Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

05.08.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.52 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Geçtiğimiz haftadan devraldığımız “resesyon endişeleri” ve “jeopolitik tansiyon” fiyatlaması yeni haftaya başlarken de devam ediyor. ABD ve Avrupa vadeli endeks kontratları negatif bölgede, Asya’da ise %9’lara varan sert satışlar dikkat çekiyor. Borsa İstanbul'da geçtiğimiz hafta perşembe günü hariç zayıf bir seyir vardı, fakat buna rağmen para girişinin devam ettiğini gördük. Değerleme bazlı hedefler, BIST 100 endeksi için 13.500 civarında endeks değerlerine ve TL bazında %30’a yakın potansiyele işaret ediyor. Bu potansiyel, İran – İsrail gerilimi yatışmadan genele yayılan bir yatırımcı iştahı çekmeyebilir; ancak sermaye gücü yüksek ve uzun vadeli perspektifle hareket eden kurumsal yatırımcılar bu dönemde biriktirme amaçlı işlemlerine devam edecektir. Bu nedenle, “mücbir sebep” diyebileceğimiz yakın coğrafyamızdaki bir sıcak savaş dışındaki her senaryoda, BIST’teki geri çekilmelerin sınırlı kalacağı beklentimizi koruyoruz. Günün ajandasında içeride enflasyon verileri, dışarıda büyüme ağırlıklı göstergeler takip edilecek. Geçtiğimiz yılın yüksek baz etkisinden dolayı, Temmuz rakamıyla beraber yıllık TÜFE oranının %72’den %60 – 62 bandına gerilemesi bekleniyor. Türkiye 5 yıllık CDS primleri ise güne 293 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • AGESA: Agesa, 2Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin %6 gerisinde 603 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre %1, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %10 arttı.
  • SKBNK: Şekerbank, 2Ç24 finansal sonuçlarını 716 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre %42 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine paralel gerçekleşti.
  • HDFGS: Hedef Girişim Sermayesi, 2Ç24 finansal sonuçlarını 125 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde finansal sonuçlarını 119 milyon TL zarar ile açıklamıştı.
  • KARSN: Karsan, yıllık izin ve planlı bakım faaliyetleri nedeniyle; LFF (Renault Megane) hatlarında 5 Ağustos -1 Eylül 2024 tarihleri arasında, diğer tüm hatlarda ise 19 Ağustos - 1 Eylül 2024 tarihleri arasında üretime geçici olarak ara verileceğini duyurdu.
  • SUWEN: Şirket, 1 Ağustos 2024 itibarıyla yurtiçinde 176 ve yurtdışında 18 olmak üzere toplam 195 mağaza sayısına ulaşıldığını açıkladı.
  • PASEU: Pasifik Eurasia, %300 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 168 milyon TL’den 672 milyon TL’ye yükseltme kararı aldı.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Saat 10:00’da temmuz enflasyon verileri açıklanacak

Temmuz ayı TÜFE aylık artışının %2,8 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Beklentilerimiz çerçevesinde bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %71,6 seviyesinden %61,1 seviyesine gerileyecek. Foreks Haber Anketi sonuçlarına göre temmuz TÜFE aylık artışına ilişkin piyasa medyan tahmini %3,4 ile kurum beklentimizin üzerinde bir yeri işaret ediyor.

  • Temmuz ayında uygulanan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamalarının etkisi ile aylık enflasyonda hazirana göre bir yükselişin ön planda olmasını bekliyoruz. Elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yapılan %38’lik zammın manşet enflasyona %0,67 puan etki etmesini bekliyoruz. Temmuz ayında aylık enflasyon beklediğimiz yükselişe rağmen baz etkisi ile birlikte yıllık TÜFE’nin %60 - %62 aralığına gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Söz konusu baz etkisi ağustos ayında da devrede olacak. Tahmin patikamız çerçevesinde yıllık TÜFE’nin ağustos ayında %50’ye yakınsayacağını, eylül ayında %50 altına gerileyeceğini ve 2024 yılını %43 seviyesinde tamamlayacağını öngörüyoruz.

