Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

16.04.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.33 MB

Güne Başlarken

Günaydın. İran – İsrail gerginliğinin dün öğle saatlerinden itibaren yeniden artması küresel borsalara tekrar satış getiriyor. Çin’de beklentileri aşan büyüme verilerine karşın, büyümedeki toparlanmanın istenen düzeyde olmaması da bölge borsalarında ek bir baskı unsuru. BIST’te bayram öncesi dört işlem gününde yüksek hacim ve para girişi ile yaşanan %9+ yükselişin ardından dün kar satışları ve para çıkışı gördük. Orta – uzun vadeli hedeflerde önemli bir bozulma görmemekle beraber, yakın coğrafyamızda artan tansiyonun BIST üzerinde de etkili olduğunu görebiliriz. Bu açıdan, BIST 100 endeksi için 9450 desteğini kritik buluyoruz. 9850 ise ana direnç olarak izlenebilir. Günün ajandasında içeride Kabine toplantısı sonrası verilecek mesajlar ve Hazine ihaleleri izlenecek. Dışarıda ise, Avrupa’da beklenti anketleri ve ticaret dengesi, ABD’de ise konut sektörüne dair verilerle sanayi üretimi ve kapasite kullanımı gibi büyüme odaklı veriler takip edilecek. Ek olarak, IMF – Dünya Bankası Bahar toplantıları da bugün başlıyor ve hafta sonuna kadar devam edecek. Toplantılara Türkiye'yi temsilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Fatih Karahan katılacak. Burada yapacakları temaslar ve yabancıların Türkiye’ye olan ilgisi de piyasalarımızın takibinde olacak. Türkiye 5 yıllık CDS primleri 303 baz puan ile düne göre hafif yukarıda güne başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • SNICA: Sanica Isı, 4Ç23 finansal sonuçlarını 249 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 29 milyon TL net zarar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 145 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
  • KONTR: Kontrolmatik, Çimsa ile arazi uygulamalı GES projelendirilmesi, mühendisliği, tedariği ve kurulumu işlerinin, anahtar teslimi şeklinde sağlanması kapsamında sözleşme imzaladı. Tutar belirtilmedi. GES yatırımının, Çimsa’nın Eskişehir fabrikasındaki elektrik tüketiminin %14’ünü karşılaması bekleniyor.
  • PGSUS: Pegasus, mart ayı yolcu istatistiklerini açıkladı. Buna göre,
  • Mart ayında toplam yolcu sayısı yıllık %27 artışla 2,72 milyon yolcu olarak gerçekleşti.
  • Mart 2024’te toplam yolcu sayısı 2019 yılının aynı ayına oranla %13 arttı.
  • 2024 yılının ilk 3 aylık döneminde taşınan yolcu sayısı yıllık %17 artışla 8,07 milyon düzeyinde gerçekleşti.

Yurt dışında güçlü seyreden güçlü havacılık istatistiklerinin, yurt içinde zayıfladığı gözlemlendi. Artan jeopolitik risklerin yurt dışı trafiğine 2. çeyrek itibarıyla negatif baskısı olabilir

  • YKBNK: Yapı Kredi, 1Ç24 finansal sonuçlarını 2 Mayıs tarihinde açıklayacağını duyurdu.
  • CEOEM: CEO Event, 260 milyon TL tutarında ihale kazandı. CEO Event’in söz konusu iş ortaklığındaki oranı %70 olup, sözleşmenin %70’ine tekabül eden tutar 182 milyon TL düzeyinde.
  • PENTA: Penta Teknoloji SPARKLE'ın ekran kartları kategorisindeki ürünlerinin Türkiye'deki tek yetkili dağıtıcısı olmaya yönelik anlaşma imzaladı.
  • CONSE: Consus Enerji, %100 bağlı ortaklığı Doğal Enerji, Şanlıurfa'da bulunan 5,2 MWe kurulu güce sahip biyokütle kaynağı ile elektrik üretim tesisinin kapasite kullanım performansının düşük seyrettiği ve karlılığının zayıf olması sebebiyle tesisin faaliyetlerinin kesin ve sürekli olarak durdurulmasına karar verilmiştir.
  • ESEN: Esenboğa Elektrik, geri almış olduğu 668,5 bin adet payın 21,00 TL fiyattan satışını gerçekleştirdi. İşlem sonucunda, sahip olunan payların sermayeye oranı %0,26’dan %0’a düştü.

Ekonomi ve Politika Haberleri

TCMB Başkanı Karahan ve Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek  IMF-Dünya Bankası toplantılarına katılmak üzere ABD’ye gidiyor

TCMB Başkanı Fatih Karahan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bugün IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları’na katılmak üzere ABD’ye gidiyor. TCMB Başkanı Karahan’ın bugün TSİ 19:30’da başlayacak Peterson Institute for International Economics (PIIE) ve Council on Foreign Relations (CFR) panelinde konuşma yapması bekleniyor.

Hazine bugün üç ihale ve bir doğrudan satış gerçekleştirecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli, 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksi üç tahvil ihalesi ile 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı gerçekleştirecek. Hazine dün düzenlediği 12 ay vadeli kuponsuz ve 2 yıl vadeli sabit kuponlu iki tahvil ihalesinde ROT satışlar dahil piyasalardan toplam 21,3 milyar TL borçlanırken,  yine dün gerçekleşen 2 yıl vadeli altın tahvili ve 2 yıl vadeli altına dayalı kira sertifikası doğrudan satışında ise ayrıca 45,3 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. Hazine’nin dünkü toplam iç borçlanma miktarı 66,6 milyar TL oldu. Hazine nisan ayı içerisinde 284,1 milyar TL’lik itfası karşılığında piyasalardan toplam 169,5 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor – iç borç çevirme oranı %60 olarak planlanıyor.

