Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

21.06.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.5 MB

Güne Başlarken

Günaydın. ABD’de, S&P500 endeksi dün tarihinde ilk kez 5.500 seviyesine test ederken kapanışı bunun biraz altında kaldı. Avrupa'da ise tepki alımlarının dün güçlü bir şekilde yaşandığını, %1’i aşan yükselişler olduğunu, bu anlamda da Asya’da bölgesel zayıflıklara karşın küresel risk işlerinin olumlu tarafta kaldığını görüyoruz. Borsa İstanbul'da dün %2,5’i aşan bir yükseliş yaşandı, fakat aktif kurumlar bazında para çıkışı devam etti. Bununla beraber, fiyat hareketlerinde yukarı yönlü eğilimin devam etmesini bekliyoruz. Borsa kazançlarına vergi ve diğer bazı vergi konularında reform beklentileri ilerleyen dönemde yeniden baskı yaratabilir. Ancak, kısa vadeli momentumunun pozitif tarafta olması, gelecek hafta Cuma günü Türkiye'nin FATF'in Gri Listesi’nden çıkması, 19 Temmuz’da ise Moody’s’ten not artırım beklentileri Borsa İstanbul'u desteklemeye devam edebilir. Teknik açıdan baktığımızda BIST 100 endeksi için 10.970 ve 11.090 dirençlerini takip edebiliriz. Kritik destek seviyesi ise 10.570. Günün ajandasında Avrupa'da ve Amerika'da PMI verileri öne çıkıyor. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 270 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • GUBRF: Gübre Fabrikaları, 1Ç24 finansal sonuçlarını 670 milyon TL zarar ile açıkladı. Açıklanan rakamda, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan 245 milyon TL net parasal kayıp etkili oldu. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde finansal sonuçlarını 594 milyon TL zarar ile açıklamıştı.
  • EGPRO: Ege Profil ana ortağı, 213,5 TL fiyattan 851 bin adet EGPRO hissesinin satışını gerçekleştirdi.
  • VESTL: Vestel, 1Ç24 finansal sonuçlarını 216 milyon net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 980 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 370 milyon TL net zarar ile açıklamıştı.
  • AKBNK: Akbank, 30 milyon TL sermaye ile %100 oranında sahibi olacağı AkTech Yazılım şirketinin kurulmasına karar verdi.
  • AHGAZ: Ahlatçı Doğal Gaz, 1Ç24 finansal sonuçlarını 1,1 milyar TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde finansal sonuçlarını 34 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
  • OZKGY: Özak GYO, 1Ç24 finansal sonuçlarını 1,76 milyar TL net kar ile açıkladı. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde finansal sonuçlarını 190 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
  • KATMR: Katmerciler, 1Ç24 finansal sonuçlarını 167 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 293 milyon TL net zarar, bir önceki yılın aynı döneminde de 73 milyon TL net zarar ile açıklamıştı.
  • GEDZA: Gediz Ambalaj, 1Ç24 finansal sonuçlarını 10 milyon TL zarar ile açıkladı. Açıklanan rakamda, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan 37 milyon TL net parasal kayıp etkili oldu. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde finansal sonuçlarını 98 milyon TL kar ile açıklamıştı.
  • MAGEN: Margün Enerji, 1Ç24 finansal sonuçlarını 1,2 milyar TL net kar ile açıkladı. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 689 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
  • ENERY: Enerya Enerji, 1Ç24 finansal sonuçlarını 1,4 milyar TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde finansal sonuçlarını 431 milyon TL net kar ile açıklamıştı.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Bütçe, Kasım’dan bu yana ilk kez fazla verdi

Merkezi yönetim bütçesi Mayıs ayında 219.4 milyar TL fazla ile Kasım’dan bu yana ilk kez fazla verdi. Ocak-Mayıs döneminde toplam bütçe açığı 472 milyar TL olurken, Mayıs ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 788 milyar TL, bütçe gelirleri 1,7 trilyon TL oldu. Faiz dışı fazla ise 330,1 milyar TL olarak gerçekleşti. Aylık bütçe dengesi aynı zamanda Türkiye tarihinin en yüksek bir aylık bütçe fazlasına işaret ediyor. Ancak, önceki rakamların da devasa boyutlarda aylık açıklara işaret etmesi nedeniyle son bir yıllık kümülatif bütçe açığı halen 1,6 trilyon TL düzeyinde. OVP’de bu yıl için öngörülen bütçe açığı 2,65 trilyon TL. Bizim 2024 yılına ilişkin bütçe açığı tahminimiz ise 2 trilyon TL (GSYİH’nın %5,2’si).

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Haziran ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 11.851 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.890 ve ardından 12.000 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde ise 11.750 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 11.700 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerini yukarı yönde aştı. Pozitif.
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): ): MACD (26,12) alım sinyali vermeye yaklaştı. Pozitif.
  • RSI (trendin gücünü gösterir): Endekste güçlenmeye işaret ediyor. Pozitif.
  • Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi tüm önemli ortalamalar üzerinde kalmaya devam ediyor. Pozitif

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Dolar endeksi 105,50 civarında tutunurken Dolar/TL kurunda da 32,50 – 33,00 bandı test ediliyor. Yaz aylarında turizm kaynaklı döviz girişleri, FATF’in Gri Listesi’nden çıkış ve Moody’s’ten not artırım beklentileri TL’yi kısmen destekleyebilir, ancak bir yandan da yaklaşan dış finansman ödemeleri nedeniyle TL üzerindeki baskının bir miktar artabileceğini, bunun da Lira’nın reel değerlenme sürecini yavaşlatabileceğini düşünüyoruz. Yakın vadede 32,90 – 33,50 bandı direnç olarak izlenebilir.

EUR/USD

Parite, Fransa’da beklenen siyasi iklim değişimi ile gerilese de 1,0700 üzerinde tutunmaya çalışıyor. Kısa vadede bu tepkinin devamını bekliyoruz. 1,0660 ise destek olarak izlenebilir. Önemli yakın vadeli hareketli ortalamalar 1,0800 civarında yoğunlaşmakta. Bu bölge önemli direnç olarak takip edilebilir. Fransa'da 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerindeki erken seçim sonuçları euro/dolar paritesi üzerinde yakın vadede belirleyici olacak en önemli ajanda başlığı olarak dikkat çekiyor.

XAU/USD

Ons altında kısa vadeli tepki eğilimi devam ederken son dönemde 2.300$ üzerine yönelim eğiliminin kuvvetlendiğini görüyoruz. Teknik görünüm kısa vade için 2.380$ direncine işaret ediyor. Jeopolitik riskler, altın alımlarına devam eden küresel merkez bankaları ve Fed’in faiz indirim sürecine doğru ilerleniyor olması ile birlikte altında gelecek döneme ilişkin pozitif beklentimiz korumakla birlikte, primlerin yılbaşından bu yana görülen harekete kıyasla daha sınırlı düzeyde gerçekleşmesini bekliyoruz.

XAG/USD

Gümüş ons fiyatlarında 30,00$ üzerine hareketin hızlanması ile artık kısa vadede 31,50$ hedefi takip edilebilir. Üzerinde ise 32,30 – 32,50$ bandı güçlü direnç bölgesi olarak dikkat çekiyor. Altın / gümüş paritesi de yeniden yönünü aşağı çevirdi. Kısa vadede, gümüş fiyatlarının altın fiyatlarına göre daha güçlü kaldığını görebiliriz, ancak burada tarihi diplere de yakın olduğumuzu belirtelim.