17.04.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.49 MBGüne Başlarken
Günaydın. Fed Başkanı Powell’ın şahin mesajları ve İran – İsrail geriliminin devam etmesi nedeniyle küresel risk iştahı zayıf kalmayı sürdürüyor. Bununla beraber, borsalarda dün gerçekleşen satışların ardından bu sabah vadeli endeks kontratlarında tepki arayışı da görüyoruz. BIST’te ise zayıf seyir dün de devam ederken para çıkışı ve ağırlıklı yabancı satışları gördük. IMF – Dünya Bankası toplantıları kapsamında ABD’de çeşitli etkinliklere katılan TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonla mücadele kapsamında sıkı parasal koşulların devam edebileceği mesajı verirken, Fed ve ECB’nin bu yıl faiz indirmeyebileceği senaryosunu da dikkate aldıklarını ve bundan sonraki dönemde rezerv biriktirmeye ağırlık vereceklerini paylaştı. BIST 100 için destek seviyeleri 9450 ve 9340, direnç seviyeleri ise 9660 ve 9750. Günün ajandasında içerde Şubat ayı cari işlemler dengesi, Avrupa’da enflasyon verileri, ABD’de ise Fed Bej Kitap raporu takip edilecek. Türkiye 5 yıllık CDS primleri düne göre belirgin şekilde yukarıda ve 320 baz puandan güne başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
- AKFGY: Akfen GYO, 4Ç23 finansal sonuçlarını 1,63 milyar TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 163 milyon TL net zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 38 milyon TL net zarar ile açıklamıştı.
- SOKM (Hafif Negatif): Şok Marketler, 4Ç23 finansal sonuçlarını 1,8 milyar TL net kar ile açıkladı. TMS-29 etkisi hariç net kar 535 milyon TL ile piyasa beklentisi olan 947 milyon TL’nin altında gerçekleşti. TMS-29 etkisinden arındırılmış FAVÖK 2,2 milyar TL ile piyasa beklentisi olan 2,4 milyar TL’nin hafif altında gerçekleşti. Ek olarak şirket, pay başına brüt 2,53 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi %4 düzeyinde. Şirket, TMS-29 etkisi hariç 2024 yılı beklentilerini:
- %65 konsolide satış büyümesi,
- %6 FAVÖK marjı,
- Cironun %2,5-%3 düzeyinde yatırım harcamaları şeklinde açıkladı.
- AEFES: Anadolu Efes, William Grant & Sons şirketiyle viski, likör ve cin dahil şirketin tüm ürün portföyünün Türkiye'de satış, pazarlama ve dağıtımına ilişkin olarak anlaşma imzaladı. Ürünlerin satış, pazarlama ve dağıtımına yılın ikinci yarısında başlanacak.
- ALGYO: Alarko GYO, pay başına brüt 0,05 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi %0,11 düzeyinde.
- BRSAN: Borusan, 1Ç24 finansal sonuçlarını 8 Mayıs tarihinde açıklayacağını duyurdu.
- NATEN: Naturel Yenilenebilir Enerji, 4Ç23 finansal sonuçlarını 376 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 138 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 368 milyon TL net zarar ile açıklamıştı.
- RAYSG: Ray Sigorta, mart ayı brüt prim üretimi verilerini açıkladı. Mart ayında toplam brüt prim üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %153 artışla 2,7 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. 2024 yılının ilk 3 aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %144 artışla 6,6 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.
- TURSG: Türkiye Sigorta, mart ayı brüt prim üretimi verilerini açıkladı. Mart ayında toplam brüt prim üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %87 artışla 8,9 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. 2024 yılının ilk 3 aylık döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %131 artışla 28,2 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.
Ekonomi ve Politika Haberleri
TCMB Başkanı Karahan, önceliklerinin rezerv biriktirmek olduğunu belirtti
TCMB Başkanı Fatih Karahan, IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği Washington’da yaptığı konuşmasında öncelikli hedeflerinin politika faizini yeniden para politikasının temel aracı yapmak olduğunu vurgulayarak, piyasaların beklediğinden çok daha fazla miktarda sıkılaştırma yaptıklarını ve dezenflasyon konusunda ne kadar ciddi olunduğunu gösterdiklerini ifade etti. Karahan, bundan sonraki stratejilerinin ve en büyük önceliklerinin, enflasyonla mücadele ve piyasa koşullarına bağlı olarak mümkün olduğu kadar rezerv biriktirmek olduğunu dile getirdi. İç talep dinamiklerini yakından izlediklerini ve faiz artırımlarının talepte bir miktar normalleş sağladığını belirten Karahan, "Enflasyon beklentilerini kontrol altına almak zor ama ne gerekiyorsa yapılacak" ifadelerini kullandı.
