Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

03.04.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.36 MB

Güne Başlarken

Günaydın. ABD’de büyüme odaklı verilerin güçlü görünümü ve petrol fiyatlarındaki artış, ABD tahvil faizlerini yukarı çekerken Fed’den faiz indirim beklentilerini de ileri tarihlere öteliyor. Ek olarak, şirket spesifik olumsuz haberler ve Tayvan'da 7.4 ve 6.4 büyüklüğünde peş peşe iki deprem yaşanması, tsunami alarmı ve can kayıpları da Asya borsalarına satış getiriyor. Özetle, küresel görünümün zayıf olduğu bir güne başlıyoruz. Borsa İstanbul’da ise, özellikle ABD’deki zayıflık dün gün sonuna doğru zaten fiyatlandı. Bu nedenle, BIST’te bugün 9000 üzerinde tutunma çabası bekliyoruz. Önceki gün alım sinyali üreten orta vadeli trend göstergesi MACD pozitif bölgede kalmaya devam ediyor.  XU100 endeksi için gün içi dirençler 9150 ve 9260, destekler 9000 ve 8830. Günün ajandasında, içeride Mart ayı enflasyon verileri ile ABD özel sektör istihdam rakamları ve ISM hizmet endeks öne çıkıyor. Türkiye 5 yıllık CDS primleri, düne göre 5 baz puan aşağıda ve 305 baz puandan güne başlıyor..

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Haftalık Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • SAHOL (Hafif Negatif): Sabancı Holding, 4Ç23 finansal sonuçlarını 21,2 milyar TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 17,3 milyar TL, bir önceki yılın aynı döneminde ise 12,2 milyar TL net kar ile açıklamıştı. Bu bilançoda 73,5 milyar TL parasal kayıp düzeltmesi net zarar üzerinde etkili olurken, TMS-29 düzeltmesi öncesi 4Ç23 döneminde elde edilen net kar 4,6 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Ek olarak Sabancı Holding, pay başına brüt 2,94 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi %3,44 düzeyinde.
  • ZOREN (Hafif Pozitif): Zorlu Enerji, 4Ç23 finansal sonuçlarını 8,8 milyar TL net kar ile açıkladı. 6,6 milyar TL ertelenmiş vergi geliri ve 8,8 milyar TL net parasal kazanç kalemleri, net kar üzerinde etkili oldu. Şirket, bir önceki çeyrek 136 milyon TL, bir önceki yılın aynı döneminde ise 9,4 milyar TL net kar açıklamıştı.
  • AHGAZ: Ahlatçı Doğal Gaz, geri alım programını sonlandırdığını açıkladı. Geri alım programı kapsamında, ortalama 12,85 TL fiyattan sermayenin %0,75’ine tekabül eden yaklaşık 19,5 milyon adet payın geri alımını gerçekleştirdi.
  • ASTOR: Astor Enerji, 5,3 milyon USD tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık USD bazlı gelirlerinin %1’ine tekabül ediyor.
  • (Nötr) Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Mobil Haberleşme Hizmetleri Azami Ücret Tarifesini güncelledi. Cep telefonu tarifelerine yüzde 65 oranında zam yapıldı. Zam oranı enflasyona paralel gerçekleşti.
  • BOBET: Boğaziçi Beton, pay başına brüt 1,50 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi %4,34 düzeyinde.
  • GESAN: Gersan Elektrik, Ford Otomotiv Kocaeli fabrikasının çatısına GES kurulumuna ilişkin sözleşme imzaladı. Tutar belirtilmedi.
  • PASEU: Pasifik Euriasia, konteyner elleçleme, depolama ve diğer tüm terminal hizmetlerini sunmak üzere 16.000 metrekarelik bir alan kiralaması gerçekleştirdi.
  • (Nötr) Otomotiv Verileri: 2024 yılı Ocak-Mart döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı %25,2 oranında arttı. Otomobil ve hafif ticari araç (LCV) toplam pazarı, 2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %25,2 oranında artarak 295.519 adet olarak gerçekleşti. 2024 Mart ayı genelinde ise otomobil ve hafif ticari araçlardaki satışlar, bir önceki yılın Mart ayına göre %5,7 artarak 109.828 adet olarak elde edildi.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Yıllık TÜFE’nin mart ayında %69 seviyesine yükselmesini bekliyoruz

Mart ayına ilişkin enflasyon verileri bugün saat 10:00’da açıklanacak. Mart TÜFE aylık artışının %3,4 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Beklentilerimiz çerçevesinde bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %67,1 seviyesinden %68,9 seviyesine yükselecek. Foreks Haber Anketi sonuçlarına göre ise mart TÜFE aylık artışına ilişkin piyasa medyan tahmini %3,6 ile kurum beklentimizin bir miktar üzerinde bir yeri işaret ediyor.

