Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

12.08.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.5 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Küresel risk iştahının dengeli olduğu bir güne başlıyoruz. Asya’da karışık bir görünüm var, Japonya borsaları bugün kapalı olsa da USD/JPY paritesinin 147 civarında dengeli kalması olumlu. ABD ve Avrupa vadelileri ise ortalamada hafif pozitif görünüme işaret ediyor. Borsa İstanbul’da, banka ve holdingler üzerinde yoğunlaşan baskı Cuma günü çok etkiliydi, yeni haftaya başlarken de bu görünümü değiştirecek bir haber veya veri akışı yok. Haftayı 10 bin altında kapatan BIST 100 endeksinde teknik görünümde bozulma sürüyor. 9700 seviyesi kritik destek konumunda kalmayı sürdürüyor. 9700 altında, 9450 ve 9300 destekleri izlenebilir. Dirençler ise 10200 ve 10500. Günün ajandası sakin, haftanın devamında ABD’de enflasyon göstergeleri, Avrupa’da ise büyüme verileri izlenecek. Veriler dışında, Rusya – Ukrayna arasında artan çatışmalar ile İran – İsrail gerilimi çerçevesinde jeopolitik gelişmeler, ABD’de resesyon kaygılarına dair haber akışı ve USD/JPY paritesi takip edilecek. Türkiye 5 yıllık CDS primlerinde geçtiğimiz hafta görülen 300 üzerindeki seviyelere göre bir miktar rahatlama oldu, ancak kalıcı bir iyimserlik göstergesi için 250 baz puan altına gevşeme gerektiğini düşünüyoruz.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • ARENA: Arena Bilgisayar, 2Ç24 finansal sonuçlarını 217 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde finansal sonuçlarını 50 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
  • BRKVY: Birikim Varlık Yönetimi, 2Ç24 finansal sonuçlarını 37 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %74, yıllık bazda ise %21 daraldı.
  • BRSAN: Borusan, 2Ç24 finansal sonuçlarını 273 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %26, yıllık bazda ise %77 daraldı.
  • GLCVY: Gelecek Varlık Yönetimi, 2Ç24 finansal sonuçlarını 244 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %25 daralırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %28 arttı.
  • HTTBT: Hitit Bilgisayar, 2Ç24 finansal sonuçlarını 79 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar çeyreklik bazda %77, yıllık bazda %639 arttı.
  • ALKIM: Alkim’in %100 oranında bedelsiz sermaye artırımına ilişkin yapmış olduğu başvuru SPK tarafından onaylandı.
  • MHRGY: MHR GYO, 2Ç24 finansal sonuçlarını 86 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %83 daraldı.
  • THYAO: Türk Hava Yolları, temmuz ayı yolcu istatistiklerini yayınladı. Buna göre,
  • Temmuz ayında hizmet verilen yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,6 azalarak 8,33 milyon düzeyinde gerçekleşti.
  • Temmuz ayında taşınan kargo, yıllık bazda %25 artışla 175 bin Tona ulaştı.
  • Şirket, 7A24 döneminde bir önceki yıla göre %3 artışla toplam 48,9 kişiye hizmet sağladı.
  • 2024 yılının ilk 7 ayında taşınan kargo, 987 bin Tona ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %32 arttı.
  • ZOREN: Zorlu Enerji, basında yer alan Dorad Doğal Gaz Santrali ile ilgili haberler hakkında açıklama yaparak, İsrail'deki iştirak paylarının ve Dorad Doğal Gaz Santrali'nin portföyden çıkarılması için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Şirket, gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağını ifade etti.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Hazine bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi düzenleyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı geçtiğimiz hafta düzenlediği 1 yıl vadeli dolar cinsi tahvilin doğrudan satışında 52 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi. Geçen haftaki doğrudan satışın ardından Hazine bu hafta içerisinde 12 Ağustos Pazartesi günü 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi, 13 Ağustos Salı günü ise 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli & 4 yıl vadeli sabit kuponlu iki tahvil ihalesi ile 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı düzenleyecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 aylık (Ağustos – Ekim 2024) iç borçlanma stratejisine göre Hazine bu ay içerisinde 123,2 milyar TL’lik itfası karşılığında toplam iki doğrudan satış ve yedi tahvil ihalesi ile birlikte 182,3 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor.

Saat 10:00’da haziran işgücü verileri açıklanacak

Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı mayıs ayında %8,5 seviyesinden %8,4 seviyesine geriledi. İşgücü istatistikleri içerisinde yakından izlediğimiz ve daha geniş tanımlı bir işsizlik göstergesi olan âtıl işgücü oranı ise önceki aya göre 2 puan azalarak %25,2’ye indi. Mayıs ayı itibariyle zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %19,6’dan %17,4’e inerken, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı ise %17,1 seviyesinde sabit kaldı.

