların en büyük fikir ayrılığı izlenmekte. 25 baz puan mı, 50 baz puan mı faiz indirileceği konusuna kilitlenen bir piyasa ortamı içindeyiz ve bu nedenle yarın akşamki karar ve açıklamaların ardından volatilite artışı görebiliriz. Dolar’ın küresel çapta majör para birimlerine karşı hızlanan değer kaybı ve USD/JPY paritesinin 140 seviyelerine gelmesi de ayrı bir risk unsuru. Hatırlarsanız, 5 Ağustos’ta USD/JPY’de gerilemenin 140 civarına kadar gelmesi küresel çapta JPY ile finanse edile carry trade pozisyonlarında çözülme korkusu yaratmış, piyasalara da sert satışlar getirmişti. Carry pozisyonlarının bir kısmının kapatılması, bir kısmının hedge edilmesi ve bir kısmının da farklı para birileri ile finanse edilerek sürdürülmesi nedeniyle bu dönemde aynı paniği görmeyebiliriz, ancak Fed kararı ile beraber ve ilişkili olarak takip edilmesi gereken bir konu. Dün 2024 yılının en düşük işlem hacmi görülen BIST 100 endeksinde 200-g ho üzerinde tutunma çabası devam edecektir, ancak kısa vadede katalist bulmakta zorlanan bir piyasa var. Günün ajandasında, içeride konut satışları ve Hazine ihaleleri, dışarıda ise ABD perakende satışlar, sanayi üretimi, kapasite kullanımı izlenecek. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne hafif gevşeme ile 269 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
A1CAP (Negatif): A1 Capital, 2Ç24 finansal sonuçlarını 49 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre %57, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %84 daraldı.
DOBUR: Doğan Burda, 2Ç24 dönemi finansallarını 26,5 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %23 oranında azaldı.
GSDHO: GSD Holding, 2Ç24 dönemi finansallarını 326,8 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %10 oranında arttı.
GUNDG (Hafif negatif): Gündoğdu Gıda 2Ç24 finansal sonuçlarını geçen seneye göre %82 oranında düşüş ile 3 milyon TL olarak açıkladı. Açıklanan net karda 11 milyon TL parasal kayıp etkili oldu. Böylelikle 2024 yılının ilk çeyreğinde 21 milyon TL net kar açıklanmış oldu.
KCAER (Hafif Negatif): Kocaer Çelik, 2Ç24 finansal sonuçlarını 40 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre %61, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %92 daraldı. 2Ç24 döneminde 3,72 milyar TL ciro ile satışlar çeyreklik bazda %11, yıllık bazda ise %26 daraldı. Bu dönemde şirketin satış hacminin artmasına rağmen global çelik fiyatlarında gözlenen gerilemenin etkisi oldu.
RYGYO (Pozitif): Reysaş GMYO 2Ç24 finansal sonuçlarını net karda %51 artışla 464 milyon TL olarak açıkladı. 12 aylık net kar marjı %66,5 oldu. 2024 yılının ilk yarısında geçen seneye oranla hasılat %153 arttı, net kar ise %158 arttı. Net kar rakamında 340 milyon TL parasal kayıp etkili oldu. FAVÖK ise 2Ç24’te geçtiğimiz çeyreğe göre %30 geçen sene aynı çeyreğe oranla %162 artarak 862 milyon TL oldu.
TTKOM (Hafif Negatif): Türk Telekom, 2Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin %18 altında 1,42 milyar TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar çeyreklik bazda %26 arttı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 3,62 milyar TL zarar ile finansal sonuçlarını açıklamıştı. 2Ç24 döneminde, 5,14 milyar TL düzeyinde net parasal kazanç açıklanan net karı destekledi.
