Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

24.07.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.44 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Küresel risk iştahının genel olarak zayıf olduğu bir güne başlıyoruz. Amerika'da başkanlık seçimlerine doğru ilerlerken bazı anketlerde Trump'ın geride kaldığının görülmesi, ek olarak 2Ç24 bilanço sezonuna dair zayıf beklentiler Wall Street'i zayıflatıyor. Borsa İstanbul'da 11.000 üzerinde tutunma süreci sekizinci gününde de başarılı oldu, ancak momentum kaybı devam ediyor. Bu sabah da BIST’te zayıf bir açılış bekliyoruz. 11.000 / 11.050 destek bandı takip edilebilir. Direnç aralığı ise 11.200 / 11.250 bölgesi. PPK’dan beklediğimiz gibi politika faizinde değişiklik gelmedi, ilerleyen dönem için sıkı duruşun korunacağı mesajları korundu. Bunları özellikle kredibilite açısından olumlu buluyoruz, ancak piyasa etkisi sınırlı kalacaktır. Bugün ajandada Avrupa ve Amerika'da büyüme açısından önemli göstergeler olan PMI verileri öne çıkıyor. Haftanın devamında ise yine ABD’de büyüme ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları izlenecek. Türkiye 5 yıllık CDS primleri güne 259 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • ATLAS: Atlas Menkul Kıymetler, 2Ç24 finansal sonuçlarını 29 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar %22 daraldı.
  • AZTEK: Aztek Teknoloji'nin dağıtımını yaptığı kulaklık ve hoparlör pazarlarıyla ilgili 2024 yılının ilk yarısına dair GFK Türkiye pazar araştırma raporu yayımlandı. Türkiye kulaklık pazarı cirosu %68 büyürken, Aztek Teknoloji’nin pazar payı %56,2 oldu (1Y 2023: %51,7). Hoparlör pazarı cirosu ise %103 büyürken, Aztek Teknoloji’nin pazar payı %63,6 olarak gerçekleşti (1Y 2023: %66,4).
  • BANVT: Banvit, %100 ortaklığı olan Nutrinvestments B.V.’nin tasfiye işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.
  • DOAS: Doğuş Otomotiv, 2 milyar Türk Lirası'nı aşmayacak şekilde 3 yıl vadeye kadar borçlanma aracı ihraç edilmesine onay alınması için SPK'ya başvurdu.
  • KOPOL: Koza Polyester, %500 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 216 milyon TL’den 1,3 milyar TL’ye yükseltme kararı aldı.
  • KRGYO: Körfez GYO, %400 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 66 milyon TL’den 330 milyon TL’ye yükseltme kararı aldı.
  • MGROS: Migros, bağlı ortaklığı olan Kazakistan’da yerleşik Ramstore’un %100 paylarının TOO Evrazia Almaty şirketine devrine ilişkin 34,5 milyon USD tutarında sözleşme imzaladı.
  • MTRYO: Metro Yatırım Ortaklığı, 2Ç24 finansal sonuçlarını 30 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %20 daraldı.
  • SEKUR: Sekuro Plastik, Yönetim Kurulu kararı neticesinde yapmış olduğu tahsisli sermaye artırımı başvurusunu iptal etme kararı aldı.
  • SKBNK: Moody’s, Şekerbank’ın Uzun Vadeli TL ve YP Mevduat notlarını üçer kademe birden artırarak "Caa1"'den "B1"e yükseltti ve not görünümlerini "Pozitif" olarak belirledi.
  • YKBNK: Yapı Kredi, Almanya’da bankacılık faaliyetlerinde bulunabilmek adına Bankhaus J. Faisst OHG hisselerinin tamamının devralınmasına ilişkin sürecin tamamlandığını duyurdu.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Politika faizi %50’de sabit tutuldu

Para Politikası Kurulu dünkü toplantısı sonucunda, piyasa beklentisi ve kurum beklentimiz paralelinde politika faizini %50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşlamaya devam ettiğini teyit ettiği vurgusu yer alırken, diğer yandan; hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğuna yer verildi. Enflasyona ilişkin değerlendirmede temmuz ayındaki zamlar neticesinde aylık enflasyonun yükseliş göstereceği, ancak söz konusu artışın geçici olacağı ifadesi yer aldı. TCMB’den yılın geri kalanında ek artırım beklememekle birlikte, gelecek ilk faiz değişikliğinin indirim yolunda olmasını bekliyoruz. Temmuz ayı enflasyonunun zamların etkisi ile birlikte önceki aya göre yüksek bir yerde oluşmasını bekliyoruz. Öte yandan yıllık TÜFE’nin ise baz etkisi ile birlikte temmuz ayında %60’a, ağustos ayında ise %50’ye yakınsamasını bekliyoruz. Bu noktada, yıllık enflasyondaki düşüşün büyük ölçüde baz etkisinden kaynaklanacak olması dolayısı ile baz etkisinin ötesinde bir kazanım sağlanıp sağlanmadığı açısından aylık enflasyon gerçekleşmeleri çok daha önemli olacak. 8 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleşecek olan TCMB 2024 – 3. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumu Banka’nın beklentileri açısından piyasaya ışık tutacak. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesine indi

