Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

07.08.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.44 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Küresel piyasalarda Japonya etkisi sürüyor. BoJ Başkan Yardımcısı Uchida’nın bu sabah “piyasaların istikrarsız olduğu ortamda faiz artırılmayacağı” mesajı vermesi, Tokyo başta olmak üzere Asya borsalarına ve ABD / Avrupa vadelilerine alım getiriyor. ABD’de dün Fed’den gelen yatıştırıcı mesajlar ve şirket spesifik haber akışları da alım getirmişti. Dolayısıyla, küresel risk iştahında bu sabah genele yayılan bir toparlanma görüyoruz. Jeopolitik riskler tarafında, İsrail’in bazı şehirlerinin hava savunma sistemleri aşılarak vurulduğu haberleri dün piyasaları baskılamıştı, ancak bugün devam eden bir etki beklemiyoruz. Volatilite sürecektir, bununla beraber yeni ve negatif bir haber akışı oluşmadığı sürece Borsa İstanbul’da değerleme bazlı getiri cazibesinin artması ve teknik açıdan çok kritik desteklerin hemen üzerinde olunması nedeniyle aşağı yönlü marjları sınırlı, yukarı yönlü hareket alanını ise daha olası görüyoruz. 12 aylık değerlemeler üzerinden hesaplanan BIST 100 endeks hedefleri 14.000’e yaklaşırken endeks bazında getiri potansiyeli de %40’a yaklaştı. 2021 Ekim ayından bu yana bakıldığında, bu oranda bir potansiyelin oluştuğu dönemlerde genelde BIST’te iştahın arttığını gözlemledik. Kısa vadede ise 10.100 / 10.200 bandı ilk direnç aralığı, 9.730 ise destek olarak izlenebilir. Türkiye 5 yıllık CDS primleri ise güne 298 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • FROTO (Hafif Negatif): Ford Otosan, 2Ç24 finansal sonuçlarını 5,97 milyar TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 9,73 milyar TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 10,6 milyar TL net kar ile açıklamıştı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre %38,6 azalırken, bir önceki yılın aynı döneminde göre %43,4 azalış gösterdi. Döviz kurunun yıl içindeki zayıf seyri, yeni modellerin üretime geçiş döneminin beklenenden uzun sürmesi, azalan yurt içi satışlar net kar üzerinde yıllık bazda baskı unsuru oluşturdu. Şirket’in satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %69,2 azalış gösterdi. Satış adetlerinde ihracat tarafında yıllık bazda %3’lük bir artış elde edilirken, yurt içi satışlarda %17 daralma yaşandı.
  • AEFES: Anadolu Efes, AB InBev Efes BV'nin kontrol gücü olmayan hisselerinin Efes Breweries International BV tarafından satın alınması süreciyle ilgili olarak, resmi kurumlardan herhangi bir ret kararı hakkında bilgilendirilmediklerini açıkladı. Süreçte gelişmeler oldukça, resmi açıklamaların yapılacağı belirtildi.
  • BARMA: Şirket, devam eden Konya Ereğli Kağıt Fabrikası yatırım finansmanında kullanılmak üzere alınan toplam 1.5 milyar TL’lik kredinin 212 milyon TL olan son diliminin kullanıldığını açıkladı.
  • DOHOL: Doğan Holding, DMC'nin sermayesinin %40’ına tekabül eden payların 38,28 milyon Euro bedelle Believe International'a satılmasına karar verdi.
  • HEKTS: Şirketin Özbekistan’da inşaatına ve kurulumuna başlayacağı üretim tesisinin lokasyonu konusunda Özbek-Türk Sanayi Kümesi içerisinde yer alan 10 hektarlık arazinin kiralanmasına yönelik sözleşme Hektaş Asia LLC ile Ostim Global Turk Sanoat Klasteri Direksiyasi şirketi arasında, imzalandığını açıkladı.
  • KRPLS: Şirket, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen güvenilir şirketlere sağlanan ve uluslararası geçerliliği olan Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) almaya hak kazandığını açıkladı.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Saat 17:30’da Hazine temmuz ayı nakit gerçekleşmeleri açıklanacak

Mayıs ayında 234,7 milyar TL fazla veren Hazine nakit dengesi, haziran ayında ise 430,9 milyar TL açık verdi. Aynı dönemde faiz dışı denge ise 334,5 milyar TL açık kaydetti. Merkezi yönetim bütçesi ise haziranda 275,3 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık ise 176 milyar TL oldu. Haziran verileri ile 12 aylık bütçe açığı 1,64 trilyon TL’ye yükselirken, 12 aylık faiz dışı açık ise 665,1 milyar TL’ye geriledi. Bugün açıklanacak olan temmuz nakit bütçe verileri, 15 Ağustos Perşembe günü açıklanacak olan temmuz ayı merkezi yönetim bütçe verileri için öncü niteliğinde. 2024 bütçe açığının OVP tahminin altında, 2 trilyon TL (GSYİH’nın %5,2’si) düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz.