  • 2024 enflasyon tahminimiz %43 seviyesinde bulunuyor. Enflasyonda 2024 Temmuz ayına kadar %60 seviyesi altına bir düşüş beklemiyoruz. Yıllık TÜFE artışının Mayıs 2024’te baz etkisi ile birlikte %75 civarında zirve yapmasını ve ardından hızlı bir gerileme dönemine girilmesini bekliyoruz. Yıllık TÜFE artışının 2024 yaz aylarında yaklaşık 30 baz puanlık bir düşüşün ardından son çeyreğin başında %45 civarında oluşacağını ve 2024 yılını %43 seviyesinde tamamlayacağını öngörüyoruz. TCMB’nin 2024 yıl sonu enflasyon tahmini olan %36 seviyesini iyimser bulmakla birlikte, atılan son adımların enflasyonla mücadele yolunda Merkez’in elini güçlendirdiği görüşündeyiz.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile bir araya geldi

TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın dün Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurlu ile bir toplantı gerçekleştirdiği belirtildi. TBB’den yapılan açıklamaya göre dünkü toplantının gündemini, bankacılık sektörünün durumu, enflasyon görünümü ve para politikasındaki son dönem gelişmeler oluşturdu. TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Karahan'dan para politikası uygulamalarına ilişkin değerlendirmelerini dinlediklerini ve kendisine ve ekibine sektörel gelişmelere dair güncel bilgi sunduklarını ifade etti. Yapılan açıklamaya göre toplantıda piyasa mekanizmasının işlevselliği ve makro finansal istikrara yönelik uygulamaların teknik ayrıntılarına değinen Başkan Karahan, “Dezenflasyona yönelik adımlarımızın finansal koşullara, talebe ve fiyatlama davranışlarına yansıyacağını öngörüyoruz. Aylık enflasyonun ana eğilimini belirgin ve kalıcı bir şekilde düşürecek sıkı parasal koşulları sürdüreceğiz. Para politikasındaki kararlı duruşumuz, hedeflediğimiz dezenflasyon patikasına başarıyla ulaşmamızı sağlayacaktır” değerlendirmelerinde bulundu.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Nisan ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 9.979 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.100 ve ardından 10.250 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde ise 9.800 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 9.700 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerinin üzerinde, ancak dünkü satışla biraz geriledi. Nötr.
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) önceki gün ALIM sinyali üretti. Sinyalin korunup korunmadığı takip edilmeli. Olumlu.
  • RSI (trendin gücünü gösterir): “Nötr” bölgede, ancak yönünü yukarı çevirdi. Olumlu.
  • Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi, 5-g hareketli ortalamanın hafif altına geriledi, 10-g ve 22-g hareketli ortalamalarının üzerinde tutunuyor. Nötr.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Yerel seçimlerin ardından Türk lirasındaki olumlu ayrışma devam ediyor. Dün dolar karşısında %0,72 oranında değer kazanarak en iyi performans gösteren GoÜ para birimleri arasında yer alan Türk lirası, dolar karşısındaki yükselişini ikinci güne taşıdı. TL’deki ayrışma ile birlikte dün geri çekilme hareketini sürdüren USDTRY paritesi, pazartesi günkü 32,2757 kapanış seviyesinden dün itibariyle 32,0460 seviyesine geriledi. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 310 baz puandan 305,6 baz puana indi. Kısa vadeye ilişkin olarak kurda 32 – 33 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.

EUR/USD

Avrupa’da hızlı soğuyan ekonomiye rağmen enflasyon kazanımlarının çok daha belirgin olması ile birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın Fed’den daha önce, en geç 6 Haziran toplantısında faiz indirimlerine başlayacağı görüşümüzü koruyoruz. ABD’de ise güçlü seyreden ekonomik aktivite ile birlikte ötelenen faiz indirim beklentilerinin dolar endeksini yukarıda tuttuğunu izliyoruz. Bu tema çerçevesinde paritedeki riskleri aşağı yönlü görüyoruz. Yukarıda 1,08 aşılmadıkça kısa vadeli düşüş devam edebilir.  Aşağıda ise 1,0760, 1,07 ve 1,0675 seviyeleri destek konumunda.

XAU/USD

Günlük rekor tazeleme sürecini sürdüren ons altın, bugün Asya seansında 2280$ üzerini test ederek yeni zirve seviyelerine ulaştı. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda altındaki güçlü seyrin devamını bekliyoruz. Teknik ve temel gelişmeleri analiz ettiğimizde altının bu yıl yükseliş hareketini henüz tamamlamamış olduğunu kanaatine varıyoruz. Rekor yüksek seviyelerde hareket eden altında önemli bir direnç bulunmamakla birlikte, teknik göstergeler kısa vadede 2.200$ – 2.300$ bandında bir seyrin etkili olabileceğini işaret ediyor.

XAG/USD

Dün yükselişini önemli ölçüde hızlandıran gümüş fiyatları, bu hafta içerisinde aşılmasına yüksek ihtimal atfetmediğimiz 25,80$ direncini kırmayı başardı. Gümüşün bu Asya seansında yükselişini 26,50$ üzerine taşımış durumda. Yükseliş kanalı içerisindeki hareketini koruyan gümüşte 27$ seviyesi güçlü direnç konumunda yer almakla birlikte, kısa vadede kanal sınırına denk gelen bu direncin altında bir hareket olmasını bekliyoruz. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda yakın vadeye ilişkin olarak 25$ – 27$ bandını ön plana çıkarıyoruz.