AHGAZ, ENERY: Şirketin %72,86 oranında bağlı ortaklığı olan Enerya Enerji A.Ş. (ENERY), 16.09.2024 tarihli yönetim kurulu toplantısında aldığı kararla, büyüme ve faaliyetlerini genişletme amacı doğrultusunda madencilik sektörüne odaklanmaya karar verdi. Bu çerçevede, özellikle altın madenciliği başta olmak üzere madencilik sektöründeki tüm alternatiflerin değerlendirilmesi ve bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinin satın alınması veya maden ruhsatlarının devralınması için gerekli çalışmaların yürütülmesi konusunda Enerya yönetim kurulu yetkilendirildi.
BORSK: Şirket, fabrikasyon verimliliğini artırmak ve şeker pancarındaki deformasyonu azaltmak amacıyla 800 bin Euro bedelinde Sabit Pancar Boşaltma Ünitesi yatırımı gerçekleştirdi.
EKGYO: Şirket, Muğla Milas Meşelik parseli ile ilgili değerleme raporunu ve oturum sonuçlarını paylaştı.
HEKTS: Hektaş Ticaret, JCR Avrasya Derecelendirme tarafından Uzun Vadeli Ulusal Kurum Kredi Rating Notu’nun ‘A(tr)’ olarak teyit edildiğini duyurdu.
KMPUR: Kimteks Poliüretan, bedelsiz pay alma kullanım başlangıç tarihinin 18 Eylül 2024 olacağını bildirdi.
KTLEV: Katılımevim, 3Ç24 finansal sonuçlarını 8 Kasım tarihinde açıklayacağını duyurdu.
OBAMS: Şirket kesin olmamakla birlikte sigorta şirketinin ekspertiz ve hasar tespit çalışmaları sonrasında olağan üretim faaliyetlerine 3-6 ay arasında başlanabileceğini belirtti.
OTTO (Pozitif): Otto Holding, 20.06.2024 tarihinde yapımına başlanan ve 18-20 ton aylık üretim kapasitesine sahip olan istiridye mantarı üretim tesisi tamamlanmış olup, ilk hasat ve satışların Ekim 2024 sonunda başlaması, toplu satış için ise Tarım Ekspres Meyve ve Sebze Tic. A.Ş. ile görüşmelere başlandığını duyurdu. (+)
PEKGY: Şirket, %100 iştiraki olan GG Gayrimenkul Geliştirme İnşaat İşletmecilik A.Ş. ile kolay birleşme usulüne göre birleşme işlemi için SPK’ya başvuru işlemine ilişkin bildirimde bulundu.
SMART: Smartiks Yazılım, CarrefourSA ile 14 milyon TL bedelli iş sözleşmesi imzalandığını açıkladı. Tutar, 12 aylık TL bazlı gelirlerinin %8’ine tekabül ediyor.
SNICA (Pozitif): Sanica Isı, Türkiye'deki bayileri ile yapılan görüşmeler sonucunda, Kütahya, Diyarbakır, İstanbul, Erzurum, Ankara ve Samsun bayileriyle toplam 27 milyon TL değerinde radyatör ve boru ürünlerinin satışı için sözleşmeler imzaladı.
Ekonomi ve Politika Haberleri
Saat 10:00’da ağustos konut satış verileri açıklanacak
Konut satışları temmuz ayında yıllık bazda %16 yükseliş kaydederek 127.088 adet oldu. İpotekli konut satışlarının ise temmuz ayında 6.813’ten 11.496’ye yükseldiği takip edildi. İpotekli satışlarda yıllık bazda %20 düşüş yaşansa da, temmuz ayı verisinin son birkaç ayın en yüksek satış verisini yansıtması dikkat çekti. Konut kredi faizlerindeki görünüme baktığımızda temmuz ayında bir önceki aya kıyasla faizlerde sınırlı bir geri çekilme yaşandığı izlenirken, geçen yılın aynı dönemine göre ise önemli bir yükselişin olduğu dikkat çekiyor. Bu çerçevede geçtiğimiz yılın temmuz ayında aylık ortalama %32,24 olan konut kredi faizi Temmuz 2024’te ortalama %44,1 olarak gerçekleşti. Konut kredi faizi geçtiğimiz ayda (Haziran 2024) ise ortalama %44,48 seviyesindeydi. Temmuz ayında yabancılara ise 2.350 adet konut satışı gerçekleştirilirken, burada da yıllık bazda %16,1 oranında bir gerileme yaşandı. Temmuz ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,8 oldu.