Reel efektif döviz kuru 62,9’a yükseldi

TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru beklentimize paralel olarak temmuz ayında 62 seviyesinden 62,9 seviyesine yükseldi ve Mart 2021’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Söz konusu endeks seviyesi bir önceki aya göre %1,5 oranında bir reel değer kazancını işaret ederken, son üç aydaki kümülatif reel değer kazancı %5 olarak gerçekleşti.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Ağustos ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.997 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.100 ve ardından 11.220 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10.900 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.780 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri altında, hafif tepki verdi. Nötr.

MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) günlük bazda satım bölgesinde, gün içi grafiklerde ise dengeli. Nötr.

RSI (trendin gücünü gösterir): RSI aşırı satım bölgesinde. Negatif.

Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi 100g ho test etti, ancak aşamadı. Negatif.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Dolar endeksi 103 seviyesine doğru toparlanırken, GoÜ para birimleri genelinde dün satış baskısı ön plandaydı. Türk lirası dolar karşısında %0,7 düşüşle GoÜ para birimleri arasında alt sıralarda yer alırken, USDTRY paritesi ise günü 33,60 seviyesi civarından yükselişle tamamladı. Dün kapanış bazında 301 baz puan üzerinden 296,3 baz puana inen Türkiye 5 yıllık CDS primi ise bu sabah saatlerinde 298 baz puan civarında seyrediyor. Kurda yakın vadede 33 – 35 bandının ön planda olabileceğine ilişkin görüşümüzü korumaktayız.

EUR/USD

Piyasalar Fed’in bu yıl 125 baz puan indirim yapacağını fiyatlamaya başlarken, parite bu önden yüklemeli indirim fiyatlamaları ile hafta başında 1,10 üzerine tırmandı. Gelecek dönemde peyderpey oluşması beklenen fiyatlamanın yoğun bir şekilde yaşandığı paritede, piyasadaki durulma sürecinde risklerin aşağı evrilmesi ihtimalini ön planda tutuyoruz. Teknik görünüm çerçevesinde yakın vadede 1,09 altına bir düşüş yaşanabileceği görüşünde olmakla birlikte, 1,0915, 1,0875 ve 1,0850 desteklerini ön plana çıkarıyoruz. Yukarıda 1,0950, 1,0980 ve 1,10 dirençleri yer alıyor.

XAU/USD

Piyasalarda carry trade pozisyonlarındaki çözülmenin etkisinin altın fiyatlarına yansıması devam ediyor. Dolar endeksi ve ABD getirilerindeki toparlanma da baskı unsuru oluşturuyor. Bununla birlikte ons altın bu sabah 2.390$ seviyesinin hemen üzerinde seyrediyor. Teknik ve temel dinamikler çerçevesinde ons altındaki satışların uzun soluklu olmasını beklememekle birlikte, gelecek döneme ilişkin pozitif görüşümüzü koruyoruz. Yukarıda 2.400$, 2.415$ ve 2.430$ dirençlerini, aşağıda ise 2.387$, 2.378$ ve 2.370$ desteklerini izliyoruz.

XAG/USD

Sanayi kullanımı ile ön plana çıkan gümüşte satışların daha derin boyutta olduğunu ve pazartesi günkü %4,5’lik düşüşün ardından dün %1’in üzerinde bir değer kaybının yaşandığını takip ettik. Gümüş fiyatları bu sabah saatlerinde 27,23$ civarında seyrediyor. Bu haftaki düşüş dile birlikte kısa vadeli yükseliş kanalını aşağı yönlü kıran gümüşte, altın / gümüş rasyosundaki yükselişin bir süre daha baskı unsuru olabileceğini değerlendiriyoruz. Geri çekilmenin sürmesi durumunda 27$, 26,64$ ve 26,35$ destekleri izlenecek. Yukarıda 27,40$, 27,70$ ve 28$ seviyeleri direnç konumunda.