Sanayi üretimi haziran ayında daralma kaydetti

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi haziran ayında aylık bazda %2,1 gerilerken, takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yıllık bazda %4,7 daraldı. Zayıflamaya devam eden öncü göstergeler ve Kurban Bayramı tatili nedeniyle oluşan köprü günü etkisi sanayi üretimindeki daralmada rol oynadı. Hatırlanacağı üzere mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi nisan ayında aylık bazda %5’lik önemli bir daralma göstermiş ve bu düşüşte Ramazan Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ndan kaynaklanan köprü günleri etkili olmuştu. Ardından mayıs ayı verisinde aylık bazda %1,7’lik artış yaşanmış ve buradaki artışta  köprü günlerinden kaynaklanan teknik toparlanmanın etkili olduğunu izlemiştik. Haziran ayında yeniden köprü günü etkisinin devreye girdiğini izliyoruz. Ancak bu noktada, hazirandaki daralmanın salt köprü günü etkisinden kaynaklanmadığını, imalat sanayi aktivitesindeki zayıflamanın da verideki gerilemede rol oynadığını belirtmek isteriz. Köprü günü etkilerinin ortadan kalması ile sanayi üretimi tarafında temmuz ayında teknik toparlanmalar görülebileceğini değerlendirmekle birlikte, genel çerçevede sanayi sektörü faaliyetindeki güç kaybının sürmesini bekliyoruz. Talepteki zayıflama nedeniyle yeni siparişlerdeki gerilemenin daha belirgin hale gelebileceğini ve sıkı finansal koşulların sanayi sektörü üzerinde baskı yaratmaya devam edebileceğini değerlendiriyoruz.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Ağustos ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.908 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.000 ve ardından 11.130 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10.800 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.700 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri altında. Negatif.
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) günlük bazda satım bölgesinde. Negatif.
  • RSI (trendin gücünü gösterir): RSI aşırı satım bölgesinden tepki verdi. Hafif pozitif. Nötr.
  • Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi 200g ho hariç tüm önemli ortalamaların altında. Negatif.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Ağustos ayı başından bu yana 33 seviyesi üzerinde işlem görmekte olan USDTRY paritesinde kademeli yükseliş eğiliminin korunduğunu görüyoruz. Yıl sonuna ilişkin beklentilerimiz TL’de reel bir değer kazanımına işaret ediyor olsa da “uzun süre sabit kalan kur” görünümünün sürdürülebilir olmadığı görüşümüz çerçevesinde yakın zamanda TL’de nominal değer kayıplarının oluşabileceği beklentisindeyiz. Bu çerçevede kurda kısa vadede 33 – 35 bandının ön planda olabileceğine ilişkin görüşümüzü korumaktayız.

EUR/USD

Gelecek dönemde kademeli olarak oluşmasını beklediğimiz “Fed faiz indirim fiyatlamasının” geçtiğimiz hafta yoğun bir şekilde yaşandığı paritede, piyasadaki normalleşme sürecinde risklerin aşağı yönlü olabileceğini değerlendiriyoruz. Kısa vadeye ilişkin 1,08 – 1,10 beklentimizi korumakla birlikte, teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda bu bandın alt sınırına daha yakın bir seyir olabileceğini ve 1,09 altının yeniden hedef haline gelebileceğini değerlendiriyoruz. Aşağıda 1,0915, 1,0875 ve 1,0850 desteklerini, yukarıda 1,0950, 1,0980 ve 1,10 dirençleriniz izliyoruz.

XAU/USD

Geçtiğimiz hafta Japon yenindeki sert değerlenme ve carry trade pozisyonlarındaki çözülmenin yarattığı baskıdan ons altın fiyatları da etkilenirken, kayıpların uzun sürmediği takip edildi. Piyasalarda etkili olmaya devam eden jeopolitik riskler, merkez bankalarının devam eden altın alımlarını artırması ve reel getirilerde beklediğimiz düşüş ortamı ile birlikte altında gelecek döneme ilişkin pozitif görüşümüzü koruyoruz. Yükseliş eğiliminin sürmesi durumunda 2.430$, 2.450$ ve 2.465$ dirençleri, olası geri çekilmelerde ise 2.415$, 2.400$ ve 2.387$ destekleri izlenecek.

XAG/USD

Gün içi volatilitenin yüksek seyretmeye devam ettiği gümüş fiyatlarında, ekonomik görünüme ilişkin endişeler ile birlikte geçtiğimiz hafta %4’e yakın bir düşüş izlendi. 200 günlük ortalamanın geçtiği 26$ seviyesi önemli bir destek konumunda yer alırken, teknik göstergeler gümüşte kısa vadede 26$ – 28,50$ bandında bir hareketin ön planda olabileceğinin sinyalini veriyor. 28,50$ direnci öncesinde 27,70$, 28$ ve 28,30$ seviyeleri ara direnç konumunda yer alırken, 200 günlük ortalamanın geçtiği 26$ desteği öncesinde ise 24,70$, 27$ ve 26,64$ destekleri bulunuyor.