Bu haftanın öne çıkan gelişmeleri

Bu hafta yurt içinde bugün saat 10:00’da TÜİK tarafından açıklanacak olan temmuz ayı enflasyon verileri ve 8 Ağustos Perşembe günü saat 10:30’da gerçekleşecek olan TCMB 2024 – 3. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumu önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. TCMB Başkanı Karahan tarafından gerçekleştirilecek olan 2024 yılı üçüncü çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflerinde bir revizyona gidip gitmeyeceğinin yanı sıra, Başkan’ın piyasalara vereceği mesajlar ve sunumun ardından düzenlenecek olan soru-cevap kısmı önemli olacak. Merkez Bankası’nın bu haftaki rapor sunumunda enflasyon tahminlerinde bir revizyona gitmesini beklememekle birlikte, 31 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşecek olan bu yılın son çeyreklik dönemli enflasyon raporu sunumunda %14 seviyesinde bulunan 2025 yıl sonu enflasyon hedefinde bir revizyon gelebileceğini değerlendiriyoruz. Bu hafta yurt dışında ise bugün ABD’den gelecek olan temmuz ISM hizmet endeksi, hafta genelinde ABD ve Avrupa’dan gelecek olan temmuz nihai hizmet & bileşik PMI endeksi verileri, Çin ve Almanya’dan gelecek olan TÜFE verileri ve Fed yetkililerinin konuşmaları takip edilecek. 5 – 9 Ağustos haftasına ilişkin ekonomik veri takvimimizi linkte bulabilirsiniz.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Ağustos ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 11.716 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.830 ve ardından 11.950 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 11.600 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 11.480 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri altına gevşedi. Negatif.
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) satım bölgesinde. Negatif.
  • RSI (trendin gücünü gösterir): RSI aşırı satım bölgesine yaklaştı. Sınırlı negatif.
  • Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi sene başından bu yana ilk kez 50-g üssel ho altında. Negatif.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Haftanın son işlem gününde GoÜ para birimleri genelinde, dolar endeksindeki düşüş eğilimine paralel olarak alış ağırlıklı bir resim ön plandaydı. Türk lirası ise dolar karşısında %0,3 değer kaybı ile en zayıf performans gösteren üçüncü GoÜ para birimi konumunda yer alarak negatif ayrıştı. USDTRY günü 33,2185 seviyesinden yükselişle tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 292,76 baz puana yükseldi. Kurda yakın vadede 33 – 35 bandının ön planda olabileceğine ilişkin görüşümüzü korumaktayız.

EUR/USD

ABD ekonomisine ilişkin artan endişeler çerçevesinde dolar endeksi cuma günü %1’in üzerinde düşüş kaydederken, 1,09 üzerine tırmanan EURUSD paritesi ise günü 1,0911 seviyesinden tamamladı. 50, 100 ve 200 günlük ortalamaların oluşturduğu destek bölgesi üzerinde kalmayı başaran paritede, zayıflayan dolar endeksinin bir süre daha destekleyici nitelikte olmasını bekleriz. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda EURUSD paritesinin kısa vadede 1,08 – 1,10 bandında işlem görebileceğine ilişkin görüşümüzü koruyoruz.

XAU/USD

Haftanın son işlem gününü 2.443$ seviyesinden tamamlayan ons altın son dönemdeki kazançlarını korumayı sürdürdü. Yılbaşından bu yana etkili olan jeopolitik riskler, merkez bankalarının rezerv çeşitlendirme sürecinde altın alımlarını artırması ve tahvil getirilerinde izlenen sert geri çekilme ile birlikte ons altında gelecek döneme ilişkin pozitif görüşümüzü koruyoruz. Yükseliş eğiliminin sürmesi durumunda 2.465$ ve 2.480$ dirençlerini takip edeceğiz. Aşağıda ise 2.450$, 2.430$ ve 2.415$ destekleri yer alıyor.

XAG/USD

Gümüş fiyatları haftanın son işlem gününü %0,1’lik sınırlı bir yükselişle 28,56$ seviyesinden tamamladı. Geçtiğimiz hafta kısa vadeli yükseliş kanalının alt çizgisinden destek bularak kanal içerisine kalmayı başaran gümüşte yükseliş çabasının sürmesi durumunda 100 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 28,70$ direnci takip edilecek. 28,70$ üzerinde 28,95$ ve 29,20$ dirençleri yer alıyor. Aşağıda ise 28,30$, 28$ ve 27,70$ seviyeleri destek konumunda yer alıyor.