Tüketici güven endeksi temmuz ayında aylık %3,1 oranında düşüş kaydederek 75,9 seviyesine geriledi ve Kasım 2023’ten bu yana en düşük düzeyine indi. Ekonomide ikinci yarı itibariyle beklediğimiz soğuma açısından güven endekslerindeki görünümü yakından takip ediyoruz. Öncü göstergelerdeki yavaşlama ekonomik aktivitede durulma sinyalleri üretmeye devam etse de, alt kalemleri incelediğimizde iç talebe ilişkin henüz istenilen ölçüde bir durulmadan bahsedemiyoruz. Temmuz verisinin alt kalemlerini incelediğimizde mevcut dönemde hanenin maddi durumuna ilişkin alt endeks haziran ayında 63,8 seviyesinden 60,4 seviyesine gerilerken, yakından takip ettiğimiz ve iç talebe yönelik önemli göstergelerden biri olan gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesine ilişkin alt endeksin ise temmuz ayında 94 seviyesinden 96,5 seviyesine yükseliş gösterdiği dikkat çekti. Diğer yandan gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin endeks 79,2’den 75,9’a, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisine ilişkin endeks ise 76,1  seviyesinden 70,8’e indi.

Hazine, temmuz ayı iç borçlanma programını tamamladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı dün düzenlediği 9 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ROT satışlar dahil piyasalardan toplam 11,1 milyar TL borçlanırken, yine bugün düzenlediği 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışında 12 milyar TL iç borçlanmaya gitti. Dün gerçekleşen ihale ve doğrudan satış ile birlikte temmuz ayı borçlanma programını tamamlayan Hazine, ay içerisinde toplam 170 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirdi. İç borçlanma projeksiyonu 174,9 milyar TL idi. Hazine’nin bir sonraki üç aylık (Ağustos-Ekim) iç borçlanma programı 31 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak. Bir önceki programda Hazine ağustos ayı için 114,3 milyar TL itfası karşılığında 169,2 milyar TL iç borçlanma öngörüsü paylaşmıştı.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Ağustos ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 12.531 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 12.600 ve ardından 12.650 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 12.460 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 12.350 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri üzerinde yatay. Nötr.
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) alım bölgesinde, ancak sıkışma var. Nötr.
  • RSI (trendin gücünü gösterir): RSI aşırı alım bölgesine giremedi. Nötr.
  • Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi 5g ho altında, 10g ho üzerinde tutundu. Nötr

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

GoÜ para birimlerinde dün düşüş eğilimi hakimken, Türk lirası dolar karşısında %0,16’lık primle en iyi performans gösteren dördüncü GoÜ para birimi konumunda yer alarak pozitif ayrıştı. USDTRY günü 32,8596 seviyesinden düşüşle tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 259,47 baz puandan 258,56 baz puana geriledi. TL’de yakın vadede nominal değer kayıplarının söz konusu olabileceği ve kurda 33 – 35 bandının ön planda olabileceğine ilişkin görüşümüzü korumaktayız.

EUR/USD

Geçtiğimiz hafta yükseliş kanalını aşağı yönlü kıran paritede kanal kırılması sonrasında yükselişlerin sınırlanabileceği ve 1,08’e doğru geri çekilmelerin ön planda olabileceği görüşümüzü koruyoruz. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda paritede kısa vadede 1,08 – 1,10 bandının etkili olabileceği beklentisindeyiz. 100 günlük ortalamadan geçen 1,08 seviyesi kısa vadeli dönemli destek konumunda. 1,08 öncesinde 1,0850 ve 1,0820 destekleri bulunuyor. Yukarıda ise 1,0875, 1,0915, 1,0950 ve 1,0980 seviyeleri direnç konumunda.

XAU/USD

Yükseliş kanalı içerisindeki hareketini koruyan ons altında 50 günlük ortalama ve kalan sınırına denk gelen 2.360$ seviyesinin önemli bir destek konumunda olduğunu görüyoruz. Teknik göstergelerin işaret ettiği üzere yakın vadede fiyatların bu seviye üzerinde kalmaya devam edeceği beklentisindeyiz. 2.360$ öncesinde 2.400$, 2.387,30$, 2.378$ ve 2.370$ destekleri yer alırken, yukarıda 2.415$, 2.430$ ve 2.450$ dirençleri bulunuyor. Ons altındaki düşüşü bir düzeltme olarak okumakla birlikte gelecek döneme ilişkin pozitif beklentimizi korumaktayız.

XAG/USD

Yükseliş kanalı içerisinde hareket etmeye devam eden gümüşte, kanal sınırına ve 100 günlük ortalamaya denk gelen 28,40$ seviyesi güçlü destek konumunda. Göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda yakın vadede bu seviye üzerindeki hareketin korunmasını bekliyoruz.  Teknik göstergeler kısa vadeli satış baskısının bu seviyeye doğru sürebileceğini işaret ediyor, ancak bu destek üzerinde kalınması olası düşüşlerin alım fırsatı sunmasını sağlayabilir. Kısa vadede 28,40$ (100 GHO) – 30,20$ (50GHO) bandında bir seyir öngörüyoruz.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.