Saat 10:00’da ağustos Konut Fiyat Endeksi açıklanacak
Konut Fiyat Endeksi (KFE) temmuz ayında aylık %0,9 ve yıllık %38,7 oranında artış kaydederek 141,32 seviyesinde oluşurken, yıllık artış Ağustos 2021’den bu yana kaydedilen en yavaş artış olarak kayda geçti. Öte yandan aylık konut fiyat artışının temmuz ayında üst üste sekizinci ayında da enflasyon seviyesinin altında gerçekleştiği dikkat çekti. Hatırlanacağı üzere TCMB geçtiğimiz ay KFE hesaplama yönteminde revizyona gidildiğini duyurmuştu. Revizyon kapsamında KFE serilerinin 2010 yılı Ocak ayından itibaren yeni yöntem ile hesaplandığı belirtilirken, yeni serilerin zamanlılığın artırılması amacıyla üç aylık veri seti yerine aylık veri seti kullanılarak hesaplanmaya başlandığı ve yayın süresinin t+45 yerine t+15 olarak güncellendiği belirtildi. Ek olarak, kullanılan modellerde ve ağırlıklandırma yönteminde de değişiklikler yapıldığı ve ayrıca serilerin baz yılının 2023 olarak değiştirildiği ifade edildi.
Hazine bugün eylül ayı iç borçlanma programını tamamlayacak
Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi ve 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı düzenleyecek ve eylül ayı iç borçlanma programını tamamlayacak. Hazine dün düzenlediği 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalelerinde ROT satışlar dahil piyasalardan toplam 54,8 milyar TL borçlanırken, bu ayki iç borçlanma tutarı 130,6 milyar TL’ye yükseldi.
Bütçe ağustosta 129,6 milyar TL açık verdi
Merkezi yönetim bütçesi ağustos ayında 129,6 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık ise 32,5 milyar TL oldu. Geçen yılın aynı ayında 51,3 milyar TL bütçe fazlası ve 138,4 milyar TL faiz dışı fazla kaydedilmişti. Ağustos verileri ile birlikte 12 aylık bütçe açığı 1,97 trilyon TL’ye yükselirken, 12 aylık faiz dışı açık ise 926,6 milyar TL’ye yükseldi. Ocak – Ağustos döneminde bütçe açığı 973,6 milyar TL, faiz dışı açık ise 209,5 milyar TL oldu. Yıl sonu bütçe açığı tahminimizi 2 trilyon TL düzeyinden (GSYİH’nın %5,2’si) 1,86 trilyon TL’ye (GSYİH’nın %4,8’i) revize ettik. Bu yıl mali desteğin sınırlı kaldığını gözlemlemekle birlikte, 2025 yılında bu tarafta daha fazla sıkılaşma görmeyi bekliyoruz. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.
Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi eylülde sınırlı yükseliş kaydetti
Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi eylül ayında önceki ayın nihai endeks değerine göre %0,1’lik sınırlı bir artışla 63,98 değerini aldı. Bloomberg HT Tüketici Beklenti Ön Endeksi bir önceki aya göre %6,6 azalarak 61,87 olurken, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan – dolayısı ile iç talebe ilişkin önemli bir öncü gösterge olarak kabul ettiğimiz – Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi de %1,06 yükselişle 60,98 oldu. Veri ile birlikte açıklanan notta tüketicinin kişisel mevcut durum algısında ve gelecek 12 aya ilişkin beklentilerinde yukarı yönlü bir eğilim izlenirken, geleceğe ilişkin beklentilerde gerilemenin sürdüğü vurgulandı. Tüketici güveninin birkaç aylık düşüşün arkasından ağustos ayının ortalarından itibaren hafif toparlanarak yatay bir seyir izlemeye başladığına yer verilirken, hafif de olsa tüketim eğilimindeki artışın yukarı yönlü hareketin temel nedeni olduğu belirtildi. Notta ayrıca mevcut nominal ve reel faiz oranlarına göre hanehalkı enflasyon beklentilerindeki yüksekliğin ve döviz kurlarındaki yatay seyrin son 1,5 aydır tüketim eğilimini hafif de olsa arttırmaya devam ettiği paylaşıldı. Veriler, enflasyon beklentilerinde korunan yüksek seviyelerin iç talebi halen canlı tuttuğunu ortaya koyuyor.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Ekim ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.975 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.100 ve ardından 11.180 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10.850 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.750 puan seviyesi.
