Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

09.09.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.41 MB

Güne Başlarken

Günaydın. ABD ve Avrupa vadelileri Cuma günü zayıf ABD istihdam verileri sonrası sert satışlar görmesine karşın yeni haftaya pozitif tarafta başlıyor, Asya-Pasifik borsalarında ise satışlar devam ediyor. İçeride, Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu beklentiler paralelinde B+’dan BB-‘ye yükseltmesi olumlu, not görünümünü pozitiften durağana revize etmesi ise bu olumluluğu sınırlıyor. Türkiye'nin bir sonraki kredi notu değerlendirmesi ise 1 Kasım'da S&P tarafından yapılacak. BIST’te bu sabah bir tepki bekliyoruz, ancak 9.950 / 10.000 direnç bölgesinin aşılması için para girişi ve destekleyici bir haber akışına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Yakın vadeli ajanda ise bu açıdan biraz sınırlı. BIST 100 endeksi için 12 aylık değerlemeler 13.500 civarına ve endeks bazında %38 potansiyele işaret etse de, yatırımcıların bu potansiyelin peşine takılma konusunda iştah bulması için büyümedeki zayıflamanın sona ermesi, dezenflasyonun devamı ve TCMB’nin faiz indirimleri ile büyümeyi yeniden destekleyecek adımlar atması gerekiyor. Bütün bunların olması zaman alacağından, BIST 100 endeksinde 5 Ağustos’tan bu yana takip ettiğimiz 9.500-10.200 bandındaki sıkışık seyrin bir süre daha devam edebileceğini düşünüyoruz. Günün ajandası sakin. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne hafif gerileme ile 270 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

ARDYZ: ARD Yazılım, 2Ç24 finansal sonuçlarını 62 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %114 arttı. Aynı dönemde şirketin satışları, yıllık bazda %38 artarak 395 milyon TL oldu.

BRSAN: Borusan Birleşik Boru, BMB Holding ile devralma suretiyle birleşme kararı aldı. Birleşme sonucunda, Borusan Birleşik Boru’nun mevcut sermayesi 141,75 milyon TL’den 21,6 bin TL arttırılarak 141,77 milyon TL’ye yükselecek.

CWENE: CW Enerji, 2Ç24 dönemi finansallarını 223,8 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yıl aynı çeyreğe göre %102 oranında artarken, bir önceki çeyreğe göre %69 oranında arttı. (+)

EDATA: E-Data, 2Ç24 finansal sonuçlarını 50 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %20 daraldı.

EUPWR: Europower Enerji, TEİAŞ tarafından gerçekleştirilen ihalede 172,7 milyon TL bedel ile en avantajlı teklifi sunarak birinci olduğunu duyurdu. (+)

HATSN: Hatsan Gemi, 2Ç24 finansal sonuçlarını 33 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarını 187 milyon TL zarar ile açıklarken, bir önceki yılın aynı döneminde ise 24 milyon TL zarar ile açıklamıştı.

RUBNS: Rubenis Tekstil, şirket sermayesinin, mevcut ortakların yeni pay alma haklarının tamamen kısıtlanması suretiyle 293 milyon TL artırılmasına ve artırılacak payların YK Başkanı Osman İpek tarafından şirkete nakden ödenen 293 milyon TL karşılığı olmak üzere kendisine tahsisli satış yoluyla ihraç edilmesine karar verildiğini açıkladı.

SUNTK: Sun Tekstil, bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil'e ait örgü fabrikasının ek makina yatırımları kapsamındaki yatırım teşvik belgesinin 6,4 milyon USD’ye revize edildiğini açıkladı.

TEZOL: Tezol Kağıt, 2Ç24 finansal sonuçlarını 71 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %82 daraldı. Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan net parasal kayıp, net karı baskıladı Aynı dönemde şirketin satışları, yıllık bazda %20 azalarak 1 milyar TL oldu.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu artırırken, görünümü "durağan"a çekti

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, cuma günü açıkladığı değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu ’B+’dan ’BB-‘ye yükseltirken, görünümü ise "pozitif"ten "durağan"a çekti. Fitch, en son 8 Mart 2024'te Türkiye'nin kredi notunu ’B’den ’B+’ya, görünümü ise "durağan"dan "pozitif"e yükseltmişti. Fitch’in cuma günkü not artışı ile beraber Türkiye yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altına yükseldi. Fitch’ten yapılan açıklamada rezerv kompozisyonunun güçlendiği belirtilirken; pozitif reel faiz oranları, düşük cari açık ve kur korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüşün dış tamponlardaki iyileşmeyi destekleyeceği ifade edildi. Fitch, ilk faiz indirimini 2025’in başında beklediğini ifade ederken, bu yıl sonu enflasyon tahminini %43 olarak paylaştı. 2025’te enflasyonun ortalama yüzde 31’e düşeceği, yıl sonu tahmininin yüzde 21 olduğu belirtildi. Büyüme beklentisi bu yıl için %3,5, 2025 için %2,8 oldu. Cuma günkü değerlendirmede not görünümünün pozitif"ten "durağan"a çekilmesi gelecek dönemde ek not artırımlarını sınırlandıracak nitelikte olması dolayısı ile Fitch’in bir süre bekle-gör dönemine girebileceğinin ve sonraki değerlendirmelerinde not artırımı konusunda acele etmeyeceğinin sinyalini veriyor. Türkiye’nin bir sonraki kredi notu değerlendirmesi 1 Kasım tarihinde S&P tarafından gerçekleştirilecek.