Cari işlemler dengesinin şubat ayında 3,8 milyar dolar açık vermesini bekliyoruz
Şubat ayı ödemeler dengesi verileri bugün saat 10:00’da açıklanacak. Cari işlemler dengesinin şubat ayında 3,8 milyar dolar açık vermesini bekliyoruz. Foreks Haber Anketi sonuçlarına göre piyasanın şubat ayına ilişkin cari açık medyan tahmini ise 3,65 milyar dolar ile kurum beklentimize yakın bir yeri işaret ediyor. Şubat cari işlemler açığının beklentimize paralel bir gerçekleşme göstermesi durumunda yıllık açık 37,3 milyar dolardan 32 milyar dolara gerileyecek. 2024 yılına ilişkin cari açık beklentimiz 33 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Önümüzdeki dönemde küresel enerji fiyatlarındaki gelişmelerin yanı sıra yurt içinde talep dinamiklerinde gözlemlenebilecek yavaşlamanın boyutu cari açıktaki iyileşmenin seyri açısından önemli olacak.
Hazine bu hafta toplam 119 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı dün düzenlediği 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli, 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksi üç tahvil ihalesinde ROT satışlar dahil piyasalarda toplam 46,8 milyar TL borçlandı. Hazine ayrıca yine dün düzenlediği 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışında 5,7 milyar TL’lik satış gerçekleştirdi. Pazartesi günkü ihaleler ve doğrudan satışlar ile birlikte Hazine’nin bu ayki iç borçlanma tutarı 119 milyar TL oldu.
- Bu haftaki ihalelerin ve doğrudan satışların ardından Hazine 22 Nisan Pazartesi günü 7 yıl vadeli değişken faizi ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu iki tahvil ihalesi düzenleyecek ve Nisan ayı iç borçlanma programını tamamlayacak. Hazine nisan ayı içerisinde 284,1 milyar TL’lik itfası karşılığında piyasalardan toplam 169,5 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor – iç borç çevirme oranı %60 olarak planlanıyor.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Nisan ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.465 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.600 ve ardından 10.750 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde ise 10.300 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.000 puan seviyesi.
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
- Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerin üzerinde ancak ivme kaybediyor. Negatif.
- MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) ALIM bölgesinde devam ediyor. Fakat burada da son iki günde yaşanan satışlarla bir zayıflama görüyoruz. Nötr.
- RSI (trendin gücünü gösterir): Aşırı alım bölgesinden hafif geri çekilme var. Nötr.
- Hareketli Ortalamalar: Endeks 5-g ortalaması altına geriledi. Negatif.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Dolar endeksindeki yükseliş GoÜ para birimleri üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Haftanın ikinci işlem gününde GoÜ para birimlerinin tamamına yakınında satış baskıları hâkim olurken, Türk lirası dolar karşısında %0,12’lik kayıpla görece sınırlı bir değer kaybını işaret ederek GoÜ para birimleri arasında üst sıralarda yer aldı. USDTRY ise günü 32,47 seviyesinden tamamladı. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 303,8 baz puandan 320,4 baz puana yükseldi. Kurda kısa vadeye ilişkin 30 – 33 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.
EUR/USD
Fed’den dolar lehine gelen açıklamaların yanında ECB’den faiz indirimlerinin yaklaştığı minvalinde alınan sinyaller paritenin iki kanattan da baskı görmeye devam etmesine yol açtı. Dün sabah saatlerinde 1,0602 ile ekim ayından bu yana en düşük seviyesini test eden parite, öğle saatlerin doğru toparlansa da günü 1,0618’den düşüşle kapattı. Faiz farklarının yaratacağı dinamikler çerçevesinde paritedeki dolar lehine hareketin devamını bekliyoruz. Teknik göstergeler düşüşün 1,06 altını hedef alması durumunda 1,0565 ve 1,0530 desteklerini ön plana çıkarıyor.
XAU/USD
Ons altının ötelenen faiz indirim beklentileri ve tahvil getirilerindeki yükselişten olumsuz etkilenmediğini, zira jeopolitik risklerin reel faiz – altın denklemini asimetrik hale getirdiğini görmekteyiz. Öte yandan pek çok ülke merkez bankasının rezerv çeşitlendirme sürecinde altın alımlarına devam ediyor olması da altını destekleyen faktörler arasında yer alıyor. Teknik görünüm de altındaki yükseliş potansiyelinin korunduğuna işaret ediyor. Yükseliş kanalı içerisinde hareket etmekte olan ons altında kısa vadeye ilişkin olarak 2.340$ – 2.500$ bandını ön plana çıkarıyoruz
XAG/USD
Kanal sınırından gördüğü dirençle yönünü aşağı çeviren gümüş, 29$ seviyesinden 27,95$ seviyesine kadar gerileyen gümüş, günü 28,10$ seviyesinden %2,6’lık düşüşle tamamladı. Altın / gümüş rasyosu ise 82,50’den 84,80 seviyesine yükseldi. Yükseliş kanalı içerisindeki hareketini koruyan gümüşte 27$ seviyesi destek konumunda yer almakla birlikte, kısa vadede kanal desteğine denk gelen bu seviyenin üzerindeki hareketin sürmesini bekliyoruz. Kanal sınırları önümüzdeki dönemde 27$ – 30$ bandında bir hareketin ön planda olabileceğinin sinyalini veriyor.