12 aylık bütçe açığı 1,64 trilyon TL’ye yükseldi

Mart ayında merkezi yönetim bütçesi 209 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık ise 134,4 milyar TL oldu. Böylelikle mart ayında bütçe açığı aynı dönemde 166,8 milyar TL olarak gerçekleşen Hazine nakit açığına göre 42 milyar TL daha yüksek gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayı kaydedilen 47,2 milyar TL bütçe açığı ve 2,1 milyar TL faiz dışı açığa göre belirgin bir kötüleşme olduğu dikkat çekiyor. Mart verileri ile 12 aylık bütçe açığı 1,47 trilyon TL’den 1,64 trilyon TL’ye yükselirken, 12 aylık faiz dışı açık ise 681 milyar TL’den 814 milyar TL’ye çıktı. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

Arındırılmış işsizlik oranı şubat ayında %8,7’ye geriledi

Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranı şubat ayında %9 seviyesinden %8,7 seviyesine geriledi. Daha geniş tanımlı bir işsizlik göstergesi olan âtıl işgücü oranı ise önceki aya göre 1,9 puan azalarak %24,5’e geriledi. Şubat ayı itibariyle zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranının %18,1’den %16,3’e, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranının ise %18,2’den %17,6’ya indi. İkinci yarı itibariyle ekonomik aktivitede beklediğimiz soğuma çerçevesinde işgücü dinamiklerinde de benzer bir yavaşlama yaşanabileceği beklentisindeyiz.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

  • Nisan ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.529 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.700 ve ardından 10.850 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde ise 10.350 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.150 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerinin üzerinde, ancak ivme kaybediyor. Nötr.
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) ALIM bölgesinde devam ediyor. BIST’teki hızlı yükselişe karşın MACD’nin geriden gelen ve ağır hareket eden bir gösterge olduğunu hatırlatalım. Olumlu.
  • RSI (trendin gücünü gösterir): Aşırı alım bölgesine yaklaştı, ancak henüz 30 – 70 aralığında. Olumlu.
  • Hareketli Ortalamalar: Endeks 5-g, 22-g ve 50-g hareketli ortalamalarının üstünde, ancak tüm ortalamalardan belirgin şekilde uzaklaştı, izlenmeli. Olumlu.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Dolar endeksinde devam eden yükseliş eğilimi çerçevesinde haftanın ilk işlem gününde GoÜ para birimlerinde satıcılı bir seyir ön plana çıkarken, Türk lirasının dolar karşısında %0,22’lik düşüşle orta sırada yer aldığı takip edildi. Bu görünüm altında gün içerisinde 32,46 seviyesi üzerini test eden USDTRY, günü 32,43 seviyesinden tamamladı. Risk primi cephesinde yatay seyir sürerken, Türkiye 5 yıllık CDS primi 304,6 baz puandan 303,8 baz puana sınırlı bir düşüş kaydetti.  Kurda kısa vadeye ilişkin 30 – 33 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.

EUR/USD

Avrupa’da hızlı soğuyan ekonomiye rağmen enflasyon kazanımlarının çok daha belirgin olması ile birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın Fed’den daha önce, en geç 6 Haziran toplantısında faiz indirimlerine başlayacağı görüşümüzü koruyoruz. ABD’de ise güçlü seyreden ekonomik aktivite ile birlikte ötelenen faiz indirim beklentilerinin dolar endeksini yukarıda tuttuğunu izliyoruz. Bu tema çerçevesinde paritedeki riskleri aşağı yönlü görüyoruz. 1,06 seviyesinin altına inilmesi durumunda 1,0565 ve 1,0530 destekleri ön plana çıkacak.

XAU/USD

Bu sabah saatlerinde 2.385$ civarında seyreden ons altında, teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda yükseliş potansiyelinin korunduğu görüşündeyiz. Temel görünüm de bu görüşümüzü destekler nitelikte, zira ABD 10 yıllıklarındaki yükseliş hareketlerinde önemli bir düşüş tepkisi vermeyen ons altında jeopolitik risklerin tampon görevi gördüğünü takip ediyoruz. Yükseliş kanalı içerisinde hareket etmekte olan ons altında, kanal sınırları kısa vadeye ilişkin olarak 2.340$ – 2.500$ bandını öne plana çıkarıyor.

XAG/USD

Cuma günkü kısmi geri çekilme hareketinin ardından yeni haftanın ilk işlem gününde yükselişine kaldığı yerden devam eden gümüş, bu sabah saatlerinde 28,80$ seviyesi üzerinde işlem görüyor.  Yükseliş kanalı içerisindeki hareketini koruyan gümüşte 27$ seviyesi destek konumunda yer almakla birlikte, kısa vadede kanal desteğine denk gelen bu seviyenin üzerindeki hareketin sürmesini bekliyoruz. Kanal sınırları önümüzdeki dönemde 27$ – 30$ bandında bir hareketin ön planda olabileceğinin sinyalini veriyor.