Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

28.12.2023

Global Piyasalar Bülteni

En Son Gelişmeler

Detaylı PDF   -   413 KB

Haber Başlıkları

  • ABD Hazinesi’nin dün düzenlediği 2 ve 5 yıl vadeli tahvil ihalelerine gelen talebin güçlü olduğu görüldü. 26 milyar dolar tutarında satış gerçekleştirilen 2 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesinde talep / satış rasyosu 2,93x ile bir önceki ihalede oluşan oranın (2,84x) üzerinde gerçekleşirken, 58 milyar dolar tutarında satış gerçekleştirilen 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde ise talep / satış rasyosu 2,5x oldu ve önceki ihaleye göre yükselişi işaret etti.
  • ABD Hazine ihalelerinin ardından tahvil getirilerindeki gerileme hızlanırken, 2 yıllık tahvil faizi %4,220, 5 yıllık tahvil faizi %3,7830 ve 10 yıllık tahvil faizi %3,7850 seviyesine indi.
  • Swap fiyatlamalarında Fed’e ilişkin erken faiz indirim beklentilerinin güçlü kalmaya devam ettiğini görmekteyiz. Mart ayına ilişkin faiz indirim beklentisi %80’in üzerinde bir ihtimalle fiyatlanırken, mayıs ve haziran aylarında bir indirime gidilmesi ihtimaline nerendeyse kesin gözüyle bakılıyor. Fed2in 2024’ün ikinci yarısından önce faiz indirimine gitmesini beklemiyoruz. Dolaysı ile piyasalarda bu beklentilerin normalleşeceği bir süreç yaşanmasını beklemekteyiz.
  • Dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerinde aşağı yönlü hareketin dün hızlandığı izlenirken, 101 seviyesi altına sarkan dolar endeksi 100,80 seviyesine kadar inerek son 5 ayın en düşük seviyelerini test etti.
  • Dolar endeksi ve alternatif getirilerde hızlanan düşüş eğilimi çerçevesinde EURUSD paritesi 1,11 seviyesini aşarken; ons altının 2080$ üzerine yükseldiği, gümüş fiyatlarının ise 24,50$ seviyesine ulaştığı takip edildi.
  • Yemen’deki Husi’lerin saldırıları nedeniyle Kızıldeniz’deki denizyolu taşımacılığı sekteye uğrarken, navlun maliyetleri ve bunun paralelinde de petrol ve doğalgaz fiyatlarında yükseliş eğiliminin sürdüğü görülüyor. Konuya ilişkin detayları ve değerlendirmelerimizi içeren analizimize bültenimizin Makroekonomik Gelişmeler bölümünden ulaşabilirsiniz.
  • ABD’de Richmond Fed İmalat Endeksi aralık ayında -3 olan piyasa beklentisinin oldukça altında gelerek -11 olarak gerçekleşti.
  • ABD borsaları günü alıcılı bir seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi 100 puanın üzerinde değer kazandı ve %0,30 artışla 37.656,52 puana yükseldi. S&P 500 endeksi %0,22 artarak 4.785,37 puana ve Nasdaq endeksi %0,16 artışla 15.099,18 puana çıktı.
  • Avrupa borsaları günü artıda kapattı. Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 %0,21 artarak 478,62 puana yükseldi. Fransa'da CAC 40 endeksi %0,04 değer kazanarak 7.571.82 puana çıktı. Almanya'da DAX endeksi %0,21'lik artışla 16.742,07 puandan kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,36 artarak 7.724,95 puana yükseldi. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise günü %0,22'lik artışla 30,421,51 puandan tamamladı.
  • Asya seansında Japonya’dan gelen perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Japonya Merkez Bankası’nın negatif faiz uygulamasını 2024’te sonlandıracağı beklentileri bir süredir yenin dolar karşısında değerlenmesini sağlamaktaydı. Asya seansında gelen olumlu verilerin bu fiyatlamaları desteklediği görülüyor. USDJPY paritesi bu sabah saatlerinde 141,10’lu seviyelerde işlem görerek son 5 ayın en düşük seviyelerinde hareket ediyor.
  • Bu sabah saatlerinde ABD ve Avrupa endeks vadelilerinde alıcılı bir seyir ön plana çıkarken, Asya borsalarında ise Japonya hariç yükselişlerin etkili olduğu takip ediliyor.

Günlük Ekonomi Takvimi

Ülke

Veri

Saat

Beklenti

Önceki

ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları

16:30

205K

ABD Kasım Ayı Aylık Bekleyen Konut Satışları

18:00

%1

-%1,5

ABD Hazinesi 40 milyar $ tutarında 7 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenleyecek

21:00



Makroekonomik Gelişmeler

Kızıldeniz gerilimi ve petrol fiyatlarına ilişkin beklentilerimiz

Yemen’deki Husi’lerin saldırıları nedeniyle Kızıldeniz’deki denizyolu taşımacılığı sekteye uğrarken, navlun maliyetleri ve bunun paralelinde de petrol ve doğalgaz fiyatlarında yükseliş eğiliminin sürdüğü görülüyor. Yemen’de Husi militanlarının Kızıldeniz’de seyreden ticari gemilere 19 Kasım’dan bu yana devam eden saldırıları nedeniyle aralarında BP, Maersk ve Evergreen gibi şirketlerin de yer aldığı dünyanın en büyük konteyner hat operatörleri ve petrol şirketleri art arda Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldıklarını açıkladı. Süveyş Kanalı yerine Ümit Burnu rotasının tercih edilmesinin sefer sürelerini yaklaşık iki katı süreye çıkarabileceği ve bunun da taşıma maliyetlerini yukarı çekeceği değerlendiriliyor. Kızıldeniz bölgesinde alınan güvenlik tedbirleri sonrasında bazı şirketler bölgedeki navlun faaliyetlerine yeniden başlayacakların duyursalar da bölgeye ilişkin problemlerin sürdüğü ve güvenliğin henüz tam anlamıyla sağlanamadığı ifade diliyor.

