Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

26.12.2023

Global Piyasalar Bülteni

En Son Gelişmeler

Detaylı PDF   -   362 KB

Haber Başlıkları

  • Bugün ABD piyasaları Noel tatilinden dönerken, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde kapalı kalmaya devam edecek.
  • Asya’da da Avustralya, Yeni Zelanda ve Hong Kong bugün Noel sebebiyle kapalı kalacak. Japonya’da piyasalar bugün işleme açılırken; Nikkei 225 endeksinin 33.245,95 seviyesinde yatay bir açılış gerçekleştirdiği, Topix endeksinin ise yatay negatif bir seyir izlediği görülüyor. Çin CSI 300 endeksinde ise satıcılı bir seyir izleniyor.
  • Fed’e ilişkin artan erken faiz indirim beklentileri çerçevesinde ABD’de finansal koşullarda gevşeme yaşandığı dikkat çekiyor. ABD Finansal Koşullar Endeksi’ndeki görünüme ilişkin analizimizi bültenimizin Makroekonomik Gelişmeler bölümünde bulabilirsiniz.
  • Yurt dışı piyasaların Noel tatili nedeniyle kapalı olması ile birlikte piyasalarda düşük işlem hacimleri etkili olurken, finansal enstrümanlarda da sığ fiyat hareketlerinin etkili olduğu takip ediliyor. Yılın bu son haftasında piyasalarda tatil döneminin etkili olmaya devam etmesi bekleniyor.
  • EURUSD paritesi dün düşük işlem hacminin etkisi ile birlikte görece dar bir bantta işlem görmesinin ardından günü 1,10 seviyesinden sınırlı bir düşüşle tamamladı. Yılın bu son haftasında piyasalarda tatil döneminin etkili olmaya devam etmesini beklemekle birlikte, paritenin de görece yatay bir seyir izleyebileceği görüşündeyiz.
  • Yılın son haftasında küresel piyasalarda düşük işlem hacimleri etkili olurken, GoÜ para birimleri genelinde de yatay bir seyrin ön plana çıktığı takip ediliyor. Dün de GoÜ para birimlerinde önemli bir hareketlilik izlenmezken, Türk lirasının dolar karşısında %0,05 oranında değer kazanarak üst sıralarda yer aldığı dikkat çekti.
  • Yurt içinde risk primi cephesinde görece düşük seviyelerin korunduğu ve Türkiye 5 yıllık CDS priminin 283,85 baz puanla cuma günkü kapanışa göre önemli bir değişim kaydetmediği takip edildi.
  • Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller ve temel dinamikler çerçevesinde ons altında yukarı yönlü beklentimizi korumakla birlikte, 2070$ direncini yakından takip ediyoruz. Kısa vadeli yükseliş eğiliminin devam ettiği gümüşte ise, 50, 100 ve 200 günlük ortalamaların oluşturduğu destek bölgesi üzerinde kalındığı müddetçe yukarı yönlü hareketin korunabileceği görüşündeyiz.
  • Küresel piyasalarda jeopolitik riskler varlığını sürdürürken, dün Wall Street Journal’da yayımlanan bir köşe yazısında  İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu barışa ulaşmanın üç önkoşulu olarak “Hamas’ın yok edilmesi, Gazze’nin askerden
    arındırılması ve Filistin toplumunun ‘radikallikten arındırılması’” gerektiğini söyledi. Öte yandan İsrail Maliye Bakanlığı savunma harcamalarının gelecek yıl en az 8 milyar dolar artırılması gerekeceği tahmininde bulunurken, bu öngörüler İsrail için savaşın yüksek maliyetinin altını çiziyor.

Günlük Ekonomi Takvimi

Ülke

Veri

Saat

Beklenti

Önceki

ABD Kasım Ayı Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi

16:30

-0,49

ABD Ekim Ayı FHFA Aylık Konut Fiyat Endeksi

17:00

%0,5

%0,6

ABD Aralık Ayı Dallas Fed İmalat Endeksi

18:30


-19,9

Makroekonomik Gelişmeler

Finansal koşullarda gevşeme ön planda

Aşağıda Bloomberg tarafından hesaplanan ABD Finansal Koşullar Endeksi’nin grafiği yer alıyor. Endeksteki yükselişler finansal koşullarda gevşemeye, düşüşler ise sıkılaşmaya işaret ediyor. Fed’e ilişkin artan erken faiz indirim beklentileri ile birlikte ABD tahvil faizlerinde önemli bir geri çekilme hareketi yaşanırken, Finansal Koşullar Endeksinin de kasım ayı başında negatif bölgeden pozitif alana geçtiği ve aralık ayı içerisinde yükselişini önemli ölçüde hızlandırdığını görmekteyiz. Ekim ayının son haftalarında -0,3’lü seviyelerde olan endeks, kasım ayı başında pozitif bölgeye geçmesinin ardından aralık ayı içerisinde 0,68 seviyesi üzerine kadar yükseldi ve Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Mevcut “erken indirim” fiyatlamaları piyasa koşullarının erken gevşemeye başlamasına neden olmuş durumda. Tahvillere gelen alımlar ile birlikte finansal koşullardaki gevşeme hızlanırken, ABD 10 yıllık tahvil faizinin ekim ayında %5 seviyesi üzerine çıkmasının ardından aralık ayı içerisinde %3,82’li seviyelere kadar gerilediği takip ediliyor. Finansal koşullarda gözlemlenen bu hızlı gevşeme hareketi Fed’in enflasyon konusunda elde ettiği kazanmaları kaybetmesine neden olabileceğinden, para politikası üyeleri mevcut “coşku” havasının uzun sürmesini arzu etmiyorlar. Hatırlanacağı üzere Atlanta Fed Başkanı Bostic ve NY Fed Başkanı Williams son yaptıkları açıklamalarda piyasalardaki “Mart ayı” beklentilerinin erken olduğunu ifade etmişlerdi. Bundan sonraki süreçte finansal koşullarda ek gevşeme oluşmasının önüne geçmek adına Fed yetkililerinin faiz indirim fiyatlamaların yeniden ilerleyen aylara kaymasını sağlamaya yönelik açıklamalarda bulunmaya devam etmesini bekliyoruz. Fed’in 2024 yılı içerisinde faiz indirimine gitmesini beklemekle birlikte, bunun yılın ikinci yarısından önce söz konusu olmasını beklemiyoruz.

