Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

14.11.2023

Global Piyasalar Bülteni

En Son Gelişmeler

Detaylı PDF   -   393 KB

Haber Başlıkları

  • Bugün TSİ 16:30’da açıklanacak olan ABD ekim ayı TÜFE verileri piyasanın en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Verilere ve piyasa beklentilerine ilişkin analizimize Makroekonomik Gelişmeler bölümünden ulaşabilirsiniz.
  • ABD verilerinin yanı sıra bugün Euro Bölgesi’nden gelecek olan 3Ç23’e ilişkin öncü büyüme verileri de önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Verilerin, Euro Bölgesi genelinde yavaşlayan ekonomik aktivite çerçevesinde çeyreklik bazda %0,1’lik bir daralmayı işaret etmesi bekleniyor.
  • Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Guindos dün Euro Bölgesi ekonomisine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Guindos’un ifadelerinden öne çıkan başlıkları ve Euro Bölgesi ekonomisine yönelik değerlendirmemizi içeren yazımıza Makroekonomik Gelişmeler bölümünden ulaşabilirsiniz.
  • New York Fed, Ekim ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarını yayımladı. Yaklaşık 1300 hanehalkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi ekimde 0,1 puan azalışla %3,6'ya düştü. Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi, aynı dönemde değişim göstermeyerek %3’te kalırken, 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi ise 0,1 puan azalarak %2,7 seviyesine indi.
  • ABD’de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında federal ödemelerin devam etmesinin önünü açan geçici yasa tasarısının süresi 18 Kasım Cumartesi itibarıyla sona eriyor. Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson hafta sonunda krizi aşmak için iki adımlı bir plan açıkladı. Söz konusu paket üzerinde bir uzlaşı sağlanıp sağlanamayacağı piyasalar tarafından yakından izleniyor.
  • Son dönemde yaladığı sert kayıpların ardından cuma gününden bu yana yukarı yönlü bir eğilim sergileyen Brent petrol, haftanın ilk işlem gününde 82,80$ seviyesi üzerini test etmesinin ardından günü 82,52$ seviyesinden yükselişle tamamladı. Global talep koşullarındaki daralma fiyatlardaki yükselişin kalıcılığı önünde en önemli engel olarak ön plana çıkarken, derinleşen durgunluk sinyalleri ve Çin’den gelen verilerin önemli bir toparlanmaya işaret etmiyor oluşu ile birlikte petroldeki risklerin aşağı yönlü olduğu görüşündeyiz. Ancak jeopolitik unsurların burada halen risk oluşturduğunu ve Orta Doğu’daki savaşın yayılma riski taşıma ise birlikte gelişmelerin yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
  • Haftanın ilk işlem gününde 1,0665 – 1,0710 bandında hareket eden EURUSD paritesi, günü 1,0702 seviyesinden sınırlı bir yükselişle tamamladı ve 1,06 – 1,08 hedef işlem aralığımızda hareket etmeye devam etti.
  • Savaş primlerinin silinmesi ile birlikte geçtiğimiz haftadan bu yana sert satış baskılarına maruz kalan ons altın, haftanın ilk işlem gününde100 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1925$ desteği üzerinde kalmayı başardı. 1930$ seviyesi altını test etmesinin ardından yönünü yukarı çeviren ons altın, haftanın ilk işlem gününü 1946,73$ seviyesinden yükselişle tamamladı.
  • Haftanın ilk işlem gününde 21,88$ seviyesine kadar gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesine inen gümüş, akşam saatlerine doğru kayıplarını telafi ederek günü 22,30$ seviyesinden tamamladı.
  • ABD borsaları günü karışık bir seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi %0,16 artarak 34.337,87 puana yükseldi. S&P 500 endeksi %0,08 azalışla 4.411,55 puana ve Nasdaq endeksi %0,22 kayıpla 13.767,74 puana geriledi.
  • Avrupa borsaları, seyahat sektörü hisseleri öncülüğünde haftanın ilk işlem gününü yükselişle kapattı. Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 %0,75 yükselerek, 446,62 puandan günü tamamladı. Fransa'da CAC 40 endeksi %0,60 artarak 7,087,06 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise %1,48 değer kazanarak 28.925,26 puana yükseldi. Almanya'da DAX 40 endeksi günü %0,73 yükselişle 15.345, İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,89 artışla 7.425,83 seviyesinden kapandı.