Hazine bugün iki ihale düzenleyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı bu hafta 9 Eylül Pazartesi günü 12 ay vadeli kuponsuz ve 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli, 10 Eylül Salı günü ise 7 yıl vadeli değişken faizli ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri düzenleyecek. Eylül – Kasım 2024 dönemine ilişkin üç aylık iç borçlanma stratejisine göre Hazine eylül ayında 126,8 milyar TL’lik itfası karşılığında yedi ihale ve bir doğrudan satış ile birlikte toplam 177,6 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Eylül ayı için geri çevirme rasyosu %140 olarak planlanıyor. Bu haftaki ihalelerin ardından Hazine 16 Eylül’de 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli iki tahvil ihalesi, 17 Eylül’de ise 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi ve 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı düzenleyecek olan eylül ayı iç borçlanma programını tamamlayacak.

Bu haftanın öne çıkan gelişmeleri

Bu hafta yurt içi takvimde temmuz ayı sanayi üretimi ve ödemeler dengesi verileri ile TCMB eylül Piyasa Katılımcıları Anketi öne çıkıyor. Sanayi üretiminde temmuz ayında köprü günü etkilerinin ortadan kalması ile birlikte teknik bir toparlanmanın ön plana çıkmasını ve aylık bazda yükseliş yaşanmasını bekliyoruz. Ancak köprü günü etkilerinin yarattığı oynaklığın dışında ana eğilime bakıldığında genel çerçevede sanayi sektörü faaliyetinin, manşet değerlerden daha sınırlı düzeyde olmakla birlikte, güç kaybetmekte olduğunu görüyor ve bu zayıflamanın ilerleyen aylarda sürmesini bekliyoruz. Ödemeler dengesi tarafında ise cari işlemler dengesinin temmuz ayında 1 milyar dolar fazla vermesini bekliyoruz. Yurt dışında ise bu hafta ABD, Almanya ve Çin’den gelecek olan enflasyon verileri, Japonya büyüme verileri ve Avrupa Merkez Bankası ECB) toplantı kararı gündemin önemli maddelerini oluşturuyor. ECB’nin bu haftaki toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimine gitmesini bekliyoruz.18 Eylül tarihli Fed toplantısı öncesinde Fed yetkililerinin bu hafta itibariyle kamuya açık yorum yapmayacakları sessiz döneme girdiğini hatırlatmakta fayda var. 9 – 13 Eylül haftasına ilişkin ekonomik veri takvimimizi linkte bulabilirsiniz. Kredi derecelendirme kuruluşu

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Ekim ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 11.309 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.420 ve ardından 11.550 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 11.200 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 11.080 puan seviyesi.


Günlük İşlemler

Kümülatif İşlemler



BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerinde yatay. Nötr.
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) alım sinyali vermeye başladı. Hafif pozitif.
  • RSI (trendin gücünü gösterir): RSI dengeli, ancak ivme kaybediyor. Nötr.
  • Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi yeniden tüm önemli ortalamaları altında. Negatif.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Cuma günü GoÜ para birimlerinin geneli dolar endeksi karşısında değer kaybederken, TL ise %0,1’lik görece sınırlı bir düşüşle üst sıralarda yer almayı başlardı. USDTRY günü 33,98 seviyesinin hemen üzerinde tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 270,93 baz puandan 270,71 baz puana geriledi. TL’de yakın vadede nominal değer kayıplarının söz konusu olabileceği görüşünde olmakla birlikte, yıl sonuna ilişkin USDTRY tahminlerimiz TL’de reel değer kazanımına işaret ediyor. Kurda 33 – 35 bandının etkili olabileceğine ilişkin görüşümüzü korumaktayız.

EUR/USD

ABD verilerinin ardından 1,1050 – 1,1150 bandında dalgalanan parite, günü %0,3 düşüşle 1,1084 seviyesinden kapattı. Paritede kısa vadeli yükseliş eğiliminin korunduğunu izliyoruz. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda EURUSD paritesinin 1,10 seviyesi üzerindeki hareketini korumasını beklemekle birlikte, yakın vadeye ilişkin olarak 1,10 – 1,1250 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz. Kısa vadeli destekler 1,1050, 1,1026 ve 1,10 seviyeleri iken, yukarıda 1,1080, 1,11 ve seviyeleri kısa vadeli direnç konumunda yer alıyor.

XAU/USD

Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda altının kısa vadede 2.450$ desteği üzerindeki hareketini koruyabileceği görüşündeyiz. 2.450$ öncesinde 2.480$ ve 2.465$ destekleri takip edilecek. Yukarıda ise 2.500$, 2.510$ ve 2.530$ dirençleri bulunuyor. Tahvil faizlerindeki harekete paralel olarak ons altında kısmi düzeltmelerin etkili olabileceği görüşünde olmakla birlikte gelecek döneme ilişkin pozitif görüşümüzü koruyoruz ve genel yükseliş eğiliminde bozulma beklemiyoruz. Gelecek döneme ilişkin 2.500$ – 2.700$ bandı beklentimizi sürdürüyoruz.

XAG/USD

Gümüş fiyatları cuma günü %3’ü aşan kayıpla 28$ altına gerilerken, altın / gümüş rasyosu ise 87,32 seviyesinden 89,40 seviyesine yükseldi. Gümüşte kısa vadede 50 ve 100 günlük ortalamaların geçtiği 29,20$ direncini yakından takip etmeye devam ediyoruz. Bu ortalamaların altındaki hareketin sürmesi durumunda yakın vadede 27$ – 29,20$ bandında bir seyir görmeyi bekliyoruz. Hareketli ortalamaların, yani 29,20$ direncinin aşılması durumunda ise 29,20$, 29,40$ ve 29,75$ dirençleri gündeme gelecek.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.