  • Brent petrol bu hafta başında varil başına 81$ seviyesi üzerini test ederek yaklaşık son bir ayın zirvesine yükselirken, ABD'nin acil durum rezervleri için 3 milyon varillik alımı tamamladığına ilişkin gelen haber akışı da yukarı yönlü hareketi destekleyen faktörler arasında yer aldı.
  • Doğalgaz fiyatlarının da yükselişine devam ettiği gözlenirken, Avrupa doğalgaz gösterge fiyatı (Hollanda 1 ay vadeli doğalgaz sözleşmesi) dün 37€ üzerine yükseldi.
  • Baltık Kuru Yük Endeksi ve Drewry Konteyner Endeksi’nde de yükseliş hareketinin korunduğu, artan navlu8n fiyatlarının piyasalarda endişe yaratmaya devam ettiği izleniyor. Kasım ayında 2900 seviyesi üzerine yükselen Baltık Kuru Yük Endeksi Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından görece yüksek seviyelerde kalmaya devam ederken, çeşitli nakliye rotalarındaki konteyner maliyetlerinin ağırlık bileşik göstergesi olan Drewry Konteyner Endeksi’nin aralık ayında sonunda 5,28 seviyesine ulaştığı ve Ağustos 2022’den bu yana en yüksek seviyesine tırmandığı izleniyor.

Devam eden jeopolitik riskler çerçevesinde Brent’te kısa vadede 80$ seviyesi üzerinin bir süre daha denenebileceği görüşünde olmakla birlikte, söz konusu geriliminin uzun soluklu bir etki yaratmayacağı görüşündeyiz. Önümüzdeki döneme ilişkin olarak ise OPEC tarafından yaratılan arz şoklarının yeterli ve istenilen düzeyde olmayışı ve talep faktörleri üzerinde oluşabilecek riskler petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü risk unsuru olarak ön plana çıkıyor.

Döviz & Emtia Analizleri

USD/TRY

USD/TRY

Dolar endeksinde hızlanan düşüş hareketi ile birlikte dün GoÜ para birimleri genelinde alıcılı bir seyrin olduğu görülürken, TL ise dolar karşısında %0,22 oranında düşüş kaydederek GoÜ para birimleri arasında negatif ayrıştı.  Bu çerçevede dün 29,40 seviyesi üzerini test eden USDTRY, günü 28,38 seviyesi üzerinde tamamlayarak rekor tazeledi. Teknik göstergeler kurun 29 seviyesi üzerinde tutunmaya devam edebileceğinin sinyalini verirken, kısa vadede 29 – 30 bandında bir seyrin ön plana çıkabileceğini işaret ediyor.

EUR/USD

EUR/USD

1,1050 direncini aşması ile birlikte kısa vadeli yükseliş kanalının üst sınırına kadar yükselmiş olan EURUSD paritesinde kanal sınırına denk gelen 1,1130 direncini takip ediyoruz. Paritenin kanal sınırından direnç görmesi durumunda mevcut seviyelerin satış fırsatı sunması söz konusu olabilir. Olası geri çekilmelerde 1,1080, 1,1050 ve 1,10 destekleri izlenecek. 1,1130 direncinin aşılması durumunda ise 1,1180 ve 1,1125 dirençleri gündeme gelecek.

XAU/USD

XAU/USD

Dolar endeksi ve alternatif getirilerde hızlanan düşüş eğilimi ile birlikte ons altının 2080$ üzerine yükseldiği takip ediliyor. Altın fiyatlarına yönelik pozitif beklentimizi koruyoruz. 2024 yılı içerisinde alternatif getirilerdeki geri çekilmenin kademeli olarak devam edeceği ve bununla birlikte ons altındaki yükseliş eğiliminin korunacağı görüşündeyiz. 2070$ seviyesi üzerinde rekor seviyelerin olduğu bölgenin yer alması dolayısı ile yukarı yönlü hareketleri sınırlayabilecek güçlü bir direnç seviyesi bulunmamakla birlikte, psikolojik bir eşik olan 2100$ seviyesini yakından takip ediyoruz.


XAG/USD

XAG/USD

Zayıflayan dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri gümüşü 24,50$ seviyesine kadar ulaşmasını sağladı. Kısa vadeli yükseliş eğiliminin devam ettiği gümüşte, 50, 100 ve 200 günlük ortalamaların oluşturduğu destek bölgesi üzerinde kalındığı müddetçe yukarı yönlü hareketin korunabileceği görüşündeyiz. Gümüşte bugün itibariyle 23,65$ seviyesinden geçen 200 GHO, 23,60$ seviyesinden geçen 50 GHO ve 23,25$ seviyesinden geçen 100 GHO’nun önemli bir destek bölgesi oluşturduğu izleniyor. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda ise 24,50$, 24,80$ ve 25$ dirençleri takip edilecek.

Uyarı Notu