Günlük Ekonomi Takvimi

Ülke

Veri

Saat

Beklenti

Önceki

NY Fed Başkanı Williams’ın Konuşması



Almanya Kasım Ayı ZEW Beklenti Anketi

13:00

3

-1,1

Euro Bölgesi Kasım Ayı ZEW Beklenti Anketi

13:00


2,3

Euro Bölgesi 3Ç23 (Öncü) GSYİH Çeyreklik Büyüme Oranı

13:00

-%0,1

-%0,1

Euro Bölgesi 3Ç23 (Öncü) GSYİH Yıllık Büyüme Oranı

13:00

%0,1

%0,1

Fed YK Üyesi Jefferson’ın Konuşması

13:30



ABD Ekim Ayı Aylık TÜFE

16:30

%0,1

%0,4

ABD Ekim Ayı Aylık Çekirdek TÜFE

16:30

%0,3

%0,3

ABD Ekim Ayı Yıllık TÜFE

16:30

%3,3

%3,7

ABD Ekim Ayı Yıllık Çekirdek TÜFE

16:30

%4,1

%4,1

Richmond Fed Başkanı Barkin’in Konuşması

16:30



Fed YK Üyesi Barr’ın Konuşması

18:00



Chicago Fed Başkanı Goolsbee’nin Konuşması

20:45



Makroekonomik Gelişmeler

ABD’de ekim TÜFE verileri açıklanacak

Bugün TSİ 16:30’da açıklanacak olan ABD ekim ayı TÜFE verileri piyasanın en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Piyasalardaki genel beklenti manşet enflasyonun ABD’de ekim ayında belirgin bir düşüş göstereceği yönünde. Bloomberg anketine göre piyasadaki medyan beklenti ABD’de yıllık TÜFE artışının ekim ayında %3,7’den %3,3’e gerilemesi yönündeyken, Çekirdek TÜFE’deki yıllık artışın ise %4,1 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Yakından izlediğimiz Cleveland Fed enflasyon tahmin modelinde (inflation nowcasting model) de Bloomberg medyan beklentilere yakın bir tahmin patikası olduğu görülüyor. Cleveland Fed’in modelinde ABD’de TÜFE’nin ekim ayında aylık bazda %0,07, yıllık bazda ise %3,28 oranında artış kaydetmesinin beklendiği ifade edilirken; çekirdek TÜFE’nin ise aylık %0,34, yıllık ise %4,16 artması bekleniyor.

  • ABD’de enflasyon verilerinin beklentiler çerçevesinde ekim ayında önemli bir gerileme kaydetmesi durumunda Fed’in başka faiz artırımına gitmeyeceği yönündeki öngörülerin kuvvetlenmesi beklenebilir. Mevcut piyasa fiyatlamalarında Fed’in aralık ve ocak toplantılarında faiz artırımına gitmesine %15 civarında düşük bir olasılık atfedilirken, faiz indirimlerine ilişkin beklentinin ise 2024 yılının Haziran ayı itibariyle kuvvetlendiği görülüyor.
  • Bugünkü TÜFE verilerinin ardından çarşamba günü Çin’den gelecek olan ekim ayı Sanayi Üretimi &Perakende Satışlar verileri ile ABD’den gelecek olan ekim ayı Perakende Satışlar verileri piyasalarda risk iştahı ve resesyon fiyatlamaları açısından önemli olacak.

Cleveland Fed’in enflasyon modelinin aylık enflasyon artışına yönelik ortaya koyduğu tahminler:


Cleveland Fed’in enflasyon modelinin yıllık enflasyon artışına yönelik ortaya koyduğu tahminler:




ECB Başkan Yardımcısı Guindos’un açıklamalarından öne çıkanlar

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Guindos dün Euro Bölgesi ekonomisine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.  Guindos, önümüzdeki aylarda, 2022 sonbaharında enerji ve gıda fiyatlarındaki keskin artıştan kaynaklanan baz etkilerinin yıllık hesaplamadan düşmesiyle enflasyonda geçici bir toparlanma beklediklerini ifade ederken, orta vadede genel dezenflasyonist sürecin devam edeceğini belirtti. ECB’nin temel faiz oranlarının, yeterince uzun bir süre boyunca korunduğunda enflasyonu hedefe dönmesine önemli katkı sağlayacak seviyelerde olduğunu düşündüklerini belirten Guindos, ECB’nin ek faiz artırımlarına gitmeyebileceğine ilişkin beklentileri güçlendirdi. Öte ayndan Guindos, “Daha yüksek fonlama maliyetleri ve daha az ihtiyatlı mali politikaların özellikle borç seviyelerinin yüksek olduğu ülkelerde kamu borcunun sürdürülebilirliğine ilişkin endişeleri yeniden alevlendirebilir” açıklamasında bulundu. Guindos’un bu ifadeleri, İspanya ve İtalya gibi kamu borç stokunun yüksek seyrettiği ülkelerin yüksek faiz seviyelerinden olumsuz etkileneceğini ve dolayısı ile ECB’nin önümüzdeki yıl içerisinde faiz indirimi konusunda daha erken davranması gerekebileceği yönündeki görüşümüzü destekler nitelikte.

  • Bunların yanında Euro Bölgesi ekonomisinin muhtemelen kısa vadede baskı altında kalacağını ifade eden Guiondos, enflasyonun daha da düşmesi, hanehalkı reel gelirlerinin toparlanması ve Euro bölgesi ihracatına olan talebin artması ile birlikte Euro Bölgesi ekonomisinin orta vadede yeniden güçlenmeye başlayacağını vurguladı.
  • Guiondos Aralık ayındaki toplantıda yeni bir makroekonomik projeksiyon setine ve gerçekleşen ve temel enflasyon, ekonomik faaliyet ve aktarım durumuna ilişkin daha fazla veriye sahip olacaklarını ifade ederek enflasyon görünümünü ve gerekli politika eylemini yeniden değerlendirmek için daha iyi bir konumda olacaklarını belirtti.

Almanya ekonomisi başta olmak üzere Euro Bölgesi genelinde ekonomik aktivitedeki zayıflamanın devam ettiği görülüyor. Bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi 3Ç23 büyüme verileri bu anlamda önemli. Diğer yandan bu yılın son çeyreğinde Euro Bölgesi ve Almanya enflasyonunda baz etkisi kaynaklı gerileme bekleniyor. Bu çerçevede Avrupa Merkez Bankasının 2024 yılında büyüme kaynaklı endişeler nedeniyle faiz indirimlerini gündeme getirmesini ve bunun başta Fed olmak üzere diğer merkez bankalarından daha önce olmasını beklemekteyiz. Avrupa Merkez Bankası ve Fed arasındaki bir diğer önemli farkın ise faiz indirimlerinin temel motivasyonu olmasını bekliyoruz. Öyle ki ABD’de faiz indirimlerinin gündeme gelme sebebinin “efektif sıkılaşmanın önüne geçmek ve reel getirilerdeki artışı dizginlemek” olabileceğini, diğer yandan Avrupa’da ise büyümenin desteklenmesi ihtiyacı ile gevşemenin ön plana çıkabileceğini değerlendiriyoruz.

Döviz & Emtia Analizleri

USD/TRY

USD/TRY

Haftanın ilk işlem gününde gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde karışık bir seyir ön plana çıkarken, Türk lirasının dolar karşısında %0,13’lük değer kaybı ile alt sıralarda yer aldığı izlendi. Bununla birlikte USDTRY paritesi haftanın ilk işlem gününde gün içerisinde 28,61 seviyesini test etmesinin ardından günü 28,60 seviyesinden tamamladı. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 378,20 baz puandan 378,80 baz puana hafifi bir yükseliş kaydetse de 400 baz puanın altındaki hareketini korudu. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kurda kısa vadeye ilişkin 27 – 30 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz. Göstergeler, 27 seviyesinin altında kalıcı bir gerileme olmadıkça aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalmaya devam edebileceğinin sinyalini veriyor.

