Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

01.04.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.25 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Küresel risk iştahı ABD’de tatil sonrası pozitif başlıyor. BIST’te seçim sonrası volatil, ancak genel olarak belirsizliğin geride kalması nedeniyle pozitif havanın devam edeceği bir piyasa bekliyoruz. Ekonomi yönetiminin ve politikaların nasıl devam edeceği ise anahtar konu olacak. Kısa vadede XU100 için 8700 – 9500 bandı şeklinde paylaştığımız geniş bandın üst bölgeleri test edilebilir. Bugün için 9220 ve 9340 direnç, 9000 ve 8960 destek. Günün ajandasında Türkiye’de PMI verileri, ABD’de ise inşaat harcamaları ve ISM verileri izlenecek. Haftanın devamında ise, içerde Çarşamba günü enflasyon rakamları ile ABD’de Çarşambadan itibaren istihdam verileri takip edilecek. Türkiye 5 yıllık CDS primleri, Cuma gününe göre hafif aşağıda 310 baz puandan işlem görüyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Haftalık Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • ALGYO: Alarko GYO, 4Ç23 finansal sonuçlarını 676 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %143 oranında artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %21 daraldı.
  • BAGFS: Bağfaş, 4Ç23 finansal sonuçlarını 831 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeryrek 129 milyon TL net zarar ile açıklarken, bir önceki yılın aynı döneminde ise 1,15 milyar TL net kar ile açıklamıştı.
  • HEKTS: Hektaş, 4Ç23 finansal sonuçlarını 956 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 262 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 551 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
  • AGROT: Agrotech, Joyce Elektrikli Araç Teknolojileri şirketinin hisselerinin %75’lik kısmının satın alınmasına ilişkin sözleşme imzaladı.
  • AKSGY: Akiş GYO, pay başına brüt 0,07 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi %0,42 düzeyinde.
  • BEYAZ: Beyaz filo, 2023 yılı satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 2023 yılında toplam araç satış adedi, bir önceki yıla göre %113 oranında artarak 3.316 adet olarak gerçekleşti.
  • CIMSA: Çimsa, pay başına brüt 1,06 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi %3,37 düzeyinde.
  • CWENE: CW Enerji, 3,6 milyon USD tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık USD bazlı gelirlerinin %1’ine tekabül ediyor.
  • ERSU: Ersu, Niğde’de bulunan 38 bin m2 alana sahip arsa ve kurulu binaların 120 milyon TL karşılığında satılmasına karar verdi.
  • GESAN: Girişim Elektrik, 16,65 milyon USD tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık USD bazlı gelirlerinin %5’ine tekabül ediyor.
  • IZENR: İzdemir Enerji, elektrik üretim santralinde gerçekleştireceği yıllık planlı bakım çalışmaları nedeniyle üretim faaliyetlerine geçici süreyle ara verileceğini açıkladı. Planlı bakım çalışmasının 1 Nisan – 1 Haziran 2024 tarihleri arasında tamamlanması planlanmaktadır.
  • NTHOL: Net Holding, 20,3 milyon adet payın itfasına ilişkin SPK’ya başvuruda bulundu.

Ekonomi ve Politika Haberleri

31 Mart yerel seçimleri dün gerçekleştirildi

Dün gerçekleştirilen yerel seçimlerin resmî olmayan sonuçlarına göre CHP 35 ilde, AKP 24 ilde, DEM 10 ilde ve MHP 8 ilde belediye başkanlıklarını aldı. Üç büyükşehir bakıldığında İstanbul, Ankara ve İzmir’de CHP’nin belediye başkanlıklarını koruduğu görülüyor. Türkiye genelinde ise CHP’nin oy oranının %37,7, AKP’nin ise %35,5 olduğu paylaşılıyor. Seçimlerin geride kalmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılacak resmî açıklamalar yakından takip edilecek. 31 Mart seçimlerinin ardından para politikası duruşunda bir değişiklik beklemiyoruz. Ana muhalefet partisinin Türkiye genelinde oyların çoğunluğunu almasını takiben mevcut ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele sürecini tüm hızıyla sürdürmesini beklemekteyiz. 

Bu haftanın öne çıkan verileri

Nisan ayının ilk haftasında yurt içi piyasalarda çarşamba günü açıklanacak olan mart enflasyon verileri önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Kurum olarak mart TÜFE aylık artışının %3,4 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Beklentilerimiz çerçevesinde bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %67,1 seviyesinden %68,9 seviyesine yükselecek. Enflasyon verilerinin ardından perşembe günü mart Reel Efektif Döviz Kuru (REK) açıklanacak. Mart ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon beklentimizi göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak TÜFE bazlı REK’in mart ayında 58,55 seviyesinden 57,15 seviyesine gerileyebileceğini tahmin ediyoruz. Yurt dışında ise mart ayına ilişin nihai PMI veriler ve  ABD Tarım Dışı İstihdam verileri yatırımcıların radarında olacak. 1 – 5 Nisan haftasına ilişkin detaylı ekonomik veri takvimimiz için tıklayınız.