Döviz & Emtia Analizleri

USD/TRY

USD/TRY

Yılın son haftasında küresel piyasalarda düşük işlem hacimleri etkili olurken, GoÜ para birimleri genelinde de yatay bir seyrin ön plana çıktığı takip ediliyor. Dün de GoÜ para birimlerinde önemli bir hareketlilik izlenmezken, Türk lirasının dolar karşısında %0,05 oranında değer kazanarak üst sıralarda yer aldığı dikkat çekti. Bununla birlikte kademeli yükseliş hareketine ara veren USDTRY paritesi, günü 29,2255 seviyesinden yataya yakın bir düşüşle tamamladı. Risk primi cephesinde ise görece düşük seviyelerin korunduğu ve Türkiye 5 yıllık CDS priminin 283,85 baz puanla cuma günkü kapanışa göre önemli bir değişim kaydetmediği takip edildi. Teknik göstergeler kurun 29 seviyesi üzerinde tutunmaya devam edebileceğinin sinyalini verirken, kısa vadede 29 – 30 bandında bir seyrin ön plana çıkabileceğini işaret ediyor.

EUR/USD

EUR/USD

EURUSD paritesi dün düşük işlem hacminin etkisi ile birlikte görece dar bir bantta işlem görmesinin ardından günü 1,10 seviyesinden sınırlı bir düşüşle tamamladı. Yılın bu son haftasında piyasalarda tatil döneminin etkili olmaya devam etmesini beklemekle birlikte, paritenin de görece yatay bir seyir izleyebileceği görüşündeyiz. Paritede kısa vadeli görünüm açısından önemli bir direnç konumunda yer alan 1,1050 seviyesini izlemeye devam ediyoruz.  Teknik göstergeler, 1,1050 direnci yukarı yönlü kırılmadıkça yükselişlerin sınırlı kalmaya devam edebileceğinin sinyalini veriyor. Teknik görünümü incelediğimizde paritede kısa vadeye ilişkin olarak 1,07 – 1,1050 bandının ön plana çıktığını görüyoruz. Temel görümde ise Avrupa Merkez Bankası’nın ekonomik aktivitenin gevşeme ihtiyacı duyması nedeniyle 2024’te Fed’den daha erken faiz indirimine gideceği, ABD’de ise faiz indirimlerinin efektif sıkılaşmanın önüne geçmek adına gündeme geleceği görüşümüz çerçevesinde euronun dolar karşısındaki kazançlarını sınırlı görmeye devam ediyoruz.

XAU/USD

XAU/USD

Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller ve temel dinamikler çerçevesinde ons altında yukarı yönlü beklentimizi koruyoruz. Piyasalarda önden yüklemeli ve agresif bir şekilde fiyatlanan “Fed’in erken faiz indirimi” beklentileri nedeniyle değerli metallerde dönem dönem aşağı yönlü düzeltme hareketlerinin etkili olabileceği görüşünde olmakla birlikte, 2024 yılı içerisinde alternatif getirilerdeki geri çekilmenin kademeli olarak devam edeceği ve bununla birlikte ons altındaki yükseliş eğiliminin korunacağı görüşündeyiz. Teknik seviyelere bakacak olursak, ons altında kısa vadeli görünümde 2070$ seviyesi direnç konumunda yer alıyor. 2070$ seviyesinin aşılması rekor seviyelerin olduğu bölgeyi gündeme getireceğinden dolayı bu seviye üzerinde yukarı yönlü hareketleri sınırlayabilecek güçlü bir direnç seviyesi bulunmuyor. Geri çekilmelerin alım fırsatı vermesini beklediğimiz altında 2055$, 2037,65$ ve 2020$ seviyeleri ise kısa vadeli destek seviyeleri olarak ön plana çıkıyor.

XAG/USD

XAG/USD

Kısa vadeli yükseliş eğiliminin devam ettiği gümüşte, 50, 100 ve 200 günlük ortalamaların oluşturduğu destek bölgesi üzerinde kalındığı müddetçe yukarı yönlü hareketin korunabileceği görüşündeyiz. Gümüşte bugün itibariyle 23,64$ seviyesinden geçen 200 GHO, 23,54$ seviyesinden geçen 50 GHO ve 23,22$ seviyesinden geçen 100 GHO’nun önemli bir destek bölgesi oluşturduğu izleniyor. Teknik göstergeler gümüşün bu ortalamaların üzerinde kalmaya devam ettiği müddetçe kısa vadeli yönün yukarı olmayı sürdürebileceğinin sinyalini veriyor. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda ise 24,50$, 24,80$ ve 25$ dirençleri takip edilecek.

Uyarı Notu