Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

29.03.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1021 KB

Güne Başlarken

Günaydın. Küresel piyasalar haftanın son gününe iyimser bir başlangıç yapıyor. BIST’te de dünkü pozitif havanın devamını bekliyoruz. Öte yandan, bugün yerel seçimler öncesi son işlem günü olması, Mart ayının son işlem günü olması ve VIOP’ta arbitraj amaçlı hisse pozisyonları taşınması ve son olarak ABD piyasaları kapalı olmasına karşın çok kritik bir veri olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisinin açıklanacak olması nedeniyle volatil bir gün geçirebiliriz. Çekirdek PCE’nin Şubat’ta yıllık %2,8 artış gösterdiği tahmin ediliyor. TSİ 15:30’da açıklanacak verinin beklentilerin altında kalması pozitif, üzerinde olması ise negatif fiyatlama yaşatabilir. İçerde ise dış ticaret dengesi açıklanacak, ancak piyasalara etkisi sınırlı olacaktır. XU100 için dirençler 9220 ve 9340, destekler 9000 ve 8960. Türkiye 5 yıllık CDS primleri, düne göre aşağıda 312 baz puandan güne başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Haftalık Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • CIMSA: Çimsa, 4Ç23 finansal sonuçlarını 282 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %70, yıllık bazda %74 daraldı. FAVÖK yaratımı beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, net kar ise esas faaliyet dışı kalemlerden dolayı beklentilerin altında gerçekleşti.
  • CRFSA: CarrefourSA, 4Ç23 finansal sonuçlarını 1,52 milyar TL net kar ile açıkladı. Net kar üzerinde enflasyon düzeltmesi kaynaklı finansal gelirlerin 4,95 milyar TL düzeyinde katkısı olurken, 4. çeyrekte negatif FAVÖK yaratımı gözlemlendi. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %3484 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %13 arttı.
  • GOODY: Goodyear, 4Ç23 finansal sonuçlarını 834 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 206 milyon TL net kar açıklarken, şirket bir önceki yılın aynı döneminde ise 1,16 milyar TL net zarar ile açıkladı.
  • RALYH: Ral Yatırım Holding’in %51 oranında bağlı ortaklığı, katılmış olduğu ihalenin ikinci oturumunda, 3,8 milyar TL ile en düşük 3. teklifi verdi. Teklif değerlendirme aşamasında. Tutar, 12 aylık gelirlerinin %169’una tekabül ediyor.
  • GIPTA: Gıpta Ofis, 345 milyon TL tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık gelirlerinin %32’sine tekabül etmektedir.
  • ASELS: Aselsan, 35 milyon USD tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık USD bazlı gelirlerinin %1’ine tekabül ediyor.
  • ESEN: Esenboğa Elektrik, 4Ç23 finansal sonuçlarını 23 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %26 artarken, enflasyon muhasebesine tabi tutulmuş bir önceki yılın aynı dönemine göre %83 daraldı.
  • DZGYO: Deniz GYO, 4Ç23 finansal sonuçlarını 310 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 87 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 27 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
  • PRKME: Park Elektrik, 4Ç23 finansal sonuçlarını 25 Nisan tarihinde açıklayacağını duyurdu.
  • TRCAS: Turcas Petrol, %30 oranında iştiraki Shell & Turcas Petrol A.Ş.’nin kar dağıtımı kararı neticesinde 60 milyon TL ödeme alacağını açıkladı.

Ekonomi ve Politika Haberleri

TCMB net uluslararası rezervi 15,2 milyar dolara geriledi

15 – 22 Mart haftasında hisse senedi piyasasında 428,8 milyon dolarlık bir yabancı girişi görülürken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 103,8 milyon dolarlık yabancı satışı gerçekleşti. Öte yandan yerel seçimler öncesinde geçtiğimiz hafta içerisinde bireysel döviz talebi artmaya devam etti. Para & banka istatistikleri cephesinde 15 – 22 Mart haftasında yerleşiklerin DTH’larında 2,5 milyar dolarlık bir artış yaşanırken, verinin detayını hesapladığımızda hane halkı DTH’larının 1,1 milyar dolar, kurumlar DTH’larının ise 1,4 milyar dolar yükseldiğini görmekteyiz. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın DTH hesaplarında ise fiyat etkisinden arındırılmış olarak 3,6 milyar dolarlık güçlü bir artış gerçekleşti. TCMB rezervlerindeki azalış ise 15 – 22 Mart döneminde hızlandı. Brüt döviz rezervleri 123,9 milyar dolar ile bir önceki haftaya göre 4 milyar dolar gerileme kaydederken, net uluslararası rezervler ise 15,2 milyar dolara inerek haftalık bazda 4,4 milyar dolar gerileme kaydetti. Net rezervlerdeki bu seviye Ağustos 2023’ten bu yana en düşük düzeyi işaret ediyor. Swaplar hariç net rezervi ise 22 Mart itibariyle -65,1 milyar dolar düzeyinde hesaplıyoruz.

Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

Saat 10:00’da Şubat Dış Ticaret İstatistikleri açıklanacak

Ticaret Bakanlığı tarafından ay başında açıklanan öncü veriler yıllık dış ticaret açığındaki gerilemenin şubat ayında da devam ettiğini ortaya koydu. Şubat ayına ilişkin açıklanan öncü verilere göre ihracat yıllık bazda %13,6’lık artışla 21 milyar dolar olurken, deprem felaketinin yaşandığı Şubat 2023 döneminde oluşan baz etkisinin ihracattaki güçlü yıllık artışta etkili olduğunu görmekteyiz. İthalat ise şubat ayında yıllık %8,5’lik düşüşle 28 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle öncü veriler çerçevesinde dış ticaret açığı şubat ayında önceki ayki 6,2 milyar dolar düzeyinden 7 milyar dolara yükselirken, yıllık dış ticaret açığı ise 92,5 milyar dolara geriledi.

Saat 17:30’da Hazine Nisan – Haziran 2024 İç Borçlanma Stratejisi açıklanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan bir önceki üç aylık (Mart – Mayıs) dönemi iç borçlanma stratejisine göre Hazine nisan ayında Hazine nisan ayında 280,7 milyar TL’lik itfası karşılığında piyasalardan toplam 169,5 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor – iç borç çevirme oranı %60 olarak planlanıyor.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Nisan ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.117 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.250 ve ardından 10.400 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde ise 9.950 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 9.850 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerinin üstüne çıktı. Olumlu
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): Satım bölgesinde yatay devam ediyor. Nötr
  • RSI (trendin gücünü gösterir): “nötr” bölgede, ancak yönünü yukarı çevirdi.
  • Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi, 5-g, 22-g ve 50-g hareketli ortalamalarının üstünde. Olumlu.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Yerel seçimler öncesindeki son işlem gününde USDTRY 32 – 32,50 bandında hareket ediyor. Dün açıklanan haftalık TCMB verilerinden geçtiğimiz hafta bireysel döviz talebinin artmaya devam ettiğini takip ettik. Seçim sürecinin ardından TL’de hızlı bir değer kaybı yaşanacağına yönelik bir baz senaryomuz bulunmadığını belirtmek isteriz. Yıl içerisine kurdaki kademeli yükseliş eğiliminin sürmesini ve TL’in dolar karşısında reel bazda nötr bir seyir izlemesini bekliyoruz. Kısa vadeye ilişkin olarak ise 32 – 33 bandını ön plana çıkarıyoruz.

EUR/USD

Beklentilerimize paralel olarak düşüş eğilimini koruyan EURUSD paritesi dün 1,08 seviyesi altına inerek 1,0775 seviyesine kadar geri çekildi ve yaklaşık son bir ayın en düşük seviyesine indi. Yükseliş çabalarının satış fırsatı olarak sınırlı kalmaya devam ettiği EURUSD paritesinde aşağı yönlü eğilimin sürmesi durumunda 1,0760 ve 1,07 desteklerini izleyeceğiz. Yukarıda ise 1,0820 ve onun da üzerinde 50 ve 100 GHO’nun oluşturduğu 1,0840 – 1,0870 direnç bölgesi yer alıyor. Paritede kısa vadeli risklerin aşağı yönlü olmaya devam ettiğini belirtmek gerekir.

XAU/USD

Ons altındaki yükseliş eğiliminin dün hız kazandığı ve fiyatların 2.230$ seviyesini aşarak rekor tazelediği izlendi. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda altındaki güçlü seyrin devamını bekliyoruz. Teknik ve temel gelişmeleri analiz ettiğimizde altının bu yıl yükseliş hareketini henüz tamamlamamış olduğunu kanaatine varıyoruz. Rekor yüksek seviyelerde hareket eden altında önemli bir direnç bulunmamakla birlikte, teknik göstergeler 2.250$ seviyesinin kısa vadeli hedef konumunda yer alabileceğini işaret ediyor.

XAG/USD

Değerli metallerde dün izlenen hızlı yükseliş eğilimi çerçevesinde gümüş fiyatlarının 25$ seviyesine kadar tırmandığı ve hafta başından bu yana yaşadığı kayıpların bir kısmını telafi ettiği izlendi. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda gümüşün 25,80$ direnç seviyesinin altında işlem görmeye devam edebileceği ve kısa vadede 24$ – 25,80$ seviyeleri arasında hareket edebileceği görüşündeyiz. Gümüşte 25,80$ direnç bölgesini takip etmeye devam edeceğiz, yükselişlerin istikrar kazanması açısından 25,80$ direncinin aşılması önem arz ediyor.