Saat 10:00’da İSO Türkiye Mart İmalat PMI açıklanacak

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI şubat ayında 49,2 seviyesinden 50,2 seviyesine yükselerek Haziran 2023’ten bu yana ilk defa 50 eşik değerin üzerine çıktı. İmalat sektörüne yönelik üretim verisi şubat ayı itibariyle yeniden büyüme tarafına geçerken, öncü veriler yılın ilk çeyreğine ilişkin güçlü büyüme beklentimizi desteklemeye devam ediyor. İSO tarafından şubat ayı verisi ile birlikte açıklanan notta, talep koşullarındaki iyileşmeye bağlı olarak imalat sanayi üretiminin güçlü bir artış kaydettiğine yer verildi. Notta müşteri talebindeki iyileşmenin altı çizilirken, yeni siparişlerin azalmaya devam ettiği ancak şubat ayındaki düşüşün sekiz aydır süren yavaşlama döneminin en hafif düzeyinde gerçekleştiği vurgulandı. Benzer şekilde, yeni ihracat siparişlerindeki gerilemenin de hız kestiği ifade edildi.

Saat 12:00’da İTO Mart İstanbul enflasyon verileri açıklanacak

3 Nisan Çarşamba günü açıklanacak olan TÜİK enflasyon verileri öncesinde İstanbul’da özellikle işlememiş gıda fiyatlarında nasıl bir değişim olduğunu yakından takip edeceğiz.

Şubat dış ticaret açığı 6,8 milyar dolar oldu

TÜİK dış ticaret verilerine göre şubat ayında ihracat yıllık bazda %13,6 artarak 21 milyar dolar, ithalat ise %9,2 azalarak 27,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Deprem felaketinin yaşandığı Şubat 2023 döneminde oluşan baz etkisinin ihracattaki güçlü yıllık artışta etkili olduğunu izliyoruz. Böylelikle dış ticaret açığı şubat ayında yıllık bazda %44 düşüşle 6,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Enerji ve altın harici çekirdek verilere baktığımızda ihracat %12,3 artışla 19,6 milyar dolara yükselirken, ithalat ise %5,2’lik yükselişle 21 milyar dolara çıktı. Ayrıntılı raporumuz için tıklayınız.

Hazine Nisan-Haziran dönemi iç borçlanma stratejisini açıkladı

Açıklanan üç aylık iç borçlanma stratejisine göre Hazine nisan ayı içerisinde 284,1 milyar TL’lik itfası karşılığında 169,5 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Nisan ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.115 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.250 ve ardından 10.400 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde ise 9.950 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 9.850 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerinin üstüne çıktı. Olumlu
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): Satım bölgesinde yatay devam ediyor. Nötr
  • RSI (trendin gücünü gösterir): “nötr” bölgede, ancak yönünü yukarı çevirdi.
  • Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi, 5-g, 22-g ve 50-g hareketli ortalamalarının üstünde. Olumlu

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Seçimlerin ardından USDTRY paritesinin yeni haftanın ilk işlem gününde 32,35 – 32,40 bandında seyrettiği ve cuma günkü kapanışına göre %0,1 gibi sınırlı bir yükseliş kaydettiğini izliyoruz. Seçim sürecinin ardından TL’de hızlı bir değer kaybı ve USDTRY’de sert bir yükseliş yaşanacağına yönelik bir baz senaryomuz bulunmuyor. Yıl içerisine kurdaki kademeli yükseliş eğiliminin sürmesini ve TL’in dolar karşısında reel bazda nötr bir seyir izlemesini bekliyoruz. Kısa vadeye ilişkin olarak ise 32 – 33 bandını ön plana çıkarıyoruz.

EUR/USD

Haftanın son işlem gününü 1,0797 seviyesinden sınırlı bir yükselişle tamamlayan EURUSD paritesinde kısa vadeli aşağı yönlü risklerin korunduğunu izliyoruz. Yükseliş çabalarının satış fırsatı olarak sınırlı kalmaya devam ettiği EURUSD paritesinde aşağı yönlü eğilimin sürmesi durumunda 1,0760 ve 1,07 desteklerini izleyeceğiz. Yukarıda ise 1,0820 ve onun da üzerinde 50 ve 100 GHO’nun oluşturduğu 1,0835 – 1,0875 direnç bölgesi yer alıyor. Paritede kısa vadeli görünümün aşağı yönlü olmaya devam ettiğini belirtmek gerekir.

XAU/USD

Yeni haftaya başlarken ons altının bugün Asya seansında yükselişini 2.265$ üzerine taşıyarak rekor tazelediğini takip ediyoruz. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda altındaki güçlü seyrin devamını bekliyoruz. Teknik ve temel gelişmeleri analiz ettiğimizde altının bu yıl yükseliş hareketini henüz tamamlamamış olduğunu kanaatine varıyoruz. Rekor yüksek seviyelerde hareket eden altında önemli bir direnç bulunmamakla birlikte, teknik göstergeler kısa vadede 2.200$ – 2.300$ bandında bir seyrin etkili olabileceğini işaret ediyor.

XAG/USD

Cuma günü 25$ seviyesine kadar tırmanan gümüş fiyatları, günü bu seviyenin hemen altında %1,6’lık yükselişle tamamladı. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda gümüşün kısa vadede 25,80$ direnç seviyesinin altında işlem görmeye devam edebileceği ve yakın vadede 24$ – 25,80$ seviyeleri arasında hareket edebileceği görüşündeyiz. Gümüşte 25,80$ direnç bölgesini takip etmeye devam edeceğiz, zira yükselişlerin istikrar kazanması açısından bu direncin aşılması önem arz ediyor.