EUR/USD

EUR/USD

Haftanın ilk işlem gününde 1,0665 – 1,0710 bandında hareket eden EURUSD paritesi, günü 1,0702 seviyesinden sınırlı bir yükselişle tamamladı ve 1,06 – 1,08 hedef işlem aralığımızda hareket etmeye devam etti. Bugün ABD’den gelecek olan TÜFE verileri dolar endeksi ve EURUSD paritesindeki hareketlilik açısından önemli olacak. ABD’de TÜFE’nin beklendiği gibi hızlı bir düşüş göstermesi durumunda paritede 1,08 seviyesine doğru bir yükseliş oluşması beklenebilir. Ancak 100 günlük ortalamanın geçtiği 1,08 bölgesini önemli bir direnç olduğunu ve fiyatların kısa vadede bu seviye üzerinde kalıcı bir yükseliş sergilemekte zorlanabileceğini belirtmemizde fayda var. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda EURUSD paritesinde kısa vadeye ilişkin olarak 1,06 – 1,08 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz. Avrupa genelinde derinleşen stagflasyon sinyalleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın zayıflayan büyüme dinamikleri çerçevesinde 2024’te faiz indirimlerini diğer merkez bankalarına kıyasla daha erken gündeme getirebileceğine ilişkin beklentimiz çerçevesinde önümüzdeki dönemde pariteye yönelik risklerin aşağı olduğunu düşünüyoruz.

XAU/USD

XAU/USD

Savaş primlerinin silinmesi ile birlikte geçtiğimiz haftadan bu yana sert satış baskılarına maruz kalan ons altın, haftanın ilk işlem gününde100 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1925$ desteği üzerinde kalmayı başardı. 1930$ seviyesi altını test etmesinin ardından yönünü yukarı çeviren ons altın, haftanın ilk işlem gününü 1946,73$ seviyesinden yükselişle tamamladı. Ons altında güçlü destek konumunda bulunan 100 günlük ortalamayı izlemeye devam ediyoruz. Teknik ve temel dinamikleri analiz ettiğimizde ons altında yeniden 1900$ altına bir dönüş beklemediğimizi, fiyatların 100 günlük ortalama üzerinde yeni bir normalde dengelenmesini beklediğimizi ifade edebiliriz. Bugün itibariyle 1925$ seviyesinden geçen 100 günlük ortalama üzerindeki hareketin sürmesi durumunda bu bölgeye doğru yakınsamaların alım fırsatı vermesi beklenebilir. Teknik seviyelere baktığımızda yukarıda 1950$, 1960$ ve 1965$ seviyeleri ilk direnç noktaları olarak ön plana çıkarken, aşağıda ise 1940$, 1930$ ve 1925$ (100 GHO) destek konumunda bulunuyor. Bugün ABD’den gelecek olan TÜFE verileri dolar endeksi ve ons altındaki hareketlilik açısından önemli olacak. ABD’de TÜFE’nin beklendiği gibi hızlı bir geri çekilme gerçekleştirmesi durumunda ons altında 1950$ seviyesi üzerinin yeniden hedef haline gelmesi beklenebilir.

XAG/USD

XAG/USD

Haftanın ilk işlem gününde 21,88$ seviyesine kadar gerileyerek son bir ayın en düşük seviyesine inen gümüş, akşam saatlerine doğru kayıplarını telafi ederek günü 22,30$ seviyesinden tamamladı. Altın / gümüş rasyosu ise yükselişine devam ederek dün 87,21 seviyesinden günü tamamladı ve gümüşteki performansın görece daha zayıf kalmaya devam ettiğinin altını çizdi. Önemli hareketli ortalamaların oluşturduğu direnç bölgesini aşamaması ile birlikte geçtiğimiz hafta sert satış baskılarına maruz kalan gümüşte bu ortalamaları izlemeye devam ediyoruz. 50 günlük hareketli ortalamanın bugün itibariyle geçtiği 22,65$ seviyesi ilk direnç konumunda yer alırken, ardından 100 günlük (23,20$) ve 200 günlük (23,30$) hareketli ortalamaların oluşturduğu 23,20$ – 23,30$ bandı ikinci direnç bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Gümüşteki yükseliş çabalarının istikrar kazanması ve trende dönüşebilmesi açısından teknik olarak bu ortalamaların aşılması önem arz ediyor. Bugün ABD’den gelecek olan TÜFE verileri dolar endeksi ve gümüşteki kısa vadeli görünüm açısından önemli olacak. ABD’de TÜFE’nin beklendiği gibi hızlı bir geri çekilme gerçekleştirmesi durumunda gümüş fiyatlarının 50 günlük ortalamasını yeniden test etmesi söz konusu olabilir.

Uyarı Notu