Günlük İşlemler
Kümülatif İşlemler
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri altında ve zayıflıyor. Hafif negatif.
MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) yeniden satım bölgesinde, ancak gösterge hafif yukarı döndü. Nötr.
RSI (trendin gücünü gösterir): RSI, aşırı satım bölgesi üzerinde tutundu. Nötr.
Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksinde ortalamalar birbirine yaklaşırken 200-g ho ile 22-g ho arasındaki sıkışma dikkat çekiyor. Nötr.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Haftanın ilk işlem gününde GoÜ para birimleri genelinde dolar karşısında değer kazanımı izlenirken, TL ise %0,3 değer kaybı ile en zayıf performans gösteren üçüncü GoÜ para birimi konumunda yer aldı. USDTRY günü 34,01 seviyesinden tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 270 baz puandan 269,30 baz puana geriledi. Yıl sonuna ilişkin USDTRY tahminlerimiz TL’de reel değer kazanımına işaret ediyor. Kurda kısa vadede 33 – 35 bandının etkili olabileceğine ilişkin görüşümüzü korumaktayız.
EUR/USD
Dolar endeksi haftanın ilk işlem gününü %0,4 kayıpla 100,76 seviyesinde tamamlarken, EURUSD paritesi ise %0,5 yükselişle 1,1133 seviyesinden günü kapattı. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda paritede kısa vadeye ilişkin olarak 1,10 – 1,13 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz. 1,10 seviyesi geri çekilmelerde önemli destek konumunda yer almaya devam ediyor. 1,10 öncesinde 1,11, 1,1080, 1,1050 ve 1,1026 seviyeleri destek konumunda bulunuyor. Kısa vadeli direnç seviyeleri ise 1,1140, 1,1180 ve 1,1214.
XAU/USD
ABD tahvil faizlerinin Fed’in faiz indirim ihtimalini hali hazırda önden yüklemeli olarak fiyatlamış olması dolayısı ile burada yaşanabilecek yukarı yönlü bir dengelenmenin altın fiyatlarında bir düzeltmeyi beraberinde getirebileceği görüşündeyiz. Ancak altında genel yükseliş eğiliminde bozulma beklemiyor ve gelecek döneme ilişkin pozitif görüşümüzü koruyoruz. Teknik sinyaller çerçevesinde kısa vadede 2.500$ – 2.700$ bandı beklentimizi sürdürüyoruz. Geri çekilmelerde 2.575$, 2.550$, 2.530$ ve 2.500$ destekleri izlenecek.
XAG/USD
Gümüş yataya yakın sınırlı bir kazançla 30,73$ seviyesinden günü tamamlarken, altın / gümüş rasyosu ise 83,93 seviyesinden 84,03 seviyesine yükseldi. Cuma günkü kanal kırılması sonrasında teknik göstergeler yukarı yönlü potansiyelin devamına işaret ediyor. Geri çekilmelerde eski kanal çizgisinin geçtiği 30$ seviyeleri önemli destek konumunda yer alıyor. 30$ öncesinde 30,53$ ve 30,15$ destekleri bulunurken, yukarıda 30,85$, 31,16$ ve 31,48$ dirençleri bulunuyor.